pátek 17. května 2013

Objem ničím nenahradíš:)...

... je oblíbená hláska hrdých řidičů BMW a majitelů silných motorek :)... A svým způsobem se to stalo moji všeobjímající běžeckou (tréninkovou) mantrou :).

Jedna z mála zásad, co jsem přijal hned na začátku a co se snažím celou dobu dodržovat, je konzistence.. pomalý, udržitelný růst naběhaných km.. a když km objem z nějakého důvodů klesne, tak se snažím opatrně:).... [ale znáte to..:)] ... se dostat zase na dohled ke svým cílovým hodnotám... Protože neběhám žádné intervaly, žádné super-rychlé úseky a běhy, závodů se snažím mít co nejméně, je to jediná tréninková metoda, kterou praktikuji, tedy ještě společně s občasnými nastavovanými kopci ... [že si prostě ty svoje krátké kopečky vyběhnu a seběhnu několikrát za sebou, abych si vytvořil zdání, že běhám opravdu v kopcovitém terénu:)].

Jak už to bývá, vše je jako vlnobití, nahoru dolů, ode zdi ke zdi a udržet si v tom životním příboji povinností, zmatků a nečekaných změn nějaký pevný režim (a stálý objem) je asi stejně nemožné jako, aby náš pan prezident netrpěl pravidelnou virózou..:)

Ale vzdávat boj předčasně nemá smysl (ani si zase příliš vyskakovat, když se daří, protože vše se může jako mávnutím kouzelné hůlky změnit). Minulý týden, který začal beznadějně, neměl v sobě žádný dlouhý běh, přesto skončil na dosah 100km hranice... Tento týden jsem služebně v Novém Jorku, v neděli se vracím zpět a a tak se usilovně snažím si věci promyslet a naplánovat [včetně ranních běhů v Centrálním parku]. V pondělí -- den před odletem -- se mi podařil husarský kousek a k ranní jednosměrce se mi večer podařilo přidat nejen posekání a vypletí zahrady, ale i krásných večerních 13km s Deri. Maloval jsem si, že brzo ráno ještě místo venčení vyběhneme a do US budu odjíždět s dobrým pocitem a s řekněme 38-41km... Nakonec jsem byl rád za pondělních 28:)..

Vím, vím, je to asi šílená posedlost koukat se přitom všem úsilí na "tachometr" naběhaných km.. Mohlo by to vézt i ke stresu, když se nedaří..:). Slyšel jsem, že správní nadšení běžci a praví ultras si už většinou km ani nehlídají ani nepíšou, běhají podle pocitu a jak mohou... Natož aby je nejak posunovali...Díky své profesionální deformaci tohle ale nedokážu:). Aspoň, že se vůbec nekoukám na čas a nijak si nehlídám svoje "rekordy" na pravidelně běhaných trasách.. Nicméně si svoje km fakt poctivě hlídám.

 Mimo již zmíněnou statistickou úchylku:), to má i řadu dalších důvodů:
1) Jak různé střídám staré a nové boty, polní cesty a silnice, tak si potřebuji držet základní přehled, kolik mají které boty naběháno a jestli už dosáhly na můj běžecký ideál (tedy 1 km za 1 korunu) :)...

2) Věřím, že stabilní objem km a jeho udržení s případným postupným nárůstem řekněme ~10% maximálně... je moje nejlepší obrana proti nadšení, které ve mně je a proti případným zraněním, kterých se chci vyvarovat... Navíc ty km mi slouží jako určitá kotva, jako pevný bod...

3) Už loni jsem plošnou charitativní podporu sportovců na vozíku vyměnil za svoji kilometráž. Stejně jako Jana a její kamarádi/ky jsem přešel na "obrácený botní" systém.. :)... tedy 1Kč za každý svůj km.. Určitě o důvod víc k běhu a o důvod víc si poctivě hlídat svoje km..:)

Když jsem se nad tím zamyslel, tak tahle kilometrová rovnice mi dělá dobře... Sice je to taky trochu i úlitba bohům, kdy si možná skrytě "kupuji" jejich náklonnost a [vypočítavě???:)] věřím, že mám tím pádem větší šanci na běhání, protože můj každý extra km maličko pomůže:)...

No a taky jsem přemýšlel nad svoji přípravou na srpnové dobrodružství v Leadville... [ještě jednou moc díky za spoustu nápadů na různé závody a dokonce i nabídku na soukromou 24h.. hrozně mě to potěšilo]... A protože jsem v minulém týdnu měl nečekaně víc času na běhání, tak jsem si všechno pořádně rozmyslel... S Deri jsme po menší společně poradě:) jednohlasně odsouhlasili a prodloužili nás pravidelný věnčící okruh z 9 na 13km:)... A poprvé si říkám nahlas.. Po Silvě a před L. už nepoběžím žádný závod.. žádné experimenty... jen se budu o to pevněji držet své mantry, běhat pro radost, pro svoje pocity, co nejvíce km, co mi v dané chvíli časově a jinak vyjde.. bude to pro mě úplně nejlepší.. na delším tréninku vyzkouším jídlo.. nic speciálního... prostě běhal jsem tak vždycky.. km pro radost a radost z km...a tak to nebudu měnit!!! :)

Držte mi palce!

Běhu zdar, ultra zvlášť!!! 12:)

PS. A co vy, sledujete si km, rekordy, běháte podle pevného plánu.. jste zavodaci? ... nebo jste na druhé straně a běháte jen podle pocitu, pro radost... prostě už nic takového nechcete nebo nepotřebujete?
PPS. Zatím jsem i v NY ubránil běhání... když se dalo, tak běhám..Zážitků mraky, snad si i něco zapíšu..:)



34 komentářů:

  1. Ahoj Honzo,
    v Gallowayově Knize o běhání je moc hezký úvod o 5ti stadiích běžce. Myslím, že jsi dospěl do toho pátého. (to neznamená, že jsi na konci, to je poklona)
    I když kilometry eviduji a tep při běhu sleduji, dodržování tréningového plánu je těžko realizovatelný ideál. Výběh aspoň na hodinu, nebo radši déle se stal součástí duševní hygieny, jistý způsob meditace v pohybu, prostě součástí života. Závody (občas) jsou příjemným zpestřením, potkat partu stejně naladěných bláznů je prima a je důležitější než výsledek.
    S přáním co nejkratších kilometrů a tolerantních partnerek, Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radomire,

      musim se podivat na tech 5 bodu:), i na tu knizku..
      Mas pravdu v tom, ze se pobihani stalo soucasti dusevniho odpocinku a uklidu v hlave uz pred hodnou dobou:)...
      Dik za prani, musim priznat, ze kratke kilometry by se hodily do zavodu a ty delsi do pobihani:). Jinak moje nejmilejsi je urcite velmi tolerantni, ono to se mnou obecne neni zase tak jednoduche...:)
      MSF! Ahoj na Silve! 12:)

      Vymazat
    2. Pátá etapa vývoje běžce podle Gallowaye:

      The final stage of the running journey blends the best elements of all the previous stages. The runner balances the elements of fitness, competition, training and social life and blends running with the rest of his or her life. There may be times when the runner reverts to earlier stages — mature people in any field have this problem — but these are only passing bouts that are assimilated into the overall harmony. The runner is a happy person.

      Taky jsem to neznal a tak jsem to nakopíroval sem pro další. Celé je to třeba tady: http://www.shelterpub.com/_fitness/_running/run_5_stages.html

      Vymazat
    3. Diky moc obema.. ted jsem si to precetl a je to hezky, potesitelny..:).
      Navic tento tyden i pres dodelavky a tradicni zmatky, havarie.. se mi dari (tuk-tuk) vzdycky tam nejake to vybehnuti dostat a ta radost.. nastesti ta je tady porad..:)
      At nam to beha, utra zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Ja jsem byla jeste do zacatky tohodle roku hodne posedla cislama :) Kazdy metr, kazdou vterinu, behu, ale dalsiho treninku, vsechno jsem si peclive psala.
    Az pak najednou me to nejak prestalo bavit, pocit, ze je to hrozne zajimave najednou zmizel a nastoupil pocit, ze je mi to k nicemu, akorat se stresuju, ze toho moc nenabeham a nemam tolik casu jako treba loni.. :D Tak ted nepisu vubec nic :)
    Tesim se na zazitky a az se zase uvidime, snad brzo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ted jsem cetl zase Tvoje zazitky, naprosty luxus.. No snad si vzpomenu na vsechny zajimave veci z cest... Koukam, ze ty mas taky tendenci -- ode zdi ke zdi.. Nejdriv pises pomalu i pocity lidi bezicich vedle a pak si zase nepises nic:).
      Tesim se na shledani, Leona jiste udela nejake "zasedani" v restauracnim zarizeni..:)
      MSF! Hodne stastny (nezapsanych) km.. 12;)

      Vymazat
  3. Tak nazov dnesneho prispevku je naozaj priznacny, sa ti to podarilo! S cislami zijem od detstva, takze si samozrejme nemozem nechat ujst taku dobru prilezitost na pracu s cislami, ako logovanie si svojich km, casu, topanok, tras a tepov....ten excel, co sme robili pre Milosa si este asi pamatas. Ale nijak sa s tym nestresujem, proste odbeham, co sa da. Mam vzdy nacrtnuty nejaky plan na par tyzdnov dopredu, ale je to plne flexibilne - pri 2 detoch, praci a cestovani sa to ani inak neda.
    Behaniu zdar a cislam zvlast! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne, .. ja se stale snazim si aspon psat na runfreeonline svoje km a sledovat boty... Garmina obcas zapomenu pustit.. s uploadem je to vzdycky tak jednou za 3 tydny? Ale aspon se malicko snazim a dulezite trasy se koukam..
      Cislum zdar! Ultra cislum ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Já spíš podle pocitu jak to jde ,ale snažím se tak kolem 2 hod a ted přidávám i kolo . Kilometry mě stresovali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne.. to je hezky pristup.. proste si to hlidat v cem ti vyhovuje.. At se dari! pobihani zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Kilometry sleduju, píšu, kreslím grafy, když je ale letošní čára pod loňskou, nemám s tím problém.
    Doufám, že si dáme na Silvě konečně společně pivo, loni jsem tě viděla jenom chvilku na startu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak verim, ze urcite... Ted je tezko predikovat, v jake pohode a stavu:) budu po Silve.. verim, ze dusevne si jiste udrzim vse potrebne, auto nazpet ridi moje nejmilejsi:), takze s pivem bych to videl pozitivne..
      Drzim nam palce! 12:)

      Vymazat
  6. Neřekla bych, že jsem úplný numerofil, ale ty tabulky a statistiky si nemůžu nechat ujít. Prostě se těším, až se zaloguju a křivka se zvedne a sloupec je vyšší atd. Jenom poslední dobou mě baví víc běhat na objem času než kilometrů. V těžkým terénu uběhnu za dvě hodiny míň kilometrů než po asfaltce podél řeky. Přitom námahu jsem vydala větší. V tom případě jsou počty kilometrů zavádějící. Ale stejně je sleduji :) Podle plánu neběhám, jen se snažím dodržovat 1-2 dny v týdnu na odpočinek. Pozdravu NY :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tohle je muj sen.. Obcas se po "sberu"a zapisu km, podivat na krivky a grafy a potesit se, pokud je v nich nejaky hezky trend mirne nahoru..:)
      Pripomina mi to pristup japonskych turistu, kteri na vyletech foti jako zbesili.. a jeste vic stastni jsou doma, kdyz se divaji na ty fotky:)...
      Tak at mame sama hezka a radostna cisla.. Pozdravy z velkeho jablka... bude 7 rano, zacnu se pripravovat na pracovni ukoly. 12:)

      Vymazat
    2. Taky se při běhu rád dívám na křivky. :)

      Vymazat
    3. No ... vlastne to ja taky.. i kdyz jsem myslel, ze se divam na "krivky" grafu po behu.. Ovsem mas pravdu.. zkusil jsem oboji a neda se srovnavat! :)
      MSF!

      Vymazat
  7. Ten citát z nadpisu bývá připisován Enzo Ferrarimu (asi neoprávněně, ale to nevadí). Když je potřeba zvýšit weirdness faktor, tak se hodí, že trénuješ podle Ferrariho, dělám to taky tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, Ondreji, ty me vzdycky dostanes:),, trenujeme podle Ferrariho.. to je luxus..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Taky začínám pomalu inklinovat k objemu(místo intenzity), ale 100km týdně to ještě nikdy nebylo a určitě ještě hodně dlouho nebude :o) Ale kdo si počká.... :-) Hlavně to zdravíčko a chápající rodinu.
    Ať se daří najít pro běh to správné množství času.
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak.. hlavne, ze nas to, co delame bavi..:)
      msf! ono nadseni je skvele:), usili je potreba... ale taky je potreba, aby me to bavilo.. nemusi uplne po kazde, ale vetsinu casu by melo:)..
      at se dari!!! 12:)

      Vymazat
  9. ...sem typickej japonskej turista, focení a běhání mám nerozlučně spojený, kochat se po doběhu fotkama je už rituál..., kilometry sbírám, eviduju, navlékám jako korálky, dokonce i trasu se snažím volit tak, aby mi na mapě vytvořila nějaký pěkný obrázek. Zítra to bude takový zvláštní trojlístek kolem Máchova jezeru na M.E.T.R.u, tak nám s Gábinou držte palce:-)dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite budu drzet palce...rano si zkusim zase privstat a jit behat do zdejsiho:) parku... po obede mizim na letiste, takze zase budu drzet palce.. msf! 12:)

      Vymazat
    2. Jé, další sběratel obrázků.

      Vymazat
  10. No já nejsem nějaký sběratel kilometrů, ale je to pro mě jednodušší. Často se na konci měsíce divím tomu sečtenému číslu (v dobrém i ve zlém..)

    Ať to běhá!
    PS: Pěkný fotky. Sakra kde já jsem to panorama ze třetí fotky NY jen už viděl...? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) urcite i u me...:)

      obeh jezirka pani Onnassisove:) je moje oblibena dusevni hygiena, obzvlast, kdyz bydlim v jizni casti pod centralnim parkem, kousek pod carnegie hall...:)

      Pripomina mi to scenu s dustinem hoffmanem z maratonce..:)

      at se dari.. sberu km zdar!!!! 12:)

      Vymazat
    2. Presne tak, Maratonec..
      Fakt pekny!

      Vymazat
  11. Krááá.
    Je to trochu mimo, ale Honzovi se musím s jedním číslem pochlubit. Letošní maraton v Praze jsem uletěla v OT 4:21:59. Pokud prohodíte ty poslední dvě číslice .... tak mi KAŽDEJ musí závidět !!!
    Krráááá.
    Sára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cas je to kasnej:), tusim, ze narozeninovej:), ovsem mela by taky podekovat tomu typkovi, co ti dela porad spolecnost, stra se o tebe a nosi ti do hospody i zizalky:)...

      12:)

      Vymazat
  12. Jo, jsem taky ten typ, co u baraku casto jeste dvakrat probehne ulici, aby ten objem bylo nejaky kulaty nebo aspon cely cislo a aby se tim clovek trochu kochal... v Central Parku jsem si teda vybeh jeste nedala, ale dobre si pamatuju, jak mi loni v zacatcich myho behani udelalo dobre cist si na blogu o behani po meste a ze brat si s sebou maratonky na romanticky vikend ve dvou v Parizi a vykrast se z hotelu v nedeli rano pred sestou je normalni :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím obíháním baráku to dělám taky. Přece neskončím trénink např. s 19,4 km, že? :o))
      Jiřík

      Vymazat
  13. Honzo, článek, jako bys mi to vše znovu vysvětloval :)
    A než aby ses do něčeho nutil a hledal závod, který by ti třeba tak úplně termínově nesedl do přípravy na srpnový výlet, je rozhodnutí jen si tak běhat a moc o tom nepřemýšlet dobrý tah.
    Sam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Same, to obzvlast potesi..:)
      Tak nejak to vyplynulo, ze to jinak neumim, jinak jsem to nedelal, tak proc to menit...:)
      MSF! Jeste jednou, gratulace k vyhre v loterii!!! 12:)

      Vymazat
  14. Tak kilometry tedy po očku taky sleduju. Když mám pocit, že mi na běh nějak nevychází čas, tak mi to většinou ty naběhané kilometry potvrdí - a většinou je to ještě horší než bych chtěl. Sice to moc neřeším, ale člověka vždy potěší, když naběhá víc než týden před tím ;-)
    PS: Ideál bot za 1Kč na 1km se mi dost líbí - jaké boty se ti osvědčily v tomto kritériu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to je presny.. kdyz citim nejaky prusvihy, problemy.. tak je to zaroven videt na km.. pokud km jsou "v poradku", tak to nebyly zadne problemy:) :)...
      Jinak ja vetsinou beru ruzne boty ve vyprodejich, akcich.. pres internet.. Takze se daji ziskat i moje oblibene asics pod ci kolem 1.500 apod.. a tech 1500km se na nich v pohode nabehat da..:).
      Behu zdar! ultra zvlast! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...