sobota 7. listopadu 2020

Jak je důležité míti... pejska:), aneb 5+7=12 (!)

Jeden můj kamarád na dotaz kolik mu je let pravidelně odpovídá, že neví, protože se to pořád mění... jiný zase zdůrazňuje, že věk je jenom číslo:)... To já ta "čísla" vnímám a pokud to jde, tak se z toho raduji. Zdárně a potichu jsem u sebe "na chalupě" oslavil narozeniny a jak je vidět z číselného součtu, věřím, že bych mohl mít zase čísla na své straně. Schválně jsem dal chalupu do úvozovek, protože já mám svoji chalupu vzdálenou od domovních dveří tak asi 12 metrů...:). Moje klubovna (zašívárna), technická místnost... mužská okupační zóna, kde se permanentně může pohybovat jenom můj pes:)... je podle mě nejdůležitějším stavebním kamenem a kotvou pro šťastné manželství, obzvlášť v "zamykacím" období. 

Odsud s Deri na dálku učíme, počítáme a konzultujeme. Jako správný youtuber:), nepodceňuji přípravu na vysílání - vždycky zajdeme s Deri na delší procházku, aby při "tom" nezlobila. A jako na správné chalupě, zatopíme v krbových kamnech, sedneme-lehneme k ohni a přemýšlíme (já), plánujeme (spolu) a odpočíváme/zlobíme (Deri)... 

Po/při našem společném popoběhnutí na konci často musím Deri táhnout v parku na šňůře a tak poslouchám výtky od ostatních -- jak trápím pejska, že se mnou musí běhat v tom blátě (Deri po běhu v údolí vypadá jako polomáčená sušenka), ale tenhle pohled (většinou) majitelky gaučového pejska ukazuje na hluboké nepochopení čistých radostí "normálního" (venkovního) psa... Moje Deri zná Prokopské udolí nazpaměť, obzvlášť všechny potoky, kaluže, oraniště a vůbec všechna místa, kde se může vyválet v bahně:). To vždycky utíká napřed, skočí do kaluže-bláta a rozvalí se tam .. no jako v lázních. Prej chudák pejsek:)...

Jak jsem rád, že ji mám. Vlastně v té záplavě naprosto nesmyslných omezení, zákazů nočních vycházení s vyjímkou venčení psů už jen čekám, až se mě sousedi a známí (kteří nemají psy) začnou ptát.. Můžeme si půjčit Deri? Potřeboval bych si zajít kousek vedle ke kámošovi, večer zaběhat v parku...:)... Já bych to v Praze viděl jako zajímavý podnikatelský projekt ... "Půjčovna psů"..:)

Pro "novou sezónu" jsem se rozhodl postupovat trochu víc šíleně, než je mým zvykem:). Řeknu to kulantně ... Nevidím tak dobře, jak bych při běhu v terénu potřeboval. Stín to tehdy hezky vystihl, že mu v Ledville najednou došlo, že "slepec" houbec vidí:). No tak špatné se mnou zase není, ale třeba v noci, za šera, nebo při mihotavém světle můj běh může připomínat zatoulanou babku s nůší, případně s chodítkem:)... protože já při rychlejším běhu padám jako listí na podzim -- tedy pořád.  

Rozhodl jsem se tomu aktivně postavit. Pro běh v terénu tak střídám různé brýle, včetně i těch na čtení, které jsou asi o 3 dioptrie slabší, takže vidím o dost jinak a hůř:), oči se musí víc přizpůsobovat, ... Je to podobné jako "americká noc", když filmaři natáčejí noční filmové scény během denního světla:). Snažím se zapomenout na nějaký úsporný běh, na blátě a v terénu se snažím běhat silově, zvedat víc nohy, ve větší frekvenci, lépe držet rovnováhu. Uvidíme, až zvýším zátěž a začnu ještě víc běhat za šera a v noci, ale zatím dobrý:).

Co mi pochopitelně schází je větší kontakt s lidmi, se studenty, s kamarády... Snažím se respektovat obavy a postoje ostatních (na příkazy strany a vlády -- pokud není přítomen policista nebo hlídač -- kašlu). Nechci ať už ohrozit-vyděsit-naštvat někoho už tak dost vyděšeného, nebo naštvaného. Chtělo by to nějaký signál, třeba potápěčské OK, že já jsem ok, že kvůli mě nikdo nic nemusí.. aby, když se potkáme takoví dva, tak můžeme existovat normálně. Aby to nebylo... já myslel, že ty myslíš, že já myslím...:). Prostě kvůli mě si nikdo nemusí zamotávat hadr kolem obličeje, obzvlášť venku...  [Ostatně soudím, že to, že děti nechodí do školy, je zločin]

No, ... ale aspoň na dálku obdivuji konzistenci a výkony kamarádů na Garminu. Tohle je trochu ošemetné. Snadno se může stát (a už jsem to mnohokrát slyšel), že sledovat, jak se někomu daří, jak dobře trénuje a zlepšuje se... může mít devastující vliv:). Dívat se jak Petr V., Míša, Malý medvěd.... tam sází "easy run", výklusy ... pod 5min/km v terénu, jak sbírají km, jako děti pokémony... to může být depresivní:). Snažím se intenzivně bojovat na víc frontách, takže občas ten běh je až na páté koleji, a proto se utěšuji... Vydrž, postupně, vytrvale... a nezapomeň si pravidelně dělat radost!

V mém úkrytu za "želvou" v Prokopském údolí zůstalo po "divokém" Keltovi ještě asi 7 piv (3 z toho nealko) a tak jsem si naplánoval, že pokaždé při nějakém delším běhu poběžím okolo, "hospoda " bude stále otevřená:) a dám si pivo... Asi týden potom běžím nedaleko a těším se na pivo... doběhnu do hospody... a prázdno:). Hned jsem si vzpomněl, jak odpověděla moje bavorská teta strejdovi, když se divil, že ve sklepě není žádné pivo. "To pivo by muselo mít rohy, aby se mohlo bránit!"... :). Pro příště musím pro pivo dát i rohy:), nebo lépe schovat!

Tak ať nám to pokud možno reálně a ne-virtuálně běhá a kamarádí! Všemu zdar, ultra a pití piva... zvlášť! [Jdu si udělat lepší schovku/hospodu:)]

12:)

11 komentářů:

  1. No vidíš to! Že máš "chalupu" v uvozovkách vím, ale že máš schovanou "hospodu" v uvozovkách ses nepochlubil. A teď už je na nějaký výběh do "hospody" pozdě, když došlo i pivo ... Mimochodem, když to zmiňuješ, potřeboval bych při tom probrat Tvoje zkušenosti s brejlema, vidím prd a jsem uživatel začátečník. Ať Ti to pěkně běhá a dodatečně všechno nejlepší! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... hospodu uz si pripravuji "novou lokalitu"... a brzo "zavezu", aby bylo mozno pri behu kolem si dat pivo... jako by se nechumelilo:)...
      U bryli je nejlepsi ocni lekar, pokud nemas nejakou silenou ocni vadu, tak obycejne bryle vetsinou pomuzou.:)... Pri -10D, rozdilu 3D mezi pravym a levym okem a ... urcitou neschopnosti zaostrovat na rozdilne vzdalenosti i po "korekci"... asi nejsem ten spravny clovek na rady:). [Pokud bys mel neco podobneho, tak idealni by byly nejake multifokaly, ale slysim na to ve sportu spis narky, nez chvalu. U sedaveho zpusobu zivota, neotaceni hlavou ... to muze ledasco vyresit:)].
      Urcite probereme... teda verim, ze se nekde zase uvidime... ty zpomalis (a kousek popobehneme spolu).
      At ti to porad tak neskutecne beha! 12:)

      Vymazat
  2. Letos se podzim krasne barevne vyvedl,prevlada alespon u nas pozitivni zluta.Moc pekny fotky. U nas obcas mlha,ze by se dala krajet:)
    Deri krasne namocena si behani urcite uziva,jako nase Bailey koupani v rece. Slysela jsem v reportazi,ze stoupl zajem o pejsky z utulku,pry jak je homeoffice lidi maji vice casu:):) ( ja tedy ne),a zvysil se i zajem o venceni:)
    Tak at Ti to beha a Tvou schovku nikdo nenajde!
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jsem rad, ze i tvoje "pejskova" je stastny pes.. a ma podobne alotrie dovolene:). Ja kdyz beham v mlze, tak te svoji rikam "cuba baskervilska":)...
      Jen doufam, ze (a az) to pomine... myslim tim virusove silenstvi... a ze zase nebudou utulky plne pejsku, jako po vanocich...
      At to beha, at si drzime takovou tu normalni radost ze zivota..
      12:)

      Vymazat
  3. Je zajímavé, jak to mají šelmy psovité podobné. I Liška "zná Prokopské udolí nazpaměť, obzvlášť všechny potoky, kaluže, oraniště" Proběhnutí Liščího revíru 1.11. bylo ve znamení bláta, balancování na kluzkém podkladě ...Bylo to super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to rad slysim, ze probehnuti Prokopskym udolim poskytlo dostatecne prozkoumani potoku, kaluzi i oranist:). Driv jsem se snazil Deri okrikovat, aby se v tom nevalela... Ale potom casto jsem s sebou nekde na blate majznul... a videl sjem ten jeji vycitavy pohled.. "pan se tady slastne vali v bahne... a ja nemuzu!":).
      Takze vsemu zdar, objevovani stezek, a ultra.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
    2. Ano, liška v dobré víře ukázat krásy Prokopáku uspořádala společné proběhnutí, které se proměnilo v bahenní lázně :) Myslím, že řidiči aut, kteří poté brali domů zabahněné pasažery mě proklínají ještě dnes :) Honzo, dodatečně vše nejlepší a spoustu pozitivních výběhů! Liška

      Vymazat
    3. Sekce "za lomem" kolem kravskych vybehu... je tradicne "rozluckova trasa" pro moje boty:)... Po vetsich destich, kolem kromad hnoje... ty boty (i kdyz jsem z vesnice a nejsem zadna fajnovka...) bych musel nechavat chvili venku... Tak je to takove symbolicke, nez jdou do popelnice:)...
      Jsem rad, ze propagujes nasi lokalitu i za hranicemi!! Za iTB ti navrhnu rad Lisciho ocasku..:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    4. Řád liščího ocásku :):) Tak na to se těším;) MSF liška

      Vymazat
  4. Fotky jsou parádní až kýčovité (tenhle podzim asi ani nejde udělat jiné), počasí pro výběhy optimální. Ke šťastnému psovi chybí už jenom páníček ve Vltavě :). Díky sportovnímu lockdownu a propagaci Honzy Tuny je v Braníku v řece plavců jak psů v kteroukoli denní dobu (v noci tam nechodím, tak nevím ). Takže podzimu, běhu, blátu i vodě ZDAR a někdy v běhu na viděnou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no musime neco vymyslet... Ted casto beham po druhe strane reky a koukam k vasemi "domecku" a pocitam hlavy plavcu ve vode... Mas pravdu, ovcas to vypada jako v lete v Podoli!:)
      MSF! At nam dobra nalada vydrzi.. a nekdy na videnou, na behanou..:) 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...