neděle 14. října 2018

(Ultra) Maratónská super-kompenzace, aneb maratón ve Stromovce jako průzkum bojem:)

Když se mě před několika měsíci Míša M. ujala:), tak jsem byl běžecky skoro zlomený. Ronda v háji, větší ultra už jsem v duchu odpískal a začal slovy Veverky Sudetského vážně přemýšlet o nákupu prutů, abych se místo běhu dal na rybaření:)...

Navíc při řešení GDPR -- tedy při pohledu na své rodné číslo :) -- člověk moc optimismu nezíská:), ale bojovat je třeba (!). Listoval jsem si proto svými zápisky tady na blogu z doby před 8-9 lety a snažil se vzpomenout na svůj každodenní boj, na cílený "trénink" a hlavně se znova přesvědčit, že to funguje:). A tak jsem se snažil (v rámci možností) připravit na maratón, i rychlejší běhy, tempa, výběhy do kopců.. Nadšení a zoufalí muži dělají často zoufalé věci, že?

Můj nejlepší maratónský čas má hodnotu 3:03:35, ale je z roku 2012 (Stromovka), po padesátce jsem většinou hladký maratón běžel v rozmezí 3:30-3:27.. ale má to všechno takový zhoršující se trend.:). Takže letos, když jsme po mém utra-maratónském extempore v Irsku s Míšou plánovali Stromovku jako "poznávací" maratón (průzkum bojem), tak Míša věřila v čas kolem 3:25, já si po Irsku upřímně říkal, že cokoliv pod 3:30 bude naprosto skvělý...

Týden před maratonem (minulý pátek) jsem s Míšou běžel něco delšího v Břežanském údolí (26km), kdy jsem od ní sice slyšel, že týden před maratonem to není úplně optimální, ale že si s tím jistě poradím..:). A při běhu jsme probrali moje šílené plány na další rok i "strategii" na Stromovku, slyším sám sebe, jak říkám, že bych chtěl rozbíhat pod 4:30 na kilometr -- a na co se M. dívala divně, protože moje tempové běhy byly cílené na 4:40 plus mínus.. Ale jak vtipně podotkla, zvyky z ultra se hodí.. Pokud to dobře rozběhnu, tak nějaké píchání v boku nebo jiné bolístky mě moc nezpomalí:).

Večer se chystám takový rozechvělý:) na závod.. přemýšlím jaké si vezmu boty ("růžovky, adidas boost), tričko.. a moje nejmilejší manželka to komentuje slovy, ty naděláš.. vždyť je to jen 42 km..:). Snažím se jí vysvětlit, že bych to ale rád běžel rychle.. pod 3:30.. Na to mi říká, 3:30? Já myslela, že poběžíš na 3:12! Dvanáctka je přeci tvoje číslo, ne? Potřeba vysvětlit, moje D. neběhá a vůbec tomu nerozumí:), nicméně se velmi často trefí do mých výsledků, viz například poslední Irsko.. Během pár minut jí velmi sofistikovaně vysvětluji, že tentokrát.. tentokrát je ale úplně vedle, jak ta.. borovice:). Před měsícem těžké ultra, po krátké regeneraci jsem to postupně rozbíhal.. trénoval jsem tempa zhruba na 3:25...Vyslechla mě, ale zopakovala, že když se budu snažit, tak že doběhnu 3:12 a zase si začala číst knížku. No nezabili byste ji?:)

Ale trochu mě to nahlodalo, říkal jsem si, všichni mluví o maratónské super-kompenzaci ve smyslu, že například po regeneraci po maratónu si běžec střihne třeba velmi rychlou desítku.. No já jsem měl náročných 200 v Irsku, tak by maratón (v tomto pohledu také 1/4 vzdálenosti) mohl být dobrou "super-kompenzací":).. A tak jsem rozhodnutý to rozběhnout co to půjde, v rámci možností:).

"Trochu" mi to kazí moje ultra zvyky. Velmi vydatná snídaně (tři vajíčka na sádle se škvarky) se při rozklusání ve Stromovce velmi silně snaží podívat ven z mého žaludku, aby zjistily, co tak zajímavého se tam venku děje.. Nechávám D. vzkaz, že je mi blbě, že nevím, jestli budu zvracet teď, nebo až na trati. Ale vím, že jsem v sobě dokázal udržet jídlo i horší situaci.:). Vítám se s Míšou (a s Petrem) a dávám jí do úschovy svoje dvě Kofily. Míša vtipně glosuje, že netušila, že se na tohle běhá.. Možná ultra?:)  Stačím ještě na sebe prásknout vajíčka, vidím oči v sloup:) .. a jdu na start.

Já, jako číselný labužník, dokážu ocenit svoje startovní číslo 43, stojím až moc vzadu.. Ale pak mi uvědomím, že M. se sem speciálně táhla, aby mě povzbudila a aby mi pomohla... To nejde běžet první půlku nějak opatrně. "Valar Morghulis" ! .. A vyrazím ze všech sil. Moje hloupá výchozí pozice na startu mě sice stojí trochu extra sil, ale brzo si najdu svoje místo v závodu a postupně točím kilometry.

Tak, tak... I ve starých kamnech můžou občas bouchnout saze:). Prvních 10 kilometrů pod 43 minut.. Říkám si, herdek, to nemůžeš moc dlouho vydržet.. Na takovýhle sprinty:).. nejsi připravenej.. ale půl maratón 1:32:23. Začíná mi pomáhat Míša.. natěšená tím, že se fakt snažím.. tak se mnou pobíhá a doslova mě táhne, stejně jako malé děti táhnou za sebou dřevěného kačera na provázku:). M. moudře 2-3 kroky přede mnou (říkám si, až budu zvracet, aspoň jí nezašpiním), ona mi potom vysvětlila, že když běžela vedle mě, tak jsem měl tendenci něco furt povídat.. Cílem bylo, ať nemluvím a běžím, co to jde..

Po každém okruhu přecházím do chůze.. Těch pár potenciálních ušetřených minut mi teď nestojí za riziko ztráty sil. Stejně jako velcí běžci uvažují o optimálním gelu, tak i já zpytuji svědomí a přemýšlím, že příště asi zkusím chleba s paštikou/chilli a chleba se sádlem a na trať Jesenku/Piknik/Pikao :). Ale konec se rychle blíží.. V závěru posledního kola je mi jasné, že to bude skvělý čas.. Zpomaluji, abych nedobíhal v poblitém tričku:).. Na oválu profesorsky:) kontroluji čas na hodinkách a dobíhám v neuvěřitelném čase..

3:11:59

O vteřinu dříve než řekla moje D... 55 místo, 8. v kategorii .. "téměř důchod":).


Možná si pamatujete na skvělou reklamní hlášku z minulého tisíciletí: "Jsem holčička Vendulka.. Poslouchám maminku a Evropu 2" :)... Tak já musím přiznat, že Evropu 2 sice neposlouchám, ale svoji nejmilejší manželku evidentně ano.:). Typický běžec pod pantoflem.. Žena řekla 3:12, běžím na 3:12..:).

Všem za podporu, TB trénoval ve Stromovce a v protisměru mě několikrát zdravil a povzbuzoval, Niki s kočárkem v zatáčce.. Ale hlavní dík patří samozřejmě Míše M. Tedy, co ta ze mě dokázala dostat? Klobouk dolů. Jsem přesvědčený, že kdyby měla v péči babku s chodítkem, tak do roka je z toho maratón pod 4!:)

Všemu zdar! Našim kamarádům, trenérům a ultra.. zvlášť!
12:)

18 komentářů:

  1. Valar dohaeris! A tys to naplnil ve všech směrem :-) Nenapadlo D. začít sázet na dostihy? Třeba? Jako? :-) Veliká gratulace, zaběhls to neskutečně, nádherný čas!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ja se uz na tu posledni sezonu Game of Thrones musim vazne podivat, abych jen tak neblafoval na zaklade vypraveni syna:).
      No D. a dostihy to zni stejne nadejne jako D. a bezecke zavody, takze urcite ma sanci porazit Fortunu:).
      Dekuji! 3:12 je nadherny cas.. i skvele cislo:). Jak rikal major Tronik v Cernych baronech.. kontrolni otazka soudruzi.. Sedim na tretim patre.. Jake asi mam cislo kancelare? .. Ano.. 312 je spravne! :)
      12:)

      Vymazat
  2. Sláva, tak je co zapíjet, a co je ještě lepší, je síla a chuť zase něco šíleného plánovat!! Běžel jsi krásně vyrovnaně (a odhodlaně), ještě jednou moc gratuluju!! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. jsi moudry muz.. Vis, ze i prosty pobihac potrebuje cas od casu neco, co je mimo jeho ocekavani.. neco, kdy si muze rici.. Hynku, Vileme, Jarmilo..:)... Jeste to s tebou neni tak spatny.. Jeste se umis o svoje veci poprat:)..
      A takove "boje" aspon mne davaji velkou silu do dalsich (obycejnych) dni..:). A ty silenosti do budoucna? Verim, ze to budou krasne veci.. Verim v loterii na WS (uz je tam tech listku sakra hodne).. a dalsi dve stomilovky jsou doslova lahudky:). Stoji za to na ne trenovat..
      Na rychlostni silnici z Aten do Sparty je ted dopravni zacpa:).. takze pokud se nezlepsim na 100km aspon na 9 hodin, tak se do osudi nedostanu:). Ale zase to me uvolnuje.. V zari budu tedy v horach!
      Do hospody a na tvoje vypraveni se tesim! 12:)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. :).. diky moc! Sel jsem do toho podobne jako ty.. Pripravenej podlezat cilove branmy, kdyby padaly:)..
      Tesim se na nejake setkani! 12:)

      Vymazat
  4. Jsi neskutečný borec. Klobouk dolů. Ve mně kdyby takhle bouchly saze, tak se rozsypu, ale tys ten řízený výbuch evidentně zvládl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ale znáš to.. Jak to dopadne? Někdy ví Bůh.. jindy .. výbuch:).
      Evidentně se podařilo z neřízené reakce.. udělat velmi řízený proces:). Za to jsem velmi vděčný.. a zase se ukázalo, jak moc se na různých závodech "šetřím":).. Rezervy by tam ještě nějaké byly.. Teď jen abych se úplně nezničil..
      Budu se těšit někde na setkání.. ať už v údolí, na závodech.. POPu, nebo v hospodě..:).. Ať nám to běhá..
      12:)

      Vymazat
  5. Dost dobrá superkompenzace, hluboké klanění až k zemi! A kdy bude ta hospoda, kurňa? (po Spartathlonu jsou všichni jako rybičky, vykecávají se v TV a v klubu nic ???)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. na klaneni se vykasli.. Aby te nechytla zada:)..
      Hospoda je podle vseho 23.10.. Jitka posilala mail. Kdyztak napis, poslu dispozice hlasovani o miste, kde to bude:)..
      Tesim se na shledani.. Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Krásný výkon či výbuch energie Honzo. Gratuluji k úžasnému času. Ty se dovedeš zmáčknout nejen při ultra! :-) Přeji ti ať konečně klapne losovačka na WS, naběháno budeš mít pod "dozorem" Míšo opravdu dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Dik, i kdyz vime, ze bys mi to natrel.. tak jsem s casem velmi spokojeny!:)
      Je dulezite se porovnavat sam se sebou..:) Tak at nam to beha.. a doufam, ze se nekde zase uvidime.. 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, skvělý - moc gratuluju!
    A to nejen k pěknému maratonskému času, ale hlavně k tomu, že sis vybral za manželku tak moudrou ženu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. to je ta spravna pochvala.. Ke spravne zvolene manzelce:)..
      Vzpominam si, kdyz jsem se pred dvema lety bavil se svym otcem ohledne nejakych otazek v manzelstvi:).. Tak mi moudre rekl, ze nedokaze posoudit, protoze on je v manzelstvi zatim kratce.. sotva 50 let..:)..
      Stejnou logikou .. i ja jsem se svoji D. relativne kratce.. neni to ani 30 let..:).. a tak si ji musim predchazet.. obzvlast, kdyz ma takovehle skvele predpovedi!
      MSF! Doufam, ze se uvidime na nejakych ultra.. a treba i popobehneme spolu.. MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Magic! Spartathlon je fajn, ale podzim v horach tez. April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)Zlaty slova.. Ja to nejdrive -- vzhledem ke svym zazitkum -- bral jako znameni, ze bych mel bezet Spartatlon.. a dotknout se nohy krale.. Ale zase v tu dobu se beha spousta krasnych veci v horach, ze?:).. Navic, se svymi vykony na hranici B limitu, bych jedine ohrozoval vysledky ceske vypravy.. tedy v pripade, ze by me vylosovali:)..
      A tak .. jestli zase zabehnu dobrou 24h, 100km nebo 100 mil.. aspon budu mit namet na premysleni:). Zatim jsou hory v zari jasna volba.. [jina neni:)].
      MSF! tesim se na shledani a na to, az tu vasi Pinzgauer paraden gasse probehnu..:) 12:)

      Vymazat
  9. No pane vybuch starika jak ma byt, moc gratuluju i kdyz trochu s krizkem po maratonu..
    Tady se ted v sobotu bezel Chelmsford maraton, tak me to teprve trklo. Je videt ze kdyz si clovek na to kaucovani poridi fajn zensky tak to pak jde samo :) Tak at ti to dal tak pekne beha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) maratony na Ostrovech maji vzdy sve kouzlo.. :)
      Dekuji.. ovsem tesim se, ze do jara se tvoje velkolepa:) zada daji do poradku [a ja se nerozpadnu:)] ..ooo jasny pane:).. a budeme spolu moci popobehnout v "tvem" reviru.. Budu se tesit! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...