pondělí 20. ledna 2014

Báječný den... aneb setkání s Cimrmanem

Minule jsem se tady všem omluvil a přitom omlouvání jsem na sebe prásknul své skryté sny.. OMG!.. Jsem úplná slepičí prdelka :)... Jasně, některé sny jsou šílené,.. ale věřím, že zavčasu jsem si uvědomil základní zásadu i částečně motto mého zápisníčku.. "Hlavně se z toho (ani ze sebe).. nepotento!" :)... Takže klídek..

Celý týden jsem běhal, jak to šlo s cílem zase zvýšit počet km, počet hodin, které člověk stráví "venku" .. na trase.. Ne. není důvod si je sem psát, (klídek:)..), říkám si to proto, že jsem si hned vzpomněl na jednu knížku o přípravě na Western States. V ní je navrhováno, že by týdenní objem km měl růst postupně ke 100mílím (161km) týdně. A že se i postupný nárůst pro normálního pobíhače dá přirovnat k situaci, kdy začínáte běhat a máte na zádech malinkou opičku, která postupně dorůstá velikosti statné gorily:)... Přišlo mi to jako vtipné a výstižné hodnocení situace.

Myslím, že nejdůležitější -- aspoň pro mě -- bude přitom nedělat nějaká šílená rozhodnutí (hodně těžké), nedělat žádné pitominy a hlouposti (téměř nemožné) ... ale hlavně.. udržet si radost, která k tomu pobíhání určitě patří, ať už se člověk honí za čímkoliv:). Myslím, že mám opravdu štěstí na zážitky a znamení, protože ten páteční den stal opravdu za to..

Ráno, bože jak se mi nechtělo běžet do práce... V hlavě mi sedí 100+1 důvodů proč neběžet... a zatímco si je všechny v duchu vyjmenovávám.. pomalu se oblékám do běžeckého a zuřivé štěkání Deri už mě "probouzí" a tak se aspoň v tranzu vracím pro čelovku... co kdyby náhodou jsem se přesvědčil pro cestu z práce..

V tomhle rozpoložení a částečně mimo, vybíhám... Hned na začátku parku s sebou fláknu, protože to na blátě to strašně klouže.. Jako tradičně, když už se tak válím na zemí, tak to kolemjdoucí musí komentovat..:)..
Usměju se a běžím (už opatrněji) dál.. Říkám si, takovýhle úvodní "gambit", to jsem zvědav, co se dneska zase stane... A odměnou je mi neskutečné setkání.. Asi v půlce údolí dobíhám (zvědavě) jednoho člověka.. Čím jsem blíž, tak tím jsem zvědavější.. Poznávám, že má na sobě normální kalhoty, bundu a čepici, přes rameno kabelku/tašku, kterou si na boku jednou rukou přidržuje (!).. Když jsem blíž, zjišťuju, že běží v normálních polobotkách (!)... Koukám, kde má kufr, abych mohl říci, že jsem potkal Cimrmana..:)... Hned se s ním dám do řeči a co máme společnou cestu, tak si chvíli povídáme. V. mi říká, že běhá asi rok, 3-4x týdně, ale že zatím nebyl důvod se "profesionalizovat" :) a tak běhá v normálním oblečení.. Když v Hlubočepech zatočil do barandovského kopce, řekl jsem si .. díky panebože.. To byla ukázková lekce:)... Moc mě to potěšilo a vlastně na V. budu teď častěji myslet, když třeba zase zapomenu čelovku, kalhoty, tričko.. nebo nějaký zdánlivě "nutný" prvek běžecké výbavy:)... Není to potřeba, je to v nás..
Zamyšlen pomalu vybíhám na rampu Barandovského mostu.. Před sebou vidím dva velmi rychlé cyklisty, vzpomenu si na svoje ranní krasobruslení (se skvělým pádem).. znajíc ostrou zatáčku, která je jen pár metrů za mnou, uskakuji (zbaběle, ale moudře) do keřů... Samozřejmě, že se vymázli, ovšem měli celou cyklostezku jen pro sebe, mohou to vyčítat leda sami sobě. To je ta nováčkovská daň nezkušených bikerů na mostě, posedlých rychlostí .. Vidím, že se sbírají, akorát si dost natlouli.. uff.. to bylo o fous:)

Přes den jsem pohlcen práci, ale odpoledne mi pípne mail od Martina, Veverky Pražského a já si uvědomuju, že jsem pro něj vlastně něco nesl do práce... Na otázku, jak se sejdeme, kde dojde k předání kontrabandu:), nakonec navrhují, že mu vyběhnu naproti ... kopírujíc trať POPu... oba věříme, že se sejdeme a pak poběžíme k barandovskemu mostu a potom každý po svých.. Jenže, jak postupuje odpoledne, začíná drobně pršet, mží a tak Martinovi při běhu telefonují, protože přes zamlžená a mokrá skla svých silných brýlí vidím tak akorát na cestu... Ještě si domlouváme kudy běžíme a jak se poznáme:), říkáme si navzájem své barvy... a naštěstí se sejdeme na kraji Krčského lesa, u Labutě, a ten kousek k mostu běžíme spolu... Slabé mrholení přerostlo v drobný déšť, který pomalu sílí, když se odpojujeme..

Při cestě údolím nahoru už není skoro vidět ani na krok.. Díky dešti, se zapnutou čelovkou je kolem bílá či svítivá mlha, bez ní černě leskla tma.. naštěstí znám cestu úplně nazpaměť..
Den končí stejně, jako ráno začal.. V parku se vyhýbám kaluži a jedné paní s deštníkem venčící pejska.. Dostávám "smyk" a fláknu s sebou do kaluže, kousek vedle - naštěstí jsem ji nepocákal... Snažím se rychle vyskočit, ale jsem tím pádem ještě víc od bahna.. Paní se začíná bavit a povídá.."Vás bych chtěla mít doma!"..:)... V myšlenkách na moje "holky" že mě vylétla okamžitá odpověď "Tak to nejste jediná!.. Takový mám jen doma hned tři!":)

Všemu zdar! Ultra a radostnému pobíhání zvlášť!
12:)

26 komentářů:

  1. V. bude asi dobrej typek. Dobra prihoda. Spidla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me to fakt dostalo... Aspon jsem mam zase do budoucna podporu, az treba pobezim v zime v bavlnenem tricku, nebo v normalnich kalhotach/normalnich botach.. bez celovky.. Proste si reknu.. V. tak beha uplne normalne..:)
      At nam to vesele beha! 12:)

      Vymazat
  2. Veselé vyprávění, při pondělku hned člověku zvedne náladu :o) Jen škoda, žes tu paní nepožádal, aby Tě v tý kaluži vyfotila :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. se slovy, ja jsem takovej cistotnej.. jak vidim vodu, hned se koupu!:)
      Koukam, Jiro, ze ty jsi taky peknej vtipalek.. To s tebou Jana s Tinou museji zazivat veci!:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  3. V. je dobrej, ale nechtěla bych s ním sdílet pracoviště :)
    Koupání v kalužích zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... no abychom mu nekrivdili.. rikaL, ze bezi s domova zase domu, takove ranni kolecko:)..
      s tim koupanim v kaluzich to musim omezit!! videt to Deri, tak uz uplne ztratim respekt.. koukala by divne, ze ji z kaluzi vyhanim a sam se v nich racham:)!
      tak at nam to vesele beha.. 12:)

      Vymazat
  4. Tak aspoň v praxi teď zprostředkovaně vidíme rozdíl mezi amatérem a profesionálem. Úplně mu rozumím - minimalizace krámů, času na převlékání atp. Jen ještě jak natrénovat jak se nepotit a minimalizovat sprchování. Běhu v blátě a dešti i všem běžeckým Cimrmannům poklona. P.S. kontraband funguje jak střelený!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me hodne dostal ten pristup, ze vlastne behat se da v cemkoliv..
      polonbotky.. misto batuzku s vecma nebo misto bezecke ledvinky kabelka pres rameno? Vsak jsem si na to dneska vzpomnel, kdyz jsem improvizoval cestu domu..
      To jsem rad, ze kontraband hezky beha.. Vsak jsme se s nim taky oba hezky probehli!:)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  5. :-) .. ano, co dodat ... snad jen citovat JC: "Bude-li vás honit četník nebo budete-li spěchat na vlak, také neodložíte zavazadla a nepřevléknete se do trenýrek s lampasy."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tento citat znalce JC tady chybel..:).. Dekuji.
      Uprimne, fakt jsem u V. hledal v prvni chvili, kde ma ten kufr..:). Ale fakt sympatak.. me se libilo, ze to pobihani nijak neprozival.. zadna specialni priprava, zadny specialni vybaveni.. Pro me velmi inspirativni.. nebot jsem sklerotik!:).. MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Setkání s Cimrmanem bylo jistě inspirativní, ovšem mě velmi potěšilo tvé "polidštění". Mám velkou radost z toho, že nejen mě (a jistě i jiným), ale i tobě se občas nechce ... často si cestou z práce říkám, že dnes fakt ne ... a pak jen sleduju, jak si zavazuju boty ...
    Tak ať ten občasný boj s leností vyhráváme dál !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! :)
      No oba vime, ze je to fakt boj.. a presne, jak rikas.. Taky furt jo, ne, jo, ne.. musis.. nemuzu.. a pak se vidim, ze uz mam na nohou boty.. tak to preci nebudu sundavat, ze? :)
      Tak hlavne, at nam to usili co nejdele vydrzi! MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Tak to mě pobavilo. Abych taky pobavil. V létě jsem jel na Šumavu na kole. 130 km, po práci (končím v 19 hodin). V cíli vše zajištěno, tak si přeci nepovezu nic zbytečného,... třeba spacák. :-)) Naštěstí jsem si vzal "leteckou deku" (vypůjčena :-)) v letadle někde - mám jich víc a nevím která to byla :-)) U Příbrami zima, zima, jako v jedný pohádce. A tak deka pod cyklistický dres. A na sebe fffšechno. V noci naštěstí moc lidí po silnicích nechodí. Ale kdo mě viděl ... starej chlap, celkem ucházející... ale s děsným pupkem.

    A ještě jsem cestou přespával (došly mi baterie ve světlech) a tak v autobusové zastávce bezdomovec pod tenkou dekou čeká na sluníčko.

    Přežiješ i bez teplého oblečení, spacáku, baterek i rumu :-)), ale chce to ten amatérský přístup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim si, ze tohle je dulezity.. Neztratit ten amatersky pristup!:)
      Tuhleva jsem bezel v mrazive noci zase v bavlnenem tricku pod bezeckou bundou:), kolikrat uz jen v obyc botach... bez celovky.. Ovsem treba bez piva doma:)? To musi byt hodne tezke..
      MSF! Veselym zazitkum zdar! Ty nam nikdo nevezme... 12:)

      Vymazat
    2. Evzene, moc diky za tuhle nocni cyklohistorku, hned ji musim prevypravet mamince, ktera na me kdysi po probdele noci zoufale kricela: "Ukaz mi jinyho blazna, kterej jede celou noc z Lipna do Prahy na kole!"

      Vymazat
  8. Jo a ještě k tomu "v týdnu naběhej tolik, co tě čeká". Funguje to. Moje kamarádka Ivana Pilařová (má za sebou pár maratonů někde :-)) tuhle radu dostala před asi 30 lety před svým prvním maratonem. 6 týdnů po 42 km a půjde to. A šlo.

    Jen když si uvědomím, jaký mám sen a kolik by to chtělo kilometrů (měsíčně to byly čtyři čísla :-(() No, snad to půjde i jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) urcite to pujde i bez toho.. ono to pry zase palati jen do urcite vzdalenosti... Zase abychom meli cas i na neco jinyho:).
      Tak drzim palce! Nasim snum vstric! 12:)

      Vymazat
  9. Jednou bych taky chtěla být tak pohotová (a přestat se pravidelně místo přidání komentáře odhlašovat z gmailu!) - jak se znám, mě by něco podobně trefnýho napadlo až doma ve sprše :-). A jsem ráda, že se za ty dveře musí občas vystrčit i někdo jako ty. Člověka to uklidní. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jitus, klid.. taky nekdy minu skvelou prilezitost ci nahravku na smec:) ... Myslim, ze nas s veverkou Sudetskym bude mrzet, ze jsme si napriklad v Lidlu nevzali potvzeni "o zpozdeni" :)... To by byla vec do ramecku.. A tak si rikam, treba priste..MSF! 12:)
      Jo, a co se tyce boju? jjo, kazdej bojujem, jak muzem..kdybys to nekdy videla.. to je jak na celovecerni film:).. v jednom oku mi probihaji vsechny mozne scenky z minulosti.. ve druhem mozne dusledky vynechani tohoto "duleziteho" a rozhodujiciho:) .. behu.. Drama, komedie a vymyvani mozku.. vse v jednom:).. a uprostred toho.. starik z vysociny.. se nakonec sebere a jde behat:)..

      Vymazat
  10. onehda se mi taky hrozne nechtelo, byl patek, blato a smog a jak to dopadlo pekne:
    http://connect.garmin.com/activity/431250042 , nastesti tam nikdo nebyl, jinak uz bych byla asi zavrena v blazinci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jani, muzem jen doufat, ze nas pripadne umistej na stejny oddeleni..:)
      misto vychazek.. pak muzeme behat v parku:)..
      At se dari!! 12:)

      Vymazat
  11. Mám pro vás skvělou zprávu. Párkrát už jsem v Bohnicích běhal a se to tam super. Silnice, kros, občerstvení. Doporučuji !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze mi nekdo rikal, ze podle bydliste bych patril na Karlak..:).. ale ono se tam da po nabrezi dobehnout..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Me by asi hospitalizovali v Opave, ale vim, kde je dira v plote :-)

      Vymazat
  12. Díky za ten čkánek, bavil jsem se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ovsem ja tradicne netrpelive cekam na Zatopka:)... I kdyz ten konec je "smutny" .. stejne se na ty dily tesim.. MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...