úterý 24. listopadu 2015

(Ne) všímáme si a běžíme.. aneb příprava začala...

Jeden z prvních příkazů, které jsem učil Deri, bylo "Nevšímáme si.. běžíme"..:).. Má to řadu důvodů i významů -- ať už přímých nebo přenesených. Prostě nevšímáme si psů, lidí kolem.. jsme spolu a běžíme.. Nenecháme se jen tak zblbnout, zatáhnout do pranic, ovlivnit nebo jen tak otravovat.. nekoukáme, kde co lítá a běžíme..:)

Samozřejmě je těžké být přesvědčen o své jediné pravdě a svém (jediném) správném přístupu a tak modifikuji povel -- "Všímáme si, ale (stejně) běžíme"..:). Koukám, jak běhají/trénují dobří, přemýšlím z čeho se poučit, co možná zkusit nebo si říci, co asi rozhodně dělat nebudu..:). Přemýšlím, přemýšlím, jak běhat pořád s Deri, s blízkými.. a jak se nenechat ničím "sežrat" ani vyhořet, ale jak se přitom zlepšit.

Filosofové říkají, že optimistický člověk se pohybuje po spirále vzhůru. Asi mají pravdu -- zdá se mi, že se v běžeckém životě zase po určité době vracím do podobného bodu - sice třeba v trochu jiných podmínkách (výše na spirále), ale se stejným východiskem a podobným úsilím. Pro jistotu - stejně jako v pohádce odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil:)...
Před lety jsem definitivně opustil "trenýrkové" plány, zrušil konzultace s trenérem a přešel na naprosto volný způsob pobíhání...Řekl si, že na to moje pobíhání si stačím naprosto sám.. Abych to teď změnil a pokusil se vkročit do té řeky znova (i když jinak). Nemám možnost běhat podle nějakého příliš sofistikovaného a závazného předpisu, mám příliš mnoho neznámých, úkolů a měnících se časových omezení -- ale bylo by dobré se čas od času s někým poradit a vyslechnout si jiný názor a dobře míněné rady.
Věřím, že jsem našel v tomhle směru spřízněnou duši, která moje úsilí jednak chápe, jednak dokáže poradit a co je nejdůležitější, taky jí hrozně věřím:). Takže už si různě připravuji pracovní tabulky -- ani ne tak na konkrétní tréning, ale abych skloubil svoje oblíbené/potřebné rodinné a venčící běhy:) s něčím, co mě posune za hranice časových limitů při důležitých závodech...

Je podzim, a asi každý vnímá kolem sebe takovou tu podzimní "depku".. Lidi hledají převážně výmluvy, proč něco nejde udělat, nebo vysvětlení, proč je to nebo ono "nemožné". Chápu, sám sobě pro jistotu připomínám -- Sometimes ignorance is a bliss -- prostě občas je dobré nevědět. Nevědět, že je něco považované za nemožné.. Pak se o to můžeme lépe pokusit! :).

Proto se se začátkem tréninkového období snažím ve všech směrech. Velký Honza Bartas jezdí na kole (k čemu se asi už nedonutím, ale co zkusit to kolo, co nikam nejede?)... Proto jsem v pátek vyrazil v nejmenovaném fitku na první lekci spinningu. Nutno říci, že mým příchodem výrazně stoupl věkový průměr, ovšem nikdo mi neřekl "vrať se do hrobu", ani mě neupozornili, že klub důchodců je na třetím patře..:)..  Na recepci jsem "nečekaně":) odmítl opakovaně nabízený tepák -- i když mi bylo doporučováno, že je to skvělé, umožňuje to prý poznat, jak moc usilovně trénuji... a je to prý také skvělé v prevenci a včasném odhalení infarktu .. v tu chvíli slečna přidala významný pohled!..:)..

Byla to zajímavá zkušenost. Jako duší žena bych svoji první lekci nazval, jak jsem na chvíli přestal býti běhnou a začal jsem šlapat:). Je to sice hodně jiná skupina lidí, než na co jsem zvyklý, ale je potřeba zkoušet nové věci, navíc ta intenzita byla zajímavá. Jen doufám, že i příště přežiju tu úděsnou muziku:).
Byli na mě ale hodní -- řekli mi, že si příště mám přinést vodu..Protože je potřeba pravidelně pít. Když jsem se snažil vysvětlit, že do dvou hodin pohybu vodu neřeším, tak jsem vypadal jako úplný trouba:)..

Nicméně, začíná krásné období... Advent je téměř za dveřmi, při ranním venčení a běhu do práce mě do tváře studily sněhové vločky. Jsem natěšený jako malé dítě.. Odhodil jsem většinu zábran, už jsem si na stůl, monitor a svoje dveře (zatím z druhé strany)  :) nalepil názvy svých cílů na příští rok.. a  nedočkavě se chystám na věci příští.

Všemu zdar! Ultra a našim (šíleným) snům .. zdar!
12:)


20 komentářů:

  1. Ty jsi poeta! A vždycky překvapíš :-) Tak ať to všechno vyjde, losování je už za týden! ;-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ano, to potvrzuji -- basnik a sedlak:)..
      Dik. Jak by nejak komentoval BS - co se stane v dalsich dnech.. je tak trochu loterie:) -- ... ale at to dopadne uz jakkoliv.. bude to jiste spravne. A vim, ze tomu dam max.
      At se nam dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Úplně tě vidím na tom spinningu. :-))

    Vyfoť nám dveře. :) A jestli se stydíš, tak něco začerni a my budeme hádat. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Advide -- ja jsem slepici prdelka (anglicky blogger) ..:).. ja to na sebe drive nebo pozdeji prasknu... A ono to zase neni tak tezke hadat.. I kdyz kombinace tech mych cilu se temer u nikoho nevyskytuje. Neco horsiho nez douhlave tele -- asi jako pes s hlavou ryby..:)
      Nasim snum vstric! At zije ultra! 12:)

      Vymazat
    2. :) dost dobry!..:).. Ale ja to Deri nereknu!
      No myslel jsem kdyz se clovek podiva na kombinaci mych cilovych zavodu v pristim roce.. Tak to neni prilis kompatibilni:).
      MSF! Silenostem zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Opravdu ... odborník žasne a já se divím ... :) spinning ... OMG :)
    a to nové heslo "běžíme a všímáme si" se mi moc líbí, ale pozor, je také dvojznačné a tedy nebezpečné :)
    a jako vždy pěkné forky, a ať to běhá T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) zatim 1x za tyden.. Ale pokud to pujde, budu tam chodit.. spojim to se cvicenim.. Jsem starsi --A je na case taky trochu zrychlit..:)
      Jsou zavody, kde pocatecni cut-offs jsou nemilosrdne..
      Tak vsemu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  4. Jeden čas jsem chodil z práce okolo fitka, kde právě probíhal spinning a ta trenérka tam strašně ječela, o té "hudbě" nemluvě... Jako přípravu na měststký maraton mezi tramvajemi a reproduktory na každém rohu bych si to představit uměl, ale na ultra v horách? :-) Tam budeš potřebovat i dobrý sluch - abys pak po lekcích spinningu nepřeslechl medvěda, horského lva nebo i chřestýše na trati :-)
    Držím palce, nejen v losovačkách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Ovsem -- radu veci jsem prehodnotil.. na kole by se obcas hodilo si protahnout jinak nohy, ale ja mam psychicky blok, navic bych to furt jen opravoval:). takze 1x tydne kolo co nikam nejede.. vcetne te muziky a nadsene vykrikujici trenerky :).. to zvladnu:).
      MSF! Nasemu nadseni a ultra -- zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Je dobré vidět, že ti žádná inovace tréniku není cizí :-) Držím pěsti, ať se ti tvé cíle podaří zdolat-splnit :-) bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik.. Musim se snazit.. V mladi jsem nesportoval.. na skole jsem akorat plaval v diskretni matematice, maximalne jsem si vzdy vecer prosel matematickou analyzu a to bylo vsechno..:).
      Tak ted abych to na stara kolena a cele nohy.. dohanel:).
      MSF! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Spinning je fajn :-) jen pěkně makej naplno, tělo si to bude pamatovat. Třeba takovej "running" na spinu je dobrej na břicho a potrénuješ i ruce. Škoda, že jsem furt nachcípaná, nemám to správný odhodlání chodit taky.
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Martino!
      No musim, musim.. nechce se, co budu zastirat.. ale zase vim, ze bez meho usili to ani nepujde, natoz aby to bezelo:).
      At se dari! At nam to beha!! 12:)

      Vymazat
  7. Moc pěkný, jako vždy, optimistický člověk se pohybuje po spirále nahoru, to si snad zapíši do deníčku. Kolo co nikam nejede je opravdu fajn, s návštěvou spinningové lekce mám podobný zážitek, umístil jsem si tedy kolo do hudebny a poslouchám co chci, na řídítka jde dát i knížka, a jedu si a jedu po spirále nahoru.. Cílům i způsobům k jejich dosažení ultrazdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, umis potesit -- rikam si, kdyz i horolezci:)..
      Nicmene do ted si pamatuji na pokriky, ktere jsem slychal z fitka, kdyz jsme bydleli v butovicich hned vedle.. Me to desilo:).. "Kolena nahoru!!" :)
      Jakoby to bylo vcera.. a ted ja tam (dobrovolne) jdu. Inu nadseni hory prenasi!
      MSF! At se na vsechno stihneme co nejlepe pripravit.. 12:)

      Vymazat
    2. No, Honzo, řekl bych to jinak - tak, aby to sedělo na tebe: "Nadšení i hory přebíhá." :-))) Nadšení a optimismu zdar!

      Vymazat
    3. :) Nakonec se moje behani zmeni v rizikovy sport:).. S tim nadsenim se to stava potencialne nebezpecny.. Asi jako zapalky v rukou malych deti..:)
      Vsemu zdar! Tak at se nam dari behat a pnit si sve sny.. 12:)

      Vymazat
  8. Byl jsem tu, přečetl a líbilo se! A ta fotka se zmrzlejma lavičkama je docela pěkná! Kromě fyzičky spinning dá i mentální odolnost, viz ta děsná muzika :-). A kdyby ti kolo bylo málo tak i veslařský trenažer je docela dobrý způsob jak se zrušit. Měj se a ať ti to běhá, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik.. K tomu bych jen dodal, ze veslarsky trenazer je uz v klubovne a tak mohu opet nacvicovat modifikaci -- jeden muz ve clunu.. o psu nemluve:).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...