sobota 30. července 2022

Jak jsem narazil do nastaveného zrcadla, aneb změna strategie nutná:)

Jít nebo nejít do Kladna? Toť otázka! Samozřejmě neúspěšná konfrontace s realitou může rozklížít i pevné povahy, člověk se potom začne posunovat rychleji k bodu rezignace. Na druhou stranu jsem si věřil, že mě případný neúspěch nezlomí a utěšoval se tím, že je to naprosto skvělá příležitost si vyzkoušet strategii na začátek Spartathlonu. 

Proto jsem letos jsem šel do Kladna s jasným plánem. Na papírku mám vytištěné mezičasy ze své nejrychlejší 24h, vedle "konzistentní" plán (až do 200k) s pohodovějším startem a v posledním sloupečku mám nejbližší check point ve Spartě s limitem, ať vím, jak se budu cítit. Pokud vydržím celou dobu, budu tam až do konce, pokud mě to sejme, skončím, ať šetřím síly a promyslím, co a jak změnit.

Základní atributy nácviku: žádná podpora, žádná muzika, která mi na okruhu u 24h pomáhá skoro jako extra noha:), věci naházené v tašce, abych při převlékání byl stejně zmatený jako na stanicích, kdy hledám svůj bágl, s sebou ledvinku s drobnou lékárnou, vazelínou...:). Prostě takový běžecký simulátor. Nicméně s tím nácvikem zmatků a skutečných situací jsem to trochu přehnal, nevzal jsem si nejen náhradní běžecké ponožky, ale přišel jsem do Kladna v obyčejných. To člověk nevymyslí, ale 12Honza nechtěně realizuje...

Strašně mě potěšilo, když jsem to vyprávěl kamarádům, jaký jsem trouba, model pomatený stařík:), tak mi řada z nich okamžitě nabízena svoje ponožky, jeden z jejich supportu si začal hned rozvazovat boty, Bubo (PS) dokonce odněkud vylovil nové ponožky v plus mínus mojí velikosti. Byl jsem fakt dojatý, to potěší... ale v rámci nácviku jsem si řekl, aspoň vyzkouším, kam až to půjde jen tak, také mi to něco řekne o výdrži nohou. Bohužel střídající se déšť a promočené boty se moc u mě nesnášely s obyčejnými ponožkami.

Na zhruba 55 km jsem zavolal synovi, ať mi přiveze moje ponožky, obětoval jsem řadu cenných minut na výměnu a rozříznutí nejhorších puchýřů, odmítl support, poslal ho zpět domů a vrátil se na okruh. Nácvikově se mi Kladno naprosto vydařilo. Počasí skvělé, počáteční teplo vystřídal déšť s lehkým parnem, připomínající svěží ráno v prádelně. Co víc si přát, že?:)

Měl jsem "dobrý plán", běžet začátek konzervativně poblíž limitů, šetřit síly, abych přečkal přísné cut-offs na začátku závodu a mohl jim lépe vzdorovat v druhé půlce. Ale jak správně říkal Mike Tyson “Everyone has a plan until they get punched in the mouth.” [Každý má plán, dokud nedostane pěstí do obličeje] :). Takže můj střet s realitou na 80km byl neúprosný, minul jsem limit o šest minut. Jasné, mohl jsem se vracet do závodu na další přísnější limit na 100 km, ale z hlediska mé přípravy na Spartu jsem viděl, že správné je se držet původního rozpisu. ukončit to, prožít si svoje zklamání, že jsem nedoběhl, že mě sejmul 22 check point na Spartě. 

Cvičně jsem tedy prohrál, skončil na 80km, myslím, že to poučení si vezmu k srdci víc, než kdybych se snažil konzistentně dokončit v rozmezí cca 170-180k. To bych si mohl říkat, v podstatě dobrý, pršelo, atd... Takhle vím, že to dobrý nebylo:), že se musím zlepšit a začít rychleji, zvyknout si na tempo zhruba o minutu na kilometr rychlejší, aspoň v tom začátku. 

80k je dobrý tréning, takže v týdnu po Kladně odstraňuji všechny pracovnía rodinné povinnosti, pohřeb, návštěny, konzultace a každý den si připomínám to výrazné popleskání na Kladně. Zaháním pohodové tempo a snažím se, aby o 45-60s na kilometr rychlejší běh se stal mým novým pohodovým tempem. Bude to bojovné, klidně ať dostanu nakopáno, ale musím teď přiložit na tu pomyslnou hromadu k zapálení daleko víc svého úsilí. Zatím jsem pevně rozhodnutý. 

Znovu jsem si uvědomil, že asi budu zase výrazněji zvracet, že to zase bude závod ve stylu "Hail Merry", který já relativně často a celkem úspěšně používám. 

                    --- Drobná vysvětlivka ---
Hail Merry, my bychom řekli asi "Zdrávas", jako paralelu k názvu známé modlitby, která je v americkém fotbalu synonymem naprosto zoufalého pokusu prohrávajícího týmu zvrátit skóre v závěru zápasu nakopnutím míče dopředu a úprkem všech hráčů za ním...
                    --- Konec vysvětlivky ---

Tak jo mám upgrade plánu -- a i když to není úplně jednoduchý držet odhodlání, bojovat se zlobivou levou achilovkou, snažit se žít společensky, pracovat a přitom něco smysluplně naběhat:) -- budu se ho držet. Připomíná mi to magický trojúhelník (ze studií): Jedna strana trojúhelníka byla spánek, druhá známky a třetí společenský život. Když člověk chtěl lepší známky, tak to u mě na MFF vždy znamenalo o hodně míň spánku. Teď mi Garmin hlásí už několik dní po sobě skóre spánku pod 40 a dává mi varování, že bych měl víc a efektivněji spát a odpočívat. Vracím se do dětství!:)

Všemu zdar, našemu plánování, úsilí.. zdar! Ultra.. zvlášť!:)

12.)

15 komentářů:

  1. Sledoval jsem online, ale zase start v Athénách je ráno, snad nebude takovej hic. A hlavně nebude to Kladno, ale Spartathlon. Myslím, že psychika dokáže hodně, viz třeba Wasatch. Bude to určitě drsný, ale „Taky jsem se tak ptal jednoho chlapíka v El Pasu, kterej se svlíkl a nahej skočil mezi kaktusy: Proč? Nic neřekl, asi se mu zdálo, že je to dobrej nápad.“

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Ovsem, ja to nerikam, ze nejsem pripraven bojovat... jen si pripominam slova Beziciho Stina, ktery rikal, ze jsem idealni "serialova" postava.. Dokazu zamotat zapletku, tak, kde to nikdo neceka.. proxxxt zavod, ktery bych mel dokoncit a dokoncit zavod, na ktery nemam:). To, lidi v nekonecnych serialech pry maji radi:).
      Samozrejme beh od nekud nekam je jiny (aspon pro me) nez beh na okruhu... navic, ja se dokazu celkem dost zmacknout, kdyz jde o hodne..:). Ale uvidime. nejsem na kolenou a nejsem porazeny. jsem porad bojovny starik!:)
      Mej se fajn, at nam to beha! !12:)

      Vymazat
  2. Som z toho trošku zmätený... takže si odmietol ponožky od kolegov, aby sa ti následne vytvorili puchyre a mohol si zavolať synovi, nech ti donesie náhradne ponožky, zdržať sa prezutim natoľko, aby si nestihol 'svoj' limit, odstúpiť a prežiť si to sklamanie.
    Ok, nemusím rozumieť všetkému 🙂 Ak to je ten impulz, ktorý potrebuješ na to aby si dobehol do Spätý, tak fajn.
    Drž sa, nech nám to behá.

    m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Presne tak Martine, byla to blbost.. ale ukazalo mi to, ze si nemuzu dovolit bezet uplne na hrane limitu, protoze se neco (s velkou pravdepodobnosti) muze pokazit. A zatim se ukazuje, ze to byl velmi dobry impuls k tomu, abych prehodnotil pripravu a snad zvysil svoje sance do Sparty. Cerny tricko v podstate OK, radu veci jsem vyzkousel, verim, ze budu mit lepsi sance. Diky moc, gratulace ke GGUT, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Taky jsem to musel číst dvakrát, ale zase extra moc mě to u Honzy nepřekvapilo. :-D

      Vymazat
    3. Uvidime... pripravit telo, hlavu... a panubohu poruceno. Budu s tim spokojeny a smireny... treba to vyjde. Jak mi vysvetlina moje studentka // porad jsou sance 50:50... bud to vyjde, nebo ne! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, myslím, že takové drsné přípravy na Spartathlon nemá nikdo jiný. Jestli bude platit: "Těžko na cvičišti...", máš to v kapse! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no tim, jak jsem marny, tak musim zkouset kde co... Ale zase uziju si, o tom zadna...Kdybych byl dobrej, tak nemu8sim delat takove ptakoviny:). Priznani je polehcujici okolnost (ale zkuseni recividiste dodavali.. ale vyssi trestni sazba!).. MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že už zníš zase odhodlaně :) Držím palce na upgradovanou strategii! Liška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik... Ono to odhodlani je u me furt, nicmene diky dobre vychove:) [a obcas spravne tvrde zpetne vazbe] od Beziciho Stina... si myslim, ze nema cenu si lhat do kapsy a v pripade, ze se neco nepovedlo si rikat, ze to bylo v podstate v poradku. Vymlouvat se na pocasi/unavu/... cokoliv. Takove to poplacavani po zadech od sebe a jinych... Houbec! Bylo to spatne, ale priznani si, ze to bylo sakra spatne je dulezite proto, aby to bylo priste bylo dobre, nebo aspon vyrazne lepsi.:).
      Nastesti vidim na cestu lepe a s novymi brylemi si zvykam dobre, snazim se do programu letniho uceni dostat behani, pripravit lepe hlavu a telo. Bude to hezky boj! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Sparta ve Tvém podání bude tedy zdá se opravdu velmi spartánská. Ale pozor, cesta s ponožkami Praha - Atény trvá déle než Stodůlky-Kladno! Tvému snažení, tréninku i optimismu třikrát Zdrávas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Máš jako vždycky pravdu, předsedo! I ty zmatky a improvizace musejí mít nějaké hranice. No bude to zajímavé nevím jestli plně spartánské, oni byli drsní bojovníci a já tam pojedu s pokorou, snažit se najít rovnováhu mezi hlavou a tělem a ve zdraví vše absolvovat, užít si to s "radostí" ultra vlastní.:)
      12:)

      Vymazat
  6. Tak, profesore, velmi děkuji za další heslo dne /myslím toho Tysona !!!/, ale o tom je to naše "ho(u)bby" běhání. Jen k té zlobivé achilovce - zkus lokální chlazení v polárku, dělá to divy ! (Kryocentrum Hasova, Praha 12 nebo libovolné jiné pracoviště)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Díky! No co jiného než kryoradu bych mohl očekávat? :) Možná ještě doplněnou o trénink a protahování nohou na kolobce, že? Ale vyzkouším domácí chlazení určitě! 1ě:)

      Vymazat
    2. 🤣🤣🤣 Fakt je, že domácí varianta je rychlejší - já mám furt v mrazáku zmrzlej mokrej froťák a v případě potřeby přikládám na různé končetiny ❄❄❄

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...