pondělí 10. listopadu 2014

Akce "Mordor" aneb Jóžin z bažin:)

Před pár dny se mi ozval Pavel Veverka Sudetský, že má takový nápad, že bychom mohli udělat přepadovou rychlou, tajnou akci.. Jen ve čtyřech, na tajnačku po pytláckých a pašeráckých stezkách Jizerských hor. Podmínkou je tmavé oblečení, nic reflexního... budeme se pohybovat na čs-polské hranici v silně chráněné oblasti, patrně i mimo hlavní cesty...

Všichni účastníci Pavel, Petr, Tomáš a já jsme natěšení.. no slovy T. jako druhostraňáci na nové číslo Tam-Tamu:). E-mail stíhá e-mail, dopravu autem zavrhujeme z klubových důvodů (to pivo bychom měli pít)...

  
Probíráme maličko logistiku... Asi dva dny před výletem vzdávám, že ve svém běžeckém "šatníku" najdu něco bez reflexních prvků (Leona by měla radost). Chci si proto koupit tmavou scotch pásku a vše reflexní přelepit.. Když svůj plán vysvětluju svojí nejmilejší manželce (jasné slunéčko), tak se mě ptá, co budeme dělat, když nás tam někdo chytne? Říkám po pravdě, že budeme předstírat, že jsme zabloudili:)... Moje nejmilejší se smála.. že prý to by chtěla vidět.... Pavel známý jako zdejší horský vůdce, znalec a spoluautor místního horolezeckého průvodce, my ostatní ověšeni chytrými hodinkami, telefony a navigacemi... a budeme říkat, že jsme "zabloudili"..:)

Nakonec ale Pavel VS usoudil, že se nebudeme skrývat ("real runners leave no trail"), poslal nám GPS trasy, včetně jednoho osamoceného bodu poblíž bažin, který budeme hledat a finální příprava mohla začít... Tradičně, balím -- teda hážu věci s sebou na hromadu až pozdě večer v pátek, motto mého běžeckého batůžku mě uklidňuje.."Co nemáš, nepotřebuješ"! A pokud přeci jen někde v koutku duše zůstávají nějaké pochybnosti, tak vím, že "Kotouč má všechno":)...

Petr na autobusové zastávce otevřeně přiznává, že autobusem nejel hromadu let, že je to jako skautská výprava. Vyškolen bratrem Martinem VP a podporován Tomášem, proto hned zahajuji tradiční skautské výletové hry (ve stylu -- kdo uvidí koně má bod, za sprostá slova se bod odečítá), i když je mi jasné, že to zase prohraju!:)

 

Chvilku po 8h jsme v Liberci kompletní, za necelou hodinku jsme na opačné straně Jizerských hor. Naše výprava mi už od samého začátku přijde dokonale vyvážená.. Pavel je naprostý znalec, z Tomáše se v průběhu výletu vyklubal zakuklený místní pašerák a historik, Petr vzpomíná na útržky místních zážitků a reálií z dětských let, takže se brzo orientuje... Jen já jsem téměř nepolíbený místními jmény, ať už vesnic, kopců, skal... Nemluvím o tom, že netuším, co je za tímhle kopcem, co je na západě, na východě.. případně, ani kde je sever..:). Přiznávám, že zařazením mojí maličkosti do této výpravy byla celková orientační a znalostní inteligence skupiny ponížená na úroveň delfína žijícího v zajetí:)..

Nechám o našem výletu hezky promluvit VS -- ideového autora a kartografa výpravy -- já si dovolím si jen zaznamenat pár postřehů, nálad a pocitů. Počasí se náramně vydařilo, výběr trati neměl chybu, zažil jsem chodníčky, zpevněné cesty, průchody bažinami a rašeliništi, dokonce i skalnaté výstupy... Ale hlavně, ta nálada a pohoda byla podávána v ohromném množství, že by se dala zavařovat na horší časy:)...

VS vyprávěl spoustu zajímavostí, pohnutou historii Jizerských hor a míst, kudy běžíme, prokládanou "veselými" horolezeckými zážitky, zakončenými většinou krátkým poučením typu ... "hlavně nesmíš spadnout!"... apod. :). Uprostřed těch všech veselých horolezeckých příhod VS mezi řeči jen tak mimochodem naznačil, že jdeme hledat jeden "kříž", který na kraji bažin označuje místo, kde během napoleonských válek utonula v bažinách ruská dvojčlenná hlídka i s koňmi...

 

A hned nabízí následné, alespoň dílčí překročení bažin.. Co na to říci? Dostal jsem nabídku, kterou nelze odmítnout:)! Když jsem se chystal na cestu, tak mi Luboš zkušeně radil, že do bažin by měli jít alespoň 4 lidí, protože když někdo zapadne, tak trojice je na záchranu optimální... Pro jistotu beru ještě i hůlky, aby bylo za co se chytit..:). VS dává důležité rady -- že tam, kde je rašeliník nejzelenější nelézt:), moc dlouho nestát na jednom místě, určitě se snažit dostat pryč, když máme bahno po pas... po tomto bezpečnostním školení zatáčíme k bažinám..:)

 

Nakonec nejen že kříž nalézáme, v bažinách nehyneme, ale i přes bažiny (tedy ty mělčí) probíháme a já si užívám opravdu nádherného dne, přírody, podzimních barev a vyprávění kamarádů (pokud jsem je pustil ke slovu).. Ovšem po překonání bažin se VS a Tomáš trumfují s nápady, co ještě.. a tak vystoupáme na rozhlednu, ať se moje závrať trochu otrká, ..

Tomáš celou dobu do nás "hustí", že bychom měli běžet na Pytlácké kameny, že je to jen malá "záběžka" -- je sice do kopce, ale za to dál a horší cestou... U poslední možné odbočky, nakonec podléháme a je jasné, že to bylo úplně nejlepší, co jsme mohli udělat..:). Tomáš roztál, úsměv od ucha k uchu. Navíc tím, že o Pytlácké kameny musel tolik bojovat, tak z výběhu k nim má opravdovou radost..

Tady bych si dovolil malou odbočku. Je zajímavé, ale s na akcích s kamarády mi často naskakují oblíbené filmové repliky, protože výlety s nimi jsou jako z filmu:)...
-- - například replika z filmu jachyme hod ho do stroje..
František Koudelka: Když myslíte teda. Do počtu jako myslíte teda? Tak, jestli jako myslíte, že v zájmu celku snad. Tak já bych to teda do počtu, kdyby to radši vzal někdo jinej... Odpověď: Tak výborně, na závody pojede Koudelka..

U nás v Jizerkách..Otázka.. Neměli bychom na ty Pytlácké kameny vylézt? 12 odpovídá: No jestli myslíte, že jaksi nemusíme, tak bychom nemuseli, ano nebo kdybychom museli, tak já bych radši počkal dole.. Odpověď: Výborně! Takže všichni lezeme na Pytlácké kameny:)..

Prostě, prvotřídní akce, VS opět těžce zabodoval, následná hospoda potvrdila naší klubovou příslušnost:). Co víc dodat? Na dokreslení skvělé atmosféry dodávám, že navigaci jsem vypnul při až vstupu do domů:).. Prostě ani mi to nepřišlo..

Všemu zdar! Kamarádům a pašeráckým výpravám zvlášť!:)
12:)

PS. Ty fotky jsem si dovolil částečně použít od dokumentaristů naší výpravy Tomáše a Petra, díky moc!

27 komentářů:

  1. žjůva, za cestu do Mordoru jsem starší dceři loni vydával výstup z Bílého Potoka mimo značení na Polední Kameny, to jste měli asi poblíž, tak ono na tom Mordoru v Jizerkách asi něco bude
    jinak závidím, tam se běhá fakt krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik.. Urcite tam vyraz.. Bylo tam nadherne a ja si uzival plny komfort toho, ze lama vetsinou ma velmi zkusene a skvele kamarady nablizku:). Behalo se tam paradne! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Takový krásný kameny kdyby jse každej vzal aspon jeden malej 15kilovej tak mate poradnej trening a ja plný akvárko :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaaaa.. Akvarista se ozval! jeste, ze jsi nechtel, abych vlezl do baziny a nejaky spravne ztrouchnively koren prinesl:)..
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Teda, to muselo být krásný! :) A znáte někdo dětskou knihu Stezka odvahy od Miloše Zapletala? Ta ve mě v dětství vytvořila dojem, že Jizerky jsou krásný, tajemný a dobrodružný kraj a dodnes se toho držím :) Ale musím přiznat, že jsem je navštívil snad jen jednou, před pár lety, když Toníkovi byly asi tři a samozřejmě jsem kromě povinných rodinných lokací velel k návštěvě míst z té knihy - třeba protržená přehrada, ještě ve skrytu lesa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, fakt to bylo skvely.. Inu nechavam prostor pro vypraveni o vyprave na nasem horskem vudci:)... Ja jsem byl s nim v Jizerkach vlastne po treti a musim rici, ze pokazde to bylo naprosto neuveritelne a luxusni..
      Vrele doporucuju! 12:)

      Vymazat
  4. Potvrzuji, že to bylo nádherné po všech stránkách. Výborná byla také hláška VS, který při překonávání Jizery prohlásil „bohužel je tu teď most, dříve jsem tu skákali přes kameny a snažili jsme se být nespatřeni pohraničníky“ :-) my jsem šli teď suchou nohou přes most a pohraničníky neřešili. Ani ty suché nohy ne, protože jak z fotek a textu vyplývá, tak suché dlouho nebyly. :-) Tomas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze konkretne vy dva s VS jste se v tech ruznych hlaskach doslova prekonavali..:).. Napr.: "Pokud ses malo od bahna, klidne si zabehni dal, my pockame:)".. A VS historky, to je do hospody.. Musime ho zase (ja) nechat vic vypravet..:)
      MSF! Vsemu zdar! Nenechavym kamaradum.. zvlast..12:)

      Vymazat
  5. Tady je to o hodně hezčí než opravdický Mordor. Tam chybí i voda i tráva.
    BTW, v sobotu je moc hezký maraton poblíž Tvého rodného města. A je tam taky Karlštejn, i když jen ten na českomoravské vrchovině.
    Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak prebral jsem oznaceni akce od "nacelnika"..:). mas pravdu, zadny Mordor to nebyl, protoze svitilo i slunicko a bylo prekrasne..
      S tim maratonem je to pravda, bylo by to hezke si to zabehnout, ale otec slavi narozeniny na VRSR:), tak jsem byl u rodicu v pondeli.. Budu na to myslet v pristich letech! Dik za upozorneni.. MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Zase jsem se nasmála :-D Koudelka... :-D:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. STS Chvojkovice Brod - nó zřejmě slušnej oddíl no, napiš ho do druhýho družstva.:)
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  7. Opět skvělé vyprávění, zase jsem se pořádně zasmál :o) Ať je co nejvíc takových akcí, které nejde zapomenout.....My jsme si něco podobného užili teď s Janou v Polsku, tak ať vám to nezapomene na POPu vyprávět :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik Jiro! Urcite si necham od Jany vypravet.. Ja to sleduju, mate spoustu zajimavych akci. Skoda, ze je to pro me nejen daleko, ale ze nestiham ani z desetiny vsechno, co je zajimave..
      Drzim palce k pobihani kolem postylky!:) 12:)

      Vymazat
    2. Díky moc, už se na to těším. Do pomalých výklusů s kočárkem asi zapojím i kolegy z oddílu :o)
      Ať se daří! Jiřík

      Vymazat
    3. s tím vyprávěním nevím. Nejsem si jista, jestli se mi podaří skočit ti do řeči :-)

      Vymazat
  8. Luxusna akcia! Krasne to tam mate. K dokonalosti chybala uz len necakana snehova fujavica. Si ma navnadil, zajtra si asi privstanem a cestou do prace sa prebehnem miestnymi bazinami - dnes tu bol monzun, vsade je urcite blato :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No VS sliboval nejakou tu slotu:), ale bylo to skvele rozdelene.. V mocalech zatazeno a drobna mlha.. Mimo? Slunicko a panoramata.. Jak rika reklama.. K nezaplaceni.. (na ostani veci je tu mastercard:)
      Uzivej si mocalu, hlavne nikde neuvazni! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No nakoniec bezal do prace iba priamkou po asfalte. Celu noc zuril monzun, rano tiez a to by som v tych nasich prasnych cestickach (citaj bazinach) mohol naozaj dopadnut jak ti napoleonski vojaci, co si o nich pisal...potrebujem aspon 1 cely den bez dazda, inak v tom blate stratim po chvilke obe boty :)

      Vymazat
  9. No plantážníku, jak jsi mohl nechtít šplhat na Pytlácké kameny, takový jizerský skvost. Pánové já čtu se slzou v oku, některé akce jsou prostě neopakovatelné, toto je zdá se jedna z nich. Krásné počtení Koudelka, krásné...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) musim priznat, ze jme na tebe casto mysleli.. Bezeli jsme tam ctyri temi mocaly.. Jako obraz s nazvem..."bylo nas pet":)..
      Priste musime odladit.. pripadne za tebou na ostrovy na neco doletet.. aspon, ze POP2 se blizi!!!!
      Tesim se na shledani jak na prvni rande:)..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  10. Martine, jen bych trochu poopravil a doplnil: na jednom rozcestí už ke konci prosazovala pašerácká sekce M&P o sportovně-vlastivědné výkony zaměřené na horolezectví, zatímco druhá sekce (H & já) spíše inklinovala k řekněme společenskému rozměru, ve smyslu ithinkbeer. Prostě jsme měli spíš chuť na pivo a fernet. No a nakonec jsme se na ty skály ani nebáli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak, co vic.. v jedne fazi to vypadalo, ze jsme s P. na protialkoholnim tabore:). P&T totiz navrhovali zmenu trasy (puvodne na cca 30km pocitajici se zastavkou v restauracnim zarizeni). To bylo zdeseni!:)
      Ovsem P&T projevili patricnou proziravost. Alkoholikum dovolili pivo a fernet:) a pak nas i na skaly dostali..:)
      12:)

      Vymazat
  11. Hezký počtení :-), musíme se někdy domluvit na Krušný hory, tam vás můžeme potahat :-), dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Rikas, ze nam na horach Krusnych nebude "krusno"? :).. Inu proc ne..Zni to zajimave.. Jen to musime nejak sladit casove.. MSF!

      Vymazat
  12. Krásný běžecký výlet a jak vás všechny znám, tak vás víc bolely svaly lícní než ty na nohách :-)) Počasí jste měli luxusní tak co si více přát než pobyt v nádherné podzimní přírodě s kamarády běžci, že jo Koudelka? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no.. tradicne..vsak uz nas znas..Navzdory svym zavazkum.. bohul mam porad pocit (a asi nejen pocit), ze jsem ten nejukecanejsi:)
      MSF! Ultra a kamaradum zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...