neděle 23. dubna 2017

Měřit/neměřit,.., počítat/nepočítat.. Toť otázka..aneb vzhůru na Albion! :)

Musím si zvykat (z pozice staříka), že všechno se mění a i moje původní profese se v současném světě stává téměř nepřítelem státu, ne li celého lidstva.:) .. Ano, být statistik a analyzovat data může být v současné době relativně nebezpečné povolání..:).. Žijeme v  době, kdy například analyzovat rozdíly mezi pohlavím, rasou respondentů, náboženstvím, případně jejich sociálním statutem se posunuje a balancuje na hraně společensky akceptovatelného výzkumu:). Řada biologů, sociologů a psychologů už to poznala na vlastní kůži.:( Oficiálně se ze všech stran dozvídáme, že vlastně žádné rozdíly nejsou... A podle základní poučky demagogů -- aby nedošlo k pomýlení a špatným náladám -- se pro jistotu daná data přestávají poskytovat a sledovat. Takže například v evidenci trestných a násilných činů se v řadě zemí nedozvíte o osobě pachatele už téměř vůbec nic. Ale ono to platí často i na úrovni managementu firem, složení tříd ve školách, atd. Ale abych se vrátil k běhu, to moje profesní povzdychnutí s mým běžeckým rozpoložením nepřímo souvisí...:)

Jsou pochopitelně mezi námi pobíhači a běžci tací, kteří mají odblokované všechny čakry:), při ranním běhu stačí nejen odcvičit ranní pozdrav slunci, ale převézt babičky a děti přes silnici, případně udělat ještě několik dobrých skutků ... Běží si jen tak, vnímají tu nekonečnost přírody a jsou s ní v hlubokém souznění a svýma nohama vyťukávají do země (Země?) samé pozitivní zprávy ... Prostě - běhají jen pro radost, nic neměří, nic si nepíší, ani nepočítají.. a nějaké závody nebo dokonce úsilí o zlepšení a osobní rekordy jsou jim vzdáleny...:)

Samozřejmě je to na jednu stranu lákavé.. I kdybych jim všem věřil, tak běhat jenom tak, jak běháme s kamarády (odněkud, někam.. případně odněkud domů..), vnímám pro sebe (a za sebe)  špatně a srabácky. I já, nezávodník a duší žena, cítím, že občas závodit je naprostá nutnost.

Vím, vím.. svoje "nejlepší" časy a výkony těžko překonám. Ten proud času je neúprosný. Ale doprčic! Tím, že zavřu oči, problém nezmizí. Tím, že se přestanu "měřit", analyzovat a závodit, vlastně nemám šanci pořádně bojovat a zjišťovat, jak na tom doopravdy jsem..:). Znám celkem hodně lidí, kteří dřív závodili, ale jako starší s tím úplně přestali. Těm jejich vysvětlením o běhání pro radost, souznění s přírodou .. nepotřebě se měřit, hloupých soutěžích... moc nevěřím. Statisticky vzato bych to bych věřil sotva pěti procentům z nich.:)

Nejlepší odpovědí mých kamarádů je --  "Nelži sám sobě"! :)...

Proto se snažím "v rámci možností":)  měřit (i když to často popletu) jak moc a rychle běžím a bohužel to nejsou moc příjemná zjištění :). Tedy pravda. Kamarádi si ze mě dělají legraci -- pravidelně zapomínám zapnout/vypnout Garmin a tak je nepsaným pravidlem, že v naší skupince já mám vždycky na hodinkách nejméně kilometrů a běžím nejkratší dobu... To pak je těžké se zlepšovat, že? :)

Proto ta nutnost čas od času se nechat správně změřit, někde závodit ze všech sil. Prostě něco diametrálně jiného, než když "běžím":) po horách, kde se "kochám" a navíc se ještě můžu úspěšně vymlouvat na svoji šero-slepotu a závrať :).  V rámci hesla - "Nelži sám sobě"!  - se znova pokusím poprat se svojí pomalostí, běžet stabilně a dostat ze sebe co nejlepší výkon...

V pátek [v rámci závazkového hnutí na počest Prvního máje:)] mě čeká sice náročná, ale krásná akce -- po všech stránkách. Rovinatá stomílovka v Anglii, běží se z Londýna do Oxfordu, cíl je v prostorách Oxfordské univerzity.. Obecně rychlá trasa, blátivá, s tradičními rozmary ostrovního počasí, kdy statistika teplot během závodu má rozpětí od -10C do +30C a povinná výbava připomíná požadavky na skyrunnerské akce v horách.

Navíc, je to běh point-to-point, tedy odněkud někam:), [s tím bych měl mít zkušenosti] který má řadu logistických zátočin. Pevně věřím, že je tradičně dokážu využít ve svůj prospěch - posuďte sami. Organizátoři v podstatě nepočítají moc s tím, že by to člověk běžel bez podpory... Jsou tři drop-bagy, (Mile 51: Henley, Mile 71: Streatley a Mile 100: Finish at Oxford). Maximální velikost balíčku je 20x30x20 cm (!). A tak jsem jim zavčasu napsal, že přeci jen se potřebuji přepravit z Oxfordu do Londýna, pak na letiště a domů.. a asi bych se měl aspoň převlíknout, nemít na sobě hadry, ve kterých poběžím 160 km bahnem podle řeky.. Abych se dostal do autobusu/vlaku.. A tak mi bylo přislíbeno, že si do cíle mohu dát o něco větší drop-bag, rozumné velikosti, dokonce to potom dali i do propozic.:)



Při vzpomínkách na Londýn a detailním studiu místního dopravního systému nakonec volím naprosto punkovou, nicméně velmi promyšlenou variantu. Přiletím v pátek odpoledne na Gatwick, relativně na lehko, bydlení mám na Victoria Station, kam mi jede expres z letiště (důležité pro návrat!) a kam se dá rychle dostat buď autobusem, nebo kombinací vlak-metro z Oxfordu. Plánuji, že brzo ráno vstanu, kufr nechám na recepci, vyrazím v závodním na start (Richmond, asi 30 minut metrem) .. Tam se zaregistruji, odevzdám balíčky do cíle a na stanice.. A pak.. pak už jen v "klidu" poběžím 160 km podle řeky směr Oxford. Limit je 28 hodin, kdybych nedoběhl, tak je to celkem hodně komplikované.. mám večerní let, spolu s včasným nástupem mě to bude posunovat k rychlejšímu dokončení..

V cíli se moc zdržovat asi nepůjde, musím spěchat do Londýna, vyzvednout kufr a pak hupky šupky na letadlo. Na prvního máje už bych měl být doma, akorát včas, abych stihl průvod:) a políbit moji nejmilejší manželku pod rozkvetlým stromem:).

Ta logistika bude v jistém smyslu na úrovni náročnosti závodu, tím pádem to bude jednodušší.. Nicméně pozor! Každý kdo doběhne pod 24 hodin dostane "100 MILES - ONE DAY finishers buckle and race shirt", dokonce i ti, co doběhnou pod 28 hodin dostanou podobné, ale bez toho "one day".. Upřímně, z logistického hlediska by bylo záhodno se tam dostat pod 24h. Budu se soustředit na to, abych nezabloudil, abych měl rozpisy autobusů, vlaků..

V posledních dnech moje bylo moje pobíhání hodně posunuté do pozadí, v dané konstelaci jsem pyšný i na těch "pár":) km, co jsem ještě naběhal. Ale to není výmluva, jen připomenutí pro mě, že jsem držák! Díky za podporu! Pracovně to nazývám "Chytání letadla" a pravda je, že tlak na dokončení pod 24h bude na úrovni povoleného dopingu..:)

Všem, co se nebojí závodit, zdar! Ti co opravdu běhají jen pro radost mají můj obdiv .. a pro ostatní bych jen dodal.. Neboj se a jdi do toho.. Koneckonců - měřit se člověk může dobře jen sám sebou..:).

12:)
PS. Při diskusi s Lubošem jsem si uvědomil, že řada lidí může vnímat heslo "Nelži sám sobě" jako jedovatou slinu..:).. a že jim to nesedí s mým přátelským a pozitivním :) pohledem na svět. No, je to ale nepochopení. Myslel jsem tím, že si nechci lhát sám sobě, jak na tom jsem. Je dobré se nechat změřit, zabojovat.. a ať už to dopadne jakkoliv, klidně si nechat nakopat prdel:).. stejně se mít rád, neztratit tu vášeň pro pobíhání a občasné závodění.. i když se člověk může třeba pohybovat na chvostu mezi závoďáky, nic to u mě nemění.. zkusím to zase jinde, jinak a doufám, že lépe.:)

24 komentářů:

  1. Tady končí sranda a tak výjimečně vážně. :-)). Já i Sára ti držíme palce a křídla. Koukej to stihnout pod 24 a pak i letadlo. Sára by mohla domluvit donos od čápů, ale to by stálo prý asi 180 ropuch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... No verim a doufam, ze nebudu muset posouvat letenku.. Ale -- bojovat se musi.. jak rikala moje bavorska teta.."kdo se boji ..s*re v sini!"..:).. a trochu toho adrenalinu je i v pokrocilejsim veku potreba:).
      Dik za podporu obema! 12:)

      Vymazat
  2. To jsem se tedy zasnil při té topografii - Victoria, Richmond. Vypadá to tedy, že to pravé vítězství nebude v Oxfordu ale příznačně zpět na Victoria station. Takže přeji hlavně málo bahna a vody, a přesná měření, to ostatní máš pod kontrolou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, pri pohledu na fotografie z minulych rocniku se mi vybavil nas pametny Obeh Londyna:).. Taky me jmena zastavek a mestecek kudy se bezi vyvolavaji ruzne reminiscence.. Tesim se na to! DIK! Ostrovnimu behani.. ZDAR!! 12:)

      Vymazat
  3. I ty brute ?
    Dá se říct že já jsem Pavlovím "Nelži sám sobě odkojenej" Dřív jsem to považoval za dobré . Pak jsem se dostal mezi lidi jako si ty a to sem na tobě obdivoval že si něco řekneš uvěříš tomu a jdeš za tím a takovími jako já se nenecháš zviklat . A púořád i přez ty překážky věřís tomu svému a jsi v pohodě.
    A už je to tady už ses taky nakaženej :( Nebo to možná jen každý jinak chapeme. Nechci to pitvat ale toto heslo je vyloženě samonasírací a proc by člověk mel kazit naladu sám sobě na to stačí ostatní :))
    Dnes jsem si to heslo doplnil "Klidně si lži sám sobě když tomu uvěříš a učiní tě to spokoleným a štasným"
    Takový si mimochodem kdysi býval :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No nemyslim, ze bych se nejak menil -- musis rozlisovat mezi virou, presvedcenim, predstiranim a zastiranim..:). Od sameho zacatku jsem si meril svoje kilometry, meril svoje nejlepsi casy.. Nikdy mi o ne primarne neslo, ani ted nejde.. Ale vynechat to? Totalne rezignovat na jakoukoliv zpetnou vazbu? Samozrejme, casto prozivam ten boj pri uplne obycejnem pobihani.. Nicmene se domnivam, ze aspon 1-2-3x do roka si chci zabehnout neco, co se opravdu meri a co je aspon trochu porovnatelne. Proto kdybych vynechal aspon par akci, kde mohu a budu zavodit -- tak bych lhal sam sobe:). Az si otevrene priznam, ze mi to treba vylozene nejde:), ze se bojim zavodit.. tak pak je to (u me) v poradku.[i kdyz proc? pokus se mam rad a rad beham, tak nejaky "vyprask" na zavodech to nemuze zmenit:)]. Proste pokud mozno sam sobe si vzdycky priznavat pravy stav veci..
      Nemusis se bat.. Porad je to u me stejny.. "Pomaly beh leci vsechno"..:)..i relativne obtizne obdobi, ktere ted mam. A proto si rikam, ze bych mel zkusit bezet zase jednou trochu rychle! Poprat se s tim, co to pujde, projit si svymi krizemi a na konci vyjit zase silnejsi:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Tedy, to je krásný plán. A ta přezka - nádhera. :-) Jen mi je tě vždycky líto, když čtu ty šílené logistické přesuny.

    Chtěl jsem si rozkliknout tu blátivou fotku a je moc malá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Naopak.. Logisticke presuny jsou korunou dila..:)
      Pomahaji mi myslet na to podstatne.. V poradku se dostat domu:).. a pritom si uzit celou akci. [Tu fotku jsem dal vetsi:)]
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Dovolím si nesouhlasit. :-) Co si vybavuji zážitky ze závodů, tak neoddělitelnou částí bylo zevlování o závodě, popíjení a pojídání čehokoliv, kecání s ostatními závodníky a dobrovolnicemi, válení se po zemi atp. O tohle všechno se ochuzuješ. Vím, že to jinak nejde, protože máš povinnosti. Jen bych ty přesuny nenazýval korunou díla. :-)

      Vymazat
    3. :).. ovsem to je pohled svobodneho, mladeho cloveka..
      :) to valeni se po zemi s dobrovolnicemi -- jjo.. kdepak! [I kdyz ne, ze by to neznelo zajimave:)]
      No obcas se podari, ze si mohu tu atmosferu uzit v naprostem klidu.. ale u rady zavodu vlastne specham tam, po zavode jsem skoro na hadry, stastnej.. dam nejaky pivo, zkonsoliduju se a presunuji domu.. To zevlovani si uzivam po ceste, spolu s radosti.. ze se mi to podarilo narvat do sveho rozvrhu..
      Ale uz se to zlepsuje!:)
      Ne ze bych se valel s dobrovolnicemi:), ale verim, ze i tady si vychutnam tu pozavodni atmosferu..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Budu drzet palce. Zrovna jsme tu ten tydny meli sucho a zrovna tenhle tyden ma trochu zaprset... :) Tak snad toho bahna nebude moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dest a Ostrovy patri k sobe, stejne jako mladi k socialismu!:)
      S tim nic nenadelame. Ale i kdyz jeste nemam veci pripravene, musim udelat tahaky na dopravu, na mezicasy, na stanice.. tak se zacinam usilovne tesit!! Je to zase v duchu meho pojeti zavodu.. Nezavisle, trochu fanfaronsky:), ale promyslene a ze vsech sil! :).. Dik, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Prekvapuje me akorat, zes do Oxfordu neposlal nejaky prednaskovy paper, kdyz uz tam budes mit hodinku casu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Dik!.. Je videt, ze jsi dusi akademik a stejny podes, jako ja.. Nicmene dobiham v nedeli a i univerzity silne orientovane na vedu a vyzkum drzi volno:). Take jsem si pohraval s myslenkou tohle udelat pred zavodem, ale to by mi prislo jako jako rouhani.
      Tak at nam to beha.. a "optimalizuje":)! 12:)

      Vymazat
  7. 100 mil ... to zní hezky :-) Budu držet palce!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. zni to hezky.. bude to stat za to.. na te trati "trochu" "trpet"..:). Dekuju! Tesim se! 12:)

      Vymazat
  8. Ano! Přesně tak!! A já se pod to podepisuju a já s tebou souhlasím. Ono je hrozně těžký pozorovat své vlastní vzestupy a pády (tedy hlavně ty pády) a nenechat se otrávit. A módu zenového běžce dosáhne - podle mě - málokdo, protože navzdory tomu, že je vytrvalostní běh primárně individuální sport, člověk jakožto tvor společenský, se občas potřebuje s ostatními primáty sejít, pozvednout kyje, zabušit si v prse a předvést, že on je ten nejrychlejší lovec mamutů. A nikdo mi nevymluví, že každý, kdo se hlásí na nějaký závod, se na něj hlásí s určitou představou a je jen otázka, nakolik se odkope a kolik veřejně přizná (a bude riskovat, že to nevyjde a bude za blbečka). Věřím, že většina z nás cílí své běhy někam - na určitou vzdálenost, určitý čas, na nějaký závod, nějakou akci, něco, co nám pomáhá udržet motivaci. A ve své radikálnosti věřím, že málokdo by vydržel běhat stovky kilometrů měsíčně, aniž by neměl před sebou na špagátu na tyčce nějakou tu bimbající se mrkev... To je totiž trochu jiná liga, než si odšolíchat dvacet, třicet týdně, když je zrovna pěkně a chce se mi...
    Přezku koukej přivézt, zbytek se poddá - skupina ti věří!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Hodne presne, aspon z meho pohledu. Stejne jako muzu vetsinu roku byt slusny clovek, vsem ustupovat.. Tak jednou za cas vnimam potrebu si postavit hlavu a jit do boje..Zase aby si nikdo kolem a hlavne ja:) -- nemyslel, ze jsem nejake orezavatko.
      Obzvlast u starsich panu, mi prijde potreba zabojovat s tim pohodlnym dedkem ve mne:) a pustit toho tygra ven!:) .. Citim, ze poprat se s tim a ziskat silu do dalsich dni .. je presne to, co ted potrebuju!
      Vsemu zdar! Aneb jak rikala zde mnohokrat zminovana bavorska teta.. Kdo se boji.. se*e v sini! 12:)

      Vymazat
  9. Ahoj,
    160km na ostrovech .. no to bude super, hned bych běžel taky. Všechno ukazuje na to, že to bude super závod a dá vzniknout super zážitkům. Budu moc držet palce. Logistika je hodná mistra a je to třešinka na dortu.
    K tématu měření/závodění/sebe lhaní mám dva pohledy.
    1. pohled technický - aby systém dobře fungoval potřebuje zpětnou vazbu a regulaci. Systém bez jednoho, nebo bez druhého dříve či později vede k destrukci (nejlepší je regulace založená na zpětné vazbě). Proto tvrdím, že měřit, závodit je třeba a z výsledků je třeba dělat rozumné závěry a opatření. Sebe obelhávání v této zpětné vazbě představuje šum a falešné signály, a při rozhodování je potřeba zvážit možný výskyt takových "falešných informací" a jejich možný vliv (váhu) na moje celkové rozhodnutí. V matematice je to krásná věda. :)
    2. podhled psychokouče - sebe lhaní je pro člověka jako spánek. Drtivá většina lidí ho k životu potřebuje. Někomu stačí málo, někdo potřebuje víc. V každém případě sebe lhaní nám jako spánek dává sílu a naději překonávat obtíže. Při vnitřním dialogu se svými vlastními lži si člověk třídí myšlenky a postoje. Spousta z nás ví, že některá naše rozhodnutí v životě byla způsobená sebe lhaním (falešnou informací), to ale neznamená, že taková rozhodnutí byla nutně špatná.
    Závěr je tedy jednoduchý, měřit si běhy mi dává smysl, chodit na závody je rozumné a občas si něco nalhávat je normální, spustě lidem to pomáhá a nemusí to nutně být něco špatného. (jak říkávala maminka - všeho s mírou)
    V každém případě hodně zdaru a ať se daří!
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) uz se tesim na nejaky vecerne pivni beh, kdy to dokazes s tim laskavym pohledem shrnout .. Jako bych slysel doktora z vesnicky.. ["To mam taky" :)]
      Trochu bych rozlisoval semanticky "lhani" a "projekci svych snu a prani".. tedy zejmena pokud jimi ziju:). Ja, napriklad jsem se tesil, veril a planoval, ze budu behat daleko.. a to v dobe, kdy jsem sotva par kilometru tezce funel na pase.. A ani tehdy, ani ted to neberu jako lhani:).
      Tak at nam to beha a nasim kamaradum zdar! 12:)

      Vymazat
  10. Už budu jen nosit dříví do lesa, když řeknu, že obdivuju jak sportovní tak logistickou stránku Tvých akcí. To je prostě neskutečné, jak Ty si dokážeš k těm endorfinům vyrábět i adrenalin. Ale to všechno okomentovali ti přede mnou. Tak už jen popřeju hodně štěstí a jsem si skoro jistý, že na tom Tvém triku se nápis ONE DAY objeví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky moc! znas to sam.. u me k tomu idealnimu profilu "pobihace" patri i to, ze se clovek nejak neokazale (casto partyzansky a bez podpory) dopravi na start a z cile.. a nikdo z jeho blizkych neni oslneny "dokoncenim".. kdy se to moje behani stava sice silenym konickem, kteremu jsem definitivne propadl:), ale porad je to moje hobby.. stejne jako filatelistika nebo chytani ryb:).
      Tenhle rozmer behani a zavodu se mi desne libi... vsemu zdar a nekdy zase v udoli na videnou! 12:)

      Vymazat
  11. A ja myslela ze jedes do Londyna pracovne.. Tohle je urcite lepsi vylet, tak si to pekne uzij!! Logistika jako vzdy nema chybu.. Ja zavody miluju, pro me je v tom vsednim blazinci poradna motivace se dokopat a vykopat z baraku a jit si zabehat.. Bez toho by me to nebavilo a urcite bych toho nikdy tolik nenabehala.. Takze zavodum zdar a brzy na videnou! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. uz se tesim.. z mi to za par (doslova) tydnu vsechno ukazes.. jak si i kousek trati oznacim.. a pak i snad cele zabehnu:).
      Presne tak. Nejsem zadny velky sportovec, ale cas od casu je potreba tu "rukavici" zvednout:) a jit bojovat.. MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...