úterý 7. srpna 2018

Hledání cesty...aneb jak je důležité míti Vegvizir:)..

--- úvodní vysvětlující odbočka ---
Poslední rok a půl jsem se (nejen) běžecky trápil víc, než bych si byl ochoten přiznat. Pořád jsem před sebou tlačil tu svoji kuličku hov*n:) a doufal, že zrovna tenhle "kopec" je ten poslední... Nevím jak vy a vás, ale mě dokáže hodně nalomit, když se kýžený cíl pohybuje pořád přede mnou -- jako když běžím 20 km a v "cíli" zjistím, že ještě 5, pak že ještě 4, abych potom už unavený a bez vody zjistil, že jsem sotva v půlce trati... Tak takhle nějak to u mě poslední skoro dva roky probíhalo.:)

Nakonec jsem nasadil svoji nejsilnější mantru .. "Nemysli na to, kolik ještě.. až tam budeš, tak tam budeš.. a ty tam budeš..":)... Pomalu jsem odmazával, snažil se řešit jednu věc po druhé.. a nakonec už jsem z hustého lesa  (skoro úplně) venku.. Udělal jsem celou řadu výraznějších změn, určitě si o tom napíšu.. a taky se rozhodl, že si budu psát zase pravidelně, protože se mi zase dějí veselé historky jako například, jak jsem málem účinkoval v pornofilmu:)... ale o tom všem snad někdy příště..
--- konec odbočky ---

Krátce poté, co mi Ronda tak roztomile nakopala zadek:) jsem vyrazil se synem na Island a užívali jsme si plnými doušky údajně nejhorší islandské léto za posledních sto let.. Ale vůbec to nevadilo, Island je Island...navíc dostal jsem hrnek s kouzelným runovým znakem Vegvisir, málem jsem podlehl a byl jsem skoro připraven si ho nechat společně se synem vytetovat.. Protože, jak říká známá kniha islandských kouzel, "kdo nosí tento znak u sebe, nikdy neztratí svoji cestu v bouři, ve špatném počasí, ani když cesta není známá".. No uznejte.. to je krásné a přenesený význam má pro mě neskutečnou symboliku..

I když, já jako provokatér jsem alternativně nabízel si nechat vytetovat na levou půlku zadku run označující "happy marriage and family":)... Nakonec jsem stále nepotetován:), asi jsem nebyl dostatečně opilý, nebo si konzervativně uvědomuji, že od důchodu mě dělí jen bežecky velmi krátká vzdálenost:).

Nicméně, začal jsem zase cíleně od začátku.. běhat a trénovat, snažit se najít a neztratit svoji cestu. S Vegvizirem je to snadnější.. to musím otevřeně přiznat:).

Navíc jsme konečně s mojí nejmilejší manželkou asi našli ideální profil společné dovolené. Inspirován mojí oblíbenou romantickou komedií jsem zvolil délku dovolené na šest dní a sedm nocí:).. a tentokrát jsme ji situovali k jezeru Lago di Garda. Já jsem sice na začátku různě prozkoumával pobřeží jedním či druhým směrem, až mě při jedné ranní procházce moje nejmilejší naprosto dostala s dotazem.. A proč si nevyběhneš tady do těch hor? Snažil jsem se vymlouvat na téměř neexistující internet v hotelu, moje spotřebovaná data.. nemám papírovou mapu s sebou.. nevím, které cesty, uličky vedou z města a které nakonec končí někde u vrátek jednoho z domků, nebo mezi olivovníky.. Prostě chabé výmluvy:)..


Moje D. najednou ukázala na jednu tabuli a řekla.. tak si vyběhni podle těch tras, co tady mají vyznačené! :)...

Velmi vtipně pak (po právu) všude prohlašovala, že mi musela najít trasy, kde běhat, všechno mi vysvětlit... jen to pobíhání už nechala na mně..:). Její hláška, když jsem kolem poledne vybíhal do kopců mě potěšila. Říkala, hezky běž.. v šest bych chtěla jít na večeři, bylo by fajn, kdybys do pěti doběhl, pokud se neukážeš do šesti, volám policii:)..

Kolem jezera byl sice ten pravý polední žár, ale jen co jsem během první hodinky vystoupal první 4-5 km a získal výškových 900 m bylo kolem příjemných 30 C :) a moc hezky se pobíhalo.. Tedy občas jsem těch "chodníčků" měl už dost, ale někdy se ukázala i zajímavá technická vsuvka, která potěšila. Tu a tam vykouklo jezero mezi stromy-skalami..

Měl jsem s sebou jen pásek s 0.8 litrem vody, nikde žádný potok:), tak jsem se vždycky snažil po dvou hodinách seběhnout kousek dolů do civilizace, doplnit tekutiny (=dát si pivo a dolít vodu). Tedy tyhle trasy miluji.. navíc nikoho jsem nikde na stezkách nepotkal, takže mohu víc než doporučit a jsou celkem dobře značené.

A pivo? Upřímně, když jsem se dostal ke zdroji, neřešil jsem takové podružné detaily, jaká je to značka, jestli je to birra locale nebo něco z Čech:)... Jediná charakteristika, na které jsem zásadně trval, byla, aby to pivo bylo "Grande"..:).
Inu alkoholik se nezapře ani na dovolené..

  

 


  


Dovolená to byla nakonec naprosto ideální. Vrátil jsem se sice ještě do dílčích zmatků, ale posílen na těle (už se mi zase lépe běhá) a hlavně na duchu.. Odvážně jsem se přihlásil na podzimní maraton ve Stromovce.. Býval to dřív můj tradiční neúprosný před-narozeninový test:). Vrátím se k tomu -- nebude na co se vymlouvat, zkusím se na standardní trati pořádně kousnout a třeba se i trochu zlepšit.. nebo aspoň se zhoršit co nejméně. Bude to skvělý impuls pro cestu k novým ultra:). Budu přitom inspirativně vzpomínat, jak si jednou dal Chuck Norris závod s časem. Čas ještě pořád běží...:).

Našemu boji a úsilí zdar! Ultra zvlášť!J
12:)

11 komentářů:

  1. Vegvisir je nádherný! A je to asi první věc, o jejímž vytetování bych byla možná vzdáleně ochotná uvažovat :-) Fotky jsou krásný, musela to být hodně vydařená dovolená, zkrátka restart jak má být! Odmazávání zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Vid? Ta prenesena mystika severskych bohu, drsne zeme.. magicky znak neztraveni "cesty".. malem jsem podlehl:)..
      Musime vydrzet..:)
      Odmazavani.. a ultra zdar! Hodne stesti ve Wales.. To bude velky! 12:)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. :).. Mirku diky.. Uvidime se ve Stromovce? Nebo pivo/spolecenska akce po maratonu? Zkusim neco vymyslet a pripadne zarezervovat hospodu.. pokud nas bude vic..:). MSF!.. Nasim bojum a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Tak ať jsou to samý změny a impulsy jenom a jenom k lepšímu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. i jsem zprovoznil Garmin.. a snasim se to udrzovat.. Novy pristup k treningu zatim prinasi dobre vysledky.. V praci a doma odmazavam skoro stejne snadnojako se mazala ceska krida z cerne tabule.. [jak mi pametnici vime, pote, co se v ramci RVHP zacala vyrabet krida v Rumunsku, tak tu se smazat zase vubec nedarilo:)].. uz mam opravenou, natrenou a vyzdobenou pergolu, porazeny strom na hranici pozemku, opraveny stropy na WC, prokopnute dvere od remeslniku, pripraveny plany na novy komin u me klubovny.. proste jedu:)..
      A to diky novemu planu..:).. "Soudruzi" by na ustredi pokyvali hl;avami a rekli jen.. no samozrejme.. Bez planu jsi naprosto ztracen!:).. Sice nejedu v peti-letem modu:), ale uz se zase blizim k nejakemu vyhledu, strukrure.. Proste zoufaly muzi, delaji zoufale veci..:)
      MSF! Ta nam to beha.. doufam, ze se nekdy spolu probehneme.. 12:)

      Vymazat
  4. Po precteni nadpisu jsem si rikala, co to ten Vegvizir muze byt... prvni me napadlo neco proti prujmu, nechapu proc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. starsim by se treba mohla vybavit reklama na praci prasek z 90 let (vy zirate, my zirame.. Vizir!)..
      Ale jinak ten symbol mne (jako bludicku) pochopitelne uchvatil.. MSF! At se dari, at to pobiha s kocarkem i bez..:). 12:)

      Vymazat
  5. Uz jsem se tesila az zase neco napises.. Pak mi prijde jako kdyz by jsme slopu mluvili.. Tak super ze se dari restart a budu drzet palce at se dari dale odskrtavat.. MSF! A dej vedet az budes mit trochu promyslene plany na pristi rok.. Snad se nam podari si neco spolu zabehnout.. Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. MOc diky! Ted kdyz jeden z mych spoluautoru se stal dekanem v Colorado Springs..:).. Tak sluzebni cesta se da lepe spojit s behanim v horach.. musim promyslet terminy..
      Budu se tesit.. treba spolu zabehneme nekde 24h..:)
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Tak tak, promysli a dej vedet. Klidne i 24h muze byt.. Ja uvidim jak pristi rok.. Mela byt 24h v Irdningu ale je to zruseny.. Tak jsem zvedava jestli nekdo jiny MS zorganizuje a pak uvidime kdo a kdy a kde.. Tesila jsem se ze v Irdningu budu mit trosku vyhodu kdyz to je pod Alpama.. Tak jsem na to zvedava.. MSF a at ti to beha! Nika

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...