neděle 7. srpna 2016

Nad dopisy diváků, aneb nechci radit..:)

Často mi někdo z Vás, co sem ke mě zabloudí, napíše o radu a teď po Rondě se to nějak sešlo:).. Při svém velmi specifickém přístupu se nejen necítím povolán radit, ale bojím se i říkat, jak to dělám já:).. Moje žena vtipně podotýká, že bych akorát mohl dovézt lidi ke zraněním, do průšvihu nebo k zoufalství:).. Ono něco na tom je.. Kazdy jsme jiný a náš přístup k běhání se liší od striktně výkonnostně/závodního až po zážitkový a westernový..:).

Například, když vidím, jaké promyšlené tréninky a náročné metody používají naší závoďáci, nemusím mluvit o Danovi a Radkovi, ... ale stačí se podívat třeba na Ondru V. nebo na Petra V. (aka TB)... tak si uvědomuji, že většinu lidí by jejich trénink naprosto zlikvidoval.. Jediná záchrana je všechno výrazně přepočítat vhodným a vysokým poměrem dolů:). Ale oni mají trénink krásně promyšlený, strukturovaný, od intervalu, tempových běhů, po dva těžké běhy za sebou, perfektně naladěnou formu před závody, atd.. prostě když je sleduji-poslouchám-čtu, tak si vždycky řeknu.. Honzo, měl by ses taky se víc soustředit na rychlost, efektivitu, nácvik toho či onoho.. ale pak pod tlakem práce, potřeby starat se o psa, být se svými blízkými, stíhat práci, dům a zahradu -- to přehodnotím:).. 

A tak já nechtěně reprezentuji druhý extrém. Převážně běhám s Deri, s dcerou, se synem, do práce/z práce.. povídáme si při tom, teď sbíráme pokémony, dobýváme GYMy:)... a proto občas moje průměrná rychlost vypadá, jako kdybych byl babka a běžel s nůši trávy..:). Do toho náhodně vkládám těžce zasloužené (často noční) dlouhé, nebo nějaké "společenské-pivní-běžecké" akce s kamarády. Navenek to vypadá, jako úplná kravína -- ale nejlepší je, že moje moudrá trenérka.. to chápe, kladně hodnotí moji snahu:) a respektuje při svých radách moje specifika:).

Pevně věřím, že pro mě  -- obyčejného a staršího nadšence -- je rozumné se držet základního pravidla konzistence [běhám, jak můžu a kdy můžu .. a postupně si posunuji svoje cíle] a klidu [hlavně klid, hlavně se z toho, ani že sebe.. nepotento:)]. U mě je to základní poučka, jak na dlouhé běhy, tak i na horská ultra.

Nedávno ultra Miloš recykloval jeden svůj starší článek o běhání v horách, o potřebě aklimatizace.. a kdybych Miloše neznal, tak bych si myslel, že vlastní nějakou cestovku nebo penzión v horách:).. Pise o potřebné minimálně týdenní aklimatizaci, nutném (pravidelném) tréningu v horách, nácviku na nadmořskou výšku.. Určitě vhodné a potřebné pro reprezentanty a běžce se závodními ambicemi, ale my obyčejní -- my si to buď finančně, časově (nebo obojí) nemůžeme dovolit.. Při vší úctě k Milošovi, jako rekreační běžec takové rady musím brát s rezervou..:)

Celkem pochopitelně i moje nejbližší akce v Savojských Alpách - l'Chappee Belle - bude, stejně jako Ronda, v duchu S.W.A.T. Pokud možno nezávisle na ostatních, rychle tam, kombinace letadlo a půjčené auto, odběhnout a stejnou cestou zpět:). Žádná aklimatizace, žádné dlouhé pobyty..To, co si myslím a praktikují já, obyčejný trouba, krásně shrnuje jeden z mých nedostižných skyrunnerských vzorů, Honza Bartas. Dovolím si ho citovat: " Řečí ekonomickou, je dovolená vzácný statek a mé rozpočtové omezení mi nedovoluje s ním plýtvat. Život v Praze mě nutí na aklimatizaci nevěřit a tak pokud se závod nekoná v 5000  m n.m., nevidím žádný důvod být na místě startu dříve, než den předem. Stejně tak po závodě. S rozsekanýma nohama se sedět v kanceláři dá, opuchlí jsme tu z nedostatku spánku všichni a tak dobře zapadnu."..:)

Jen bych dodal, že jsem hluboce přesvědčený, že i obyčejný nadšený pobíhač se velmi často do cíle nějak doplacá bez aklimatizace stejně pravděpodobně jako s ní -- to usuzují podle sebe:).. a každý následně zjistí, jestli se mu to líbí a jestli je to podle jeho "gusta".. A podle toho se zařídí do budoucna, získá zkušenosti a v rámci možnosti se lépe připraví na další závody:).

Není to žádné fanfarónství, nebo nedostatek pokory. Naopak! Ale ultra a vysokohorská "turistika [tak ve skutečnosti v mém pojetí vypadá skyrunning:)] je můj koníček. Velký koníček, doslova kůň jako kráva!:) Ale neživí mě to, nikdo z mého okolí neomdlévá nadšením při pohledu na mě "výkony":)...Naprosto to chápu a snažím se proto minimalizovat ty přechody mezi "závody", prací a rodinou, tréninkem / abych všechny součástí udržel pokud možno v rovnováze.

Přemýšlel jsem, co je za tím, že běhám, tak "neefektivně" a "náhodně".Je to klasické spojení dvou mých fobií:

- 1) kilometrofobie: To si říkám, že pokud nenaběhám určitě množství km a nejsem na nohách dostatečně dlouho, tak mi to při delším ultra stoprocentně běžečtí bohové sečtou, a pěkně mě to skřípne..:)

- 2) YES man přístup s kombinaci FOMO [Fear of missing out - prostě se bojím, že něco důležitého minu:)]. Proto na výzvy blízkých a kamarádů většinou odpovídám ANO:), ale často se všechno sejde a pak je to pěkný mazec. Například dneska jsem běžel s dcerou na Okoř a zpět, počasí krásné, nedalo se jindy. Nádherných 36+km, poklidné tempo. Jenže zítra na noc mám domluvený s kamarády oběh Lipna, nočních 70+, ráno zase přesun do Prahy a potřeba pracovat na projektech.. a to se mi ještě rýsuje další krásná běžecká akce na středu/čtvrtek. V mezičase venčení Deri, běhání se synem.. To tedy uvidíme -- takhle šíleně běhá jenom TB, ale ne stařík z Povltaví:). Naštěstí dalších 10 dní budu mít hodně práce a tak před l'Chappe Belle budu zase (snad) víc odpočívat a pobíhat "s nůši"..
Prostě žádná logika, žádné velké plány, žádná sofistikovaná struktura tréninku:).

Tím jsem jen chtěl tak hromadné a obecně odpovědět na různé dotazy k běhání, na které se vlastně ani odpovědět nedá a ani na ne odpovídat není třeba. Všichni totiž určitě sami znáte odpovědi na své otázky.:) Tak jen jednu radu pro začátečníky a ultra novice -- Především všechno postupně, aby nás to bavilo... Nesnáším přístup "Rondu nebo nic":).. Případně dotazy, jak rychle a bezbolestně uběhnout Rondu? LOL. Absolutně netuším!! Já ji uběhl pomalu a stalo mě to spoustu km a hodin na nohou v přípravě. Určitě velmi neefektivně vynaložených, ale mě to netrápí. Jestli mám tréninkový plán hodně promyšlený, nebo mám jen rámcový -- má určitě vliv na celkový výkon, ale řekl bych minimální na moje pocity. A ty jsou pro mě nejdůležitější..

Všemu zdar! Našemu pobíhání a ultra.. zvlášť!
12:)

PS. Opravdu rady na téma optimální strava, nepít/nepít alkohol, strukturovaný trénink, aklimatizace v horách, atd.. ode mě nečekejte. Ne, že bych je nechtěl s nikým sdílet, nebo že mám nějaké "tajné" a zaručeně rady schované jen pro sebe a své známé..:).. Neběhám, ani netrénuji optimálně, jim všechno, piji pivo i alkohol, často i během dlouhých běhů nebo závodů.. na aklimatizaci moc nevěřím a většinou na ní nemám čas.:) Ale neříkám, že je to správně:). 
Prostě ptejte se těch, co to umí!!! Anka S., Míša M (je dokonce vystudovaná trenérka), ... na skyrunning.cz najdete seznam našich opravdu skvělých a zkušených běžců. 
PPS. Zkuste třeba v komentáři přidat pro ostatní typ na dobrého trenéra, se kterým máte dobré zkušenosti. 

17 komentářů:

  1. Ahoj Honzo,
    žádná aklimatizace je často lepší. Než tělo zjistí, že bylo přemístěno, je vykonáno co bylo třeba. Nejhorší (dle mé zkušenosti) je být někde 2-3 dny předem. To je tělo tak zblblé, že nefunguje. Pak už se to vylepšuje.
    Výborným trenérem a motivátorem je pes. Je nekompromisní a nehledí na počasí. Dalším motivátorem je stařecká nespavost (neunavím = nespím).
    O vhodnosti piva jako iontového nápoje není třeba diskutovat. To je fakt. K dokonalosti některých běžců, kteří umí doplňovat energii slivovicí jsem nedospěl (ani se nesnažím)
    Stejně většinou sleduji, co aktuálně bolí a podle toho přizpůsobuji tréning (a střídám běh a koloběh)
    BTW, jak bezbolestně uběhnout Rondu? Poraď prosím.
    Pěkný den, Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Mas pravdu -- s tim psem je to skvele. Akorat, ze Deri je ted nejaka lina (mrcha) a kazde rano se ji nechce behat. O kolobezce jsem slysel spoustu dobreho.. Dik, budu na to myslet a urcite vyzkousim..
      At nam to beha! Tesim se nekde na setkani! 12:)

      Vymazat
  2. Musim se pridat Honza je Ufon a radit by nikomu neměl :)) a pokut někdo chce slyšet jeho tajemstvi tak vám ho prozradim . :) Stačí mít hlavu ktera je ochotná třeha 50hodin delat cokoli a neprestat pak uz je jen zbytek na tom trosku pripravit tělo na tu činnost aby ho to nezabilo :))) Víc v tom není .)) Vše myšlšn v dobrém a se smeknutým kloboukem .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)..Dik! No neco na tom bude, ze hlava a nase nastaveni je hodne dulezite. Ale zase tady je potreba si uvedomit, ze ja fakt nejsem ani prilis exot, natoz nejaky reprezentant. Jen to nadseni.. to tady je!:)
      Myslim, ze to po lonske Ronde krasne shrnul zde citovany Honza Bartas, kdyz rekl, ze kdyz jsem to dal ja -- tak uz se nikdo nemuze vymlouvat.. a muze to dat taky:).
      Tak nasemu podivinstvi a nadseni -- a ultra.. ZDAR! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. "Nepít/nepít alkohol" - to je jak z letáku AA :-)
    Běhání se psem je bezva, potvrzuji. Jen ještě nezvládám to rychlé zastavování, když se Eddie sekne na vodítku a potřebuje něco urgentně očuchat nebo označkovat:) Anebo když je na volno a začne zdrhat a já se snažím při stoupání s minimem kyslíku na něj písknout nebo volat... O komické situace není nouze :)
    Tak ať se daří, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To je hezky.
      Jen k te otazce zdrave vyzivy. Urcite v jidle a v jeho kvalite je velka cesta ke zlepseni. Ale -- uz je mi pres 50, sice mam porad v planu se drobne zlepsovat:), takze me to bude jiste stat neskutecne sil:), mozna i budu uvazovat o zmene jidelnicku a omezeni piti piva a vina.. ale -- asi ne:). Radeji zkusim vic nabehat! :)
      MSF! Ten vas pes je neskutecne zivej.. uplna lapacka na zensky:). 12:)

      Vymazat
  4. Na jedné straně se říká, že zkušenost je nepřenositelná a na druhé straně se říká, jak je člověk schopný se toho tolik naučit. Jsi zářným příkladem tohoto kontrastu, všechno nastuduješ a spoustu toho víš a pak si svoji vlastní zkušenost vybuduješ naprosto neopakovatelným způsobem. A ano, každý následovník by měl být varován, že pokusy tě napodobit jsou hazardováním s fyzickým a psychickým zdravím. :) To je naprosto autentický o obdivuhodný přístup, který ti nedovolí svádět neúspěchy na někoho jiného. Proto je takových lidí jako jsi ty tak málo, přiznejme si, že většina z nás (i já) rádi svedeme své neúspěchy na toho, kdo nám špatně poradil. :)
    PS: rada pít pivo během dlouhého běhu, ta stála za to, tu jsem rád adoptoval, ta se ti povedla a ta se osvědčila :)
    Nepoučitelným kamarádům a dlouhému běhu zdar
    Ať se daří
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluci já vás prostě žeru. Tomu říkám správný zážitkový přístup... To máte jako s tím cestováním předem připraveného "Vím, že mě v Londýně nemá překvapit hustá mlha... A taky mě nepřekvapí." - Oč lepší byl Cimrmanův přístup: "Pro mé žáky bude radost cestovat. Půjdou z překvapení do překvapení." Aplikováno na běžecké (nedejbože cyklistické) zážitky - to je přece ta esence! Tak hlavně ať z toho máme furt tu radost!!!

      Vymazat
    2. 2MM: :).. Po dnesnim nocnim obehu Lipna, kdy se nam temer podarilo ubrzdit TB, kdy jsem probrali takovych veci -- si znova uvedomuji ten spolecensky rozmer nocnich behu.. A pochopitelne vsichni verime na jejich treninkovou silu:) -- az se nase tezke zavody nebo nejlepe i "zivot" nejak zepta:), tak my si muzeme vybavit urcite klicove okamziky a doda nam to silu do dalsich dni a km:).
      MSF! S tebou tradicne je radost neco podnikat. Musim priznat, ze trochu zavistive sleduji bravuru, ze kterou pri behu ovladas telefon a v normalnim tempu jeste stihnes "pretrasovat" nas beh..At se dari, kamaradum zdar! Navigatorum, velky obdiv! 12:)

      Vymazat
    3. 2 Nikie: Zazitkova (bezecka) turistika nema chybu, vsak ji sama rozvijis do zajimavych koncin. Hezke je, ze treba dnes na ranem jsem byl na Lipne "brzdar" :) skupiny, kdy jsem v "kopcich" prechazel do chuze, atd.. Zase jsme dobehli celkem v poradku, mohli se prepravit hned do prace, bezpecne odjet do prace a zkusit premyslet a pracovat na projektech:).
      S kamarady jsem vzdy poteseny "tymovym" duchem:), ktery vladne pri spolecensko-pivnich bezich:).
      Vsemu zdar! Nasemu nadseni i prekvapene "Alence" v nas.. ZDAR! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    4. 2H12 no "skoro ubrzdit" znamená, že TB má na garminu průměrné tempo na prví části 6:34/min a já mám celkové průměrné tempo včetně hodinové zastávky kvůli bouřce 8:08/min :)
      Díky moc, bylo to moc prima, ať se všem daří!
      Mm

      Vymazat
  5. No tak pro ty co běhají s Pokémony je nejlepší trenér Pikachu a nám ostatním stačí tvoje zápisky :-)
    Běhu zdar!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc.. Ovsem mam diky svemu synovi hluboke znalosti a dovolil bych si te opravit.. Velky trener pokemonu a hlavni hrdina se jmenuje Ash:).. a je dobre se podivat, jak nosi cepici, kdyz bojuje s pokemony:).
      At se dari! Moc ti fandim, verim, ze se zase nekde srazime a popovidame.. Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. "Piji pivo i alkohol" :-D A ono je to těžký, od malinka nám vtloukají do hlavy, že si máme nechat poradit od zkušenějších, že chybama (i těch cizích) se člověk učí a jen blbec to dělá složitě, když to jde jednoduše. A když ty máš za sebou desetitisíce kilometrů a veliké, přetěžké závody, navíc tu máš napsaný e-mail, tak to holt ty, kteří mají pocit, že by se od tebe mohli něco přiučit. Já teda svotosvatě slibuju, že už z tebe žádný moudra tahat nebudu :-), A Milošovy rady báby kořenářky jsou zábavný a ve chvíli, kdy máš na starosti i jiný věci než jen sebe, v praxi neaplikovatelný, ale víš jak, když z komára uděláme velblouda, budou z nás hned větší jezdci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Ja mam tu vyhodu, ze jsem opravdu prumerny nadsenec. Ale pozor! Ja to vim!!:)
      Takze se snazim (usilovne) neradit, abych nemusel nasledne (po pravu) poslouchat, ze tenhle trouba:), se tvari, jako ze znalec, pritom beha uplny prd..
      Milos ma spoustu zkusenosti a zejmena rekreacnim bezcum muze dat cenne rady, nicmene, hory urcite nejsou jeho domena.. Takze co se tyce hor, bych asi vyhledal rady a clanky na skyrunning.cz, pripadne u dobrych bezcu, kteri behaji v horach..
      Vsemu zdar! ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  7. Musím ocenit originální nápad chytat pokémony do nůše. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ja funguju neco jako vabicka na pokemony.. U Deri uz premyslim o pokemonim jmenu.. bud bude Deriču, nebo Derisaur!
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...