sobota 12. prosince 2020

Krásná čísla, šťastné kilometry, příjemný advent, aneb bojuji se závislostmi po svém..:)

Jak jsem tady posledně naznačil, v půlce adventního času,... na moje "sváteční narozeniny", tedy 12.12 končí matfyzácká soutěž o tričko:). Mělo mi to být jasné už po půl maratonu v Braníku, kdy jsem "málem" vyhrál ponožky, ale nezvládl jsem soutěž a v kategorii doběhl tehdy druhý... Od té doby jsem slyšel doma opakovaně, že jednou, jednou jsem měl šanci "něco" vyhrát, ano vyhrát ponožky(!!!) ... a já jsem to nezvládl a vlastně tak ochudil rodinu:).

Když jsem se doma nerozvážně zmínil, že jsem se na výzvu svého kamaráda, Honzy K. přihlásil do soutěže o tričko, v podstatě celá rodina propadla neskutečné soutěživosti. Tričko je tričko, že? Navíc každý, B., H. i D. mi soukromě sdělili, že nejen, že očekávají, že tričko získám, ale že za jejich cenné rady, koučing a podporu... to tričko připadne jim:).

Nejlepší v tomhle směru byla Bára. Ona sama [tedy až na ten poslední "závod" s obnaženou běžkyní:)] naprosto nesoutěživá, mě zpracovávala jako profi kouč závodníka na MS. "Musíš přidávat svoje km strategicky:). Všichni si zvykli, že to tam dáváš každý den... proto teď nic nenaznačuj a se zápisem km počkej až na úplný konec!"  B. se tak mrknutím oka stala úplným sportovním stratégem... a hned pokračovala "Okamžitě začni zapínat Garmin na svoje procházky s Deri.. týdně je to aspoň 20-30 km... za ten měsíc soutěže je to možná i 100km!". A hned cituje moji bavorskou tetu... "A 100km mít nebo nemít, to je 200 km rozdíl!"..:).

Tak měřit svoje procházky s Deri jsem odmítl, stejně jako "strategické" čekání na konec. Naopak říkal jsem si, jestli moje přibývající km někoho dalšího vybudí k soutěži ... tak jsem se nepřihlásil zbytečně. Soutěž končí a já si zatím stojím v uběhnutých km na 2.místě, na 5 a 10km (kat.35+) jsem zatím na 8. respektive 6. místě. Tedy v principu bych mohl získat pro každého ze svých "koučů" kýžené tričko:). Ale uvidíme, až ti strategičtí zapíší svoje km...

V mezičase jsem se ještě upsal "Adventnímu běhání", myšlenka je to adventně bohulibá, za uběhnuté km podporovat nějaké potřebné projekty (nemocné děti), s tím, že by člověk měl každý den až do 25.12 alespoň 30 minut mít nějakou sportovní aktivitu, i chůze se počítá... Paradoxně je to obrácený test k mé alkoholické "závislosti", kdy během února měsíc nepiju, tak tady naopak musím skoro měsíc bez přestání běhat:).

Ale k adventnímu běhání patří i adventní hovory s domorodci:). A ty já miluju! Moje nejmilejší manželka má svoji teorii, že na mně je už z dálky vidět, že se mě může kdokoliv na cokoliv zeptat:), pozdravit a popovídat si. Proto jsem to ze širokého okolí odjakživa vždy já, kdo je oslovován podomními obchodníky, pochybnými existencemi, žebráky, sektáři a zbloudilými poutníky:). Já s lidmi mluvím i normálně rád, ale jak je advent, tak se snažím o to víc:) a pochopitelně odměnou mi jsou dobré pocity a často neskutečné zážitky a odpovědi.

Tuhle sbíhám po namrzlé dlažbě do prokopského údolí, když se mě mladá maminka (balancující s dítětem) ptá: "Jak jde běhání? Nesmeká se to moc?" Moji odpověď “Ani ne”... už dokončuji v ležící pozici. Ale pohotově dodávám... "Včera to bylo o dost horší... to jsem myslel, že celý běh poběžím po čtyřech!"

Nebo běžím svoji delší a v Ořechu jeden chlápek vyklepával kobereček z okna... Nedalo mi to reagovat známým vtipem... "Copak, copak... zima? Nestartuje?"... Chlápek se začal smát a pohotově odpověděl.. "Kdepak, tenhle je obyčejný.. To, co lítalo a rychle jezdilo... to mi už dávno zabavila manželka" :)

Když už jsme u těch čísel, někdo to bere jako moji těžkou úchylku, ale nejsem žádný numerolog... Jen mi přijde hezké udělat si radost, potěšit se pohledem na nějakou "hezkou" numerickou sekvenci, nebo v denních číslech hledat nějaké hezké znamení... Já pochopitelně mám každý den ve 12:34 důvod k tomu se usmát... i když mě potěší 12:21, 12:12, 21:12 i 21:21:)... prostě pěkná čísla. Byla by chyba si neudělat každý den aspoň drobnou radost...

Mimochodem 12.12 je obzvlášť pěkné datum/číslo:). 12.den ve 12. měsíci, 12 dní do vánoc! Z hlediska "historického" nám připomíná konec měsíce československo-sovětského přátelství (OMG!) a v dnešní pohnuté (řekl bych zblázněné) době bych připomněl, že 12.12 je tomu právě 44 let, co ČT uvedla kreslený seriál o holčičce Áje a patáliích, které ji způsobil přerostlý PES. Jak nadčasové!:)

Proto, všemu zdar! Našemu úsilí, pobíhání a ultra zvlášť!

Je třeba si dělat radost, když už nic, tak aspoň ta hezká čísla a kilometry, ať jsou vždy na naší straně! Požehnaný Advent všem!

12:)

17 komentářů:

  1. Jen se ještě snaž, matfyzácká soutěž končí až 20.12.! Držím palce, ať Ti to běhá. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No to jsou mi novinky! Na zacatku jsem nejak ziskal pojem o tom, ze je to jeden mesic.. od 12.11 do 12.12... Ovsem, jak pravi basnik.. "kdo chvili stal, jiz stoji opodal":)... a tak .. tedy svym tempem a svym zvladnutelnym prirustkem ted cca 580 km mesicne, tak nejak lehce kulham:) za tvymi 950+... ale jak jsem rekl uz na samem zacatku... ty jsi pro me jina kategorie, rozhodne me to nevybicuje k soutezi s tebou:).
      Ale o to jsem radsi, ze v tomhle zebricku zatim urcuji smer "obycejni" smrtelnici.. tatove od rodin... v mem pripade i starici:).
      Dik za podporu! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. To tričko vyběháš, já ti taky věřím ! Doufám, že jsi dostal krásné Trailové - běžela jsem sólově na chvostu a bylo to naprosto famózně značeno. (Což si nemyslí kolegyňka, která před cílem bezpečně zamířila na druhé kolo a po 24 km doběhla za mnou na posledním místě :-)). Ráda jsem tě včera viděla, příhodám, tričkám a běhu, i tomu adventnímu 3x hurá !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Je to vzdy prijemne.. videt zname "ksichty":) na zavodech a v restauracnim zarizeni. Trailova zavist, diky skvelym organizatorum a trati je vzdy lahudka. A jsem moc rad, ze jsem mohl .. naprosto neznatelnou mirou byt napomocen a probehnout si mimo soutez danou trat. Bohuzel jsem nejak ke konci roku zavalen praci a tak jsem nemohl zustat v cili a vitat se a povzbuzovat kamarady. Doufam, ze me za tuhle verolomnost nepostihne zadny trest!:)
      Tesim se na setkani, snad Obeh Prahy to jisti! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Chce to ještě zabrat, protože 3 trička mít nebo nemít, to je 6 triček rozdíl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Oto, nejsi ty muj pribuzny?:)
      Ted to tedy bylo sileny, co se tyce casu na behani... konec roku je u nas (jako skoro vsude) ve znameni sturmovani, ruznych zprav, zaverecnych hodnoceni, zkousek, uzavirani projektu a nyni i nepretrzitych on-line konferencnich schuzek. Silene.. Ale pro tricko, respektive pro tricka? To se budu opravdu snazit!!
      Doufam, ze vam to vyjde a uvidime se na POPu.
      12:)

      Vymazat
    2. Aktuálně léčím bolavou nohu, takže běhám o něco pomaleji než obvykle, ale oblíbený Kelský biatlon nebude, takže bych se na nějaký kus zkusil připojit

      Vymazat
    3. To zni skvele, telefon na me mas, zkusim jeste s Martinem VP rozprostrit informace ohledne POPu a nejak je sem i umistit.
      Bolavou nohu neres nijak drasticky, pomaly beh leci vsechno:), vylecis pri POPu:). Hezky Advent, tesim se na setkani! 12:)

      Vymazat
    4. Viděl bych to od Hvězdy směrem k Vltavě. Teď jsem testoval haxnu a dostal jsem se na téměř běžeckou rychlost (podle Ultramaratonce.cz by to bylo tak zvláštní bježecké jesle a ještě s inkluzí)

      Vymazat
  4. Ahoj, mohu se optat, bude tedy letos POP? Každý rok si říkám, že se konečně odvážím a pokusím se k vám vnutit a aspoň kousek, větší kousek nebo i kus jak vydržím s vámi všemi uběhnout, no a zatím to nevyšlo, tak jsem doufala, že letos překročím svůj stín, ale poběží se? :) Samozřejmě, jestli s ohledem na situaci nenabíráte nováčky, naprosto chápu, není problém :) Díky i tak ;) Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Naopak, POP bude i kdyz budou hospody zavrene... Partyzani neustale existuji:). Moc radi te a dalsi uvidime na jakoukoliv cast trasy. Bude 27.12 (nedele). Napis mi na mail 12honzade zavinac gmail.com, poslu podrobnosti, spojeni na otce akce Martina VP a na me. Tesime se na zname i nezname tvare! At nam to beha, 12:)

      Vymazat
  5. Ovšem ta výzdoba je parádní! :-) (A přeci to nedáš něco tak zásadního jako tričko Romanovi zadarmo! Koukej makat!!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuji, za pochvaleni vyzdoby domu i "moji chalupy", aka pes-house:). Co se tyce souteze o trocko:), tak tam zatim drzim pozice, nicmene RID bez posledniho tydne ma temer 900 km, zatimco ja jsem lehce u 630:)... Takze ani kdybych to ted pojal jako 24h a "hypoteticky" udelal svuj vysveny vykon 200km... tak nemam sanci:).
      Ale jak rikam, znam svoje moznosti... a tak me to netrapi, naopak mi to dela radost!
      At nam to beha a na POPu na videnou! 12:)

      Vymazat
  6. Krásná akce. Držím palce. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Moc diky! V km jsem skoncil 3. Nadhera!
      12 na 3. miste! (Jen pro dokresneni ciselne lahudky:) dodavam, ze cislelny soucet meho data narozeni je rovnez 3).
      Trojka je dobre cislo - jak rika klasicky numerologicky vyklad:)... V případě trojky jde o číslo vyjadřující mentální schopnosti a studijní potenciál, bystrý intelekt, energii, chápavost, vnímavost, pojmovou představivost, originalitu, veselost, optimismus a radost ze života. Vyznačuje se také silou, nezávislostí, jistotou, svobodou, nadšením a schopností postarat se sama o sebe. Trojka se ráda obklopuje lidmi.
      Dokonce jsem byl jen par km za druhym mistem, ale nepodlehl jsem pokuseni jit vecer na chvili behat:) a predehnat toho druheho... Navic byl jsem na dosah dabelske 666 a to nema cenu pokouset.
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Krasny cisla.Mne se libi to 44:). 21.12. taky fajn,zimni slunovrat. Moc pekna vyzdoba. At Ti to dal tak dobre beha! S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). diky moc!
      Se 4, 44... atd. jsem byl opatrny v Japonsku. 4 je v Japonsku nestastne cislo (asi vic nez u nas 13), takze v rade hotelu neni pokoj 4, ani 4 patro, atd... 4 .. ši.. a vyznam jak 4, tak i smrt, oblek pro neboztika (rubas)... Tak jen pozor s Japonci!:)
      Ja jako 12 (jedna-dve) ... mam v cisle 12 zalibeni.. navic cislelny soucet je 3, stejny jako ciselny soucet meho data narozeni:)... ale dosti uz numerologickych hratek:).
      At nam to beha! POP (aneb Partyzansky Obeh Prahy) bude letos opravdu partyzansky... bezi se 27.12...kdybys byla bliz, tak te pozvu mezi partyzany..
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...