čtvrtek 29. listopadu 2012

O cukru a biči

Dneska jsem si vzpomněl na jednu zajímavou přednášku Erika Besta, který upozorňuje na vzrůstající množství cukru v našem životě. Cukr je doslova ve všem.. v limonádách, v některých pivech, v ketchupu, v hořčici...v tabáku...i v cigaretových papírcích. Prostě cukrová lobby (jak říká správné Erik Best) prosadila, že cukr je ve všem a vyrábí se doslova v enormních kvantech. Existuje zajímavá studie v Nature(zde)  o škodlivosti cukru. Je to seriózní článek a určitě stojí za přečtení pokud máte přístup, jinak zde existuje český psané shrnutí článku...Za posledních cca 50 let jeho spotřeba vzrostla v průměru trojnásobně... Obecně jen v posledních letech je odhadováno, že přidáváním cukru ("plošně") do potravin vzrostl průměrný kaloricky příjem v civilizovaném světě zhruba o 500 kalorií na den. S tím je souvisí vyšší průměrná váha, obezita, cukrovka a další nemoci s nadváhou spojené a cukrem vybuzené.. Na druhé straně se obecně vzato neustále fyzicky šetříme, v průměru žádná velká vypětí, žádný "bič" nad námi často nepráská:).

Ano, souhlas, měl bych být na sebe tvrdší:), zapráskat si nad hlavou bičem.. ale dneska, protože různá protivenství dosahují vyšších úrovní, jak jdu do práce kolem Costa Cafe a obratem se rozhoduji koupit si horkou čokoládu (a pokud možno s hořkou čokoládou bez šlehačky).. Ten cukr (!) :) a horké kakao bude určitě působit jako lék a pomůže, když už jsem nemohl 1.5 dne pobíhat.. [Navíc Deri má ze včerejší procházky v parku zase rozřízlou tlapku, já ty pitomce, co věčně rozbíjejí láhve od alkoholu na chodnících a cestičkách v parku snad zabiju!]

Při objednávání čokolády se mnou tak zdvořile laškuje obsluha a nabízí "cokoliv" si ještě budu přát.. Její parťák a patrně i chlapec ji mírní.. že "cokoliv" tedy rozhodně ne!!!.:).. Ubezpečuji ho, že jsem starší muž se smyslem pro rodinu a že ulítávám na úplně jiných věcech. On se tak na mě podívá (já mimořádně v obleku, s kravatou za gentlemana) a říká, " jjo, to ti starší, co dobře vypadají, interesantně prošedivělí chlápci ... přesně tohle říkají a lákají na to mladý holky... Beztak myslíte na nějakou dvacítku, přiznejte to.." No říkám, že ani ne, že teď momentálně intenzivněji myslím na jednu šedesátku.. a odcházím:), až po pár metrech mi dojde, jak to bez vysvětlení vyznělo (což naznačuje stupeň moji roztržitosti a zmatků), tak jen usměju a jdu dál..

V práci mi to ještě jednou docvakne, co jsem řekl a jak skvělý zážitek to byl a mám hned dobrou náladu.. jak málo stačí k radosti..:)

Udržíte ten balanc doslova i přenesené? Cukr a bič?

A co trapasy? :)

Běhu zdar a ultra zvlášť! 12:)

24 komentářů:

  1. Z toho jasně vyznívá že my půlmaratonci jsme nejnormálnější . Jednadvacitka prostě frčí. :)
    Protože zkus říct myslím na 10ku a zavřou tě.
    A za to tvoje myslím na 60ku tě zavřou taky ale jinam .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No rikal jsem si, jestli ty nebo David prijdete s tou 10kou:)... Presne neco podobnyho me napadlo, ze to mohla byt jeste horsi odpoved..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Sakra.:-) Než jsem otevřel komentáře, chtěl jsem napsat, jak jsme se včera se 2 kamarády vyřadili na desítce.
      Ale s křížkem po funuse to je na prd.

      Vymazat
    3. Ale vubec ne.. se dvema kamaradama se vyradit na desitce.. no za chvili mi to zacnou monitorovat jako nebezpecnou stranku s citlym obsahem od 18 let..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Sice to byla desítka, ale zato pěkně členitá. :D

      Vymazat
    5. Ty si nedas pokoj.. No dobre, jak te znam, tak jsem cekal, ze to napises uplne natvrdo.. "Desitka, ale fakt narocna!!!" :) 12:)

      Vymazat
    6. Vidíš, to mě nenapadlo. :-)

      Vymazat
  2. Uplne by si ho dostal, keby si mu povedal, ze najviac ta vedia poblaznit az tie od 100 vyssie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ovsem.. tradicni ultracka odpoved.. ty od 100 nahoru, ty me vzrusuji nejvice.. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Týý jo, ty stíháš psát rychleji, než já komentovat. K prvnímu odstavci, kdo nemá přístup k předplatnému Nature, tak velice pěkná Lustigova přednáška (anglicky) z UCSF na toto téma je na Youtube.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektni.. Ja jsem premyslel o ceske verzi, tak jsem nasel tu sumarizaci.. nicmene ty prednasky jsou take dobry!
      Mozna by stalo za to se toho tematu ujmout a napsat neco podrobnejsiho, lepsi resersi.. Ale na to jsem ja moc velka lama a linej..:)
      Nechces to ty, jako clovek co je velmi dobre organizovany.. udelat? Myslim, ze by ti spousta lidi bylo vdecnych..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. No ještě že jsem taky na jednadvacítky. :D Nesmírně jsem se při čtení článku i komentářů bavil, tak musím naoplátku přidat svůj dnešní trapas. Přebíhal jsem přechod u tramvajové zastávky Kublov, celý přechod volný, jen jeden pán proti mně. Snažil se mi uhnout, já ale uhnul taky na stejnou stranu přechodu jako on. Tak abych do něj uplně nevrazil, tak jsem se ho pěkně chytnul :D. No musel mít šok. Omluvil jsem se a radši pádil celej upocenej honem pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tak to ses ty? Co prosazuje to objimani zdarma? aneb free hugs? :)
      https://www.youtube.com/watch?v=G8BM0_bZzsI
      Je videt, ze stacis delat jeste pri behu spoustu dalsich bohulibych cinnosti.. At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. To jsem jednou zažil a bylo to prima. Jen to nebyla desítka. :)

      Vymazat
    3. Ty si s tou desitkou nedas pokoj, co? :). Radsi te zvu pro jistotu na dvanactku:). 12:)

      Vymazat
  5. Tvá šedesátka rozjasnila můj den, to nemá chybu! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ultramaratonci jsou nekrofilové od 100 víš. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Panove, jsem rad, ze Vas to potesilo:).. Uprimne me to udelalo v silenem dni radost a doufam preklopilo tu sinusovku zase do horniho trendu:). Tak ujetym odpovedim zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. Na tvou počest jsem dnes v knihkupectví na otázku, co hledám, odpověděl: Sinuhet Egypťan od Waltari Mika. Což je takový suchý, až neviditelný humor ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi mistr presmycek, jazykovych hratek, kreativista nejvetsi.. Doporucuji se podivat na klasickou komedii D'arte .. Tri v tom .. nejlepe v maximalni verzi s Abrhamem, Cepkem... z cinoherniho klubu z minuleho stoleti. Videl jsem dokonce na ulozto. Kapitanovo hrani se sluvky by te jiste (stejne jako me) naplnilo radosti... Kdy v prevleku za lekare žádá "plnou moč" ... a chce "měřit plus plus.." apod..
      Urcite se pobavis a uvidis, co jsem za studentskych let nekolikrate az mnohokrate videl v cinohernim klubu.
      Presmyckam a vesele mysli zdar! Otuzovani a ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Machy je na záměny hlásek přímo rozenej :) třeba "e" "í" ale i "r" :))
      Dobrej začátek dne :))

      Vymazat
  9. Tak panove, pro me tento vikend (v Salzburku) zadna desitka, jednadvacitka ani sedesatky, ale pouze koule - Mozartovy :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ty aby sis neprisadila!! Nakonec muj blog bude od 18 nepristupnej:)
      Jjo, solnohradsko, to je krasna oblast... koukal jsem na mapu, tam by se dalo obehnout vsechna ta jezera, vypadaji dokonce temer v jedne rovine, jestli ne v uplne rovine.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Spravnej postreh. Jinak udolima Saalachu a Salzachu vede super cyklostezka, rovinata a civilizovana, pro ultraka jako delana (ale mozna pro tebe ne dost dobrodruzna):
      http://www.tauernradweg.com/

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...