čtvrtek 14. prosince 2017

Jak jsem dětinštěl.. dětské zimní ultra, aneb trasa B, P107:)

Říká se, že muži ke stáru dětinští, vracejí se do dětských let… Ve vyšším věku se prý stáváme  podruhé dítětem. I když se bojím, že jsem ještě nestačil dospět, tak si myslím, že na tom něco určitě bude. Na posledním závodě sezóny na Pražské stovce, jsem jako správný „dětina“ usoudil, že „dětské ultra“, tedy trať B, 107 km mi bude stačit. I tak se budu muset snažit víc než o 106:), sto mílová trať v zimě, při krátkých dnech pro mě znamená dvě dlouhé noci. Navíc start trasy A je o půlnoci, čímž pádem nevidím tu nejvzdálenější (a pro mě tím tu nejatraktivnější) část trati, protože bude tma.. no jako v pytli.

Asi to máme všichni stejné, ale konkrétně já mám před koncem roku v práci pocit, jakoby to měl být konec světa. Všichni chtějí všechno pokud možno hned, nebo nejdéle do následujícího dne. U mě je to ještě umocněné tím, že kolegové průběžně sledují moje ultra registrace a před každým mým závodem vyžadují, abych téměř všechno rozdělané dokončil. Asi je to tím mým „stářím“.. nevěří, že přežiju ve zdraví, nebo že budu schopen po závodě zase pracovat…

Proto jsem naplánoval i logistiku k P100 ve svém tradičním stylu. Místo abych vyrazil v sobotu ve dvě ráno z domova na start, rozhodl jsem se obětovat významnou část čtvrteční noci práci a v Kácově si zajistit nocleh a vyspat se před závodem. To znamená ale pracovat v pátek do poslední chvíle a  abych se stačil zabalit, připravit a vyspat znamená to nejdéle kolem 5 vyrazit z Prahy.


Už sama cesta je dobrodružství, díky sprintu na metro chytám právě to poslední, kterým stíhám autobus na Hájích. Na přestup na vlak mám v Sázavě necelých 10 minut, přitom už uprostřed cesty máme zpoždění 8 minut a strýček google mi říká, že přesun na nádraží vyžaduje cca 5 minut chůze. Ale slovy básníka „slabý je ten kdo ztratil v sebe víru“,… vybíhám zkušeně, s taškou, s báglem a s navigací v ruce a s drobnostmi doslova v zubech.. Cimrman by ze mě měl radost. Přiběhnu, na kolejích stojí motoráček, který už už zavírá dveře. Zamávám na průvodčího, nastoupím, dosednu a jedeme.. Prostě ideální timing.

Ubytování mám kousek od startu a tak večer dvě rychlá piva, jídlo.. a před usnutím všechno nachystané. Oblečení, boty, hůlky, navigace.. mažu si vazelínou nohy a sýrem chleba (musím se hlídat, abych to nepřehodil) a těším se, jak se teď vyspím a jak si na trati B krásně odpočinu:).

Ráno jsem na registraci brzo, ať nevytvářím zbytečně fronty a stihnu si ještě udělat i barevný itinerář. Přijíždí Tomáš a s ním i neskutečný množství lidí, takže nakonec start je posunut až na 8 hodinu, je to škoda – obzvlášť v zimě je každá půlhodina světla znát. S Tomášem si domlouváme strategii.. Tedy já se ho snažím přesvědčit, že bychom měli zkusit jít aspoň trochu svižně a v hospodách zbytečně nezastavovat. Snad mě za to kamarádi z iTB neproklejou... Navíc už na startu je mi jasné, že jsem se neoblékl úplně optimálně. V zimním běhu mě vždycky děsí představa, že se obléknu moc teple. Zpotím se a je mi pak hrozná zima. A tak to velmi často přeženu do druhého extrému… obléknu se málo a pro změnu je mi zima hned.:).

Jak se začal zvedat vítr, hned jsem si vzpomněl na náš běh Sněžka-Jizerky, kde jsem měl na sobě podobnou „zimní síťovinu“ a byla mi zima jako v morně. Proto po startu se snažím(e) relativně svižným pobíháním zahrát a jde to. Za chvilku už mi skoro není zima..:).. Ale po pár kilometrech Tomáš hlásí problémy s nohou, obnovují se mu hluboké puchýře a že v nejbližší hospodě bude lepit.

V hospodě Tomáš zalepí patu, vdechneme malé pivo a běžíme dál, ale už pomaleji. Je to vidět, že Tomáše noha bolí. Já se v pomalejším tempu začínám klepat zimou tak, ze se bojím, aby mi nevypadly zuby a přemýšlím, jak to řešit. Snažím se udržovat pozitivní atmosféru a tak při seběhu z jednoho delšího kopce vyprávím nějaký veselý zážitek… Slyším, za sebou pravidelné poskakování a mám radost, že se Tomáš rozběhl, že moje veselá historka zabrala, že nálada je lepší .... a tak postupně zrychluji. Dole už běžíme celkem svižně, už mi není zima, radostně se otáčím, abych dopověděl pointu příběhu.. a zjišťuji, že Tomáš nikde a že jsem to celou dobu vykládal někomu úplně cizímu.:)... U další hospody se ohlížím, čekám venku pár minut, ale Tomáš nikde, vítr je neúprosný a tak běžím sám..


Bez ohledu na zimu (tedy chlad, kterého jsem si užil celkem dost) je to přesně to, co jsem potřeboval. Sice jsem zase dotrhal další HOKA boty (a do bot se mi dostávalo bočními dírami kamení, větvičky, bláto, listí.. prostě bordel. Přelepení scotch páskou (kterou mám vždy s sebou) trochu pomohlo, ale zase za stažení špičky platím odervanými nehty na palcích (ty puchýře zespoda nehtů mají sílu). Takže jsem po západu slunce přeci jen víc zpomalil, než bych chtěl. Taky hloupě jsem si vzal carbonové hůlky, co mě ničily život na l'Chappe Belledon .. i tady se mi nečekaně zavíraly, i tady jsem kvůli nim zakopl a natloukl si a výrazně pomohl nehtům k odchodu. Samovi S. muselo znít v uších..:) A jak jsem si v duchu nadával já.. no, na to by padlo celé stádo koní..:)

Stejně jako Cimrman i já jsem škudlil a bylo mi líto ty hůlky vyhodit. Ale teď už mi to líto není. Konec experimentů.. Ale protože bylo do cíle ještě daleko, byl čas na postupné smíření – hůlky vyhodím později a s láskou:), výrobcům nenapíšu osobní dopis, Samovi nic neřeknu:)… Prostě pohoda... S postupem času a s dlouhými zastávkami na čipových kontrolách (horký čaj dělá divy) je mi sice jasné, že nebudu v Modřanech před půlnocí, jak jsem si původně plánoval, ale o to víc jsem rozhodnutý tam být v „plné“ síle a zdraví. Tedy, jak se říká.. "v rámci možností." :)







Při noční části si blahořečím za domácí přípravu. Moje skvělá Severka (to jméno mojí navigace, Dakota od Garmin) mě velmi dobře provedla hodně problematickými úseky. Občas se mi zdálo, že místní strhali značky nebo dokonce v jednom úseku kus inovativně přeznačili, takže z plánovaných 107 je zhruba 110, ale to už tak nějak patří k podobným akcím. V Modřanech jsem krátce po druhé ráno, v posteli kolem čtvrté.. O ½ 8 už jsme s Deri na procházce a celou neděli se snažím rodině dokazovat, že jsem vlastně byl „celý“ víkend doma..:).

V pondělí má moje expedice z trasy B veselou dohru. Levý palec mi už tak otekl, že se nevejde do boty a v pauze v práci se rozhoduji pro rychlou operaci. Zrovna mám nohu na psacím stole a v potřebném soustředění si propichuji hluboký puchýř pod lůžkem nehtu, když v tom přichází studentka na konzultaci.. Scéna vypadá velmi sugestivně, při mých slovech „jen si vyčistím ránu a vymačkám hnis.. a hned jsem k dispozici..“ chudinka málem zkolabovala. Inu.. na dveře je dobré klepat, protože nikdy nevíte, co se za nimi děje..:)

Tajná kontrola Decathlonu
Všemu zdar, nadšenému pobíhání zvlášť!
Teď se teprv budu těšit na zimní pobíhání a začátek soustavnějšího tréninku.
Hezký druhý advent!
12:)

PS. Za P100 zaslouží tradičně absolutní dík obsluha na stanicích a skvělá stanice Decathlonu.. Myšlenka před volnou plání v silném větru na tajné kontrole podávat teplý čaj a rozdávat šátky.. to je nápad skoro na Nobelovku! Vážně.. díky všem..

16 komentářů:

  1. Tak ty jsi v Sázavě přebíhal od autobusu k vlaku a ani jsi se nezastavil - to máš černý puntík :-) Rád jsme tě na trati potkal! - i když jsi nás předběhl... :-) Jinak pokud dojmy z Posázaví jsou stále pozitivní, tak zcela drze využívám tvoje stránky k propagaci našeho 1/2 maratonu 8.května :-)
    Ať to běhá a hezké svátky!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. nejvic me na P100 mrzelo, ze ta trat ze Svetle se bezela za noci..Urcite se do oblasti Sazavy vratim.. mne se tam moc libi! Proto omluva, ze jsem se nezastavil:)... Jen kolem toho 8 to muze byt jeste narocne, nebot jsou volne dny a slibil jsem nejmilejsi manzelce, ze vyrazime na dovolenou:). Ale.. Ale je vysoka sance, ze bychom mohli byt zpatky!
      Tak jako tak, diky za milou spolecnost, fotky.. drzim palce, at se dari.. a tesim se na shledanou! 12:)

      Vymazat
  2. Myslím Honzo, že bys mohl z fleku pořádat semináře na téma "logistika v cestování" Ani minuta nazmar. :-) Tu studentku úplně vidím, ale její chyba. Jinam myslím, že takovéhle dětinštění není vůbec na škodu, spíš naopak. U dlouhé trasy bys nemohl předstírat, že jsi byl doma. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)..No vis, ta moje logistika je cesto natazena jako struna.. skoro az k prasknuti:). Opakuji si zasahu c.1.. Klid ma clovek v sobe, nikde jinde ho nehledat:).. a ani se nenechat nicim jinym vykolejit..:)
      Pravda, ze moji blizci by obcas z mych predstav o presunech mohli mit tiky v oku:).. Syn diky m2 radeji vsude je o chvili driv:).. Jak rikaji znalci.. komu jeste neuletelo letadlo, travi na letistich prilis mnoho casu:)...
      Ale jsem presvedcen, ze "detska trasa" byla ta spravna volba.. Uzil jsem si to.. i jsem diky nedostatecnemu obleceni dostatecne promrzl:).. takze skvely pocity! Navic, jak spravne rikas.. mohl jsem celkem uspesne presdtirat, ze jsem byl cely vikend doma:)..
      Vsemu zdar! Nasemu nadseni a bojum.. a ultra.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  3. Vše naplánováno do poslední minutky :-) a ještě vyšlo pěkné počasí (alespoň na část dne), co si více přát po hektických dnech v práci :-) Uvolnění a relax jak má být :-) Přeji ti krásný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, Petre! Fakt jsem si odpocinul... Tenhle tyden (bezprostredne po P100] byl sice kilometrove velmi chudy, ale je potreba jeste splatit ty casove dluhy v praci a kolem... Ale ta adventni pohoda tu jiste je a ja se s nadeji raduji ze vseho, co prichazi..:)
      Tak snad se uvidime na obehu Prahy! 30.12 to jisti!! :)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Zase výborné postřehy :) Ano na letišti trávím moc času, letadlo mi ještě neuletělo, ale nevím - váhám, zda toto je oblast kde by se tě člověk měl snažit napodobovat. Ale na druhou stranu prostor pro zlepšení zde je pořád :) až do bodu, kde zlepšení skokově přechází ve ztrátu. :) No a drobný škudlil, tam mám tvoje kvality rozhodně :) kdybych ty boty co dělají puchýře vyhodil, třeba jsem mohl v klidu dokončit :) Hezký advent a těším se na POPu.
    Ať se daří!
    MM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no zatim jsem vse chytal.. i kdyz uz jsem nekolikrat doslova skakal do zavirajicich se dveri.. To potesi:)
      Ten drobny skudlil (Cimzrman by se jiste radoval) .. v nas.. to je patrne geneticky dane:). Ale v mem pripade to byl posledni zavod, kam se tyhle "skvele" hulky podivaly:)..A tu znacku si nekoupim. i kdyby mi vsichni kolem rikali, jak je skvela a stala zlomek ceny tech ostatnich:)..
      inak se jeste ted smeju, jak jsi me upozornil (ex-post), ze jsem si svoji "damskou" cepici oblekl nespravne, dirou na culik dopredu.. a byl jsem vlastne ready i kdybych se stal jednorozcem:). Bylo to fajn. Na POP (5) se samozrejme tesim.. a tvymi slovy.. doma vyvažuji, co se dá.. abych v den závodu si mohl s klidným svědomím užívat jak běh, tak i hospodu:).
      Ať žije advent.. rodinná pohoda musí být.. i kdybychom se všichni museli rozvést:).
      Ať nám to běhá! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo tvá skvělá logistika je dokonalá a mě přesvědčuje, že vše asi jde spočítat nebo zkušeným citem stihnout. Pražskou i víkend doma. Moc pěkný zápisek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no tak je to preci jen "detske" ultra..:).. jak se uz v nasi skupince ujal termin Stepana Skorpila:)..Preci jen ubehnout plnou a predstirat doma, ze jsem vlastne nikde nebyl.. to je velka vyzva:)..
      Porad doufam, ze treba pristi rok si ty silenosti, ktyere mi letos konci nicim jinym nenahradim:), a tak i behem ukoncovani, zkousek a reportingu si budu moci zkusit EKUT. Za me velka gratulace..
      MSF! Tesim se na shledani.. treba uz na POP! 12:)

      Vymazat
  6. Nádhera! Krásný fotky, kvalitní zážitky, poprvé mě zamrzelo, že jsem tam taky nebyla :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak jedno je jiste P100 .. a cokoliv za tou prvni jednickou je, podle Olafa plati, ze je to stale stovka:)... Podle me tato akce nenecha cloveka chladnym -- tedy navzdory venkovnim teplotam:). Muzes na ni nekdy nadavat, jindy hyrit superlativy.. Ale urcite to nebude mlhava vzpominka. A hlavne to nadseni ogranizatoru a dostatek piva v cili:) jsou hlavni atributy na ktere se iTB clen v duchu upira:).
      Tak treba za rok! 12:)

      Vymazat
  7. No zase to musel být zážitek. A pro mě neskutečné vzdálenosti. Čím dál víc mi stačí si o podobných akcích jen číst, zvlášť když je venku zima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no vsak ja to chapu.. Proto jsem se take prihlasil na "detskou" trasu, ze?:)... Mimochodem, dal bys to uplne v pohode.. akorat je otazka te zimy a pokud clovek zrovna v tehle dobe stiha.. a muze..:)
      MSF! Hodne stastnych kilometru.. 12:)

      Vymazat
  8. Už tieto detské ultra dávaš s prstom v nose, škoda slová chvály ;) Tento rok som sa presne na túto trasu chystal, ale nakoniec som to musel zrušiť. Škoda, výborná príležitosť si spolu kúsok zabehať. A prosím ťa, čo to boli za paličky? Inak, v tento sviatočný deň prajem šťastné a veselé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ale houbelec.. Kazdy zavod chce urcite usili..Pravda je, ze P100 nikdy nejdu nejak zavodne, nebo drsne.. Spis konzistentne a s ohledem na zdravi a pohodu:).
      Ale je opravdu skoda, ze ti to nevyslo! Tak se uvidime urcite nekde jinde, v nejhorsim budeme planovat 100. rocnik maratonu v Kosicich:)..
      MSF! At nam to beha, at se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...