čtvrtek 21. listopadu 2019

Ztraceno a nalezeno (nejen) v překladu, aneb jednou nohou vpřed...:)


Tak to na mě přece jen prasklo, že jsem se snažil dostat do médií:). Dostal jsem i pár (veselých) e-mailů, jestli se za poskytnutý rozhovor stydím, nebo jestli jsem to chtěl přejít a hrát roli mrtvého brouka nebo Zagorky:), tak, že mám smůlu, protože na internetu se nakonec stejně všechno najde....

Tak se pro jistotu přiznávám... Řádově před měsícem jsem způsobil "mediální rozruch":) na celosvětově sledovaném periodiku "matfyzak.cz":), kterému jsem, jako bývalý absolvent, poskytl rozhovor v souvislosti s mým Grand Slamem. Nedalo se odmítnout, navíc, když otázky klade kamarád, který mě při GS podporoval a čirou náhodou:) je děkanem mé Alma mater, tak není cesty zpět. Aspoň jsem se se snažil s jeho pomocí, pokud možno bez úhony, projít tou uličkou pětiminutové "slávy":)...  Sice později, ale přece -- sem dávám odkaz, aby bylo vidět, že se nestydím a neskrývám svoji mediální prezentaci:).

Nicméně, ani moje skvělé PR nezměnilo absolutně nic na mé (téměř) dokonalé anonymitě. Občas si moji jinou identitu spojí pejskaři, kteří mě nejdřív vidí s Deri a za chvíli s běžeckým baťůžkem na cestě do práce. Když ale jindy přejdu kolem nich v obleku, tak mě nikdo z nich nepozná. Naopak, když se při venčení s Deri dostaneme mimo centrální park do bližšího kontaktu s bezdomovci, tak já ve svém outfitu (ala Diakonie Broumov) mám takové mimikry, že se mě jeden z nich ptal, kde přespávám..:).

Nebudu si hrát na schovávanou. Snažím se jako pako.:). Doháním svoje resty a přitom se postupně snažím zvyšovat kilometráž, úsilí a občas i trochu rychlost. Nevím, jak to máte vy, ale já trpím silnou formou "kilometrománie", ... tedy jsem neskutečně nervózní, když to vypadá, že přes týden nenaběhám řekněme 100plus... To jsem nervózní, jak pes.... moje nejmilejší manželka říká, že mám absťák, ale je to hrubé nepochopení mojí "kilometrománie":). Jsem nervózní z toho, že běhám tužku:) a proto musím opravdu ty kilometry naběhat a nacpat do své běžecké banky.

Navíc, v rámci internetového hrdinství jsem se zaregistroval na všechny závody, které jsem si vymyslel a vysnil na následující rok. Aniž bych prozrazoval nějaké detaily, jsou tam dva 100 km závody v Anglii, jeden v délce 90 km na Severu a jeden 185 km v teplých krajích. Asi bych se rád přidržel loňské struktury, kdy jsem se snažil kopírovat polo-fiktivní přípravu na jarní maratón. I když proč ne? Najít zase "odvahu" se podívat do nastaveného zrcadla a zkusit zaběhnout maratón nebo něco rychlého na silnici. Kde je ta 24h, kde bych mohl zkusit těch 180+, že... ptáte se, kde to je:)?

Odpovědí je moje "drobná" partyzánština. Vím, vím, trenérka Míša mi pravidelně (slušně) opakuje, co si myslí o možném zařazení nějaké 24h do mého seznamu závodů...:), nicméně jsem využil toho, že byla mimo republiku a tak jsem zaplatil nejen registraci na 24h, ale i hotel a zajistil si cestu, abych z toho nemohl vycouvat. Podobně, jako drsní vojevůdci zapálili lodě, aby nemohli jednoduše z bojiště prchat, ale museli bojovat do úplného konce.:). Ale otevřeně si přiznávám, je to naprostá pitomost, nemá to jiný důvod, než můj dobrý pocit, že se pořád snažím a na nic se nevymlouvám:).
V souvislosti s 24h se přede mnou objevuje náročný úkol -- obměnit můj play list... seznam písniček na závody, kdy potřebuji pomoci, typicky noc a ráno na 24h, nebo nějaké ty spurty:). Přistoupil jsem k tomu kreativně a začal si skládat vedle sebe pohodové písničky, často při tom kombinuji českou a anglickou verzi a moc se mi líbí sledovat odlišnosti a jak moc česká slova se mi líbí v porovnání s anglickým originálem. Například Grossmannův vtipný text "Ano pane Jiří" si v ničem nezadá s originálem "Yes, Mr. Petters", české verze "Asi, asi" (orig. Honey, honey), "Byl krásný tvůj nápad..." (orig. Everybody's rockin') jsou víc zamilované a pozitivní v české verzi... inu Zagorka:)... Ale i Ewa F. se svojí "Mám boky jako skříň" mě potěší i víc než originál...
Nicméně, 24h je dlouhá doba, tak uvítám vaše tipy na příjemné fláky:), pomalé i rychlé, tuzemské i zahraniční. Jen ten rap mi nějak nejde k mému hopkání:) a v jazzu jsem ustrnul u dixielandu a New Orleanse:). Díky předem!

Také jsem propadl kouzlu občasného sledování Netflixu, kde nadšeně koukám na české filmy s anglickými titulky. Naprostý nářez! Řada z nich tím získává další rozměr. Například "Padesátka" (angl. Chasing 50), kde tříkrálová symbolika K+M+B v češtině vysvětlená jako "K*rva, musíš běžet" se v anglické verzi objevuje jako "Kick mountains butt!" (Nakopej horám zadek!), nemluvím o pohádkách a romantických komediích... Tak to jsou drobné radosti současnosti...

Na Pražské 100 jsem přihlášený na denní závod, na "dětské ultra":), na 62+km trasu B. Myslím, že vzhledem k mým budoucím plánům je to moudrá volba. V sobotu brzo ráno vyvenčím Deri, dorazím na start, v noci se vrátím a v neděli od časného rána budu předstírat, že jsem byl celý víkend vlastně doma:). A moje nejmilejší manželka se bude tvářit, že tomu tak skutečně je... Taky mi pravidelně (slušně) opakuje, co si myslí o tom mém "běhání"... i když nedávno se zamyslela a pravila, že jsem mohl před 11 lety propadnout daleko horším věcem, než je nějaké moje bláznivé pobíhání. Je to moudrá žena!:)

Jako každý rok plánujeme i letos POP (Partyzánský Oběh Prahy), Martin VP určitě, co nevidět dá na svůj blog odkazy na přihlášení, informace a tak.. Nicméně... POP je 28.12 v sobotu ráno vybíháme od Hamru v Bráníku... Pokud vám to vyjde na celý okruh, nebo jen na kousek, budeme se těšit!
odkaz: http://veverkavzadveri.blogspot.com/2019/11/okolobeh-prahy-pop-posedme-2019.html

Společenskému rozměru běhu zdar!... Ultra... zvlášť!:)
12:)
PS. Ty fotografie jsou přebrané jako free z FB jednoho z mých budoucích závodů...
PPS. Jako poctu svojí školy přidávám písničku z mého nejoblíbenějšího kanálu (Pokáč), ... a jasně.. Matfyzák na disku! Písnička správně chytlavá, video neskutečný, včetně pravdivé účasti na přednáškách:), slova? Luxus..
..."..Já jsem jal se Newtona číst.. učil jí pí na sto míst... Pak jsme měli třikrát sex, teď jdu na cviko housku jíst!"...

16 komentářů:

  1. Pane jo, koukam ze ty nesmis ani naznacovat... Ale rad slysim ze zavitas pobihat za kanal :) Krasne pocteni, matfyz rozhovor nevyjimaje. Preji dalsi ultra vyzvy a tesim se na POPu na videnou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)...Dik! Prijde cas a vsechno na sebe v detailu prozradim... Nicmene, ono strycek Google i podle naznaku ti to najde za chvili, respektive na 2-3 kliky:).
      Na POP, Partyzansky Obeh Prahy se moc tesim, az ti to vyjde, zkus oprasit google doc, prihlasovadla a tak:). Zase bude sance mit letos prvniho rodice (tebe) na startu, tak si to musime patricne uzit!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Krásný článek i rozhovor, gratuluji dodatečně! Trošku se mi stahly půlky, komu že jsem se to před týdnem vecpala svým komentem na jeho blog, no stalo se :-) Rozhodně je pro mě motivující, že se dá začít takhle hezky dlouze běhat v časovém bodě 45+,obzvlášť když se nacházím v tom bodě plus, mám za sebou jen nějaké desítky, jednu udychanou půlku, nevím co je DFN a MFS a umím to jen vypnout a zapnout :-) Což taky znamená, že se neumím ani přihlásit a musím se tedy podepisovat :-) Honzo díky za hezké čtení a přeji příjemné běhání!
    Jana Chládková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Dik, ja zase tech ctenaru tolik nemam:), a opravdu kazdy komentar potesi...novy zbloudily navstevnik, ktery si precte i dalsi zapisek je prijemna novinka!
      At se dari! At to beha! Ultra zdar! Muj kamarad Bezici stin by ti jiste rekl, ze se mas na nejake ultra prihlasit a uvidis... treba te to chytne!:)...
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Jj, určitě mě to chytá! Jen nejsem takový ranař a střelec se někde jen tak přihlásit... Tak jen zatím pomalu sama zlehka po mém širokém okolí...
    Motivation! Thanks!
    JanaCh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vim, ze se asi Stin na me bude zlobit... ale mam na youtube nahrany jeho povidani o ultra. Mne to prijde neskutecne motivacni a mily..Pozor, posun si.. zvuk jde az od 30s...
      https://www.youtube.com/watch?v=usxlTWYqD-Q&t=747s
      At se dari, at nam to beha.. Ultra zdar!
      12:)

      Vymazat
    2. Zdravím Tebe i Stína, moc pěkné video, díky! Je to skutečně velmi milý chlapík, a moc hezky povídá! A jestli na základce vynikal v krátkých tratích a neměl rád ty dlouhé, tak to mám stejné předpoklady :-)! Jupí!:-)
      Takže teď už jen tu odvahu, jak o ní mluví na konci...
      Moc děkuju,
      JanaCh.

      Vymazat
    3. :)... Stin je nejen skvely kamarad, ale naprosto neprekonatelny motivator. On by dokazal nadchnout pro ultra babku s choditkem... Co nadchnout, presvedcit! Babka by odhodila choditko a zacla pravidelne sbirat kilometry!
      Mej se fajn! At to beha, snum a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Tak to pobezis nadhernou krajinou..mam rada ty kamenny zdi a fotka,kde vyrusta Digitalis,radost:)
    Ja momentalne mesic nebeham kvuli svalovemu zraneni,tak uz mi taky chybi "kamaradi" z cyklostezky..tak jak popisujes zazitky s bezdomovci aj.,tak me zdravi pravidelne balik cyklistu s prstem nahoru,pan hajny:) kdyz lezim na kladach v lese s tim:"Uz se zase kochate,pani ucitelko?"a radou,kde se kona hon,abych tam zas nebehala jak minule! :-),manzelske pary s komenty tatinku:)..
    Nicmene sila v beznem zivote z tech dlouhych behu stale pretrvava a pomaha mi neskutecne.
    Pisnicka pobavila:)
    Ultra zdar!
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... I nu botanik se nezapre:). Ty naprstniky jsou prekrasne, u cest je zadna zver nezere, maximalne nejaka nestastna manzelka sklidi na caj, aby manzelovi urychlila cestu na onen svet:)...
      Na "Ostrovy" se opravdu tesim... Sice jsem chtel zkusit Boba Grahama, ale zatim jsem nepresvedcil nikoho z mych kamaradu, ani nenasel noveho nadsence, ktery by byl zaroven stejne tak pomaly a odhodlany, jako ja:)...
      Pribehy a setkani s domorodci nas posiluji! Brzo se dej do poradku a at to zase beha... ale jestli muzu doporucit... postupne, zadna krec, zadny vyron nadseni, ze muzes zase behat, to akorat vede zase ke zraneni, rekl bych..
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Ahoj Honzo, než jsem dočetl celý článek aý do koce, tak jsem ti chtěl doporučit Pokáče, i když jsem si říkal, že ho jako matfyzák asi znáš :-) Já ho objevil v létě a na jeho písničky se mi opravdu dobře běhá třeba v lese :-)))
    https://www.youtube.com/watch?v=usxlTWYqD-Q&t=747s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. diky moc! Pokáč je naprosto, ale naprosto luxusni... Flaky jako "Laska na vsi", "V lese", "Co z tebe bude"... atd.. "vymlaceny entry"..:)
      ... jsou zakladni prvky noveho playlistu. Nema chybu:).
      Budu se tesit na setkani, treba ti vyjde i POP! At se dari, at to beha a plave v ledove vode! 12:)

      Vymazat
  6. Plány jsou velkolepé, určitě všechno parádně klapne, není důvod, aby tomu tak nebylo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK:), no je mozne, ze budou jeste nejake zmeny:)... ten jeden zavod je rozdeleny na dve casti, netusim proc normalnich 100km v normalnim prostredi civilizace delit (nucene) do dvou dnu:), musim popremyslet, jestli nedam neco jineho, atd..:)
      Ale jsou to povetsinou radostne plany:). Tak at nam vsechno vyjde, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Díky za tvůj web, je to nekonečná studnice inspirace - Pokáče jsem dosud neznal. Jinak v mém playlistu dominuje Wohnout, Horkýže Slýže, Hudba Praha. Ovšem naprosto nutná je vždy píseň od Death South https://www.youtube.com/watch?v=B9FzVhw8_bY. Dále Glenn Miller American Patrol https://www.youtube.com/watch?v=EAVejLjXVdw
    Nějakej Armstrong https://www.youtube.com/watch?v=28ULUQgxJ5M, dá se i česky. Je to podle mě jedna z povedených verzí https://www.youtube.com/watch?v=C22WljLi8S8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc diky! Pri nejblizsi prilezitosti stahnu a doplnim... jen jsi mi pripomnel neprimo moji nejoblibenejsi dixilendovou skupinu.. Five fireman plus two. Lidi s disney studii (Ward Kimball a jeho skupina) provozovali skvelou muziku..
      asi nejlepsi video a dixik s videem je vyseci z jednoho filmu je zde:
      https://www.youtube.com/watch?v=6rljRIEMDSo
      doporucuji po ocku sledovat, jak se hlavni hrdina filmu skvele bavi pri tom vystoupeni..
      Najdes toho vic na you tube..
      Dik! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...