pondělí 16. března 2015

Osamělý a/nebo spolkový běžec? aneb .. může si jít s námi Honzík hrát?:)

Sice si občas dělám legraci z těch výkřiků na sociálních sítích typu "I ran two miles and I feel great!" (Uběhl jsem dvě míle a cítím se skvěle!:)... Ale pak se zamyslím a řeknu si, vlastně v čem je to moje blogovani jiné? V podstatě je to stejné. I když si v podvědomí říkám, že si píšu odjakživa hlavně pro sebe, jako zpětnou vazbu -- zachycení všech, pro mě důležitých okamžiků a nejlépe tak, jak je cítím v čerstvě paměti, nepřekryté autocenzurou nebo zpětnou korekci.. V podstatě není to o tolik rozdílné. Průšvih je, že si tady píšu a sdílím s lidmi kolem, kteří sem ke mně zabloudí.. asi daleko hlubší pocity a zážitky než, jak se cítím po dvou mílích :).

Ale asi nejhorší je, když moji studenti nebo kolegové z práce objeví můj blog a co víc, začnou jej od začátku číst.. a říkají mi, co a jak bylo u 89,..86kg či kolika km.. Případně mi líčí nějaké historky z dob mého ranného běhání. Nebo následně naše společná afiliace vede strýčka google k tomu, že (stejně jako před lety) se mi automaticky spojuje profesionální profil s mým blogem:)...

To mě často vede k myšlenkám o vhodné formě "autocenzury".. tedy, co vlastně si psát a co ne.. Nakonec jsem to stejně, jako před lety, zavrhnul. Slovy mého fanfarónského strýce.. "Když praskla zahrádka, ať praskne i plot"!:).. Poté, co jsem se tady v podstatě léta "obnažoval" a "polonahý" pobíhal, teď nemá smysl řešit barevný tón oblečení, že? :). Ostatně, nebýt mého exhibicionismu na internetu, neměl bych zcela jistě už celou řadu skvělých kamarádů. Jak bych je asi našel?? A tak beru na milost všechny vedlejší účinky média zvaného internet... :)

Nevím, jak vy, ale já se vždycky snažil už dopředu řešit velké dilemma. Sám nebo v davu? Sám nebo nebo ve smečce (i těch blízkých)? Naštěstí je to takové fiktivní dilemma. Běhám totiž většinou sám (pravda.. často s Deri, občas s dcerou, nebo s manželkou.. ale většinou sám). Ten rozměr osamělého běhání mě naplňuje. Nicméně v posledních týdnech jsem zpozorněl:). Už i moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko, mi to jasně řekla... Vždyť já jsem každý druhý víkend s kamarády někde v p*deli:)! Běžím z Poděbrad do Prahy, obíhám Londýn... Vlastně nejsem doma..
Snažím se (i sám sobě) to vysvětlit tím, že jsem vyloženě vítací typ:). slovy Tkalouna: "Vítací typ - to je chlap, kterej se svou ženou rád vítá. Těší se na ní v práci, a když přijde domů, tak volá na prahu: „Tak mě tady zase máš, ženo!“ Ovšem aby bylo vítání, musí bejt napřed loučení." To, že mě moje nejmilejší po mých provokačních slovech neflákla hadrem:), jen ukazuje sílu našeho vztahu, že?:)

Původně jsem sliboval, že o víkendu "budu doma", což se nakonec sice splnilo, i když asi jinak, než by normální člověk čekal. To zase ti kamarádi... Ještě jsem ani pořádně nevyklepal prach z bot z TGC a píše Petr (t-bird), jak je moc smutný, že kvůli nemoci nemohl běžet s námi kolem Londýna, jak jej trápí nedostatek km a jak mu chybí noční tréningy.. A prý -- co takhle v pátek navečer vyrazit do Berouna a na noc běžet do Prahy? Domů přijdeme tak akorát, jako z flámu.. budeme smrdět asi stejně.. rychlá sprcha, potichu zalezeme a ráno budeme sekat dobrotu..:). Nic náročnýho.. mezi 40-45km, pár piv po cestě, pokecáme, žádný honičky:)...
Cítím z jeho e-mailu takové to osamělé smutno, kdy osamělý běžec potřebuje společnost kamarádů.. A tak přehodnocuji plány a vysvětluji svoji nejmilejší, jak je to vlastně výhodné, když po třech nocích, kdy jsem se pořádně nevyspal, se nevyspím ani v pátek:), zato v sobotu po ránu budu doma, s Deri a se všemi.. hotová rodinná idyla:).

Nejlepší na tom všem bylo, že nakonec ve čtvrtek večer t-bird odkrývá své virové karty a přiznává, že i tentokrát bude pauzírovat.. a opět se z plánované skupiny Rychlých Šípů stává.. no přiznejme si to .. zase redukované Bratrstvo kočičí pracky:)... T-bird nás zatím sleduje přes life tracking, díky svému zánětu .. jen jako velmi zanícený divák:).

Co k tomu říci... z mé strany naprosto neskutečný výlet. Sice jsem se snažil, jak už je mým zvykem, pít pivo i za Petra, ale chlapci to pojali daleko bohatýršteji:), takže po druhém pivu piju už jen za sebe...:).. Díky spacímu dluhu v podstatě nevím kde jsem:). Vnímám ještě relativně ostře nástup do vlaku, pivo, výstup v Berouně a následnou nádražní restauraci před během.. Běh se díky pivu v mém pojetí stal něčím jako pobíháním od cedule k ceduli (po psím způsobu.. od patníku k patníku.. s následným "značkováním"). To si pamatuju naprosto přesně:)...

Chlapci spěchali plní nadšení ku Praze, až jsem je musel občas brzdit a přejít třeba na 50-100m na každém km do chůze... Na otázku, jestli jsem OK, odpovídám po pravdě a s úsměvem.. "Běží se mi hezky, je to krásný výlet.. je mi skvěle...akorát se mi teď chce blinkat:)"... A tak jsem je aspoň trénoval, jak při dlouhém nočním běhu, zbytečně nezvracet:). Ovšem, když dobíháme o 1/2 1 na Smíchov už jsem zase probuzený a plně funkční. Z nějakého důvodů jsem se úspěšně přepnul do módu "noční ultra", noc č.2:). I když cítím dostatek sil, přeci jen se nechám zavézt Martinem do Stodůlek. Ta extra hodina spánku se mi bude hodit! Skvělá volba! Ta moje Derivace!!! Už o 1/2 7 šíleně kňučela pod okny ložnice, tak že jsem samozřejmě vstal a šel s ní na dlouhou procházku.. a pak jsme ji vzali společně s moji nejmilejší se proběhnout -- není nad společný rodinný běh, nejlépe po proběhané noci:)..

Z hlediska přípravy na Rondu, asi není nic lepšího... Vděčně si připomínám, že nemám žádné velké nepřátele. Proč taky. Moji nejmilejší kamarádi mě dokážou zahubit i tak:). Na příští týden naplánovali další šílenou akci.. A já nevím, jestli se těším.. nebo děsím!:).. Naštěstí hned potom začíná závodní sezóna! Nemá chybu!! Budu zase běhat sám.. a tam mi žádné nebezpečí nehrozí! Jsem sice v chápání "normálních" lidí úplný magor.. ovšem proti kombinaci mých kamarádů? To žiju a běhám naprosto poklidně!:)

VSEMU ZDAR! Ultra zvlášť! 12:)


32 komentářů:

  1. ach ti kamarádi :-) jsou prostě úžasní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme! Samozrejme, ze jsou uzasni.. asi jako "uzasnakovic":)... Ja ty jejich hlasky muzu rikat jen v omezenem spolecenstvi:). Doma uz vubec ne.. To by mi zakazali s nima chodit ven si "hrat":).
      MSF! kamaradum a ultra v nas.. zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Četl jsem a smál jsem se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ty se smejes, ovsem.. ovsem.. ja uz ted mam obavy z vikendu:). jak rikam.. nastesti potom zacina zavodni sezona.. a ja zase neco nabeham osamocen a v "klidu".. Zadny silenosti! MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Domů přijdeme tak akorát, jako z flámu.. budeme smrdět asi stejně.. rychlá sprcha, potichu zalezeme a ráno budeme sekat dobrotu..:). Nic náročnýho.. mezi 40-45km, pár piv po cestě, pokecáme, žádný honičky:)

    A drinking club with a running problem, ale zřejmě ňákej lepší voddíl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolil jsem si temer doslovnou citaci, Petra (a Tomase)... Jsou to mili kamaradi.. Ovsem ten Tomas.. zatracene!! Zase u Berouna nasel stado koni!! WTF! :)
      Ja koukal u Chuchle z vlaku.. zatiomco oni zabrani v druznem hovoru.. A? NIC!.. takze zase jsem skautsky zakoncil se zapornymi body.
      MSF! Nekdy zase na videnou! 12:)

      Vymazat
  4. Zanícený divák byl nejlepší. :-) Chudák T-Bird.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Peta to unese.. To je insi borec!:)
      Omluva, ale tak nejak mi to tam vytrysklo..
      Tak ve ctvrtek na videnou! 12:)

      Vymazat
  5. Už minule jsem si říkal, když jste obíhali Londýn, kam to asi dál posunete - nácvik nezvracení při nočním běhu ale všechna očekávání předčí :) Zase se budu mít čemu smát, až budu večer klopýtat tmou.
    Jen doufám, že ty tvoje zápisky nenajde moje manželka, to by mi určitě ty internety zakázala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. No myslim, ze nacvik nezvraceni patri k dobrym ultra dovednostem, ktere bych rad jeste vypracoval a zdokonalil:).
      Ta moje nejmilejsi taky nemusi vedet vsechno, to -- i kdyz je to skvela zena -- by mi nemusely moje vylety s kamarady projit:).
      MSF! Zase nekdy.. ahoj.. 12:)

      Vymazat
  6. Honzo, Tvoje manželka je skutečně poklad. Aspoň tak to komentovala ta Moja. Beroun by mi asi neprošel :-((
    Držím palce do závodní sezóny i do dalších nočních seancí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosel.. musis zase nejakou silenost nekdy zkusit..:)
      Uvidis.. ona bude rada.. hlavne ji nesmis zapomenout rici.. ze to vlastne delas "kvuli ni"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Normalne zacinam vahat, ci behas kvoli behaniu alebo kvoli tomu chlastaniu. Uz minuly blog som nabral podozrenie...ze si na tie Kanarske isiel iba kvoli pivu (co samozrejme nedava ziadny zmysel, ist z CR do Spanielska na pivo, Spanieli maju hnusne pivo). No ale ked vam chuti, tak preco nie? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No verim, ze kvuli pivu to rozhodne neni.. Zatimco km sly po celou dobu meho behani nahoru, tak konzumace piva a alkoholu klesala:).
      Nicmene... Od zacatku jsem si "zakazal" premyslet a odpovidat si na otazku "Proc vlastne beham?" ... Podle me je to stejne jako ve vztahu dvou lidi.. Jakmile zacnes hledat duvody proc ji milujes a analyzivat to.. tak se jedine ten vztah muze oslabit a laska vytratit..:)
      Proto -- proste beham... a beham rad:). At uz sam nebo s nekym, s pivem nebo bez:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No by som si v ziadnom pripade nedovolil, otvorit debatu o zmysle behania ("ked ju milujes, nie je co riesit"...). To bol skor obdiv, ako to vsetko spolu zvladas. Ja by som sa po tolkych pivach asi zlozil (a asi aj km), ale to je asi otazka spravneho treningu :))))))

      Vymazat
    3. Presne tak.. Vsak jsi take byl muj prvni trener, ze? :)
      At se dari! a dik! 12:)

      Vymazat
  8. Když to tak s odstupem toho "zaníceně nezúčastněného" čtu, tak si říkám, jestli přece jen není v tom našem pojetí něco špatně ... Ale vůbec mě nenapadá, co by to mohlo být, protože všechno mi přijde přirozené a rozumné :-) Moc hezky napsané, Honzo! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no hlavne ty mas doma statut desneho slusnaka.. Takze kdyz se ucastnis.. tak moje cesta ven na "pisek" mezi chlapce.. vypada v podstate normalne a poklidne.. Tatove od rodin si jdou spolu zabehat..:)
      MSF! At zase zvitezi pomaly beh nad viry a bakteriemi! 12:)

      Vymazat
  9. To je pravda, to mohu potvrdit, já když doma řeknu, že na akci bude t-bird, tak je to předem schváleno, protože jak říká moje žena "to je jediný z Vás kdo má ještě trochu rozum a je zodpovědný" :-) pravda, teď si trochu zkazil pověst s běháním s ATB, ale to je pořád jen malé smítko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jsem rad, ze to tady zaznelo unisono:)... t-bird je neco jako zapadni Cechy v minulych dobach (=pevna hraz socialismu)..:)... Ten u nas doma pomuze rozptylit pripadne pochyby nad "akci".. Preci jen prikladny otec ctyr dcer by se necemu pochybnemu nikdy nepropujcil!:)
      Za to budiz mu velke diky! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. ... příkladný otec 4 dcer .... Pánové, ještě chvíli tady budete blbnout a já vám garantuju, že to celý praskne! tb

      Vymazat
    3. :) uz mlcim... Moje nejmilejsi nastesti nic takoveho jako muj "blog" necte:), takze jsem v bezpeci.. Nicmene uznavam, ze co je na internetu, jako bych rekl vsem:).
      Budeme spolehat na zastitu toho "nejslusnejsiho" z nas.. Toho nejzodpovednejsiho!! Uprimne.. Jinak by mi dalsi akce neprosla ani nahodou!! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Tedy vy jste mi pěkní vykukové :-))))) Zanícený pozorovatel, super navigátor a lektor nezvracení při ultra - jsem rád, že mám takové kamarády :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. kazdy tam umi neco.. ja sice neumim nic z vezeckych, navigacnich.. atd.. dovednosti, a podobne jako t-bird se si pripadam jako maskot skupiny:)..
      Tomas i Veverkovic jsou ovsem neskutecni navigatori.. o tom zadna..
      Furt si rikam, kdy se od nich trochu vic naucim.. ale zatim nic:).
      MSF! At to beha, zase nekde na shledanou.. ? Brdska? 12:)

      Vymazat
    2. Na Brdské se doufám uvidíme :-)

      Vymazat
  11. To jsi mě zas pobavil :) Odhalení blogu před některými kolegy je i pro mě taková malá promenáda duše v plavkách :)
    No a vaše akce ... vypadá to, že se vyplatí obětovat se a smilovat se nad osamělým běžcem :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. to mi povidej.. Vetsinou se snazim to nenapadne prejit.. a delat jako ze nic..
      Pripada mi to spravedlive.. podobne dobre skutky jsou po zasluze odmeneny zajimavymi zazitky a veselymi km.. A to apon nam jde ci bezi:).
      MSF! At nam to hezky pobiha! 12:)

      Vymazat
  12. Při čtení se mi okamžitě vybavila jedna z památných básní Petra Šabacha z Občanskýho průkazu:

    Pivo

    Chladné pivo, řízné pivo,
    první pivo, druhé pivo.
    Chutné pivo, světlé pivo,
    čtvrté pivo, šesté pivo.
    Pivo, pivo, pivo, pivo,
    přineste sem další pivo!
    Antonín umírá, žárovka zpívá,
    přineste proboha ještě víc piva.
    Pivo je program, pivo je cíl,
    když piju beer, v duši mám mír.
    Sedmé pivo, osmé pivo,
    skvělé pivo, zlaté pivo.
    Čerstvé pivo, moje pivo,
    pivo prosím, pivo, pivo!
    Miluji piva, mlčenlivé soudruhy…

    (a občas při tom ještě běhám ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tohle.. mas u me vzdy na spolkovych setkanich pivo zdarma!:)
      MSF! At zije spolkovy zivot! 12:)

      Vymazat
    2. jesteze jsem se do horni police knihovny nakonec vydrapala - zda se, ze se mi to vrati :-D :-D

      Vymazat
    3. :) "pohledavka" evidovana.. a zaknihovana..:)..
      Mas neskutecny prehled.. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    4. Krásná báseň, tu se musím naučit :) Většinou se mi při běhu hlavou honí úplné blbosti - tohle bude lepší "potrava" pro roztěkanou mysl osamělého běžce :-)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...