čtvrtek 14. května 2015

Co by tomu řekl Vin, Brit, Chris? Aneb stále žiju westernem a Western States:)

Myslím si, že mě opravdu četba indiánek a sledování filmu z Divokého Západu v dětství poznamenaly na trvalo. Ta představa skvělých a neohrožených mužů, kteří -- za všech okolností -- si snaží udržet svoji důstojnost, dostat svému slibu a bojovat za své ideály... i slzu při té představě uroním,:). A samozřejmě, jak před čtyřiceti lety se posouvám do stejně role "neohrožených" a prožívám v ní svoje boje. Určitě je to dětinské a legrační, ale baví mě to...

Civilní část mého "já" se začala rozčilovat, když jsem uviděl změny v seznamu kvalifikačních běhů a limitů na letošní kvalifikaci Western States. Oh ti šílení kapitalisté!!:) Až po termínu TGC zvedli kvalif. limit z 25h na 27.. a furt tam mají trasu 119 km:).. Kdybych to tušil, že existuje 27h limit, tak je velká šance,že kvalifikaci mám v kapse:)...
Plus ty "mrchy":) vyhodili italské a španělské ultra.. Drží jen "družební utmb" a jeho klonové tratě..

Ovšem to silnější / westernové "já":), říká.. mělo to tak být.. měl jsem si TGC užít, tak jak jsem si ji užil.. a získám kvalifikaci, tak jak si to ti kapitalisté nalinkovali::). Jen malá notička... ani Ronda del Cims není v kvalifikaci.. díky termínům už je jasné, že místo pobíhání na Šutru ke konci května (ne)budu bloudit:) v polských Beskydech na Kierat 100k.. Vzhledem k tomu, že se běží podle mapy.. bude zajímavé, jak moc se dokážu kvalitně připravit a soustředit, abych potlačil své bloudící já:), dorazil do cíle v pořádku a získal kvalifikaci a další dva lístky do loterie..

Prostě nikdo mi nemůže hodit moji zbraň na zem a říct ať se ztratím pryč:)... A tak jsem postupně mistrně překonal úskalí neúplně zadaného bankovního spojení na zaplacení registrace:), zaregistroval se, získal i parkovací kartu, koupil topo mapu, v posledních nočních bězích jsem se -- co do nebloudění -- neskutečně zlepšil...:)
V hlavě mi sice bliká kontrolka, jestli by nebylo lepší zrušit tu "nápravu" dásní laserovým přístrojem dva dny před závodem.. ale western je western!!.. Co by na to řekl takový Chris? Vin? Brit? nebo Shane?... :)

Podle propozic je trasa dlouhá cca 100km a má zdánlivě grandiózní limit 27hodin... Moje dcera to komentovala velmi pregnantně, slovy.. "do 130km ti naprosto věřím, pak už to bude boj" :)... Můj nejlepší kamarád Běžící Stín to glosoval ještě lépe... "No jako nejlepší kámoš ti moc přeju, aby sis to hezky a rychle zaběhl, užil, v pořádku doběhl šťastný do cíle.. a pak aby tě diskvalifikovali, protože jsi vynechal kontrolu nebo jsi je proběhl ve špatném pořadí..":)... On totiž ví, že jediná další možnost pro mě je běžet na Haloween v Arizoně.. Juvelina jundred (100m), kde on chce běžet taky:)... Nicméně, zrovna včera mi říkal, že když to uběhnu a nediskvalifikují mě, tak se na mě taky nebude zlobit!.. Svět je krásný:).

A tak osvěžuji polská slovíčka.. prosze bardzo.. a vzpomínám na svůj pobyt ve Varšavě v památném jaru roku 1989, kdy jsem v mrazivé noci přesvědčil kolegu, že bychom měli jít plavat do Visly, protože mi to přišlo jako skvělý nápad... Bylo to přímé pokračování šíleností, které začal můj kamarád a spolužák Martin, když jiné (neméně) památné mrazivé noci roku 1988 prohlásil, že venku je -20C a že bychom proto měli jít zkusit proplavat Trojský kanál:)...

Prostě "neohroženě" se vrhám do dobrodružství zvaného orientační ultra, v jazyce organizátorů.."XII Międzynarodowego Ekstremalnego Maratonu Pieszego".. Prosím všimněte si, že se jedná o 12. ročník! To je znamení!

Držte mi palce! Všemu zdar! Orientačnímu ultra zvlášť!

12:)

24 komentářů:

  1. Budu držet palce. Věřím, že když jsi se neztratil v Japonsku bez mapy, v Polsku s mapou to taky dobře dopadne. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vidim to podobne optimisticky...:)
      Orientacni bezci by (velmi spravne) rekli, ze to neni nic "orientacne sloziteho", ze kazdy normalni clovek musi najit stanice a trefit do cile:)..
      Je to jedna z mych "obav".. Ale kdo me zna, vi, ze jsem na svem (ne)bloudeni v poslednim roce silne pracoval:).. Samo je neprijemny, ze spatne vidim na mapy.. ale to se podda:)..
      Drzim palce na Machac!! 12:)

      Vymazat
  2. Počkej, to jako vážně stokilometrovej orienťák?? :-D v noci? To bude ultra punk!!! :-) Stín perlí jako vždy a na Šutru budeš dearly missed!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, no mam takove smisene pocity.. Na jednu stranu se toho malicko desim, na druhou se vlastne moc tesim.. To teseni, ze jsem -- byt pod tlakem okolnosti -- prekonal svoje strachy a hodlam vyrazit nekam na dlouhou podle mapy.. To si myslim me pomuze. At uz to dopadne jakkoliv:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Moc těším...na Juvelinu. :-D

      Vymazat
    3. :).. koukam, ze te Stin naockoval..:). 12:)

      Vymazat
  3. Já si všiml, že si zmizel ze startovky Šutru... A víš, že se na WS dá letos získat kvalifikace i u nás za humny? :) Nicméně chápu, že Kierat bude větší výzva :) Tak ať to klapne a užij si to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to jo, jenze.. jenze je to v okoli Rondy.. A na ni mi silene zalezi.. Proto musim "jinam"..:)
      Drzip palce na Sutru!! 12:)

      Vymazat
    2. Jo aha, Ronda, já jsem sklerotik, ale to je u mě v pátek obvyklé :)
      Šutr bude bezva - měl bys ale jarní absenci nahradit účastí na podzimní trase, ta za to taky stojí :)

      Vymazat
    3. :) to mas dobry, ze te to postihuje jen v patek... Ja jsem jak v TGIF.. u me je patek.. kazdy den!:)
      Ten podzim neslibuju, protoze .. tech ruznych hezkych behu je fakt dost.. a jeste nevim, jestli treba nepobezim neco jineho.. Pradeda? nebo neco i v blizkem okoli.. Drzim palce!! 12:)

      Vymazat
    4. Praděda jsem měl loni v hledáčku, ale netroufl jsem si :) Šutr byl docela dobrá náhrada, ovšem nic pro vás, co trénujete zásadně v noci - bylo pořád světlo, jen na začátku a ke konci mlha :)
      Hodně zdaru při studiu polských map! :)

      Vymazat
    5. Praded ma jednu neskutecnou vyhodu.. vybiha se rano a cely hreben se bezi za svetla.. Takze mas sanci videt vsechna ta panoramata:)... Jsem presvedcenej, ze by se ti libilo..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Baru to vystihla! Hlavne po vikendu smeruj na jih, at se te do leta dockame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik! Myslim, ze B. se Stinem se neprimo trumfovali, kdo da lepsi hlasku, ohledne moji ucasti v orientaku:)..
      Nicmene... Verim, ze uz jsem se po bojich a cviceni dostal na uroven normalniho cloveka s prumernym orientacnim smyslem:).. takze s nejakym drobnejsim bloudenim se pocita.. ale nic "masivnejsiho" bych nerozjizdel:)..
      Na letni navstevu se tesim velmi silne!!
      Vsemu zdar! Kamaradum a ultra .. zvlast! 12:)

      Vymazat
  5. Kvalifikace na divoký západ na divokém východě, to přece dává smysl. Budu držet palce, Garmína Topo Poland Tě prostě nemůže zradit a hledání (poszukiwanie) správné trasy bude hračka. A na Šutru za Tebe jistě nějaké to pivo urazíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji ti! Ja pochopitelne pivo jiste popiju po ceste, pokud narazim na otevreny kramek:).. mam i papirovou mapu, buzolu, obal na mapu.. jsem v klidu:)
      Bude to zajimava zkusenost.. Treba uz nejsem bludicka! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Honzo drž se! Ty nezabloudíš, tomu věřím! A když už zabloudíš, nebude to více než 25km a tak že se vejdeš do predikovaných 130km kde ti dcera věří :-))))))
    Budu mačkat pěsti! Ultra orienťáku zdar jaxviňa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no bude to jiste potreba..:)
      Nicmene, kdo se boji.. nesmi do lesa, ze:)... Udelam, co pujde, verim, ze je to zajimava zkusenost a jsem (ted) presvedceny, ze se mi to bude libit!
      MSF! Hodne zdaru na nadchazejicich zavodech! 12:)

      Vymazat
  7. Tak to jsi statecne prijal vyzvu :-) Vse je, jak ma byt... Urcite to bude vyborna zkusenost. Uzij si zavod, vypada zajimave a moc drzim palce at se neztatis. Jsou tam vlci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, nestras!!
      Vlci tam jiste nekde jsou.. ale urcite jsou velmi plasi a budou na jinych mistech nez kudy pobezim ja:)..
      Na zavod se uz ted silne tesim.. bude to urcite zajimava zkusenost. Treba me to chytne... Ten beh do neznama..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. A co medvedi?? ;-) Jo a zmika o tom kdo ti tuhle akcicku nasel, nic??? Uzij si to!! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko!!!
      Mea culpa! Samozrejme zaslouzis uznani, ze ty jsi polozila tu prvni a nejzaludnejsi otazku.. A proc vlastne nezajedes do Polska, vzdyt je to za humny:)??
      Cimz jsi spustila celou tu eskapadu.. Nutno doplnit, ze to sice uplne za humny neni (ode me cca 7.5-8h jizdy) plus je to orientak:), ale v podstate jsi mela naprostou pravdu a patri ti za to velky dik!!
      Tak ted, abych ziskal ten listek do loterie a za rok se treba sejdeme na nejdelsim sebehu na svete:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Na US pomery je to za humny ;-) To vis ty meritka jsou tu trosku zkresleny ;-) No rozhodne trochu blize nez Javelina, i kdyz by bylo fajn si spolu zabehnout.. Verim ze se to drive ci pozdeji zase zaradi.. No snad nam budou cisla naklonena v loterii, jen je nejdive treba se do ni dostat tak at si to uzijeme! Uz se tesim na vypraveni o Polskem orientaku! Nika

      Vymazat
    3. :).. mas pravdu! Nejdrive je potreba se tam dostat...
      Bude mi lito, ze nebezim u vas Jemez 50M, ale vy to ted o vikendu jiste osefujete:).. i kdyz ted v nezvyklych rolich dobrovolniku..
      Tak nekdy na zavodech.. at mi to zase "natres"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...