úterý 27. března 2018

Čím to bude? Aneb ..statistikou k lepšímu běhu..:)

Miluji různá vtipná porovnání.. ať už se srovnávají běžci, rybáři nebo zpěváci.. Zrovna tuhle jsem se snažil svým anglicky mluvícím studentům rádoby vtipně říci, že když dva dělají totéž, není to totéž..:)... Na zmínku o jedné moji oblíbené anglické country jsem proto říkal .. "I sing this every time I take a shower, yet somehow it never sounds like this...must be the soap!" [Zpívám si to vždycky ve sprše, ale zatím se mi to nedaří, aby to znělo to stejně.. určitě to bude mýdlem!!:)]

Podobně, když se srovnávám s ostatními běžci, známými a kamarády, kteří jsou výrazně lepší než já, tak si sice po pravdě přiznávám, že stejnou trať běhám o hodinu (a víc a víc) pomaleji... ale maličko se utěšuji tím, že to určitě bude jejich vybavením:).. Asi to budou boty, nebo i to, že si je třeba zavazuji špatně:)..

Po návratu z Ameriky-- to letání mi fakt nedělá dobře -- to bylo těžké. Prostě bylo mi špatně. A bylo to na mně i vidět.:). Motal jsem se doslova jako mátoha a vrhal kolem sebe skelné pohledy zkušeného zombíka. Přesto mě syn lákal na dead-lift do fitka. V posledním tažení jsem usoudil, ze mě má opravdu rád.. Protože chce, abych umřel šťastnej ... obklopen blízkými lidmi a v pohybu:).

Když jsem v dalších dnech běžel do práce a zastavoval mezi kašlem a smrkáním.. Tak mě jeden "místní" v údolí zaskočil otázkou "Proč to děláš, vždyť tě to zabije!" :)... Odpověď hodná Riddicka (a Palečka s Janíkem) ho dostala... V rytmu melodie povídám.. "Na věky tu přeci nejsi...:).." .. Aneb, jak říkala (zde tolik zmiňovaná) moje bavorská tetička.. Na něco se umřít musí:)!

Vzpomněl jsem si na to velmi silně, kdyžjsem zase po roce prodělával pravidelnou roční prohlídku u svého všeobecného lékaře. Tam je to vždycky "trochu" boj, protože ona se svým způsobem snaží najít "kontraindikace", které by v mém věku bránily k podobným excesům jako jsou stovky, stomílovky, 24h atd. Takže každý rok přicházím do ordinace a začíná lékařský gambit: "No vysoký tlak ve vašem věku je celkem normální, ale závodit s tím v běhu? ... (ale naštestí jsem přesně v limitu)... podobně s cukrem.. močí, , vzorky čehokoliv:).. EKG...
[Nemůžu nevzpomenout na vyprávění svého nejlepšího kamaráda VS, který mi říkal, jak si přišel k lékaři pro potvrzení na závody jako zdravý sportovec a z ordinace se vypotácel s taškou léků jako naprosto zlomený stařec:)] ..

Při našem "boji" při pravidelné roční prohlídce si pokaždé si uvědomím, že neexistuje zdravý člověk.. je jen nedostatečně vyšetřený pacient:)... Nicméně, když navzdory úsilí na "protistraně" nakonec dostanu ono kýžené potvrzení, tak si zase říkám, že můžu klidně pobíhat do aleluja, protože i přes vyšetřovací úsilí mi nic nenašli:).

--- malá statistická odbočka ---
Jen pro statistickou zajímavost -- Celá řada ukazatelů, včetně třeba úrovně cholesterolu, není nastavena zase tak moc rigorózně [lékaři prominou], ale je tam cítit silný tlak farma průmyslu. Už v počátcích nastavení "normální" úrovně cholesterolu ji totiž mělo například v Evropě měně než 30% populace.. To mi jako statistikovi vysvětlete, co je na tom "normálního"..:)
Ale pozor.. i tady jsem byl "normální".. což vzhledem k mým stravovacím návykům.. sádlo, škvarky, párky s čili, a jiné kvalitní :) potraviny.. moji lékařku také drobet nahlodalo:)
-- konec odbočky ----



Přesto jsem z ordinace odcházel takový trochu rozpolcený.. Nejlepším způsobem je v dané situaci návrat ke kořenům ... návrat k mantrám, kterým věřím nejvíc.. Třeba, že pomalý běh léčí všechno. Zejména když se u toho pije nějaký ten alkohol, že?:)... A tak si sedím, piju italské červené -- Chianti [strýček Google o mě stejně ví všechno.:)]. Na displeji mi zničeho nic bleskne reklama na Chianti (!). ..zvědavě na ní kliknu a přes jednu stránku se dostanu .. hádejte... na ... Chianti (trail) maraton.. :).. Trail toskánskými vinicemi, kde láhev chianti je součástí startovného a na stanicích se pochopitelně podává místní víno..:)..

.. Vím, vím.. říkal jsem málo závodů, lepší příprava.. Sliby-chyby! Intenzivní příprava je sice zatím (z objektivních důvodů) v plenkách.. ale zase ta radost kolem, že?.. Pro jistotu jsem se hned přihlasil:). Budu to mít v červnu a v červenci takové hektičtější.. 3.6 .. Chianti .. pak pět dní služebka (zase spoustu hodin v letadle) rychlý návrat, zotavení.. 14.6 přesun k Romaně a 16.6 Mozartova 100.. Pak se trochu vyklušu a 6.6 Ronda.

Dneska se mi odvalil jeden z velkých kamenů, co jsem na sobě táhl. Nejsem sice uplně volný jako pták:), ale cítím se o moc líp.. Možná to bude tím Chianti, co piju:). V takové chvíli si dělám radost, čtu si různé statistiky a hledám si svoje místo..:). Přiznám se, že mám rád různé šílené (=pitomé) výpočty a porovnání, například že průměrně se člověk směje osm měsíců života a hádá se víc jak měsíc. A většinou si silně fandím, že jsem na lepší straně většiny statistik.. Stejně tak prý jen průměrné sdílení statusů na Facebooku sebere 3 roky života (!) ,zatímco na své fyzičce prý průměrný člověk stráví zhruba rok svého života:). To mě potěšilo -- a protože FB v podstatě nemám (používám jen pro závody), tak ušetřené minimálně tři roky můžu s klidným srdcem věnovat na svoje pobíhání. A "v průměru" se nic nestane..:).

Jen pro někoho, na gauči bude jasné, že já běhám na jeho účet, zatímco on na ten můj sjíždí FB:). Příjde mi to jako dobrý obchod... Všichni jsou spokojení..

Potvrzení na závody mám.. Statistiky mě potěšily.. ušetřený průměrný čas můžu vrazit do svého pomalého pobíhání.. Jaro se nesměle probouzí, stejně jako moje delší běhy, ale všechno přijde!

Tak ať jsme u těch statistik vždy na té správné straně.. na té, která nás těší!
Našemu úsílí a ultra.. zdar!
12:)

9 komentářů:

  1. Ou! Chianti trail? Hlasim se do autobusu! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. podle vseho je to takova akce, ktera se primo nabizi bezeckym milovnikum italskeho vina.. Kdybych si byl jisty, ze to bude vse, jak to vypada na obrazcich.. tak zacnu hned delat naborou klubovou akci:). Zkusim udelat pruzkum bojem a dam vedet..:).. ale vypada to fakt hodne nadejne.. [i kdyz tam pojedu doslova naskok.. jen co rano vystrizlivim:), tak pojedu zpatky!
      12:)

      Vymazat
  2. Ha! Nabízím své tři roky na FB výměnou za ty na přípravu :-) :-)
    Chianti trail vypadá parádně! A léto budeš mít teda solidně nabitý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To jsi me pobavila.. Pripomnelo mi to stare casy na MFF UK a tehdejsi "seznamovaci" inzerat na nastence v Karline.."Vymenim hrubou mouku za hladkou zenskou.. Zn: Kilo za kilo!"..:)
      Nektere letni akce jsou v podstate brane jako vylet (Chianti i Niedernsill), jen Ronda / byt je to vylet>].. bude pro me pochopitelne boj.. MSF! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
    2. :-D :-D :-D Tomu říkám dokonalý inzerát!!

      Vymazat
  3. Díky za parádní počteníčko:o) a přidávám se do klubu "taky nemám FB" :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak .. ja ho jako chytra horakyne nemam/a mam zaroven..:).. Bohuzel se na nektere stranky zavodu bez FB clovek nepodiva.. a tak FB mam na "fiktivni jmeno" .. bez fotky.. a udaju.. takze jsem vseho usetren..:)
      Ale neni to tim, ze bych byl chytry, nebo hrdina:).. proste jen toho casu je malo.. a bojim se, ze by me to sezralo:).. Moje vrozena slusnost reagovat -- nebo omlouvat, vysvetlovat sobe a kamaradum, to byl bylo vyhozeneho casu..:).
      Zase prichazim jiste o zajimave veci... Fotky svalu, brich pred zrcadlem, rad a vyzev.. abych se zvedl a sel neco delat, abych se nezvedal.. abych jedl neco.. nebo abych zase neco jineho nejedl:).
      Takhle je to jednodussi..
      Tak at nam to beha! Treba na sebe nekde narazime:).. Pokud me poznas.. prihlas se! 12:)

      Vymazat
  4. Pěkný výlet za vínkem a běháním to bude, jen mě udivuje, jak už dneska ti statistici dovedou cestovat časem: "16.6 Mozartova 100.. Pak se trochu vyklušu a 6.6 Ronda." :-D :-D (je mi jasné že Ronda bude až v červenci :-)) Ať se daří vše logisticky zvládnout jako vždy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik uz jsem to opravil.. Inu .. nadsene jsem vsechno nacpal do jednoho mesice.. abych v cervenci mohl lepe "vyvazovat"..:).
      Ale i tak cerven a cervenec budou narocne mesice..:).. Treba to vyjde a zastavim se na Kladne na 24h. Blaznivej jsem na to dost..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...