sobota 8. července 2017

Sedm let bohatých, sedm let chudých? ... aneb požár v hasičské zbrojnici.:)

Samozřejmě moje DNF na třetí Rondě nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Po pěti dnech silných střevních problémů, navíc s doletovou mořskou nemocí... se to dalo čekat:).
Byl jsem totálně dehydratovaný už na startu, nedostatek solí, křeče se ozývaly už v prvním kopci... byl jsem slabý jako malé dítě.. šel jsem jako v medu:). Prostě našel bych spoustu objektivních a legitimních důvodů .. proč to nešlo.

Jak tu polehávám, pospávám, léčím si žaludek a rány na duši:).. bez možnosti pracovat, čekám na pondělní letadlo.. tak mě to nutí přemýšlet. Možná i poděkovat Rondě.. ta lekce stála za to...:). Pochopitelně bylo moudré to zabalit, ale uvědomil jsem si přitom, že mi chybí ta moje dřívější motivace.. chuť a odhodlání dát do toho úplně všechno. Pryč je doba, kdy jsem v tréninku na lačno po ránu jen s vodou vybíhal na svých 40 km v údolí, abych byl připraven, až mě to v horách skřípne:), atp. I moje kilometrová posedlost ustoupila do pozadí..
Když nad tím přemýšlím, tak to dává smysl. Snažím se běhat od roku 2009. Usilovně se snažím o dlouhá ultra sedm let. Je to dlouhá doba, navíc jsem se snažil -- a navzdory vzrůstajícímu věku :) -- se mi dařilo se zlepšovat a posouvat si svoje "hranice". Řadu skvělých závodů jsem úspěšně dokončil, zažil neskutečné věci.. ale vlastně bez žádného odpočinku, změny, nového impulsu..

Vzhledem k mým "výkonům" to bude znít legračně, ale uvědomil jsem si tady včas, že jsem na kraji solidního vyhoření:).
V souvislosti s prací, rodinou, s mými povinnostmi a přístupem.. občas můj den připomíná cirkusové představení, kdy klaun v rukách žongluje s talíři, na noze točí několik kruhů a fouká přitom na harmoniku:). Určitě to taky znáte.. těch mičků, co často musíme držet ve vzduchu může být příliš moc:), obzvlášť unavující je to, když to nekončí, nebo se to stupňuje...
Paradoxně úplně nejhorší věci se pravidelně nahrnuly kolem mých závodů, takže sice moje logistika vypadá impozantně, ale je to šilenost a v podstatě labutí píseň, kdy melu z posledního:).

V menším si podobnou krizi pamatuji kolem mého DNF na Western States, kdy jsem z hotelu před závodem ještě pracoval a počítal.. Jjo, taky pak člověk udělá hrubé chyby.. a zaplatí za to..:)
V podobných situacích, i když (zase ne moc často) je silně inspirativní dostat pár facek:).  A protože jsem člověk veskrze pozitivní, tak už přemýšlím, jak se z toho poučit, a kde najít novou motivaci (ne nutně delší a horší :) závody)... a co změnit.

A tak už plánuji, že se zase vrátím k pevnému strukturovanému tréninku, k intenzivním běhům, ke svojí běžecké a zážitkové turistice.. zase se dát do kupy, do lepší formy.. 

Tím vším si chci jen připomenout nutnost změny a Vám co mě sledujete říci, abyste mě zbytečně nelitovali:). 
V podstatě bych měl být za tu běhavku vděčný..věřím, že mi pomůže se vyhnout těm sra*kám, do kterých bych jinak asi hluboko spadl:).

Odpočívám, ale už mám zase řadu nápadů.. a s lepší náladou můžu zase říci ...

Všemu zdar! Úsilí a ultra.. zvlášť :)
12:)

27 komentářů:

  1. Jj, v pohode, v tempu, co je Ti prijemne ;) (nemyslim beh, ale kazdodenni zivot)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, ono je těžké naučit starého psa novým kouskům:), ale věřím, že to jde..
      Naprostou většinu věcí, práce, koníčků.. včetně vztahů .. dělám naplno.
      Proto to má tendenci po čase eskalovat mimo hranice kontroly:). A tak je potřeba v mém případě.. obrazně řečeno ..vytrhat plevel, změnit systém, případně zmenšit pole.. a rozšířit pastviny:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. ... říkám to pořád, noční pivní výlety s kamarády jsou proti běžeckému vyhoření nejlepší! Šťastnou cestu domů, Ronda nikam neuteče :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to určitě ano..a tesim se na ně..
      I když paradoxně teď se budu muset zase vrátit ke svým kořenům a trochu jinak to po skládat:)
      Nedokážu to v delším horizontu držet jako ty:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Ano, umění sezení na třech a více židlích je vrozené, kdo ho nepěstuje, těžko chápe - je to docela jako v tom úžasném, krátkém filmu od Pixaru: https://vimeo.com/15914491 :-) Těším se, s čím přijdeš teď... co třeba vyměnit ferrari za La Ferrari a ultra za La Ultra? https://www.redbull.com/in-en/la-ultra-the-high ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) je jasné, že ten kdo stabilně má tři a více zaměstnání.. a všechny svoje aktivity dělá (ve svých měřítcích) na 120%..:), těžko dokáže sedět jen tak na zadku..:)
      Přesně.. kdo to zná, ten se ničemu nediví:). Nicméně jsem fakt nemyslel žádné o moc větší silenosti.. naopak:)..
      Ale příště si na tři akce v roce prostě zapikat kalendář.. a být tvrdý:)..
      Našim mírným šilenostem.. zdar!! 12:)

      Vymazat
  4. (Anebo že bys konečně využil ten email na přihlášku na Barkley? Mrk mrk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak s tímhle jsem si jistý.. tohle nehrozí ani v těch nejdivočejších snech..
      Ty divoké .. jsou hodně divoké.. ale v podstatě velmi komorně. Maximálně v nich líbám nějaký kámen.. kvůli tomu bych byl asi schopen dělat zase hafo pitomin:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Nebylo to vyhoření, bylo to ... vyprázdnění. Ber to tak, že chodit na start jen tehdy, když jsi úplně fit, by pro Tebe byla nuda. No ale někdy by nebylo marné se trochu nudit, že jo? Vím že si najdeš nové cíle. Nemám o Tebe strach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to jsi to mile zdůvodnil:)
      Nicméně.. samozřejmě jsem mohl zůstat doma.. ale dokážeš si představit to zděšení.. kdyz by to vypadalo, ze se mi do pátku rána žaludek usadil? To se muselo zkusit. Beztak by všechny ty peníze propadly:)..
      A navíc mi to zavčas připomnělo abych věci změnil.. a to má velkou cenu.
      Ať nám to běhá a úspěšně bojuje s naši hlavou.. 12:)9

      Vymazat
  6. My cirkusaci vime. Obdivuju tvoje neutuchajici odhodlani a schopnost cinit rozhodnuti ve stresu. Drz se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. atlasům zdar! Těm, co na svých bedrech drží nebesa..:)
      Určitě to zná každý kdo žije naplno.. rodina, práce.. k tomu nejaký ten koníček, který nás naplňuje.. a když se snažíme držet všechny ve šťastné zóně:), tak je to občas nerovný boj. Já většinou první odřezávám odpočinek a spánek, potom běh:)..
      Ať se daří.. taky zkus nečekaně na chvili odpočinout..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Hezky napsáno. Motivaci najdeš, o tom nepochybuji. Ta vaše noční piva zní dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík.. těch pár dní čekání na letadlo.. bez ničeho.. to pomohlo:). Dostal jsem dluhy, popřemýšlel.. a ba i naplánoval:).. a už se tesim, ze nejdřív odvalím povinnosti.. a potom půjdu zkoušet nové věci:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Zajímavě napsané, Honzo. Moc se mi líbí, jak jsi dokázal věci pojmenovat. Běhám také od roku 2009 a neběhám takové "šílenosti" jako ty, ale po loňském roce, který byl doslova nacpaný "událostmi" a to nejen běžeckými, jsem si uvědomil, že je potřeba v životě občas zvolnit, třeba si vyjet na koloběžce, nebo si dát volný den a potom se vrátit a s čirou radostí k práci, běhu či k čemukoliv jinému :-) Ty se svou hlavou svůj zaběhaný systém změnit zvládneš :-) Ať se ti daří vše vyvážit ke tvé spokojenosti. 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík Petře! Přesně tak.. jak standardní úsilí trvá nějaký čas.. a jak sei pracovně a rodinně něco děje.. většinou je toho moc.
      A není nad to zase zvolnit, po vyhazovat balast, který se v mezičase nabalil, uvědomit si priority.. a najednou je zase v duši vic klidu.. a pochopitelně i motivace ..
      Při mě z toho plyne poučení.. dělat takovou menší inventuru častěji.. není to potom náročné na údržbu a je menší šance že se to vymkne kontrole:).
      Ať se daří! 12:)

      Vymazat
  9. Je to skoda...vrchol sezony a zabalit to hned na prvej obcerstvovacke, to musi sakra boliet. Ale ty si skuseny bezec, takze urcite si sa rozhodol spravne, o tom nepochybujem. Akurat znies na svoj standard trochu dost pesymisticky. Ja si nemyslim, ze ta caka cesta z kopca uz iba. Zopar takychto DNF ti doda novu motivaciu a pojde to. Ale mas pravdu v tom, ze nielen behom sme zivi a ze obcas nezaskodi si radsej doma jeden vecer posediet :) Tak neklesaj na duchu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honza taky nepíše, že to s ním půjde už jen z kopce. Ale že je to poučení, že je třeba některé věci dělat jinak a zase to bude dobré. :)

      Vymazat
    2. No k boji s časem je potřeba přistupovat zodpovědně:)...
      Ne, nic negativního.. nakonec samá pozitiva a sociální jistoty.. :).. dokonce přemýšlím, že sem zase v budoucnu (proti svému pravidlu 2x a dost) pojedu.. a přišlo mi to logický..
      Mám ještě jeden "vrchol":), tak si to budu moci vynahradil..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Promin ale z toho co pises a ztoho jak te zname to podle me zadne vyhoření není .Jsou to jen prehnane ambice ktere nás nuti delat veci ze kterych muzeme mit i zklamani samy nad sebou a nad svymi vykonony.
    Ted o vikendu na stene sem si to zase zformuloval.) Jiste dorostenky pri pohledu na nas říkají " neměli by jste lézt v těžsím tady je to hodně lehké jen pro zacátečníky"
    Odpocvidam "rozlezame se děláme to pro radost a každý si musí najit svou hranici obtíznosti pro to co mu činí radost. A obcas popustit své ambice vylézt něco těžsiho aby ho to zase vrátilo na zpátky zem :) "

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ten silný zárodek vyhoření bych ani v nejmenším nepriřazoval k nedokončení Rondy.. jen mi ten čas, který tím vznikl.. prostě mohl jsem si to uvědomit..
      A přemýšlet co změnit.. nebo jak správně říkají Němci.. co.. "stranou ležet nechat muset":)
      Sice se vždy snažím držet při zemi, ale to moje nadšeni:)... to mě vždy někam uvrtá..
      Jinak spousta veselých historek šla kolem mě.. a já si nejen nezapsal, ale ani jsem kamarády neotravoval jejich vyprávěním.. a to je na pováženou:)
      Všemu zdar! Úklidu:), úsilí.. a últra:) zvlášť! 12:)

      Vymazat
  11. Mě se ta Tvoje sebereflexe hodně líbí. Jak psal Honza Bartas, Ronda je královna a na audienci ke královně se prostě nechodí ve vytahané mikině a s kruhy pod očima, jako na Hradčana :) Zaslouží si víc - nejméně 100 procent všech sil :) Tak příště, ať už to bude Ronda nebo se poženeš políbit ten šutr v Coloradu, nech si v ruce jen ten jeden míček, samotné žonglování asi ten Tvůj sen není...
    A někdy na pivo... musím dorazit :-)
    K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik.. treba to vyjde na nejaky spolecny beh v Tvem okoli!
      A mas pochopitelne pravdu.. Na tezke zavody musi clovek jako ja byt stoprocentne pripraven.. Ale.Ale.. nedalo se odolat:). Vycital bych si to!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Hlavně že optimismus a radost ti nechybí, určitě bude líp. Ostatně správné držkopády jsou nejlepší školou v každém věku. protože člověk rád špatné brzy zapomíná a dobrého se v duchu těší a čerpá douhá léta. Pěkně ksi to napsal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik.. Snad ted zase zacinam citit ten spravny impuls..:)
      Mej se fajn, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  13. re: "sedm let bohatych ...." ... natiska sa odpoved zo starej knihy, zobrat sabatical:
    10. Po šest let osívati budeš zemi svou, a shromažďovati úrodu její;
    11. Sedmého pak léta ponecháš jí, ať odpočine, aby jedli chudí lidu tvého. Co pak zůstane po nich, pojí zvěř polní. Tak uděláš s :vinicí svou i s olivovím svým.

    a myslim ze v Cechach na to mysli aj zakon 111/1998 o vysokých školách: § 76 Tvůrčí volno

    ps. cital som Tvoje blogy aj z 2009 a dovody pre ktore si zacal behat (aj kvoli synovi), ak by Ti niekto vtedy povedal ze v 2017 Ta bude volat syn si ist zabehat, asi by si si povedal ze misia nebola zbytocna.

    Akymkolvek smerom pojdes, blogy na inspiraciu pre ostatnych tu zostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, taky obcas zabrousim.. a proctu si svoje zacatky.. svoje prvni zavody.. svoji cestu k ultra..
      A to me taky vzdycky pomuze, kdyz se ztraci cesta.. nebo se zacina pochybovat o jejim smeru..:)
      At se dari, at nam to pokud mozno radostne.. beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...