pátek 27. ledna 2023

Rok jedna, aneb začít běhat není zase tak těžké, já začínám každé pondělí!:)

Když už jsme u těch čísel. Letos je sedmičkový rok, já jsem trojka... numerologicky je tedy letošní rok mým rokem "1", začal čínský rok zajíce a já jsem zajíc:). Ne, že bych byl silným zastáncem horoskopů a numerologie, ale čísla mám rád a vždycky mě jejich hezká kombinace přinese drobnou radost jen tak a samozřejmě si jí časti dělám i při běhu, často zastavím hodinky na nějakém pěkném čísle...

Rok jedna, numerologové by pěli ódy o síle začátku numerologického cyklu... o energii na nové začátky a výzvy:). Asi jak stárnu, tak mi místo amerických a pokrokových slov jako challenge, výzva, naskakují české přízemní ekvivalenty jako je boj a průsvih:). I když jsem se pro leden vzdal alkoholu, abych sám sobě dokázal, že se ještě chci s tou "výzvou" poprat... tak zatím můj tréning, nic moc, řekl bych skoro průšvih:). Tedy, snažím se, běhal jsem dost ve tmě s čelovkou, často málo nabitou, snažím se cvičit oči a hlavu. Pravda nových pracovních nápadů mám dost, ale ta energie k nich už přeci jen chybí, nebo obráceně, abych je zvládl potřebuji víc času, stejně jako v pobíhání.

Ale aspoň jedna věc se mi daří. snažím se méně běhat sám a když je času málo, tak běhat efektivně ... někam, s něčím, pro něco .. a optimálně s někým. Leden je v akademii a na vysokých školách měsícem reportů, zpráv, zkoušek a předkládání nových plánů. Za mlada jsem si z plánování dělal legraci, a předkládal jsem celkem detailní plány na to, co kde a kdy vyzkoumám, případně jakou matematickou větu či postup dokáži a aplikuji. Nikdo to podle mě nečetl, stejně jako zprávy o kontrole kvality sportovních bot, které (z Botany) tvořil můj otec, dej mu pánbůh lehké odpočinutí... ten (aby tu zbytečnou práci lépe snášel) tak se mi přiznal že posledních pět-deset let do té zprávy náhodně vkládal různé nesmyslné věty, včetně kouzelné... "kdo to dočetl až sem, má u mě flašku!"... Nikdy se nikdo o láhev nepřihlásil.

Mám to podobně, občas do nesmyslných zpráv a hlášení něco tvořivého vložím, abych tu "činnost" lépe snášel a mohl pak ve skutečnosti dělat, počítat a odhadovat věci, které mě baví... a taky se snažit ještě pořád nějak běhat. Myslím, že ta abstinence zase nebyla úplně k ničemu. Pravda je, že se sklenkou vína se mi o řád lépe relaxuje:) a snáší občasné nárazy okolí. Podle encyklopedie bych byl typická "wine mom", ... tak si na to musím dávat pozor.

 ----- malá odbočka ------

"Wine mom" is a term that is used to describe a typically upper middle class mother, often with young children, who turns to alcoholic drinks to cope with being over-worked or fatigued from parenting" říká Wikipedia v původním znění. Český termín jsem neslyšel, ale asi bych si hrál s pojmy jako "máma vína" ..."máma od vína" či "viná-vinná matka", „který by označoval matku z vyšší střední třídy, často s malými dětmi, která pije alkohol (převážně víno), aby se vyrovnala s přepracováním nebo únavou z rodičovství. Tedy já bych byl "wine dad", nebo "viný/vinný otec".

----- konec odbočky ------


L. mi řekl (patrně nechtěně obdivoval moji pevnou vůli), že je to těžký, když mám plně zásobený sklep, kdyby on měl doma plnou skříň jesenek, tak skončí se 150 kg a těžkou cukrovkou, aneb jak často přiznávám, dokáži vzdorovat skoro všemu, jenom ne pokušení.:).. Takže moje lednová a nadcházející únorová abstinence by měla být pro mě takovým ubezpečením, že navzdory všem zmatkům, navzdory věku a zpomalení ve všem:) mě pořád pobíhání baví a chci mu věnovat svůj čas a úsilí. 

Není to žádná výmluva, každý to zná, nebo pozná:), s rostoucím věkem se různá zranění pomaleji hojí, chybějící trénik, naběhané kilometry se hůř dohání, člověk vlastně musí věnovat velké úsilí tomu, aby se moc (rychle) nezhoršoval. Nemyslím, si že to mají ti rychlejší snažší, možná ta motivace udržet se na vrcholu je silnější než u nás pomalých se "udržet v závodě"..:).. Těžko říci, ale já se teď každý týden přesvědčuji, že už ty zmatky skončí, najedu do standardního režimu, budu cíleně běhat a cvičit, abych běhal stejně špatně jako v loni, nebo třeba předloni:), ale ne hůř!

Pravda je, že během ledna jsem si už stačil dvakrát slušně natlouct. Jednou jsem upadl na šikmé krajnici, brýle jsem si nerozbil, ale koleno a byl jsem celý takový otlučený a odřený. Stalo se mi to hned na začátku delšího běhu s L. na kolobce vedle mě, kousek od Řitky, jak příznačné. Po šesti kilometrech, 26 ještě přede mnou ... a já jsem kulhal jako Joffrey de Peyrac:). Ale když věříte tomu, že pomalý běh léčí všechno, tak než jsem doběhl domů, byl jsem celkem v pořádku. V dalších dnech jsem už zase pobíhal:). Proto nejen do Nového roku, ale i do února hledím s optimismem a s poznáním, že se pořád ještě hojím dobře (ťuk-ťuk) a že staré mantry stále platí.

V práci jsem dostal jednoho mladého kolegu, který si dělal legraci z "ledňáčků", tedy z lidí, kteří pod tíhou novoročních předcevzetí začnou sportovat, chodit do posiloven a běhat v parcích. Ptal se, jestli mě to taky tak vytáčí jako jeho? Povídám, ale vůbec ne, já jsem úplně stejnej jako oni, navíc já nezačínám jenom každý leden, ale i každé pondělí. Minulý týden i s mým usilím a km je pryč a musím začít zase od začátku:)!

Tak všem, kteří pořád začínají, kteří mají pořád sílu a chuť začínat... zdar! Ultra.. zvlášť!

12:)

9 komentářů:

  1. Honzo, moc hezký motivační příspěvek a jestli v tom nechceš být sám, já minulou sobotu taky při běhu spadl. Chtěl jsem běžet co nejvíce u kraje silnice, ale zapomněl jsem, že je tam pod sněhem hluboké koryto, šlápl jsem do něj a už jsem byl na zemi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radši nepadej! Nech si to do dalších let!:)
      V rámci plánů se určitě v břěznu, až sleze sníh... ukážu u Tebe v odloučeném regionu a někde se spolu proběhneme... těším se. Třeba s tebou vlezu i do vody:). 12:)

      Vymazat
  2. Zaslechl jsem termín "vínopička", ale to nevystihuje tu matku s dětmi doma. Jinak pády se mi zatím vyhýbají, asi proto, že se snažím pohybovat při běhu mimo kulturní povrch. Má drahá žena si na asfaltu už 2x rozbila koleno a roztrhla kalhoty. Druhá možnost je, že běhám pod své možnosti jak pravila Babice když požadovala fotky malebných pádů na kolečkových běžkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. !! :) Díky moc, že jsi mě rozšířil obzory... podle tohoto názvosloví, já bych byl vínopij... všechna "i" měkká:). To je hezký pohled, můžu namyšleně trvdit, že tím, že s sebou každou chvíli někde fláknu, běhám na hranici svých možností... :), ovšem, to je nádhera!
      Kolečkové běžky ti obdivuji, já jsem se zatím ani neodhodlal ke kolobce. Mám děsivou představu, že bych pořád někde opravoval... Tak ať nám to běhá podle našich možností a chuti! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, kolobka je právě na provoz i údržbu jednodušší než kolo (nemáš nohy nacvaknutý v kufrech, nepadá ti řetěz, neulomíš šlapku, je celkově lehčí na přenášení...), však ty k ní jednou dospěješ, já ti věřím ! Jinak ty pády přicházejí vždycky neplánovaně - dnes jsem (utahaná po kettlebells) cupitala pod svoje možnosti v bahně a při posledním seběhu jsem si do něj elegantně (!) sedla :-). Kdyby to šlo plánovat, doporučuju padat radši do bahna, z asfaltu mám šrámy na těle i na oděvu - jenže to je na pádech právě to krásné, že přicházejí, když je nejmíň čekáme. Běhu, plánování i padání ZDAR ! Babice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolobka se mi libi, urcite to bude dobry dopravni prostredek, obzvlast v tom, co se deje:)... Musim se na ni naucit jezdit (vymenovat nohy) a potom hura na vylet..(vyhledove)..:). Mej se fajn, 12:)

      Vymazat
  4. Taky jsem spadla,poté co se sbírám po delší pauze.. Skrytý led pod sněhem na lesní cestě. A pěkně zostra,na bok,ruku pod sebe. A pak zas:).tentokrát na lyžích poslední večerní jízda. Kontrolovaně:) Ale dobrý. Sněhuláček i sklípek moc pěknej,zdraví Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc za podporu! No ty pady jsou takove symbolicke, casto (aspon me) vedou k tomu, ze si pri zvedani se ze zeme uvedomuji, ze to vlastne moc chci a co bych mel zkusit delat lepe nebo jinak. Tak at se dari! dnes (20.2) probehlo po ranu novoluni, coz je samo o sobe skvely cas k novym zacatkum! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. A jó,novoluní,dík:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...