neděle 11. září 2011

Poslední pokušení

Před noční 10 jsem vnitřně velmi bojoval, jestli běžet nebo neběžet, jestli (vůbec) závodit. Nakonec dosažený čas 42:24, vzhledem k tomu, že byl skoro o dvě minuty horší než loni, na první pohled nesvědčí vůbec o mém úsilí, tedy mentální síle:).

Už odpoledne jsem cítil nějakou silnou nervozitu, i časté návštěvy WC tomu naznačovaly:), že to bude "boj". Ale stal jsem večer na startu, plný síly, vědom si toho, že se nemám vůbec na co vymlouvat, běhal jsem běhal, sice jsem rychlost vůbec netrénoval, ale nic mě nebolelo, nebyl jsem nemocen, perfektní počasí, co si přát víc, že?:)

Měl jsem skvělou startovní pozici, hodně v předu a vypadal jsem rozhodnuty se s nástrahami tmy popřát jak jen půjde. Jenže se mi hned po vyběhnutí zdálo, že to nejde tak lehce, přeci jen rychlost a závod je něco, co není úplně "na pohodu" a tam se člověk asi musí víc "zapřít", vím, že loni mě to málem zlomilo, odradilo od běhání závodů, byť byl z toho osobák [který jak je zřejmě bez velkého úsilí nepřekonam a kdoví jestli i tak:)]. Prostě po km jsem nějak blbě šlápnul, narazil do jednoho z kuželů (teda vůbec nic se mi nestalo), ale hlava tak nějak říkala, zástav, mohl bys klidně předstírat, že té to bolí, vždyť je to skoro zázrak, že se nic nestalo, taková slupka.. Najednou jsem na 10k běhu uvažoval o DNF (!), prostě, že bych to zabalil, protože mi to "nejde"?

A opravdu prvních 5km jsem se šíleně trápil, všichni mě předbíhali:), ještě jednou jsem při drobnější kolizi musel zahánět myšlenku na ukončení závodu, krize hlavy jaxvinja:). Ale pak to přišlo. Pak jsem si najednou uvědomil tu malichernost těch protestů svoji hlavy [ona i hlava má svou hlavu, že:)] a rozhodl jsem se, že závod dokončím, jak to nejlíp půjde. Začal jsem běžet, nejdřív, jako kdybych běžel rychlejší maratón, chytil jsem dech, pak jsem zrychlil a přestal jsem to řešit a najednou už jsme byli blízko cíle. Sice bylo jasné, že to 40 minut zdaleka nebude, ale za to úsilí, za ten boj mi běžecký bůh nadělil krásný a symbolicky čas.

42:24.

Stejný tam jako nazpátek. Abych si uvědomil, že někdy je potřeba se dostat tam i zpátky, že závod je jako zrcadlo a boj, který při něm prožívám, ať s časem nebo s myslí je potřebný a cenný.

A tak nejenom, že tu Stromovku poběžím, poběžím ji že všech sil!

Tak ať ty svoje (vnitřní) závody zvládneme a vyhrajeme. 12:)

15 komentářů:

  1. My jsme Te s Leonou videly i na startu v seradisti, takze muzu rict, kde byla chyba .) Naprosto zasadni a esencialni chyba. Stoupl sis moc dopredu, proto Te pak vsichni predbihali! :DD Lepsi si stoupnout kosek dal a pak se nechat hecovat tim, jak je vsechny predbihas Ty .) Ale tak jako tak, uzasny vykon a, jak jinak, krasny cas :)

    OdpovědětVymazat
  2. 2 S0c: NO to je skvely napad!!!! Nicmene, ja se bojim, ze na zacatku nic neuvidim... Jinak dobra strategie, urcite pouziju na maratonu:). Cas je jak rikam symbolicky, jak ta alenka pred a za zrcadlem. No zijeme v zajimavem a hezkem svete. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. JÁ tě viděla a deset minut pak Martině ukazovala, kde jsi :o))
    Tentokrát se s Tebou opět velmi shoduji v pocitech (snad brzy sepíšu).

    Super, žes nevzdal!

    OdpovědětVymazat
  4. Honzo dobrý co já bych za takovej čas dal.
    Ted stačí stejné tempo vydržet celej maraton a maš super čas :)) tak at se běží.
    Jo zase si potvrdil že když se hodně tlačí na pilu tak to jde vždy hůře :)
    MSF

    OdpovědětVymazat
  5. 2 Pulec: Leono, super, zase je to videt, ze vetsinou prozivame obdobne starosti:). Dik za podporu a tesim se na tvoje postrehy!
    2 ll: Lubosi, ja si na cas vubec nestezuju i kdyby byl horsi. Jen jsem pro uplnost dodal, ze jsem se o 2 minuty zhorsil proti lonsku (to jsem honil Fabia) a cas sam o sobe neodpovida mire usili:). A tak jen znova to potrebne -- musime si vazit nasich casu, at jsou i horsi nez jsme planovali. jen my sami vime, co usili, potu a boje za nimi je.:) Mej se fajn, at ti to hezky a radostne beha. 12:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Honzo!
    Hlava je zapeklitá a nesrozumitelná věc, vymýšlí občas takové krávoviny, že by občas stálo za to ji nemít. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Právě: co úsilí, co potu... a pak NIC :o)

    OdpovědětVymazat
  8. 2 K.G. : Hlava ma zkratka svou hlavu:), ale sama vis, ze neupornejsi souper je ten v nas. Tak at se dari!
    2 Pulec: Leono, krasne jsi to sepsala! Naopak si myslim, ze casem to spatne odezni, zustanou ty pocity (uspesneho) boje a nektere smutne veci se stanou veselymi az komickymi. Aspon u me je tomu vzdycky tak:). Hodne stesti na 5! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Honzo,

    to je pravda s velkým P. Ostatně o našich nových hlavobojích opět píšeme na blogu. Nějak to tím cestováním neskončilo, a to se v podstatě i dalo čekat. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jak tak koukám, tak všechny běhy - závody (ne tvoje) nejsou boj s bolestí, únavou, ale s hlavou a mají to všichni. Ale ten čas je fakt super, gratulace ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. 2 K.G. Sleduju Vas, drzim palce a mas muj obdiv, da-li se to tak jednoduse rici.
    2 Jitka: Dik, symetrie casu je opravdu nadherna, symbolika, jak Brno:)! Urcite mas pravdu, kazdy musi bojovat a hlava nebo boj sam se sebou je ten nejtezsi.. Musim na to myslet. MSF!

    OdpovědětVymazat
  12. Honzo jsi génius! Jedním závodem odpovědět na základní otázku Života, Vesmíru a vůbec a to dokonce i pozpátku, bravo.

    OdpovědětVymazat
  13. Ondreji, to jsem ale trouba, co?:) No, to bych si v zivote netroufl si vubec na zadne takove otazky pomyslet.:) Ale vazne.. Ale porad se zpetne (pres ten zrcadlovy cas) vracim k tomu nocnimu zavodu. A jen doufam, ze se to ve mne (v dobrem) zlomilo. Urcite nebudu mit optimalne natrenovane na Stromovku, nejsem silenec, chodim do prace, mam rodinu, musim se starat o spoustu lidi:)... Ale urcite s pripravou budu spokojen a budu se moc tesit na zavod. Rozumis na zavod!:)
    Driv to pro me bylo takove tabu, ted vim, ze to nebude jednoduche bezet co nejrychleji (ne na pohodu), proste bezet zavod, at uz to dopadne jakkoliv se s tim proste porvat.
    At se nam dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  14. Honzo, v sobotu jsme na tom byli stejně. I mě hlava "radila" abych to na Kladně na 36km vzdal, ale nedali jsme se ani jeden a nakonec nás to zase posílilo. Škoda, že jsem tě v tom davu v Praze neviděl a nemohl ti zafandit:-(
    Měj se a budu držet pěsti na Stromovce:-)

    OdpovědětVymazat
  15. 1 bubo: Petre, vzdyt znas nasi teorii o spojenych vesmirech:), neprozivame ty prusvihy, vzestupy i pady samzotatne.. Je to proste "ve vzduchu". To nas taky trochu muze tesit. Je super, ze jsi to dal, bylo silene horko, myslel jsem na tebe a drzel palce. Cas na ty podminky a boj mas jeste moc dobry!!! Dik, ve Stromovce se budu snazit jako ... no jako blazen:). 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...