pondělí 21. prosince 2015

Běhání do světla a zimní příprava -- aneb volím zemědělský přístup:)...

Konečné je tady zase kouzelné datum 21.12 a já vím, že začínáme po slunovratu zase běhat ze tmy do světla! A protože všichni kolem radí hledat sílu u (svých) kořenů, dělám to i já. Jak vím z rodinného rodokmenu, byli jsme víc jak dvanáct generací zemědělci/sedláci.. a co dělá správný sedlák v zimě? Opravuje nářadí a plánuje! :) A tak jsem začal dělat přesně to samé.. Plus si k tomu připomínám neskutečné hlášky a rady svoji bavorské tetičky [Například její "Hanzi, nezáviď sousedovi posekanou louku... Může začít pršet:)... Dělej si radši všechno podle sebe!" ... sedí samozřejmě skvěle i na běžeckou přípravu:)].

Nedokážu (a vedlo by to jenom k moji záhubě) konkurovat mladším běžcům v jejich objemech, nebo sofistikovanou skladbou tréninku, nasazením a sportovním duchem:)..., [pro jistotu jsem se odpojil z internetového sledování a vyvěšování tréninků, aby mě to netrápilo:)].
Nicméně, není od věci se zamyslet, kde vlastně nejvíc ztrácím a na co se zaměřit. Hned jsem dostal řadu nápadů, jeden minimálně za minus půl hodiny na Rondě:). Můj závodní batoh -- černé pivo -- je sice fantastický, ovšem tím, jak je úzký, se špatně obsluhuje. Vlastně se dostanu jednoduše jen k věcem, co jsou úplně nahoře. To, nejméně potřebné (spolu s náhradním oblečením) je uprostřed, nebo úplně vespod a často musím na stanici všechno vyndat a potom zase postupně narvat zpátky.. Nebo si kvůli komplikované obsluze batohu nevezmu rukavice, nebo nevyměním ponožky, atd., protože vím, že jsou až úplně dole:)... Případně něco ztratím/zapomenu na stanici:).

Napadlo mě jednoduché řešení.. Přidám si zip po celé délce batohu. Snadno se řekne, ovšem hůř realizuje..:).. Většina švadlenek nebo opraven oděvů jednoduše odpovídá.. "To neděláme"... "To nepude":).. "To není dobrý nápad".. a "Kupte si radši nový batoh,.. se zipem!":)
Ale konec dobrý, všechno dobré.. [aspoň věřím] Nakonec jsem kousek od svoji práce objevil místo, kde neříkali, že to nejde, že je to hloupý nápad,.. naopak řekli, že to samozřejmě půjde.. a že je to skvělý nápad, protože se takhle snadno a rychle dostanu ke všem věcem..:)

Svět je krásný:).. Mám vylepšený (="vytůněný") batoh! Neskutečně se mi zrychlilo a zjednodušilo vyndáváni a zandáváni věcí do batohu. Bez nadsázky, tohle mě na dlouhém ultra stojí často i desítky minut.. A mám je úplně zadarmo! [Tedy, samozřejmě, ta opravna si za to nechala slušně zaplatit:)]... Ale za mě velká radost!

Stejně, adventní období je symbolické na všechny strany. V pátek jsme vyrazili s kamarády zase na noční běh domů:)... Tradiční pohoda, pivo a super-rychlý t-bird:). [Plus -- moje velké potěšení z mých nočních seběhů na blátě]. Při cestě domů mám zajímavý zážitek. S Tomášem a s Petrem se loučím kousek nad Bořislavkou, s tím, že do Stodůlek poběžím (pochopitelně) sám, přes Veleslavín, Petřiny, Homolku... [Potřeba dodat, že v ranních zmatcích jsem si nevzal svoji garminovskou navigaci a na novém telefonu nemám google maps, pouze mapovou aplikaci od Apple:)]. Říkám si, seběhnu na Bořislavku, překročím Evropskou a vydám se do kopečka. V případě nutnosti zkonzultuji s telefonem:).

Mělo mě to varovat, že mě telefonní "navigace" vede víceméně po rovině, když bych měl stoupat vzhůru:), za chvíli jsem opět na Evropské.:).. Moje důvěra v navigační schopnosti mého telefonu je drobet podkopána, nejistě následuji dalších příkazů a překračuji znova Evropskou:)... Pak mi to dojde, nicméně navigace to taky poznala:) a tak vede mě drobnou oklikou zpátky, znovu překročím Evropskou a u nádraží Veleslavín se začínám škrábat konečně do kopečka:). Přichází první pokušení.. Jak popoběhnu, vidím, že na mě mává řidič autobusu.. Dávám mu najevo, že ne.. a on se ještě ptá, kam to valím.. a říká jako správný pokušitel -- že by mě vzal velký kus s sebou, protože zatahuje přes Motol (!). Kdepak.. domů je to kousek.. nějakých 9-10km, teď přeběhnu na Petřiny, pak se vymotám přes sídliště Homolka, najdu správný vlez do parku, kopec a jsem nahoře u dálnice..:). ... Jenže.. temné cesty a sídliště mě nutí znovu zapnout navigaci a ta mě vede přímo na Vypich a následně hlavní silnici dolů.. nad krajnicí ve svahu se snažím podle silnice maličko běžet:).. Znova kontroluji, že mám zapnutý mód "pěší":)... Jsem u lampy na zastávce a zastavuje 502. Zase hodný řidič, čeká, že nastoupím.. Co víc, tady vím, že tenhle autobus mi staví maličký kousek od baráku (!)... a tady mě čeká hledání cesty vedle silnice..:).

Také tohle pokušení:), odvracím a říkám si, tak budu v posteli o půl hodiny déle, nějak tu cestu najdu, přeci nepoběžím motolskou čtyř proudovkou nahoru. Vzpomínám si, že někde na kraji musí přeci být vstup do golfového areálu... Nacházím nakonec cestu plnou bláta, vody:), ale není to silnice!! Plácám se v tom malém bludišti blátivých cest a kaluží. Najednou mi bleskne v hlavě -- jestli se nedostanu domů před jednou hodinou, tak jsem srab... a houbec ultras:). Nakonec "bruslím" i do kopce, vybíhám nahoru a na semaforu pro jistotu čekám na zelenou.. Ted abych to stačil! Jedna hodina za chvíli:)! A tak se rozbíhám, bláto z mých silničních bot postupně odpadává.. a světě div se. Odemykám branku, za pět minut jedna!
Čest i závody na další sezónu jsou (zatím) zachráněné:)... Teda alespoň do chvíle, než mi zase moje hlava vymyslí nějakou jinou výzvu, jiný "závod" o čest, nebo další test mého budoucího dokončení dlouhých ultra:).

Klidně a spokojeně svátky! Ať Vám Ježíšek i Běžíšek přinesou plnou náruč radosti a pohody!

Všemu zdar, ultra zvlášť! 12:)

21 komentářů:

  1. Nádhera, ukázka pravidla "co nemáš, nepotřebuješ" v praxi. Jde to i bez zipu i bez navigace, jen to trochu déle trvá :) Jinak technická poznámka, slunovrat je klouzavý a ne vždy to vychází na 21.12. zrovna letos je to 22.12. v 4:48UT tzn teprve dnes od cca 6. hodiny SEČ běžíme do světla, to já jen tak pro přesnost :)
    Přeji krásné svátky a ať to běhá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK!:) .. mas pochopitelne pravdu:).. Pristupuji ke slunovratu jako statistik... dne 22.12 slunovrat je vyrazne mene casto, rekl bych tak v 1/4 pripadu:), 21.12 je kouzelne cislo:), takze ja jak se prehoupne 21.12, tak uz "beham" do svetla. Vlastne tim, ze stejne pred 4 rano nevybiham, jsem vlastne ani pocitove nepochybil:).
      Pochopitelne to oprosteni a pouzivani jen toho, co mam pri sobe.. vsak je to nase heslo! Ale v ramci domaci-zimni pripravy.. mam zip a budu nacvicovat!
      Dekuji za navigaci behem nocniho behu a taktez prijemne svatky! Uvidime se na POP3!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Ano, slunovrat nastal až dnes nad ránem - já to oslavil o hodinu delším spánkem, ale ten fofr, abych stihl odevzdat děti ve škol(c)e včas, za to ani nestál :)
    Tunning výbavy, to už je znak "profíka" - pamatuješ Tondu Krupičku, jak vylepšoval podrážky bot kapesním nožem? :)
    Noční běhy domů vám trochu závidím a ještě víc přeju. Dneska snad už po dlouhém boji s rýmičkou vyběhnu také...
    Tak hezké a klidné vánoce, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) copak Tony Krupicka..:)
      Ale muj batoh je na ceste k nejlepsimu batohu vsech dob:).. Aspon pro moje pouziti..Mam tam i nekolik extra poutek, jeste prisneruji pripinaci pasky, gumicky, atd.. a jsem pripraven i na bezeckou expedici:).
      Hezke svatky! Budu drzet palce, aby ti to vyslo na POP! 12:)

      Vymazat
  3. Skoro by se dalo říci: Budiž světlo!
    Pěkné svátky, R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK! Prijemne svatky! Nasim bojum.. ZDAR! Drz se!! 12:)

      Vymazat
  4. Tak teď už je ten slunovrat za námi naprosto jistě. Běhání do světla zdar a k tomu jako bonus: Pěkné svátky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobe taky! Doufam, ze se nam zase podari se nekde behem svatecnioho pobihani srazit:).. Nechces s nami bezet aspon kousek okolobehu? POP3 (27.12, z Hamru na Braniku..)?
      At se dari a at nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Koukal jsem se na itinerář a teoreticky bych se na kousíček trasy hned po začátku mohl připojit. Do tabulky se ale psát nebudu a buď mi to vyjde nebo ne :-)

      Vymazat
    3. Tak super! Sance, ze se uvidime a osobne poprejeme do Noveho roku! MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Presne k tomuto datumu sa upinam koncom kazdeho roka, ze od tohto dna to uz ide len k lepsiemu (=viac svetla). Na navigovanie v neznamom terene sa mi najviac osvedcilo OpenStreetMap, funguje aj na iphone: https://itunes.apple.com/us/app/openmaps/id359719250?mt=8, mapy vies stiahnut aj do offline modu (ak sa zatulas niekde mimo signal) a v spolupraci s GPS je to neocenitelna pomocka. Kazdy lesny chodnik je tam zaznaceny, radost sa niekde tulat :) Oproti google alebo apple maps to su nebe a dudy :)
    Hezke svatky a nech nam to beha! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je videt, ze to mame stejne:)..
      Moc diky za tip na nouzovou navigaci.. Bude to jiste super, protoze "venku" jsem casto bez dat, nebo nejsou dostupna, takze off-line mapy budou skvele!
      Moc diky! Tesim se na nejake setkani a popobehnuti! MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Tvoje všestrannost nezná hranic! Ten příčně vedený zip by sis měl nechat patentovat. A taky je vidět, že jsi rozenej závoďák, na závěr mejdanu to vzít polem a dokázat se takhle zmáčknout, v jednu už jsem spal :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tohle miluju! To je stejny, jako kdyz Kenan komentuje usili lidi o maraton pod 4hodiny slovy.. "ctyri hodiny? Tak dlouho bych nedokazal bezet..:)"
      Meli jsme to plus minus stejne, jenze jsem malicko bloudil:) a pak se potacel lesem a polem..:).. Proste jsi rychlik..
      Nicmene.. svoji "cest" jsem si ubranil!
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. ... no to ani náhodou: jak to popisuješ, tak Ti toho bahna bylo za celý večer málo, na závěr jsi to vzal pořádnou oklikou a ještě jsi hrál na umělecký dojem (lesy, pole, sprint na závěr), to vše abys kvalitně potrénoval ... :-) ... u mě dobrý, za 10! tb

      Vymazat
    3. :) my pomalejsi to musime dohanet temer kabalistickou symbolikou, bloudenim, bojem s pokusenim (Nikos Kazantzakis by mel ze me radost)... a sazenim se sam se sebou..
      Ti rychlejsi normalne a svizne dobehnou domu:). Hezke svatky a brzy na behanou! 12:)

      Vymazat
  7. Podle vyfoceneho prototypu koukam, ze ihned po umrti zakladatele North Face vstupujes odvazne do hry a designujes vlastni radu sportovniho vybaveni... Inu, maly je ten kdo ma jen maly cil a tak do roku 2016 smele a bdele. Prejeme jen to nej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No evidentne nikdo nedela bezecky batoh pro takoveho exota, jako jsem ja:).. Ktery chce mit lahve, ale nedosahne si do "standardne" delanych na bok baglu... Chce, aby batoh dobre drzel na zadech, najde a malicko upravi cyklisticky enduro 13l bagl:), ten zip.. to uz byla takova tresnicka na dortu:). Ted se nemuzu na nic vymlouvat!:)
      Stastne a vesele. Tajne doufam, ze si ten batoh treba na jare vyzkousim pri jednom behu do hory v Niedernsillu! Tesim se..12:)

      Vymazat
  8. Nápad se zipem je fakt dobrý! Stejně tak ten výkon nenechat se do postele dovézt, ale statečně to dobojovat :-) Díky za přání, nápodobně!
    Mimochodem jak jsi psal, že jsi ze sedlacke rodiny, vzpomněla jsem si na úryvek z knížky, kde si jeden sedlák stěžuje... :-D
    ‘When I retire or die,’ he went on ruefully, ‘that will be the end of my craft. Nobody will produce this sort of stuff; and if someone produced it people wouldn’t appreciate it. They would buy and enjoy frozen muck at the supermarket. Young people are no good. I have nobody, just nobody, to pass my business and skill on to.’ ‘I thought you had a son,’ I interjected. Mr S. got angry. ‘Yes, I do have a son. He’s a good-for-nothing. A dead loss.’ I couldn’t ask which prison he was in, so I put it more tactfully: ‘What is he doing?’ He sighed deeply: ‘He’s a professor of mathematics at London University.’

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No muj otec i babicka s tetou meli jasno.. Muzes chlapce studovat treba matematiku, ale musis to umet s pudou.. a zakladni veci na statku:)... Takze jsem od malicka se staral o prasata, ovce, kraliky.. od sekani travy az po kydani hnoje a staveni chlivku:). V pokrocilem veku, se mi to sakra hodilo, takze velky souhlas s lamentaci:).
      MSF! Kdyz ti to vyjde na POP, tak popreju osobne.. Jinak hezke a klidne svatky a ta nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Jj, kazda znalost se hodi! Diky za prani, Tobe taky, at se v pristim roce beha lehce a hlavne s radosti :)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...