úterý 26. ledna 2016

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem co slíbil!!

Musím se přiznat.. Poté, co jsem si tady napsal a fotografií doložil svoje symbolické běžecké setkání s králem Leonidasem ve Spartě:).... a veřejné odkryl svůj úmysl (a motiv) přihlásit se na Spartathlon, stalo se mnohé...

Jednak jsem si (asi po právu) vyslechl z různých stran, že už to přeháním... Že tenhle běh je pro opravdu nejlepší vytrvalce, pro opravdové běžce a ne pro takové .. no... jako jsem já:). Že je to ode mě nejen troufalost, ale i drzost... Že je to stejný nesmysl jako účast Růžové Barborky na olympiádě, nebo povídačky od ultra Miloše, že poběží horské ultra -- Leadville 100 miles, atd. Že všechny tyhle plány vyšuměly jako bublinky v limonádě... Oni to patrně dělali kvůli reklamě, ale proč se prý já potřebují zviditelňovat/ztrapňovat? To hodlám ve sportu/poradenství/couching  podnikat? :)

Tak jsem o svém rozhodnutí zase začal přemýšlet. Tam a zpátky. A znova mi to přišlo, sice jako šílený, ale jinak skvělý nápad. Je to moje volba a dělá mi to dobře. Kašlu na to, co si kdo myslí. Po sedmi letech stále intenzivnějších ultra dotyku:) se chci znovu vrátit do Sparty a zkusit tam z Atén za jeden a půl dne doběhnout...

Do nového roku jsme si s kamarády slíbili -- Přestaneme dělat Zagorky:) a jako správní karbaníci přiznáme barvu. Vždyť tomu dávám děsně úsilí, tak jaképak copak! Že spousta lidí běhá výrazně rychleji (a dál) než já? Však jim to přeji!:)... Vždycky jsem běhal jako pako:), s nadšením, usilovně a konzistentně. Letos to není jiné, řekl bych možná i o něco silnější. Ačkoliv letošní leden byl pracovně opravdu náročný, pracovní projekty, náročné přesuny a služebky mě stály řadu dní -- přesto k dnešku mám hezky naběhaných 400 km, proč se s tím nepotěšit:).

Syn mě před přihlašováním na Spartathlon upozorňoval, že jsem jen o maličko mladší než hnědé uhlí, že na takovéhle "geronty" tam nejsou zavedení -- a hle, když jsem se začal přihlašovat, tak koukám, že můj rok narození opravdu není možné zadat v on-line formuláři.:) Nevadí, nastavil jsem si polo-ďábelský rok 66, s tím že raději organizátorům napíšu, abych vysvětlil, že nefixluji, pouze se nechci nechat odradit od účasti technickými překážkami:).



Nevím jak vy, ale navzdory své přirozeně plachosti:) ... [blog je toho dokladem:)] ... já jsem nakonec spoustu věcí ve svém životě získal díky svým "verbálním dovednostem" -- zkrátka jsem si mnohé dokázal domluvit, líná huba, holé neštěstí, že? I ty holky jsem nakonec všechny ukecal:). ... A teď čtu v pravidlech, že nakonec organizátoři budou vybírat... No tak jsem nelenil a e-mail s vysvětlivkou mého data narození jsem pojal jako poníženou supliku, aby mě ti osvícení a moudří .. vybrali. Prostě, co mi chybí na sportovním výkonu jsem se snažil nahradit doplňkovou činnosti v jazykovém a literárním kroužku:). A když se přesto nedostanu do závodu, tak budu aspoň vědět, že jsem udělal co šlo...

A tak je každý den pro mě malý Kaizen... asi jako většina z vás -- každý den usilovně bojuji o potřebné km, nebo se aspoň snažím běžet rychleji. Musím si na to dávat pozor a aplikovat to, když běžím sám... V neděli jsem nestíhal dlouhou a tak jsem se rozhodl, že s Deri dáme náš oblíbený trail v údolí, ale že se nebudeme nijak šetřit:). Na mokrých a zledovatělých cestách to ze začátku šlo Deri lépe, ale pak už mě nepředběhla ani v silném stoupání po žluté od potoka k hradišti.:). Dobíháme do parku a je jasné, že to bude "rekord". Ohlížím se, kde je Deri?? Asi 50 metrů za mnou se trápí malý uzlík, evidentně toho má plný zuby i nožičky.. Kašlu na měření času, otáčím to -- doběhnu k ní a hladím ji, chválím.. a pak jí vezmu do náruče a asi kilometr nesu. Slyším od lidí z parku poznámky -- ááá pejsek se nese:) -- ale já vím, že jsem mrcha.. málem bych ji uhnal a zničil. A ona neřekne ani slovo. Ještě mi vděčně olizuje ruce, že ji nesu.:). A tak nakonec ještě kousek popoběhne a zbytek ji zase donesu. Nicméně všechno se stále děje v novém traťovém rekordu:)...

Proto, když jsem se včera pozdě večer chystal z práce na dvojsměrku, říkal jsem si -- teď se ukaž ty srabe! Ted budeš šetřit a běžet pomalu a unaveně, co? Ale ne.. asi jako výraz omluvy [já za to fakt nemůžu Deri, nějak mi to jde líp:)] jsem běžel dobře a s vědomím síly. Uprostřed údolí na rovince a mírném kopečku předbíhám dvě dvojice cyklistů. Ještě se je snažím vyprovokovat k závodění, přeci se nenechají předběhnout staříkem:), ale marně. Jednak se to smekalo a jednak jsem běžel jako drak. Neměli šanci ani metr:).

Ted mě čekají dva dny na služebce, náročné věci doma a v práci.. asi moc spát nebudu.. Ale jestli to bude únosné a možné, zkusím v pátek ledopádovou stovku. Jen tak, na pohodu -- popovídat s Malým medvědem, žádný velký závodění, ale ani loudání. Vezmu auto, abych mohl být v neděli ráno na procházce už zase s Deri.. [Tentokrát ji jistě neuženu, to je jasný:)]

Heslo: Přiznat barvu a nedělat Zagorku!
Všemu zdar! Našemu úsilí a ultra -- zvlášť!
Hlavně při tom všem nesmím zapomínat na svoje nejbližší a nezničit je!
12:)

38 komentářů:

  1. Ti, kteří ti říkají, že to je troufalost ti jen záviděj !!! Že to taky nedokážou.

    Já Ti teda taky závidím, ale aspoň držím zobák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), jako myslis.. ze nedokazou byt takovy nadsenci? Nebo snilci? :) Samozrejme, jak jsem si ted uvedomil s Deri -- obcas se to vymkne:), a pak clovek musi davat pozor, aby tem "slabsim" kolem neublizil.. Ale ona se hned oklepala, ani se na me nezlobi!!:)
      Uz jsem se bal, ze zopakujes svuj dotaz na "Zakleknout", Z... a Z..:). MSF! At se dari! Nasim snum musime taky trochu (vic) pomoci. 12:)

      Vymazat
  2. Nenech si to svy nadseni vzit! Je moc inspiracni, navic spousta lidi co komentuje co by kdo mel a nemel, vetsinou ani nema tuseni o cem to je. Jen mi prijde ze jsou vsichni moudri a kriticti staci se jen podivat do novin, kazdy je na vse expert.. Ja kdybych dala na slova okoli tak jsem asi ani s ultrabehanim nezacla.. To bych se ochudila o spousty zazitecku ktere jsem diky tomu prozila a doufam ze si jeste uziju.. Takze si uzivej behani, budu moc drzet palce at ti ten Spartathlon vyjde a doufam ze se zase na nejake podarene akcicce brzy sejdeme.. Hlavni ze ted vis ze je treba se obcas otocit a skontrolovat jak je na tom tvuj spolubezec Deri ;-) At ti to beha! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik! Pravdu mas, musim Deri kontrolovat casteji.. Ona je preci jen drobna a ja ji obcas davam zabrat.. Ted si uvedomuju ze nekdy jsme vencili behem jak rano, tak i vecer..:)
      Na nejakou spolecnou akci se tesim, verim, ze se mi podari preletet kvuli necemu Atlantik.. a pak je to do Noveho Mexika, co by kamenem dohodil a zbytek dobehl:). MSF! Ostre mexicke jidlo u stanku ChilliWorks.. to jisti! 12:)

      Vymazat
  3. Na Spartathlon nemusíš být vůbec rychlej, hlavně to musíš vydržet, o tom to je :-) A nejstarší určitě nebudeš. Já se řídím heslem - není důležitý, co si o tom myslí ostatní, ale to, co si o tom myslíš ty. Tak dobrou přípravu a hlavně se z toho nepo...
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Martino, .. ovsem s tou rychlosti je to drobet dvoujsecne. Cetl sem radu clanku analyzujicich faktory k dokonceni. Jeden velmi silny indikator uspesneho dokonceni byla 100km pod 9h, nebo alespon 9:30..:). Samozrejme se to musi vydrzet ubehnout primarne... Ale bylo by dobre zrychlit, abych si byl jisty, ze ubehnu uvodni limity bez toho, ze bych se uplne znicil..
      Mas pravdu -- hlavne se z toho nepo.. presne jak rikas.:)
      [Nemyslell jsem ciste nejstarsi, ale mezi prvobezci budu jiste patrit k nejstarsim:)]
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Větší rychlost je samozřejmě dobrá vždy, ale i pomalejší běžec to může dokázat. Hlavně to chce, aby byla energie, tedy aby žaludek správně pracoval atd. čím rychleji běžíš, tím je trávení horší.
      mapo

      Vymazat
    3. Presne timhle se utesuju, protoze vim, ze 100km pod 9.5 hodiny nedam:)... Verim a budu se soustredit na konzistenci a nezpomalovani:). Tak jako tak se tesim velmi a udelam proto sakra hodne..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Jak říká kolega z hor: somos nuestros sueños, si no soñamos estamos muertos ;) Naštěstí nemám pejska, kterého bych uhnal a sám na sebe jsem příliš hodný, abych si ublížil... ale běžecké sny mám a té části článku rozumím. Nerozumím ale, proč a z jakého titulu se vyjadřují ti našeptávači. Vždyť oni peníze, čas, spánek netratí... :) Ale myslím, že to tak vážné rozhodování určitě nebylo, že máš jasno. Hodně zdaru na přípravu. Honza Bartas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten citat je moc hezky.. Dik -- taky verim, ze nase sny nas formuji a zijeme s nimi a podle nich.
      Samozrejme se nenecham snadno znejistet, ale kdyz tech pripominek a zpochybnovani je rada, tak se na chvili zastavim a ujistim se.. Do pripravy dam, co pujde.. Ovsem prvni pulka roku patri horskemu trailu:)!!
      MSF! Nasim snum -- zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Beh s Deri v naruci musi byt jeste lepsi trenink! :) At si ostatni rikaji, co chteji, jak je to ve skutecnosti s tim vetsinou vubec nesouvisi :) Jedine, s cim uplne nesouhlasim, je Barborky olympiada - ja fakt myslim, ze tomu verila, stejne jako my verime v nase sny - proste proc ne :) Drzim palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deri te za tyhle slova bude milovat!:)
      Barborky, Milosovo.. ci jinych... plany a sny mi neprislusi hodnotit. Ja jsem jim take veril, ze je to opravdove... Jestli to tak bylo/je vedi jen oni sami:). Verim, ze aspon u me je evidentni. I ten ponizeny dopis organizatorum to dosvedcuje [a navic dokazuje hlubokou vazbu na Cimrmanovske tradice -- podlez, ale hned narovnej:)!]
      MSF! At se dari, at nam to beha..12:)

      Vymazat
  6. Nepochybuji, že to máš v hlavě srovnaný... bez ohledu na to co kdo říká-našeptává, jinak bys neměl před koncem ledna 400km...:-)
    Držím palce v přípravě!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik,, Richarde, hlava jak vime v podobnych podnicich:) hraje velkou roli.. I hlava ma nekdy svou "hlavu"..:), ale lhal bych kdybych nerekl, ze se na vsechna svoje (bezecka) dobrodruzstvi netesim.. Tesim se velmi! Jestli se vse zitra usadi, jak ma.. Tak vidim kilometraz vyrazne pozitivne:).
      Drz se! Drzim palce v tvem boji -- proti tomu je to moje snazeni nepodstatne. At se dari! 12:)

      Vymazat
  7. Tak to je slušnýýý teď 400 v sobotu 100, to budeš mít přes 500 ... hustýýý
    Jo a psychologický rozbor jo ...
    ty jsi klasický příklad, který by Všichni ti profesionální koučouvé mohli používat na svých "drahých" sezeních. Ty totiž krásně splňuješ doporučované schody ke štěstí, 1. dávat si dosažitelné cíle a pomocí malých schodů zdolávat i ty velké cíle, 2. těšit se na to, až se to podaří, 3. udělat pro to opravdu vše 4. oslavit dosažení cíle (na to je iTB výborný spolek) (je třeba slavit i dosažení těch malých schodů) a vracet se k těm už zdolaným schodům (zase se zapojí iTB), protože ty malé schody co máme za sebou, nám dávají sílu k těm co nás ještě čekají. Bla bla bla to se píše všude v těch chytrých knihách. ALE!!! na té cestě se dá udělat tolik, tolik chyb a lidé se bojí dělat chyby, bojí se chyby přiznat a tady přichází tvoje chvíle, ty totiž miluješ objevování slepých Cimrmanovských uliček, nebojíš se dělat chyby (občas mám pocit při čtení tohohle blogu, že si v chybách i libuješ) a ve výsledku proti tem obyčejným snílkům kterých jsou plný weby to ty urveš nezměrným úsilím (a co neurveš, to ukecáš) a ještě tě to všechno a všechno okolo baví. Já být tebou, tak bych to poradenství ještě zvážil :)
    Těším se na tebe, na pátek, na sobotu, na běh a na pivo!
    Malý medvěd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Ty to mas zmaknuty! I ten koucink!
      Vsechny kolem jsem presvedcil, ze maji moje patecne-sobotni vybehnuti v rukach:), tak at se snazi!!
      Bylo by to moc fajn, kdyby mi to vyslo. Bezet s tebou bude zase pohodovka:), i kdyz me klidne popozenes.. Tesim se! 12:)

      Vymazat
    2. Samozrejme, ze se na vsechno tesim! A navic.. I kdybyby me nevybrali do zavodu, tak planuju hezky podzim. V tom pripade se spojim s tebou a pojedeme na Magredi!:)
      Vsemu zdar! Ultra a kamaradum.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  8. A spousta z nás běhá mnohem méně a výrazně pomaleji a beztak se toho divokého snění nehodlá vzdát. Až ty natiskneš trička, jedno si koupím - výkony podpořený marketing je třeba podporovat, protože těch, co k tomu datlování navíc ještě něco doopravdy dělají a buď nelakují okolí narůžovo nebo nežijí z dob zašlé slávy, je děsně (a děsivě) málo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Jako myslis marketingovy heslo pro vsechny pochybujici pobihace? .."Kdyz to dal 12Honza, tak ja taky..:)"
      Zname to, my kteri tech zamestnani (mereno jakkoliv) mame vic, nebo to nase hlavni obnasi pracovat od nevidim do nevidim:),.. tak vime, ze i prosta ucast na Spartathlonu (nebo kdekoliv jinde) je velke vitezstvi, protoze zadne ultra behy, ani ty kvalifikacni .. nejsou zadarmo:).
      Vydrz, brzo ti to zacne behat rychleji i dal.. I ten cas se najde:).. To budou potom zazitky! MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Honzo správně si za tím jdeš. Žádná komerční hovadina, ale čistý zájem o daný závod. Moc držím palce. Malý ten, kdo má malé cíle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Davide, mas naprostou pravdu, dik!.. U me je to -- tradicne -- i v pripade Spartathlonu jaksi dane urcitym pribehem a souhrou okolnosti.:). Udelam co bude mozne, abych se tam dostal a abych to ubehl..
      Moje pamet uz tak neslouzi, ale zase pomuze internet, abych si pripomnel Jitrni pisne od Svatopluka Cecha a dal ti sem prvni dva a posledni dva verse..:):
      "Jsme slabí, malí — Dosti těchto řečí!
      Jen kdo tak zoufá, sláb a malý jest."
      ....
      "Sláb jenom ten, kdo ztratil v sebe víru,
      a malým ten, kdo zná jen malý cíl."
      Jeste je to daleko... ted pockam, jestli me vyberou:), pak mam nekolik zajimavych a narocnych horskych ultra, zakoncenych Rondou. Pak se (doufam) budu desit a tesit na Leonidase. Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  10. Nenech se odradit a jdi si za tím. Je to jen a jen na Tobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dik, Mirku. Jak me znas, nejenom pujdu za tim, ja i popobehnu. Jak vim od fotbalistu -- ono je potreba obcas jit tomu stesticku trochu naproti:).. Tak delam co muzu.
      MSF! At nam to beha! A nekdy zase v udoli na videnou! 12:)

      Vymazat
  11. Moc hezky napsaný :) Je dobře, že společně sdílíme dobré i špatné zkušenosti, úspěchy i neúspěchy, a vzájemně se s plnou pokorou inspirujeme a pomáháme si. Řekl bych, že ultraběhání je "tak trochu jiný" přístup k životu i ke sportu. Dopisem sis to pojistil ... o tom nemám pochyb, tb :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)...S dopisem uvidime.. Zase aby mi neodpovedeli "Hujer, metelesku blesku":)...
      Tvuj peclivy, usilovny (a promysleny) trenink a pristup, ktery nese neskutecne vysledky je a mel by byt skutecnou inspiraci pro vsechny okolo. Skromnost stranou!:)
      Take se snazim "poucit" a pouzit, co jen trochu jde. Ale musim opatrne. Ty jsi naprosto mimo standardni chapani.
      Samozrejme, ze mi na jarni 24h natrhnes tricko i s trenyrkama:), ale bude to cest jit s tebou "zavodit"... A to pivo!! Tady, i kdyz ses hodne dobrej, v pivu si verim, ze nebudu takovej propadak, jako pri behu:).
      MSF! Ultra a kamaradum..zdar! 12:)

      Vymazat
  12. Já ti věřím. Tobě jo. Je to tvé rozhodnuti, tvoje cesta. Jsi opravdový běžec, na rozumbrady se... vykasli. MichalV.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Michale! Obcas si delam legraci a pouzivam kultovni text z moji alma mater (MFF UK). ktery ukazuje pochyby studenta, jestli uz je matfyzakem: "Tatínku", ptá se maminky, "Kdy už budu matfyzák?" Nepozoruje na sobě žádné změny...Netuší totiž, že se už matfyzákem narodil."
      Proto si delam legraci a podobne odpovidam na otazky, jestli uz je nekdo "ultra":).. S velkou pravděpodobností jsme se ultra běžcem/pobíhačem už narodili..A to nabírání km a postupný boj je jen klubáním se ze skořapky.
      Děkuji za podporu, ať se daří! 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, jít za svým cílem a svým snem je jedna z věcí, které život lidský naplňuje. Držím ti pěsti, aby tě vybrali a ty ses mohl poprat s tratí a dotknout se palce krále Leonidase! Tím, co si o tom myslí pochybovači, se nenech vyvést z míry :-) 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik! vsak t-bird uz dlouho mluvi o nacviku trate Drazdany-Praha s obcerstvovackou v Usti! Tak aspon vim od koho to pochytil!:)
      Tak vis, ze ja musim opatrne, tak nejak pozvolna:), ale tesim se, ze se nekde uvidime zase i v behu! MSF! 12:)

      Vymazat
  14. Moji mili! Diky za velkou podporu.. Ani jsem netusil, jakou vlnu pozitivni energie:) tim ziskam.. Ja si to opravdu napsal, jako svoji reflexi -- holt lidi se mi snazi mluvit do duse:) a nekdy i pisou..tak sam za sebe se k tomu potrebuji postavit.
    To ale neni to nejhorsi:). Ta skryta prihoda, jak jsem malem ustval Deri a musel ji pres kilometr poponaset, ma "nasledky". 1) Deri zacina zkouset, jestli ji nebudu nosit casteji:), a 2) Moje nejmilejsi manzelka mi vycita, ze ji nemam nejradsi. Kolikrat ji pry taky bolely "nozicky", kdyz sla se mnou behat... Ale nikdy, nikdy jsem ji nepoponesl (!), natoz abych ji nesl cely kilometr!:)
    Vsemu zdar! Nasemu usili a ultra zvlast! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tys musel dokonce omládnout abys ošálil computery. tomu tedy říkám tah na branku. Když ani cesta proti času není problém, pak už nebude ani nějaký ten Spartathlonek. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. no bylo to takove virtualni omladnuti:), vsak si to umis predstavit, jak jsem se citil:)..
      Bude to mzslim hodne, hodne tezke.. hlavne si nastavit spravne tu hlavu.. Ale to verim kamaradi pomuzou!
      Vsemu zdar! Ultra a kamaradum, zvlast! 12:)

      Vymazat
  16. Ahoj Honzo, dobre delas ze si jdes za svym. Pripominky ostatnich jen dokazuji ze jsi zvolil spravne. Co muze byt vic nez si plnit sny! Copak to lide uz dnes neznaji? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), uznavam, ze jsou to "drobet" silene napady.. Ted po dni usilovne prace me jeste boli nohy a slapky choditel ze vcerejsich ledopadu..
      Ale kazdy mame neco.:) Muj stryc byl take sileny (chovatel) a moje bavorska teta to moudre komentovala, ze kdy je chlap necim posedly, tak je to s nim silene, .. ale kdyz neni, tak stoji za prd:).
      MSF! Nasim posedlostem.. Zdar! 12:)

      Vymazat
  17. Honzo, budu strašně moc držet palce. Ty to se svojí houževnatostí a propracovanou přípravou dokážeš. Jen sobecky doufám, že zas nebudu tou dobou v zahraničí a nebude mě to stát datový balíček :D
    Bláznivinám zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik Renco! Jeste ted si to vycitam.. a tvoje virtualni podpora byla moc potrebe. DIKY! At se uvidime, aspon mas u me pivo!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  18. Odpovědi
    1. :) je hezke pozdravit "boty" ve kterych mam nabehano uz dost pres 1,000km. I kdyz Hoka se mi casto rozervou o vetev.. tak tyhle zatim drzi:)
      Mej se moc fajn, at nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...