úterý 12. dubna 2016

24h ve Švýcarsku .. aneb když se pere zavoďák s punkerem:)

Domácí příprava
Všechno je jednou poprvé a všechno přináší i nechtěné a neplánované výsledky. Původně TB plánoval jarní 24h jako cíl k pokoření osobního rekordu, tak jsem to k tomu také směřoval.. 
Sice celková organizace 1.ročniku nenaznačovala úplně perfektní podmínky, délka  okruhu byla postupně upravovaná od zhruba 2.100 m až po 1754.1. Ale běžet se mělo horám na dohled, kousek od jezera.. Těsně před akcí vidím na internetu vizuálně okruh, který ve své trase podbíhá dálnici.. Už chápu proč si to TB vybral.. Efekt domácího prostředí -- v podstatě malešický industriál, chybí jen komín spalovny:)..

A tak nasedám ve čtvrtek kolem 12:34 ve Stodůlkách do Petrova vozu a stávám se součástí rodinného výletu, se zastávkou v Curychu. Abych se dostal do závodního módu, tvrdě se opičím po TB, večer piji hodně vina.. Následná ranní těžká kocovina [určitě dozvuky suchého měsíce:)]  se protahuje až do večera, který už nás zastihuje v hotelu, na francouzské části ženevského jezera. Ale co by člověk neudělal pro osobní rekord, že? Paní nám nabízí za příplatek oddělené postele, spořivě odmítáme, příplatek použijeme na snídani.. Nicméně, když za chvíli vycházíme ven v "latexu" si jít proběhnout trať, tak se chápavě usmívá a vše je jí jasné:)..

My taky všechno pochopíme.. Teda TB zkušeně nachází závodní okruh a pyšně ukazuje kolem haly kvalitní a pravý švýcarský asfalt.. Netuší, že těch zhruba 100 m, je poslední kvalitní úsek trati..:)..
Na trase se postupně vystřídají skoro všechny povrchy.. Rozbitý asfalt, cesta na stavbu, oblázková, stěrková cesta.. Travnatý úsek s hrboly a drny, které se v noci ve světle čelovek stávají celkem záludné:).. 


Je jasné, že případný rekord v podobných podmínkách bude mít neskutečnou hodnotu.. Navíc se ukazuje síla lokálního mikroklima. Zatímco na předpovědi jsou i noční teploty zespodu ohraničené 6-7 stupni, v okolí jezera a potoka vytékajícího z hor teplota klesá k nule ... tenhle drobný detail v období od půlnoci do 7 hodin dokonale prověřil moje lehké oblečeni, zejména 3/4 elasťáky :).

Pro znalce pár detailů z trati..:)

 





Není divu, že chudák TB byl večer silně zádumčivý. Bylo mi ho líto.. Já si svůj rekord/ne-rekord snadno skousnu, mám toho hodně, ale pro něj to byl jeden z jarních vrcholů sezóny..
Je zádumčivý.. :)


Druhý den přijíždíme asi 1.5 hodiny před startem, abychom vše stihli registraci, převléci se, připravit židle, stolek.. naše věci. A tady nastává ta pravá punková atmosféra. pořadatelé začínají stavět stan pro občerstvení a my využíváme místa u chodníku s dobrým asfaltem, parkujeme auto a připravujeme věci.

Zdravíme se s organizátorem, dostáváme čísla jen o fous horší než skvělá:). TB 23 a já 11.. Dozvídáme se, že čistou 24h poběží 25 lidí, několik extra štafet a jsou dvě 12 hodinovky, tak nebudeme na trati úplně sami. Dostáváme instrukce jak má být správně čip, že by nemusel dobře pípat:), nějak tomu nevěnuji plně pozornost, mam ho na noze a to je hlavní. Před koncem se ještě dozvídáme drobnou modifikaci, že se počítají jen celá kola, ale to už mi přijde jako drobná změna ve světle všech posunů a organizace trati.

Ve dvanáct je odstartováno a myslím. že hned od začátku jdeme do toho oba se zaujetím a úsilím.. navzdory všemu se postupně zlepšuji proti mezičasům z Kladna a říkám si, hergot, jak by mi to asi běželo na normální trati? :).. maratón pod 4, 100 pod 11, velmi dobře.. pravidelně vyměňuji MP3 a drží mě to pěkně v tempu. kolem 1:20 mám zhruba 1.5 hodiny náskok proti Kladnu. cítím se dobře.. Problém trochu je, že monitor s km je umístěn na konci občerstvovačky, kde teď stojí hlouček 12h běžců a štafet. tak to nekontroluji po každém kole a říkám si ještě do toho šlápnu, přidám, ať mám brzo 130-140, aby se mi ranní případné chodecké vložky lépe snášely..:)

Pak ale zjišťuji, že jsem ztratil řadu kol náskoku na dalšího, přitom mě nikdo mimo jednou TB v tom čase nepředbíhal... proto se zase soustředím na průchod cílem a vidím, že mi čip nepípá a nenaskakuje to. Snažím se domluvit s obsluhou stanice, nikdo nemluví anglicky, pak přichází jeden a říká, ať se nezdržuji, že to probere s obsluhou počítače..:).. abych to zkrátil.. Tohle mě šíleně rozhodilo.. I když je to dobrá zpráva -- nakonec jsem i závodník:)!!!  Běžím sice už pomaleji, ale pořád skoro o hodinu dvacet rychleji než jsem podle jejich měření běžel posledních 10 km. To bych ušel rychleji:). Po dalších kolech se dozvídám, že obsluha spí, co jiného se dělá v noci, že? a tak vlastně ztrácím nějak motivaci se rvát o rekord, který i na tankodromu) vypadal velmi dosažitelně.

Jdu se zkusit převléci, umýt, zahřát.. zkouším to asi 3-3.5 hodiny.. moc to nejde... beru na sebe džíny.. Říkám si, když punk, tak punk.. Aspoň těch 100 mil.. V tom oknem vidím TB jak statečně bojuje, tím spíš.. připojuji se a nakonec se nám společně podařilo zdolat obě mety. TB překonává 200 km, což má v těchto podmínkách výrazně vyšší hodnoty:)

Za denního světla se ukázaly hory.. i původní lepší cesty..
Myslím, že celkově je potřeba akci hodnotit velmi pozitivně. Poučení celá hromada. Pro mě především jedno zásadní. Nejsem velký milovník 24h, ale "rád" si ji jednou do roka uběhnu... proto žádné experimenty:). Jedině trať na dobrém asfaltu, tam, kde je to profesionálně zvládnuté, .. prostě kde se můžu zkusit poprat o nejlepší výkon... 

Ale z hlediska přípravy na Rondu, to byla nakonec skvělá volba. Sice žádné stoupání, ale členitost povrchu, boj s myslí.. a následná radost nad tím, jak nohy a tělo -- byť rozbité a neuspokojené osobním rekordem:) -- rychle regenerují.. To stojí za všechno. Bylo to krásné.. a bylo toho dost.:) Určitě zkusím posunout svůj výkon k 200, zpětně si uvědomuji, že jsem na "to" měl, stejně jako TB na svých 230 a jistým způsobem je to moje vítězství. Skvělé je, že jsem našel závodní mysl, stejně tak, jako že jsem se potom dokázal vrátit a punkově dokončit. Možná nejvíc si cením dnešní otázky svého syna.. "Asi seš ještě rozbitej, půjdeme dneska běhat"? :).. Odpověď je jasná.. "Tak polehoučku, 9-10 km v údolí, bychom mohli. Těším se na to!"

Všemu zdar! Závodění, punku a ultra zvlášť!!

12:)

22 komentářů:

  1. Pane jo, zasloužíte si oba velkou gratulaci. Nejdříve jsem TB trochu podezíral, že přehání, že to taký trail být nemohl ... a ono jo. Podle fotek koukám, že jste si opravdu užívali. Druhá gratulace a palec je za pozitivní přístup k životu.
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TB je mi fakt lito.. Rikam znova, ja to mam o hodne jednodussi.. i kdyz se treba nemusi uz v budoucnu sejit "forma" na to, abych se dostal na dohled k 200.. Ale s tim se da v pohode zit a dale pobihat ze vsech sil:).
      Ted mam nejdulezitejsi letosni cil pred sebou. Musim se vratit k priprave na Rondu, nebot jeji "potvrzeni" bude pro me stejne tezke, neli tezsi nez jeji prvni prekonani:)..
      Diky za podporu! Skutecne se podarilo, ze jsem mel na chlup stejny cas jako vitez:)! 12:)

      Vymazat
  2. Hlavně, že nebyl TB toho dne poněkud neklidný, v tý společný posteli to nemuselo dopadnout dobře :-) Fotky jsou hustý, tohle bych čekala na 24h v Baku a ne ve Švýcarsku :-) Vidíte, vidíte, hoši, kdybyste raději jeli do těch Brd :-D Ne, vážně: veliká gratulace k opětovně prokázanému velkému a nezdolnému duchu, kdo z nás tohle má? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak ja jsem pochopitelne radu spolecnych veselych zazitku nechal na TB, at ma o cem psat.. neco na ustni verzi:).. Bylo to neskutecny. Sice priste uz jdu jen na standardni 24h:), ale ten efekt toho posileni.. verim, ze se zobrazi v uspesnem dokonceni Rondy..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Kdyby ti švýcaři použili poctivou časomíru, tak jste přivezli první dvě místa. Ani změna okruhu z asfaltu na trail by jim nebyla nic platná :) Stejně si myslím, že ten povrch změnili, až když si prověřili, kdo se jim to tam přihlásil :)
    Gratuluju velice a držím vám oběma palce na ty další velké výzvy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no bylo to neskutecne v tom zacatku videt, ze jsem "tesne".. rozumej min jak 10km za TB a mam naskok nekolik kol na dalsi.. Priznavam, ze obcas zavodit take neni spatne:)..
      Tak treba nekdy priste to vyjde lepe/tedy myslim dal!:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Asfaltova trat na delsich zavodech urcite zatezuje telo prilis rovnomerne - pro lepsi regeneraci a prevenci zraneni je lepsi tankodrom! ;) Gratuluju, jako vzdycky paaradni vykon!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou v tom sama pozitiva, o tom zadna!:). Verim, ze na Ronde se mi to vrati pozitivne:), a pristi 24h vyberu a pripravim zodpovedne..
      Tak at nam to beha.. Ty bys mela zkusit nejaky 6-12h beh. Je to zajimava zkusenost.. 12:)

      Vymazat
    2. Haha! :) Ja si jeste chvili pockam...

      Vymazat
    3. :) jasne v lete je to hezci.. muzes rovnou do Kladna, nalad si navstevu podle terminu! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo, jsi naprosto neohrožený král všech optimistů, nevím, jak jsi mě v pátek večer ukecal, abych do toho šel, ale v poledne jsem stál na startu! Na osobáky prostě počkáme na příští rok. Zkušenost to byla po všech stránkách k nezaplacení, jak píše Jitka, v Baku by podobný underground člověk čekal spíš než tady ... tb :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. doufam, ze nasledne neprijdes s vetou, ze by se optimiste meli strilet:)!!
      Presne tak.. O osobak se pokusime az priste... A od te doby pokazde:). Bylo to fajn, ses neskutecny zavodak. Musim se do toho lip dostat... Paradoxne verim, ze tohle mi pomohlo si navodit tu zavodni atmosferu v sobe a na priste ji s rozmyslem, ale naplno pouzit.
      Nasim budoucim akcim.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  6. Obdiv za nezlomného ducha. To se bude hodit kdekoliv, nejen na Rondě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja tedy Honzo tvou repliku "to byl trest za to ze jsem nebyl dostatecne otimisticky" velmi casto pouzivam a hle veci se hned lepe dari. Presto 24H pro mne zustava na urovni telesneho a dusevniho masochismu, proste nejak nevim stale PROC? Kazdopadne obema velka gratulace k neskutecne determinaci, behat kousek od zenevskeho jezera a hor za bukem na takovym hnusu je opravdu pro silne jedince s velkym srdcem pro vec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. to jsem az prekvapen, jake "perly":) jsou mi autorsky priznany.. Ale asi jo, asi rikam i vetsi voloviny:)..nicmene verim, ze s otevrenym srdcem a mysli se vsemozne utrapy lepe snaseji, pripadne se nam vyhybaji. Ale uznavam a omlouvam se timto vsem kolem.. kteri to museji snaset:).
      K trati.. pravda je, ze jsem nepochopil, kdyz to chteli pojmout trailove, proc zustali na pul cesty.. proc se nevybihalo a nesbihalo do hor?:)
      Ale pravda je ta, ze se zase organizatori snazili.. a mozna jsme jim nasi ucasti (a TB svym vykonem) kazili skvelou komorne punkovou atmosferu. Ale to 24h muzes zkusit treba na Lyse, ci v horach..Ma to neco do sebe. Proberem pri pivu a prechodu hor:). MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Krásně jste se posnažili, jen co je pravda. Bojovali jste s nepříznivou tratí jako pravý závodníci. Klobouk dolu a hluboká poklona. Mít na tohle "nervy" už chce pořádnou dávku optimismu, kór když kvůli tomu jdete takovou dálku. Gratuluji a nepochybuji, že při profesionálně organizovaném závodě na Kladně se tvůj osobák dozajista posune. Natrénováno máš! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. jjo, letos asi budes lamat rekordy na Kladne s Janou bez nas.. TB se pripravuje na Spartathlon, ja budu 14 dni po Ronde a 3 tydny do dalsiho horskeho ultra:). Ale budu na Vas myslet!!
      Pristi rok to budu lepe planovat!
      MSF! a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  9. Nestacim se divit. Toto ze se muze stat v dnesni dobe, kdy jsou terminovky na prasknuti? Obdivuji Tvuj pristup :-) A vykon samozrejme, jako vzdy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. nic velkeho k obdivu.. ani jsem na rozdil od tebe nemusel nikoho zachranovat! :)
      Ale priste.. kdyz uz 24h, tak nekde opravdu na rovine a na asfaltu.. nebo zase na trailu a v horach. Nic mezi!:)
      At to beha, mas muj velky obdiv! 12:)

      Vymazat
  10. Ked si tak spomeniem na trat mojej 24h spred 3 tyzdnov, tak tento tankodrom mi pripada ako luxus najvacsi :)))) Ale ano, chapem, ze na dosiahnutie rekordu je urcite dolezite mat idealne podmienky a teda aj trat. A kolko si vlastne dal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. mas pravdu.. s 24h behanim do kopce, nebo v trailu se to neda srovnavat..
      Ale zase, kdyz jdes na standardni 24h.. tak cekas rovnou trat bez dej, optimalne vse asfalt.. Jinak je asi lepsi ten "punkovy" rozmer:).
      Jeste jednou gratulace a diky za propagaci klubu! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...