neděle 12. ledna 2014

Buy one - get one free:).. aneb jednou běž a druhý běh je úplně zadarmo!!!

Tak to přesně je u mě.. tedy přepočítáno na (časovou) cestu metrem a MHD. Pokud běžím, jsem řádově na 50% časově náročnosti. Takže každý druhý běh do práce-z práce je vlastně "zadarmo". Takhle to asi zní šíleně... Ale běh je pro mě KOTVA. Tedy ne obchodní dům Kotva:), ale bezpečný lano, pevný bod v tom vlnobití všech šílenosti, co na mě kdekoliv venku číhají..

Všichni kolem říkají... a pořád to slyším.. běhání po stejné trase musí být strašně nudný.. skoro jako mít pořád stejnou ženskou:).. [Tohle opravdu nedokážu posoudit, protože jsem se svým Slunéčkem teprve krátce, co si vzpomínám, zatím 24 let..:)]. Ano, jsem upnutý na naběhané km.. Ano, hlídám si uběhnuté km za týden.. Jsem asi tím posedlý.. trpím asi kilometrománií.:)..Ale není to proto, že bych chtěl dělat nějaké rekordy, ale protože počet km přímo odráží i ten čas, který jsem měl většinou sám pro sebe, případně jsem ho strávil s kamarády nebo s blízkými..

Slyším to často, že jsou běhám spoustu "jalových" km.., že to nemá žádný vliv nna moji výkonnost.. a bůhví co ještě.. Je to (myšleno "moje výkonnost") tak důležité? Pochopitelně si uvědomují, že ti velcí nebo starší/zkušenější běžci či praví a ortodoxní ultras ... ti si prostě své km nepočítají.. WTF (!) .. Já jo!!!..:).. pro mě je to určité vyjádření a míra toho, že jsem si ubránil čas, který mám pro sebe.. je to jednoduchá kontrola..

Někdo může říkat, že je běh do práce.. děsná nuda!!! Blbost!!! Já to miluju... Ty bikery, co potkávám.. Například -- jeden vždy sklopí hlavu, aby nemusel zdravit. jiný mává, další komentuje:)... Vlastně pokaždé se něco děje.. V podchodu u barandovskeho mostu teď natáčeli klip..V sobotu v kině na Něžných vlnách poznávám natáčení na nábřeží, když jsem běhal okolo..:)..
Zahradníci v údolí už mě zdraví, jako jednoho z nich:) ... Těch drobných zážitků po cestě s různými spoluběžci, kdy řešíme (=oni řeší) všechno možné, od jejich milostného života, až po základní otázky lidské existence.. [=přes špičku nebo přes patu?:)]... Zážitky se psy jen v tomto týdnu měly filmový charakter -- bylo to něco mezi "Psem Baskervilským" a prvním dílem Francouzské spojky. Jsem rád, že zatím jsem se nepropracoval do druhého dílu..[aha.. pro později narozené.. první díl se jmenuje Štvanice a druhý Dopadení:)].. Po cestě potkávám nové/staré známé.. Před pár dny Stázku [ještě, že to nevidí moje nejmilejší manželka, jasné Slunéčko:)] .. jak to komentoval jeden přihlížející .. Je to normální, že se potkávající se běžci objímali?:).. Povídám, ... to nevíte? To je normální "běžecký" pozdrav na Praze 5! :)... Hned to začíná rozebírat, že by začal i běhat.. [tedy prý jen na Praze 5!!:)]. Říkám mu, že se to třeba i rozšíří..:)... ale co já vím, na Moravě se například i líbají!:)...

Prostě, po cestě mám ten pocit sounáležitosti s městem.. někdy mě i něco napadne do práce.. Jasně.. není to žádný závod, žádný trénink.. Jen město a já.. Proto často přibíhám do práce později, takže i minu pana Třísku, který pravidelně vybíhá na krátký jogging z hotelu Jasmín--hned naproti... Ale třeba ještě stačím hlasitě pozdravit soudruhy z vedlejší budovy KSČM.. "Čest práci!":) ... oslovený pohlavár z komunistické stany.. se většinou opatrně rozhlédne, předstírá velké pracovní vytiženi a pak plaše odpoví.. "Čest, čest!"..:)

Usmívám se.. Den začal moc hezky.. běžel jsem totiž do práce..:)... A což teprve, jestli se mi podaří běžet i zpět!

Komutačnímu běhu zdar! Ultra zvlášť!

12:)

18 komentářů:

  1. Komutační běh je to nejlepší co mohlo kdy zaměstnance potkat, celý den pracuješ rád neboť se máš na co těšit - poběží se přece z práce... Běh jako dopravní prostředek nejvyšší forma lidského transportu! Ať se ti dvojsměrky daří. MVP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!!! Nápodobně!! Cesta domů... je snad ještě důležitější... Po cestě, úspešně zredukuju stres na neznatelné úrovně:), které moje blízké doma zasahují minimálně... Prostě, když v přeběhnu řeku, jakoby všechno pracovní... zůstalo na druhém břehu..
      Komutacím zdar!! 12:)

      Vymazat
  2. Já teď v zimě také běhám pořád tu samou trasu. Ale protože je tma, tak to nevidím. Čili se můžu domnívat (představovat si), že je to pokaždé úplně jiná trasa :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsechno ma svoje..:).. Ja se vzdy zkusim jednou za cas dostat na nejakou zajimavou bezeckou turistiku.. Bud s bratranci neco "obehnout"... Pripadne nejaky dalkovy pochod.. nebo jen proste nekam, kde to neznam..
      Tim si (verim) zajistim, ze se mi ani to stejne pri tom mnozstvi hodin proste "nezaji"..:) a porad pro me vychod slunce v udoli a na koleckach v Prokopaku bude takovy maly zazrak..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. tím WTF jsi určitě myslel World Taekwondo Federation, protože pionýři přece neslušně nemluví :-).
    Míte vy pražáci výhody, já tady v polích potkám tak maximálně srnce nebo zemědělce, žádné objekty k objímání. (tak možná stromy pro doplnění energie)
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cha cha..:)
      Radku, myslim, ze spravne vysvetleni teto zkratky podava jedna "prihoda", kdy WTF(!) reagoval syn, kdyz zjistil, ze je jeho otec na FB a pozadal jej o pratelstvi..:). Kdyz se jej otec ptal, co ta zkratka znamena, odpovedel.. Welcome To Facebook!! :)
      Jinak srnky take potkavam.. prenesene:) i doopravdy... Tak at nam to hezky a radostne beha! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. šikovký synek..
      Je pravda že občas taky potkám někoho jiného. V sobotu jsem běžel k mamince na oběd (37km) a v hlubokém lese potkal tlupu ve vojenském a s SA vz.58 na zádech. Když jsem byl zvědavý, ukázalo se, že si na vojáky hrají a samopaly jsou airsoftové. Ale první pocit nebyl moc příjemný.
      Běhu zdar, Radomír

      Vymazat
    3. Jjo, ja take obcas probiham bojovou zonou ("vapenka") v prokopskem udoli, kde casto probihaji nelitostne airsoftove boje.. Uz na dalku kricim.."civil!!!" :).. casto stejne kolem me proleti davka kulicek..
      Ale nejvic se bojim myslivcu.. fakt ze jo.. tak at se nam pistolnici a odstrelovaci vyhybaji! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, WTF = Welcome To Facebook mě dostalo do kolen :-))))))) Zase jsi mi prodloužil o několik minut život, protože jsem se chechtal jako blázen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rad, Petre! :)
      Mezi nami, jak pisu rychle a pocitove, tak me az pri kometarich napada, co jsem vlastne mohl a mel do textu napsat:)..To ze jsi to cetl, je mile.. At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Ano, taky mám ráda ten mikrosvět na mé oblíbené dráze ... když se začnou trousit po nedělním obědě taťkové na fotbalový zápas a za chvíli přicházejí ještě větší taťkové jim fandit ... pořád ti stejní lidi a pořád ta stejná dráha a mě ty jalové kilometry vůbec nevadí, naopak, je to pro mě jakási jistota toho dne, kterou mi nikdo nevezme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze jsi to presne vystihla.. Clovek potrebuje urcity mix ritualu a stejnych veci, ktere ho potesi, uz jen tim, jak se opakuji a ze si pri nich uvedomuju, ze nekam patrim... Tak potom se mohu radovat z novych "objevu", bezecke turistiky i nejake te .. rekneme "silenost":)... protoze tu je ta jistota..:)
      At na to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Díky za tento příspěvek, moc pěkně napsáno! Kdo nezkusil radosti pravidelné komutace, jen těžko pochopí, jaká je to vlastně krása - ta cesta, která je vždy stejná, ale zároveň pokaždé trošku jiná. Tak ať nám to dál vesele běhá do práce, z práce i kamkoliv jinam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dik.. mame jine casovani, ale je to fajn te potkat v myslikovce.. clovek si pripada, jako kdyz se predavaji stafetove koliky, jako kdyz rangers se vymenuji na hlidce..V tu chvili by se sluselo pozdravit jako se zdravili letci se strazci majaku.. "Good Day!!"
      12:)

      Vymazat
  7. I kdyz nekomutuju, beham v ramci uspory casu celkem casto "pro neco/nekam". Pridavam se a prikyvuju: miluju ty maly ritualy - ranni pekarna a rychle kyvnuti pekarce na pozdrav, deti pred skolou, soused zapasici s popelnici... A libi se mi, ze ja jsem treba zase soucasti ritualu tech okolo me :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto presne! Je to takovy pozdrav.. Dobre rano.. moje mesto! ..kdy bezpecne vim, ze se patrim a ze sem chci petrit.. takove neumele bezecke vyznani lasky ten cestam, silnicim, chodnikum a lidem okolo nic..
      At zije komutacni beh, at zije beh nekam a pro neco! 12:)

      Vymazat
  8. Taky běhám skoro pořád po stejné trase, ale protože je to v přírodě, tak mám pocit, že se každý den mění... někdy kolečko běžím v protisměru a to se pak nestačím divit, jak jsou stromy z druhé strany jiné... taky mám vychytané, že v neděli po obědě se tam vyskytují i procházkáři a v pátek po třetí vyrazí pejskaři. Ať to běhá! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty promeny trasy.. kolem roku me vzdy fascinuji... Jeden den bezim a rikam si.. to si musim vyfotit zitra.. jenze zitra je to pryc.. z podzimu se mavnutim proutku stala zima.. v tu chvili me to mrzi.. ale pak si reknu.. ale co.. pockam si naprezrok:)!
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...