čtvrtek 7. ledna 2016

Musím, protože chci -- chci, protože musím:).. aneb tříkrálový start pro YES-man

Čas kolem tři králů je v mé mysli vždy radostný. Přibývá světla (na Tři krále o krok dále), navštěvuji svoji lékařku za účelem pravidelné zevrubné prohlídky a potvrzení medicínských certifikátů na moje ultra běhy... A naše setkání má (zatím) vždy veselý průběh.. Můj klidový tep (40) znepokojuje sestru při měření EKG, neboť nízká tepová frekvence by mohla být přístrojem považována za začínající tachykardii:), atd...

Ano, ano.. Kua Musíš Běžet
Ale krásným se stává i smekavý běh do práce/z práce, doslova vydřený v bojích s časem a s mojí lenosti:).. Při pohledu na K+M+B si opakuji hlášku protagonistů z padesátky... "Kua Musíš Běžet!" A tak jo.. Pondělní hodně mrazivé ráno při běhu od zubaře dostatečně prověřuje moje úsilí a zároveň mě baví opakovaným vtipem. Nová paní vrátná mě obdivně zdraví a říká "To jste dobrej.. V takovýmhle počasí jezdit na kole?" Odpovídám, že já také ty bikery obdivuji.. to bych nedokázal.. Já jen tak běhám. Ježdění na kole je pro mě moc technické:). A jako každý leden se postupně dozvídám, že jsem zoufalec [:)] .. nebo mimoň/mimozemšťan [:)], .. že bych to neměl přehánět, atd. Ale čím víc to poslouchám, tak si říkám, že nikomu z mých kamarádů a běžeckých známých to nepřijde divné, tak je to asi v pořádku, ne?:)

Mezi ty příjemné a opakující se ozvěny ledna patří pozdravné maily a sms kamarádů a známých, kteří mě viděli běžet do práce (z práce), zatímco oni seděli v autě/tramvaji/autobuse... Stejně tradiční mi přijde vítání s jedním bikerem po cestě, který mě se slzou v oku na dálku zdravil... no skoro jako z reklamy na pivo Bernard.. Volá: "Vidím známé pitomce:).. tady je svět ještě v pořádku! :)".. Až mě to dojalo.. Nebo trumf, když jsem se chystal na večerní dvojsměrku zpátky a jedna kolegyně mi řekla.. "A to jdete tu cestou domů celou pěšky????:)" ... "Jo jo, neberu MHD ani taxíka, takže pěšky.. ale ví Bůh, že se snažím běžet, i když rychlost pohybu není zase kdovíjaká hitparáda:)"..


Paní ředitelka (Leona) si sice napsala ódu na NE:), já bych v rámci vyváženosti iTB zdůraznil naopak význam slovíček ANO/YES. Vidím sám, kam mě různě posunulo to, že jsem hned něco neodmítal a na různé nečekané podněty řekl jasné YES!:). Díky neskutečné podnikavosti a činorodosti mých kamarádů jsem zažil neskutečně věci, viděl zajímavá a překrásná místa a proběhl se tam, kde jsem se nedostal dříve ani prstem po mapě:).
Samozřejmě, přiznejme si to otevřeně, občas to jsou (děsné) šoky. Jako před koncem roku. Běžím si na POP klidně s VS, a on jen tak mezi řečí zmíní -- jo, už jsem připravil nádhernou novou trasu. Má skvělé horolezecké prvky, když už máš tu průkazku:).. Uprostřed běhu budeme přeskakoval ve výšce (na lanech) mezi skalami... Tohle řekne a běží dál, jakoby nic!! Srdce mě v tu chvíli opustilo, nemůžu popadnout dech.. Koukám na něj jako blázen.. A on pokračuje.. Už jsem tomu dál pracovní název.. "Hardrock"..:). Chybějící nadmořská výška a vzdálenost bude z části nahrazena horolezeckými vložkami:)..
TT, aneb tudy chodí báby s nůšemi..:)
Podobně t-bird vytahuje v hospodě mapu/plánek a s nadšením líčí, že připravil zmenšenou verzi Spartathlonu, kdy si řadu věci můžeme vyzkoušet na 160km na trase Praha-Drážďany! :). Každý z chlapců přidává zajímavé podněty k různým akcím, VP připomíná nádhernou už naplánovanou trasu přeběhu Vysokých Tater, pracovně nazvanou "TransTatras":). Na dotaz našeho asfaltového specialisty:), VP vysvětluje, že je to opravdu jednoduchá trasa, kterou absolvují babky s nůšemi a VS pro jistotu (abychom věděli, že je to jednoduché) dodává pár obrázků, které měly mít uklidňující efekt -- já si hned dal pro jistotu panáka.:). Navigátor Malý medvěd, okamžitě potvrzuje svoji účast, s tím, že netřeba spát po cestě, vřele doporučuje s sebou vzít tatranky(2), šusťákovku z NDR pro nastolení správné atmosféry.. Vyspíme se ve vlaku:)...
Myslím, že další vysvětlení ani příklady nejsou třeba..
 
Pár detailů na babky s nůšemi:). Koukám se na to, abych se uklidnil. Moc dobře vím, proč nemám velké nepřátele. Moji dobří kamarádi naprosto postačí..:)

Ale stejně, i když jsem na jedné straně zděšený rozsahem a šíří aktivit mých kamarádů, tak neumím (a ani nechci) říci NE. Určitě bych se tím připravil o skvělou společnost, nádherné zážitky a radost ze života...
Proto, když se předevčírem ozval i t-bird, jestli bych s ním na jaře (místo Brdské) neběžel někde v zahraničí 24h, tak odpověď na sebe nedala dlouho čekat.. Ale ANO! Bude mi ctí dělat dánské Sněhurce družinu:), i když jeden trpaslík -- jak všichni víme -- sedm nezastane:), udělám, co budu moci!

Naštěstí jsou Vánoce, POP a Tři králové u sebe v kalendáři a jen jednou do roka! Být to častěji, tak nevím, kam by se to všechno posunulo:)!

A proto, ať žije Tříkrálové kouzlo, ať žije naše odvážné i nerozvážné YES!
Všemu zdar! Ultra a kamarádům, zvlášť!
12:)

26 komentářů:

  1. na to se dá říct jen Oh YES a Guud Lák!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dekuji, presne tohle -- jak sama vis -- se s lidmi z naseho vlastivedne pivni spolku musi rici..
      MSF! Urcite Veverkovci predaji ve svych reportech detaily akci, vcetne GPX k moznemu nasledovani ruzovou bunkou, atd..:)
      12:)

      Vymazat
    2. k tomu dodám: nemusím mít všechno :-)

      Vymazat
    3. :), myslim, ze rada pasazi se da jiste obejit nebo vynechat..
      Take povazuji turisticke trasy s retezy za vrchol, pres ktery se nechci dostat:).
      Nicmene verim, ze chapci jsou si vedomi toho ze soucasti vypravy je starik, respektive babka s nusi:) a podle toho to bude vypadat:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Tak duší žena jsi a nůši seženeš, takže bych se nebála ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Tvoje odpoved me potesila.. Dusi zena skutecne jsem, takze misto starika.. Babka! :)
      Uz jsem hned klidnejsi.. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Přemýšlím o 24 H v Maďarsku (Sárvár) konec dubna. Třeba by Vám to oběma vyhovovalo a já bych se měla s kým svézt :-)
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. tak Martino, tohle zatim nevim.. Ovsem konec dubna koliduje s pripravenym TransTatras:), takze spis asi zacatek. Zatim je to ve hvezdach, ale vim, ze me to s velkou pravdepodobnosti ceka:).
      Budu drzet palce! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Ahoj, tak to se těším. To vám moc fandím. Já mám TransTatras také v plánu. Takovou Slovenskou obdobu Boba Grahama. Vyšlo mi to na cca 90km/14000m+... pokud bude letos tak hezké počasí na podzim, rád bych to v říjnu spáchal. Se Zuzkou, stanovit nějaký základní čas, od kterého by se ostatní mohli odrážet k rekordům. :) Ať motivace neuvadí.
    Honza Bartas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ó tak velky HB ma uz podobnou trasu v planu.. No to potes, to se budou chlapci chtit take vytahnout.. rikali neco o "civilni variante" :).. 80-90 s nejakym vyraznejsim prevysenim..:), takze soudim, ze se to bude blizit k Vasim parametrum, pouze upravene pro babku s nusi:)!
      Vsemu zdar! At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Tvá odvaha a vůle, to je něco neskutečného. Drž se. Já blbec jsem si na stará kolena pořídil běžecký batoh, a ona teď letí nůše. No tak s tou počkám do příštího Ježíška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. asi si uvazu i satek "na babku":), abych si to pojistil..
      U me to neni ani tak odvaha, jako duvera v kamarady a v jejich zkusenosti... Verim ze t-bird bude take nervozni a tak se to bude lepe snaset..
      Nusim zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Fotku na TT jsem nejdřív považoval za špatně otočenou, než jsem pochopil, že přes ty branky se nebude skákat, ale že to jsou patrně vertikální schody ... oba dobře víme, kdo si asi tak bude začátkem dubna během 24h nervozitou okusovat nehty, že? :-))) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. ale houbelec!!
      Na 24h budes do me pri kazdem predbehnuti o kolo hustit, jak mi to dobre jde.. a ze dneska se urcite zlepsim... Nebo nejakou podobne ladenou pohadku:). Ale ja se na to tesim!
      Silenym kamaradum zdar! Hlavne -- veverkovci musi pamatovat, ze jsem babka s nusi.. a ty, ze nejsem tvuj souputnik z ceske ultra spicky:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jeste me napada.. ze ty jsi myslel.. Nervozniho Stina?:)
      Chudak bude v Novem Mexiku mit smiseny pocity.. Rikat si.. Tak mam tomu starikovi drzet palce, nebo ne? :)
      Hergot! 186km.. Tu rukavici musim sebrat a zkusit mu dat vetsi cislo!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    3. :-) ... ještě že to nečte!!! tb

      Vymazat
  7. Trasu pro babky s nusemi musim ukazat Sieglinde - ta po takovych kamzicich traverzech skace k sousedkam na kafe... Vsemu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) presne tak! Ja miluju relativitu veci... To co se starikum z povltavi muze jevit jako horsky hard-core, je pro mistni "horske babky":) standardni cesta/zkratka za sousedkami... Nutno dodat, ze nektere pri tom jeste kouri cigaretu.
      Pozdravy Sieglinde! Uz se tesim, az mi na jare bude svoji svojskou nemcinou popisovat, kudy kam!:)
      At se dari, zdravim detasovane pracoviste a zachytny bod iTB a rady ceskych skyrunners:). 12:)

      Vymazat
  8. TransTatras, óóó... :) Úplně jsem se zasnil :)
    Naposledy jsem tam byl tak dávno, kdy jsem ještě snad ani netušil, že se dá běhat dál než nějakých 10 km... A 14km do kopce? Masakr :)
    Jinak souhlas - NE z nás nedělá to, čím jsme (a navíc, Budvar nepovažuji za pivo :)) Naopak, ANO je ta správná odpověď na podobné (a jiné) výzvy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;).. No nevim, a doufam, ze nase trasa bude alespon drobet mirnejsi nez navrhovany brutus od HB:), ale bude to mit jiste zajimave prevyseni, o tom zadna..
      Od cloveka, ktery je na "dobeh":) od Plzenskeho prazdroje bych necekal ani jinou odpoved! Jiste ANO/NE jsou jako jin a jang, patri k sobe, jeden bez druheho nema smysl. Ovsem vis, jak jsem to myslel. To YES patri na vyzvy, kde bych vahal, hledal vymluvy, duvody proc NE.. A je to presne ten motor, co mi pomaha. Jednak dava nove impulsy, prinasi nepoznane a utvrzuje socialni vazby. Samozrejme NE na veci, ktere bych nemel, nesmel, nebo ktere musim delat jinak k tomu neoddelitelne patri.
      Urcite Leona to myslela take tak:), ale vzhledem k tolika NE, jsem to chtel "vyvazit".. MSF! Ultra a plzenskemu pivu.. ZDAR! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  9. A já myslel, že K+M+B si píšou na futra sklerotici, aby si nezapomněli klíče, mobil a brýle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu na to pamatovat! K tomu behu a memu zapominani se dalsi mnemotechnicka pomucka hodi.
      Jde to ruku v ruce se starym vtipem, kdy na stranicke schuzi osocovali s.Novaka, ze ho videli, jak se pri odchodu z domu krizuje. A on se branil slovy, ze je sklerotik. Ze jen kontroluje, jestli ma cepici, zapnutej poklopec, penezenku a klice.:)
      At se dari a sklerotikum.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  10. Tie zazitky mame obcas uplne rovnake :)))))

    Predvcerom ranný rozhovor s kolegyňou, ktorá ma videla ísť do spŕch po pracovnej jednosmerke:
    Ona: A to naozaj chodíš aj v takomto počasí na bicykli do práce? Veď to máš strašne ďaleko. Koľko je to km?
    Ja: minimálne 18.
    Ona: Jeeeej, 18km ráno na bicykli, to je strašné, ty si hrdina.
    Ja: Ale ja nemám bicykel, som to bežal.

    A tam niekde skončilo jej chápanie...:)
    -----------
    Tie Tatry budete mat luxusne! Kedy sa tam chystate?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. uprimne, Duri, za sebe musim rici, ze mi peijde jednodussi (a pro me bezpecnejsi) to ubehnout a ne to ujet na kole..:)
      Takze po pravde s vratnymi souhlasim, ze bikeri jsou dobry!!
      Trans Tatry vidime nekde konec dubna, zacatek kvetna.. Ale jak chlapci zaveli, tak zabalim batuzek, vezmu dve tatranky, sustakovku z NDR a jedu..:)
      MSF! At ti to beha! Ted uz ti chlapci pomalu budou pomahat na obcerstvovackach:).. 12:)

      Vymazat
  11. :-) Reakce okolí jsou boží a vaše plány, ach. Jako vždy polykám hořkou žluč závisti a stírám slzy lítosti, že mi na Brdský bude zjevně tedy letos chybět řidič i sákí. Ach jo. Ale zase bude o čem číst :-) Koneckonců svět tam venku se sám nedobude!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co na to ridic slecny D.:), ale jako cisnik mohu potvrdit, ze letos s velkou pravdepodobnosti budes muset bojovat bez nasi podpory.. Ale ty to zvladnes! Ja slibuji, ze dam na nasi danskou Snehurku pozor, aby nesnedla nejake to otravene jablko:)... Heslo zni.. Pivo s sebou!
      MSF! Nasim punkovym akcim zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...