pátek 10. března 2017

Proč? Proto! ... aneb ultra zdar! :)...

Už je tady, jaro je doslova za dveřmi. Jarní (nesmělé) sluníčko vytahuje do parku a do údolí i ty největší pecivály.. Zase víc lidí běhá, nebo se aspoň na to chystá..:).. Kolem sebe slyším o plánech na 5, 10km, 1/2M, M.. Slyším dnes a denně, že běh dělá lidi lepšími:).. Že všichni běžci jsou kamarádi, milí, usměvaví, přející, pohodáři.. Neustále se zdraví, povzbuzují a jak neudělají denně aspoň tři dobré skutky, tak jsou nešťastní.:) Takové novodobé náboženství, prozářené pravdou, láskou a sounáležitostí..

OMG! Taková blbost!:).. Tím, že si navléknu běžecké boty a nějaký tričko/trenky, ze mě určitě neudělá lepšího člověka. Tím, že budu všem kolem vyprávět, jak je všechno skvělé a budu (po americku) neskutečně optimistický, pozitivní.. nebo, že budu na FB všem vyprávět, jak se mám skvěle, ještě neznamená, že to bude pravda:).

Jsem starší ročník, věřím ve vnitřní integritu. Udržovat rovnováhu mezi tím, co cítím a co říkám.. Osvobozuje mě to. Je dobře si realisticky a optimisticky (a po pravdě) říci: "Stojí to za ho*no" .. Ale to je v pořádku! :)..Opravdu, takové poznání je osvobozující a umožňuje mi nelhat sám sobě, nazývat věci pravými jmény a vlastně ten dílčí průšvih potažmo změnit na budoucí úspěch.

[Tady si vždycky vybavím svého kamaráda Čunase, který na otázku, jak se má, odpovídal dvojznačně.. "Nestojí to za nic, ani za nic to nestojí... Bodejť by to taky stálo.. v našem věku..:)]

Po největším z Kanárů jsem se rychle musel vrátit do reality. Od reakcí typu -- co si tím proboha kompenzuješ a otázek, co si podobnými akcemi chceš dokazovat, máš nějakou milenku? Až po zákeřné PROČ to děláš?.. Zejména, když "na to evidentně nemáš"..:)..

Ty všechny reakce mě dovedly k mnoha kilometrům, kdy jsem si to probíral ze všech stran. Ale na konci toho všeho přemýšlení jsem našel znova tu samou odpověď.. PROTO! :).. Kašlu (řekl bych to i jinak) na to, co si ostatní myslí.. Jsem si jistý.

Ultra je pro pro mě určitý životní styl/přístup. Tady se velmi dobře protínají všechny výkonnostní kategorie. Každý tam najde to své, každý má svůj cíl, svůj boj -- u middle pack runners většinou ten nejtěžší.. sám se sebou,:). Překonávání překážek v ultra mi přináší sílu do obyčejných bojů všedního dne. Naštěstí mi pořád stojí za to bojovat s časovými limity, se svojí nedostatečností, špatným zrakem, závratí, pohodlností.. Pořád mi připadá skvělé se snažit a posunovat svoje hranice, které IMHO poznáváme jedině tím, že se je snažíme překonávat.

Otevřeně jsem si přiznal, že sice běhám ho*no:), ale že mě to těší!:) .. Jsem unavený, běhám teď pomalu, .. ale i když jsem nedoběhl až do Maspalomas, zase nacházím odhodlání a sílu. Musím se na nadcházející akci v Albionu dobře připravit. Naběhat kilometry a trochu se poprat s blátem/deštěm a rychlostí:). Zase to moc chci a věřím, že pro to udělám maximum...

Pravda, v minulých dnech jsem si vyslechl ledasco. Ale naprosto skvělá reakce na moje poslední DNF přišla od mých nejlepších kamarádů, kteří mi obratem nabídli  .....další "horolezecký"výcvik !:)... Pavel VS, nezapomněl připomenout, že on to věděl už dávno:), když u mě na blogu louku porostlou pampeliškami nahradily horské motivy.. Měl jasno!:). Prý na Suchých skalách to natrénujeme:).. Podobně Martin VP nabídl trénink na horolezecké stěně, abych si pocvičil lezeckou gymnastiku.. Rychle utírám slzy dojetí.. zároveň jsem ale zděšen!:)

V tom píše t-bird, že bychom v rámci tréninku a společenské soudržnosti měli udělat nějaký noční/pivní běh. Jsem unavenej, ještě trochu nalomenej, kašlu, smrkám... ale (pochopitelně) souhlasím a tak v úterý večer vybíháme společně z Palackého náměstí na pivo do Vraného:)... Pod tlakem zmatků zase zapomínám doma čelovku(!), takže závěrečný samostatný běh od Barandovského mostu do Stodůlek je paměťově silně stimulující (=beru to jako aktivní boj proti Alzheimerovi), kdy se snažím vzpomenout na všechny nerovnosti a díry na cestě.. Před půlnocí jsem doma. Nakonec s téměř 40 km, s dvěma Plzněmi:) a společenským rozměrem..

Ve sprše v duchu odvolávám, co jsem odvolal.. Ano, (moji známí) běžci jsou kamarádi.. pozitivní, neustále připravení pomoci.. Nicméně, tím,že mám tak dobré kamarády už nepotřebuji žádné nepřátele!:). Oni by mě dokázali zahubit sami o sobě! :). Už teď se těším/děsím z možného "výcviku" a dalších společenských akci, které na mě s nimi čekají.

Všemu zdar! Naším kamarádům.. a ultra zvlášť!

12:)

17 komentářů:

  1. s věkem se posouvají i výzvy směrem - stíhat časové brány a celkový limit, chvíli trvá než se s tím člověk vnitřně smíří :-)
    dál a vzhůru za dalším dobrodružstvím...
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Mas naprostou pravdu! Urcite je kazdy rok znat, kazdy rok je potreba usilovneji hledat motivaci ... Ale zase, mam vyhodu.. Mimo maratonu jsem o ty casove brany bojoval v podstate porad, takze u me to neni nic noveho pod sluncem:).
      Dalsi 100 milovka by mela byt rovinata, ale mokra a blativa.. a taky sakra rychla. Takze abych zacal trenovat sprinty:). MSF! At nam to beha a bojuje! 12:)

      Vymazat
  2. Myslím, že na to jdeš dobře. Žádné zbytečné stresy a jet si svoje. Podpora kamarádů horolezců a běžců je moc milá. Za sebe mohu sklerotickému kamarádovi :-D doporučit tuto čelovku: petzl e+lite (http://sport.popina.cz/petzl-elite-p-259.html), kterou lze nosit všude s sebou. Mám ji a je super. Malá, lehká, skladná a trochu svítí. :-) A doporučuji i přes znalost vašeho hesla o nepotřebnosti chybějící výbavy. Tomuto heslu nevěřím od chvíle, co jsem si odřel mezinoží na ultra. :-) Ať to běhá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Sklerotik si pro jistotu koupil ve sleve dve nove black diamond (spot) celovky.. a jednu si natrvalo necham v praci..
      Nekde jsem zasel svoji nejlepsi celovku (Lucifera), ale uz jsem napsal vyrobci a koupim si novou.
      Ona se treba jeste nekde objevi.. i kdyz se bojim, ze jsem ji nekde vytrousil. Jinak heslo -- co nemas nepotrebujes -- je dobre! Dostatecne bojovne a nuti vhodne improvizovat, obzvlast, kdyz je clovek sklerotik!
      MSF! Ultra a kamaradum... zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Ano máš pravdu jedna čelovka doma jedna v práci,setmělo se rychleji než jsem čekal a obě při běhu z práce byly též na h---o!!!Zdeněk Strouhal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Premyslim uz i o tom, ze dam malou led baterku do batohu, nebo do ledvinky, co s sebou porad nosim..:)
      Bohuzel jsem zjistil, ze jsem nekde zatratil svoji absolutne nejlepsi celovku (Lucifer). Chvili jsem "zaplakal":), pak jsem si rekl, ze si penize s sebou nikam jinam nevezmu a hned si objednal novou sadu:)..
      Ono nakonec je dulezite si udelat radost.. a cesti vyrobci celovek take musi z neceho zit:), takze vlastne -- same dobre pocity!At nam to beha! At u pri svitu celovky nebo jen mesice! MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Všichni jsme zdraví mladí perspektivní a usměvaví, se selfie tyčí nejspíš ukrytou v zadní části těla, abychom ji měli vždy po ruce a mohli si urobit dostatečné množství fotek sebe sama z každého běhu. Protože co nepostuješ na netu, to jsi neběžel! Protože co ti neohodnotí "kamarádi", to nemá žádnou cenu. Protože už nestačí prožitek sám, kdepak, je nutná ona pseudopřidaná hodnota - až skrze (virtuální) uznání ostatních, nacházíme uspokojení z toho, co děláme... Myslím, že dnešní doba je hrozně osamělá, zaměření na výkon nás nutí trávit víc a víc času v práci a s prací a ve volnu podávat další výkony, které potřebujeme - tak jako v té práci, ze které už blbneme - ohodnotit. Nemáme čas budovat vztahy, to chce moc energie, tyhle instantní lajky jsou přeci snazší, čitelnější... Co by lidi dělali, kdyby jim "facebooky" ze dne na den vzali? No, tohle by bylo na dlouho :-)
    A lezení, Kanáři a kamarádi - ano! Jen výš a dál! Protože ať si říká kdo chce, co chce: https://www.youtube.com/watch?v=MslDnwerQRA ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... No ja sice FB mam jen anonymni a nic na nem nemam.. Ale.., musim byt potichu, nebot si pisu hodne, skoro jako modni blogerka:).
      Nejsem apriori proti virtualni realite, jen si myslim (a dodrzuji to), ze zakladem k tomu, aby mi to nebralo svobodu/stesti a dobre pocity je potreba/nutne udrzovat dobrou integritu. Proste, aby me obe moje "ja" delala a rikala to same...
      Vsemu zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Predem se omlouvám ale slušna depka . A slovy nejmenovaneho bych ještě dodal " Nelži sam sobě "
    Osobně si myslím že kdybs toho na sebe nkaládal méně byl bys daleko štastnější a ve větší pohodě . Jsk si ostatně i býval :)
    tak at se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Vidis a ja si myslel, jak nejsem pravdomluvne optimisticky..:). Spis mi vadil ten hrany (a nuceny) -- rekneme FB -- optimismus, kdy lidi pisi a sdili jak je jim fajn, jak je vsechno skvele a zarici.. a doma nestastne placou:).. Myslel jsem na potrebnou integritu..
      To, ze vsichni bezci jsou uplne nejlepsi na svete:) a ze beh nas dela (plosne) lepsimi.. No tohl;e jsem si nechal pro sebe jako skryty statisticky paradox:). Kdyz ted beha skoro kazdy, tak slozeni bezecke komunity musi preci odrazet slozeni nalad a postoju vsech lidi, ne? :)
      A jak jsem si z toho malicko delal legraci, tak jsem si uvedomil, ze vsichni moji (bezecti) kamaradi jsou takovi! Bylo mi to vysvetleno jako efekt ultra:)..
      S depresi? Musim zatukat, ale nehrozi..:)
      To, ze si priznam, ze beham v podstate h*vno:), je osvobuzujici, protoze to mam presto rad.. Nejake porovnani s temi vepredu mi nezpusobuje zadnou ujmu:), naopak je dobre v situaci, kdy lid "obycejny(nebezecky)" ma tendenci me videt jako borce..Pak je dobre si uvedomit, ze ti rychli byli v cili uz za polovinu casu:)
      Proste neboj.. jsem vic nez v poradku.. a pilne se pripravuji na svuj vylet do Albionu!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Dovolil bych si lehce nesouhlasit. Já si myslím, že běh dělá lidi lepšími! :) Respektive věřím, že jakákoliv činnost, kterou člověk dělá poctivě a která neubližuje jiným, tak že taková činnost dělá člověka lepšího. Naopak nečinnost, lenost, stagnace a poflakování nás dělá horšími. Myslím, že zahrádkaření různé výtvarné dílny jsou tak běhu na stejné úrovni a je to tak dobře. Každý si může najít to své, jen se nesmí přestat hledat. Proto odpadlíky od běhu nesoudím ani nováčky nelanařím. :)
    Plně ale souhlasím s tou integritou, člověk musí mít schodu mezi tím, co si myslí, co žije, co píše na internet. Ostatně totéž říkali už staří řečtí filozofové (tedy až na ten internet, mluvili o naších činech obecně). :)
    Ať se daří a ať to běhá.
    MM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Samozrejme, pobihani je moje uchylka, urcite bych i rad veril, ze je to "to" prave, co z lumpu udela Rychle Sipy:)...
      To, co rikas zni logicky, taky verim v pozitivni efekt urcite posedlosti --at uz je clovek rybar, vcelar nebo filatelista:)..Nicmene, ja jsem to spis bral v tom svetle bezeckeho boomu..= beha skoro kazdy.. a tak jsem se statisticky dobral k tomu, ze ti co behaji, nejsou o moc lepsi, bohuzel..
      Ale pry to ted plati jen na "ultras":), coz zase muzu potvrdit, na mych kamaradech to plati na 100%..
      Tak jako tak.. krasny je, ze kamarady potkava clovek i po ceste z prace -- vcera Tebe na naplavce, dneska RIDa v Jindrisske.. kazdy s batuzkem na ceste z prace domu... Jak by rekl Simek s Grosmannem .. kazdy ve sve vlastni tramvaji:)..
      At nam to beha! Tesim se na dalsi pivni beh! 12:)

      Vymazat
    2. MM je moudrý muž :) Ale pravdu máte určitě oba. Ten běžecký boom je sezónní záležitost, i my sami to vždy reflektujeme jen na jaře, pokud si pamatuji, a navíc - mimo větší města je to dost nezřetelné, aspoň u nás se nic takového opět nekoná :) Ty desetitisíce nadšených účastníků všech různobarevných městských 5 km závodů s fotografií s celebritou v ceně startovného je dostatečně široký vzorek na to, aby se mezi nimi našlo celé spektrum vlastností, ale u ultra, tam si myslím, že to síto už je natolik jemné, že naopak ti, kdo jsou schopni se i opakovaně účastnit třeba Olafových akcí, musejí vykazovat řadu společných znaků, sklony k sebepoškozování počínaje :) Jestli jsou v něčem "lepší", to si netroufám hodnotit, ale nějaký sociolog by to mohl prozkoumat :)
      BTW, pivní běh... Plzeň? :)

      Vymazat
    3. :).. drime v tobe dobry statistik! :)
      Samozrejme -- myslim si, ze jsem pozitivni clovek.. Ovsem v porovnani s MM jsem vylozene negativni oportunista:)... Pri spolecnych akcich si vzdycky uvedomuju, ze prostor ke zlepseni (na me strane) je temer neomezeny..:)
      "Obeh" Plzne.. tedy v nejake zkracene verzi s dobehem na nocni autobus do Prahy zni skvele... Nadhodim ve zdejsim krouzku:).. Pokud se to nebude hodit, tak zkusim za Tebou dojet, ze bychom mohli "predbehnout":) trasu, nebo aspon jeji podstatnou cast.. asi jako predskokani...
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    4. To víš, jeden semestr základů statistiky před čtyřiadvaceti lety se pozná :-)
      Ta Plzeň - sám nerad plánuji moc dopředu, tak kdyby se vám někdy chtělo a bylo trochu času, stačí říct den dva předem a bude :)

      Vymazat
  7. Běhej (pro sebe a podle sebe) a piš (pro sebe i pro nás)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Ses pochopitelne milej.. Nicmene, musim ted "postupne" a "v ramci moznosti"..:).. zrychlit. a to bude zajimave... Nejak jsem -- ne snad zlenivel, ale bavi me behat ty jalove kilometry (junk miles).. koukat se kolem, bavit se s domorodci..:).. ale, slibil jsem trenerce nejake to usili. A sliby se maji plnit nejen o Vanocich:).
      MSF! Tesim se na shledani! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...