pátek 8. července 2016

Proč mluvím "málo" o běhání... aneb potichu na Rondu...:)

Stejně jako všechny velké příběhy mají společný základ, tak i příběhy běžců jsou si podobné jako vejce vejci.. Vzpomínám si na vyprávění jednoho známého lékaře, který se smál, že si každý myslí, jak ten ten jeho příběh, jeho "zraněni" je nějak výjimečné...Například na pohotovosti lidé rádi popisují "neuvěřitelný" úraz, jak si poranili oko o ostrý list palmy.. Přitom poranění o list palmy, agáve, atd. je nejčastějším poraněním oční rohovky.. :).

Podobně jako všechny cesty vedou do Říma, tak naše cesty k běhání se různě kříží a potkávají. Hodně z nás začalo běhat, protože jsme chtěli zhubnout.. Případně nás k běhu přivedl partner, chlast nebo sázka v hospodě..:)... Překonali (jsme) pár těžkých měsíců.. A pak je (nás) to chytlo a už (jsme) běhali dál a dál.. A jestli nedoběhli do cíle, tak běhají dosud:)..

Musím tím reagovat na několik mailů a rozhovorů, co jsem měl v poslední době. S vlnou popularity běhání roste zástup lidí, co si chtějí o běhání povídat a vyprávět všem zrovna ten svůj výjimečný příběh..:)... Zajímavé je, že základ všeho -- i toho jejich běžeckého "štěstí" a "spokojenosti" je často svázán s výjimečností jejich začátku běhání.. Oni jsou totiž jiní, než ty davy masových běžců a  "já" bych to měl pochopit a potvrdit:)..  A přijde mi to úplně jedno a trochu legrační. Výjimečný nebo tuctový? OMG, já začal běhat úplně nejobyčejněji, jako asi 99% všech ostatních pobíhačů.. A moje pocity to nijak nezasáhlo. "Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!:)

Ale proč to říkám... Mám v posledních letech úplně obrácený přístup. Pochopitelně, kolegové v práci, široká rodina a známí vědí o mé "úchylce" a tak často hovor se mnou se stočí na běhání. Asi jako když si s lékařem všichni touží vyprávět o chorobách...:). Dostal jsem se k tomu, že se (mimo okruh kamarádů) snažím co nejméně mluvit o běhání.. Jako správný statistik jsem empiricky zjistil, že když povídám lidem o svém běhání, jak a co, a proč a kdy, a jak se mi to líbí.... Tak mi to potom, ale vůbec nejde, nebo se to nějak "zvrtne":(.. Jako bych se rouhal a trest přišel okamžitě .:). Hned se běh stává náročnější a nějakou chvíli to trvá než to odezní. Mám zjištěno, že i taková pitomost, jako moje odpověď, že dneska běžím domů zpátky -- zcela určitě povede k tomu, že se na zpáteční cestě budu pořádně trápit:)... Nevím, jak je to u Vás, ale já už na dotazy o běhání teď odpovídám, jak cudná panna z přelomu století.. Lehce se "zardím":), "zajíkavě" něco nesouvisle zakoktám.. A to je tak všechno. Vypadám sice jako úplný debil, ale moje "tajemství", můj intimní rozměr běhu je zachráněn a bude se mi dobře běhat a probíhat.. Navíc moc dobře vím, že ani můj příběh, ani můj pohled nejsou nijak výjimečné.. On jim to určitě někdo jiný řekne taky a líp - a mě to nebude nic "stát":).

V podobném informačním embargu prožívám posledních pár týdnů před Rondou.. Moje nejmilejší mi často připomíná.. "Koho to prosím tě zajímá??".. A má pravdu, předsedo!:) a tak rozhodně ani letos nevyužiji nových technologií (včetně speciálních rondových ios a android aplikací), aby moji blízcí věděli, kterými body jsem kdy proběhl, případně měli k dispozici "live tracking"...Navíc jsem rozhodnutý pro letecký mód mého telefonu po většinu závodu.

Stejně jako vloni, i letos doufám, že se mi podaří dát Rondu jako akci S.W.A.T.. Rychle tam, splnit misi a rychle zpět.. Ve čtvrtek dopoledne sednu na letadlo, odpoledne jsem v Barceloně, půjčím si auto, navečer před zavřením registrace jsem na místě. Rychlá večeře, ráno v 7 se běží.. A stejně zpět.. V neděli končí Ronda, rychle se maličko prospím, v pondělí ráno sednu do auta, zpátky do Barcelony a domů:). Tenhle rozměr "nevýjimečnosti" mě hrozně naplňuje. Prostý boj staříka z Vysočiny ve španělských horách.

Upřímně -- nemůžu se na nic vymlouvat.. Zdraví, příprava..super.. Asi se dalo trochu víc běhat, ale moc  ne:). Dokonce i teď na rodinné dovolené jsem přes poledne v největším žáru italského slunce běhal.. Myslím, že epický rozměr mého snažení dokumentuje veselá příhoda...

Lehce před třetí hodinou, zbrocený potem (tradičně bez vody) běžím ve sluneční výhni celkem svižně (na staříka 5.30 průměrka na 12km) kolem přístavu.. Skupinka lidí sedících u baru to (česky!) vtipně komentuje.. Tvl, to je magor! Určitě Američan.. Běží v plným slunci a má do ruda spálený kolena.. :).. Debil!.. Toho za chvíli klepne! :).. Nedá mi to.. Zastavím se a plynou češtinou odpovídám.. Pánové, nadšení a úsilí není výsadou jen Američanů -- i Češi dokážou blbnout .. a fakt hodně..:). Užívám si jejich překvapené reakce a s pusou od ucha k uchu běžím dál..

Ronda bude určitě mazec, obzvlášť v mém podání...:). Ale těším se a to fakt silně. Procházím si loňské poznámky, mezičasy, opakuji si strategii a rady, které mi dala moje trenérka. Ještě jednou děkuji Ance za její cenné rady, povzbuzení a pochopení. Budu mít extra důvod se snažit!

Všemu zdar! Rondě a ultra.. zvlášť! 12:)

PS. Přeci jen pro moje kamarády a pro Vás, co sem zabloudíte a podporujete mě.. Budu mít krásné číslo 208. Ještě jednou díky za podporu!

PPS... Ze vzkazu MM jsem pochopil, že bych to měl říci na plno, aby nedošlo k nedorozumění. Sice se neběhajícímu světu:) snažím se svým koníčkem "vyhýbat" a pokud možno nemluvit o běhání, nereagovat na narážky, dotazy, atd. Nicméně, s kamarády, známými, "pobíhači" a lidmi, kteří zabloudí sem do mého virtuálně běhacího prostoru všechno rád proberu a prásknu na sebe, kde co.:).
Taky.. i když vím od své nejmilejší, že to nikoho nezajímá:)... přesto tady nechávám svoje číslo (208) a tajně doufám, že mi budete držet palce! Na vaše vzkazy se těším, rád si je na stanicích přečtu, ale volat nikam, ani domů nebudu a na všechno moc rád odpovím, z cíle:). Ještě jednou díky moc za podporu!

29 komentářů:

  1. Ty mě dokážeš vždycky pobavit, koukej pořádně běhat, ať mám co číst! Držím palce! Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik..
      Drzeni palcu se moc hodi.. Bude to opravdu potreba! 12:)

      Vymazat
  2. :) "Pánové, nadšení a úsilí není výsadou jen Američanů..." :D vyborny. Budu drzet palce, ale Ty to stejne ani nepotebujes ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale houbelec!! Dik za podporu.. To vis, ze jsem rad, ze nekdo drzi palce!
      Tesim se, jestli se nekde srazime v Cechach.. MSF! A At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. držím palce ať to letos vyjde :-) to víš, potřebuji sám pro sebe motivaci že to jednou taky můžu dát

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc!
      Budu se sakra snazit:)... Ale zase musim opatrne, aby premira snazeni a nadseni--no vsak to znas:). Nicmene, vzpomen na uz zlidovelou lonskou hlasku Honzy Bartase.. Kdyz to dokaze 12Honza, tak je to v silach kazdeho:)..
      Doufejme, ze se zadari i letos.. MSF! Vsemu zdar, ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  4. Držím palce na Rondě a těším se na další vydání "Mladého hlasatele" :-), kde nám to určitě hezky rozepíšeš..
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ses hodnej!
      Tradicne vsechno beru do prirucniho zavazadla do letadla. A to, ze v kufirku s predepsanymi rozmery mam dvoje boty, batoh, bidony, povinnou vybavu, veci na sebe, nahradni obleceni, 3 celovky, hafo baterek, jidlo.. atd.. Povazuji za maly zazrak, takove lokalni mistrovstvi v Tetris:).
      Vis, obcas se stydim, ze jsem takova slepici prdelka:), ze si sem pisu skoro vsechno:), davam si "zavazky", ze budu "mene" a ne tak casto:). Nicmene, pak se "neco" stane.. nebo nekam vyrazim.. a nevydrzim to. Rychle sednu a svoje zazitkya pocity rychle a neumele zachytim, dokud jsou cerstve:). A pak si zase rikam, OMG! Vzdyt jsi sliboval, ze nebudes psat:)..
      Nakonec, to, ze moje zapisky cte jeste nekdo jiny nez ja, je rp me velka pocta!:)
      Tak at se dari! Vsechno zvladni!!! A nasim "ultra".. tradicne ZDAR! 12:)

      Vymazat
  5. To že si lidé myslí, že to jejich konání je odlišné a jedinečné, to je vlastní nám všem lidem a nemusí jít nutně o běhání :), rozdíl je v tom, že když s tím přijdou za tebou, tak ty je vyslechneš a povzbudíš, kdykoliv jsem byl s tebou ať v hospodě, nebo na závodech, vždy jsi se bavil s lidmi o jejich běhání a o jejich věcech, vždy jsi ty lidi (i mě) vyslechl a pak povzbudil. To se pak nesmíš divit, že za tebou chodí všichni se vším, jak vosy za pivem :) Nakonec důkaz, že se o svém běhání také musíš někde mluvit, je tento blog :) A to zase musím říci, že nás čtenáře to opravdu zajímá :) (neboli jsou místa a lidé, kde pravidlo jasného slunéčka neplatí) :) Proto tady piš hodně! My máme na tvé pocity a hlavně na tvé zážitky (a že stojí za to) pořád chuť! :)
    Na Rondě ti samozřejmě budeme moc držet palce, protože s drzým sebevědomím a zároveň s potřebnou pokorou to TY dokážeš. Stejně jako klid, to totiž máš v sobě!
    Ať se daří!
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Moc diky, Tome!.. Samozrejme -- mluvit s kamarady nebo s jinymi "pobihaci".. to je jina! To je pochopitelne jiny "pribeh", ktery ziju moc rad. Myslel jsem tim, ze na dotazy lidi primarne "mimo":) ... a na to, abych jim neco vysvetloval, motivoval je, atd.. tomu se v poslednim roce-dvou snazim vyhybat. Ono to casto stejne nema smysl a empiricky jsem si zjistil, ze me to potom "skripne".:)
      Samozrejme jsem DESNE RAD ZA PODPORU.. proto jsem si sem dal ve skrytu duse i svoje Rondove cislo:), pro ty, co se kouknou..
      A pochopitelne me moc tesi SMS a vzkazy..:). Jen jsem se rozhodl domu ani nikam nevolat, precist si vzkazy na dvou life-base, ale pro jistotu odpovidat na vsechno az v cili..:)
      Jeste jednou diky za vsechno, tesim ne na nejaky spolecny beh/hospodu po Ronde ci pozdeji behem prazdnin.
      Vsemu zdar! Ultra a kamaradum.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  6. Ty vzkazy stejně budeš mít "pod kůží", tak jako se začátek a konec všeho setkává z hlediska věčnosti v jednom bodě, tak i ty budeš dobře vědět o naší podpoře přímo na trati, na startu i v cíli! Loni jsem se během Rondy v noci probouzel a na mobilu aktualizoval, je to už taková tradice, takže to je jasný i letos. Přeju Ti úspěšnou misi, jo a taky jsem se na poslední chvíli do něčeho namočil :-) tak asi hospodu o týden odložíme :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik! [Pokud to pujde, prijdu te do Kladna podporit.. Ale to my budeme na 99% u rodicu a zarizovat veci:)]
      Podpora je opravdu prijemna zalezitost.. a jsem za ni moc rad! Na hospodu se pochopitelne tesim a budu stejne drzet palce! 12:)

      Vymazat
    2. Kladno je později ... tam se letos nechystám ;-)

      Vymazat
    3. :) aha, tak to ja zjistim.. Nasim silenostem.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  7. Tak se dvěstěosmičko drž. A neboj, volat Ti nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Budu Rondu sledovat, držím palce, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. DIKY MOC! Vim, ze tam mas i synka:), je dobrej, bude urcite pelasit hodne vepredu...Tak vsemu zdar, ultra zvlast! At se dari, at nam to vsem beha! 12:)

      Vymazat
  9. Tak ta tvoje prihodicka v italii nema chybu!! To jsem se nasmala!! Budu moc drzet palce, jak zminova Peta Valek, tak ty vis ze v myslenkach tam budeme s tebou! Urcite budu sledovat online, takze diky za info o cisle a tesim se ze se v Prg uvidime!! DOufam ze ti to nadseni a usili vydrzi po dobu celeho zavodu!! Behu zdar!Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Niko! Tesim se, ze se brzo uvidime.. popovidame.. a budu drzet palce na 24h!! Skoda, ze je to letos tak blizko, a ze mam i rodinne povinnosti, takze s moji fyzickou podporou na Kladne to nebude asi moc valne, ale stejne tak budu v duchu s tebou. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To je v pohode. Chapu!! Uzij si Rondicku a budu se tesit az se vratis az mi o tom popovidas.. Poslu ti pak e-mailem na jakem tel cisle v CR budu aby jsme se domluvili.. Behu zdar!! Nika

      Vymazat
  10. S tím mluvením o běhání to mám podobně - ještě relativně nedávno jsem těžko hledal témata, která by se o běh aspoň neotřela, ale postupně se to posunulo k cudným jednoslovným odpovědím typu "jak se ti běželo?" - "fajn" :) Máš velmi moudrou ženu - ono to vážně skoro nikoho nezajímá... Ale o to víc si užívám, když se potkám s podobně postiženými a všechno řádně probereme :)
    O víkendu budu držet palce a (nejen) dvěstěosmičku sledovat ve dne v noci. Tak trochu stalking :) Ať ti to plánované zlepšení vyjde! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dekuju!! Takovej stalking:) si necham libit..
      Udelam, co pujde.. Moc rad bych se zlepsil.. I kdyz obecne.. dostat se do Ordina v limitu bude tradicne muj posledni zalozni plan:).. MSF! At se dari a nekde brzy na shledanou..12:)

      Vymazat
  11. Těším se s Tebou! Dnes jsem dostal otázku: "A proč běháš ultra?" Na lepší odpověď, než že mě to baví, jsem nepřišel :)
    Ať Ti vše vyjde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky moc, Witty!!
      Na podobnou otazku mi vzdy vyskoci parafraze na Slunce-seno-jahody.. Kdyz se Ruzickova pta manzela, proc pije pivo.. "To vis, ja ti to reknu a ty zacnes pit taky":)... To vis, ja ti to reknu.. a ty zacnes behat ultra taky:)..
      At se dari, at nam to beha!! 12:)

      Vymazat
  12. Můj muž mi na otázku, jestli se nechce podívat na sestřih z trati, kterou za týden poběžím, suše odvětil: "Ani ne." A dál koukal na telku... Důležitý je totiž sdělovat informace jen těm, koho skutečně zajímají (třeba nám, tvým věrným čtenářům a fanouškům) a zbytku jen na vyžádání :-). O tom, co, kam a jak - to je jako se spaním dětiček, na tyhle otázky už zásadně neodpovídám - když je to na prd, bude to na prd dál a kňourání z principu nikoho nezajímá a jakmile to pochválím, jde to do kopru :-). Držím všechny palce, tvá partyzánská horská akce je myslím vzor pro mnohé z nás - rozvážně a pečlivě dopředu a když dojde na lámání chleba, nedělat z toho kovbojku. Takže tfuj tfuj tfuj, hezky po fotbalovsku do toho dej srdíčko a to štěstíčko si k tobě už cestu najde! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... partyzan nebo diverzant, padouch nebo hrdina..:).. Ono je to ve finale jedno..
      Nemyslim si, ze by muj punkovy a castecne neortodoxni pristup byl veden nejakou touhou po originalite... Nicmene, nejsem zadny zavodnik natoz sprinter, zivim rodinu a cas je nejcennejsi komodita. Proto radu akci absolvuju v rezimu S.W.A.T. -- tedy tychle tam, co nejdrive skoncit a rychle domu..:). Mam vyzkousene, ze se tim udrzuje spokojenost nadrizenych v praci i moji rodiny. Navic -- intenzita behacich zazitku tim nijak netrpi:).
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Diky moc, o ledovy muzi!! :)
      Kdyz jsem zpoceny nasledne probihal ledovym vetrem, vzpominka na Tve akce me zahrala skoro stejne jako pilinaky!:)
      Tesim se na nejake spolecne pivo! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...