neděle 9. května 2010

Jdu se na to proběhnout! :)


Teď možná ještě silněji než kdy před tím si uvědumuju, že moje běhání, pobíhání je víc než sport takový mentální nástroj. Jsem zkrátka duševní běžec:). To, že ve finale na svůj věk a začátečnický status běhám docela rychle a daleko -- to je jakýsi "bonus", o těch zážitcích při běhání ani nemluvím, to je opravdu ta pověstná třešnička na dortu.

Myslím, že to byl Hippokratés, který zmiňoval metodu starých Peršanů k ověření dobrých rozhodnutí. Důležité bylo, aby se jim jejich nápad (zpravidla přepadení či vyhlášení války) zdál dobrý jak za střízliva, tak v opilosti..:). No a ja mám tu metodu modifikovanou... Prostě, když o něčem přemýšlím, tak o tom přemýšlím v klidu a pak v běhu. Zní to možná jako úplná pitomost, ale tyhle dva pohledy se zajímavě doplňují s tím, že při tom běhání najednou člověk získá další rozměr, nadhled. Asi ty endorfiny v tomto směru jsou víc než rovnoceným protipólem alkoholického opojení starých Peršanů, prostě to nějak funguje..:)

A tak když něco řeším, což je bohužel/bohudík často, tak si jen řeknu "jdu se na to proběhnout" :) ... na některé důležité věci i několik proběhnutí jaksi "padlo".:)

Ale sliboval jsem o běhání skoro bosky, o vibram five fingers. Několikrát jsem tady říkal, nejsem ideolog, jsem spis neználek, taková lama. Rád běhám, ale i přes to, že na začátečníka jsem od ledna 2009 naběhal asi 3.700km, pořád "tomu nerozumím", pořád mě běhání naplňuje něčím nepoznaným, něčím, co mám rád, ale neznám..

No, rozhodl jsem se pravidelné nedělní běhání zasvětit běhání v five fingers a bosky. Když jsem to říkal Voldemortovi, tak se mi snažil (správně) naznačit, že bych měl opatrně, ale to víte.. naplánoval jsem si běh na neděli, v neděli mám napsáno 12km, tak jsem běžel hned napoprvé 12km bosky a ve five fingers. (fotky před a po)
Jak je vidět, moje krásné "žabí boty" možná vypadají trochu odpudivě, budil jsem s tím v nedělním prokopáku celkem rozruch. Můj syn to vtipně komentoval, že když už běžím v žabích botech a mám zářivě zelené tričko, že bych si mohl vzít koupací čepici se žabičkou, aby byl dojem dokonalý:). Taky ano. Malé děti se buď bály, nebo otevřeně vykřikovali -- jéé, mami, ten pán je žabička a koukali, jestli mám plovací blány i na rukou mezi prsty. Mazec:).

Konečně jsem pochopil popis běhu původních domorodých kmenů, kde se praví, že běhají kratšími kroky ve větší frekvenci, jakoby tančili na žhavém uhlí. Když jsem běžel po kamení i drobné šotolině, naprosto jsem to pochopil! Taky jsem měl krátký krok a rychlou frekvenci:). Ale vážně, je to naprosto super, akorát, že mě bolely úplně jiné svaly na nohou, o kterých jsem neměl ani tušení... No skoro jako bych vyběhl po dlouhé pauze. Ale samozřejmě, nejsem slečinka a tak jsem doběhl domů jako nic:), nicméně druhý den jsem hezky rozcvičoval ve fitku a i vesloval, abych plánovaných 17km dal bez ztráty kytičky.. Byla to nakonec práce z myslí, ale to já už nějak trochu umím..:). Ovšem v tom údolí to bylo náročné si třeba nesednou-nelehnout, když některé zastávky k tomu úplně vyzývaly..

Jednoduše je to skvělé, ovšem musí se do toho určitě pomaleji a ne tak po hlavě, či po nohách, jako já. :). Ovšem teď už je jasné, že zítra jdu na tradiční nedělní 12 ve svých vibramech.
Přes všechny zmatky jsem v sobotu stačil ještě vymalovat synovi pokoj:), tradiční proběhnutí mě na 18 km nad Hlubočepy donutilo se vrátit, abych to vse stihl:), zase jsem se drobet "zaběhl", ale 22.5 bylo v normě..:).

Zítra skončím týden patrně s 73km, takže jsem zpět u normálního běhání... Sobotní běhání, pokud chcete zkusit v prokopáku:
http://www.runsaturday.com/act/282135/subView/Map

Běhání bosky či ve vibramech můžu jen doporučit, ale pozor, nejste slyšet.. objevujete se jako duch a občas to lidi vyděsí. (ve spojení se žabíma botama ti slabší jedinci mají náběh na srdeční zaútočení:).
Mějte se fajn, 12:)

PS. Tak nedele nakonec probehla v uplne jinem "gardu".. Rano jsem vstal bohuzel az po 8 hodine a diky nutnym pracem jsem naplanoval behani na navecer. Jenze den byl po pravu :) zasvecen uklizeni, nakupu a montovani nabytku. Skoncil jsem nekdy lehce pred pulnoci-- tedy skoncil, musim jeste dalsi hromady polic a supliku.. smontovat:). Dokonce after party bezecke skoly, kterou jsem zajistoval jsem musel vynechat.:( Ale to nevadi, bylo to potreba udelat a vibramu a behani si uziju dost v dalsim tydnu..[doufam:)]

8 komentářů:

  1. Nevypadaji odpudive, vypadaji uplne nadherne:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Adame dekuji, me se taky libi:), ovsem moje rodina a deti se na moje "zabicky" koukaji divne a rikaji, ze jsou "drobet odpudive", takove slizke, i kdyz jsou moc projemne:). 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Čau Honzo, nevím, jestli jsou odpudivé, nebo nádherné, v každém případě jsou zajímavé. Přiznám se, že už delší dobu v hloubi duše o "žabákách" taky přemýšlím. Chtěl bych to vyzkoušet, ale vzhledem k mému konzervatismu to bude asi ještě nějakou dobu trvat...

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhlety botky-nebotky mě strašně lákají... Kdysi jsme se jim s manželem smáli, ale čím mám raději běh, tím častěji o nich přemýšlím a čtu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jeste jednou, botky nebotky jsou vic nez zajimave.. Ja tomu nerozumim, ale chci je pouzivat 1x tydne na relaxacni beh (12km) a to pravidelneji, Uvidim, co to se mnou udela..:). Zatim je to dobry a skvely! [i kdyz ten prvni pocit po dobehu byl jako kdybych pred tim vubec nebehal:)]

    OdpovědětVymazat
  6. chtěl jsem se zeptat, jak pokračuje běh v vibram 5 fingers? pořád je to dobré? trochu o nich uvažuji, tak jsem zvědavý...

    OdpovědětVymazat
  7. Fando, five fingers naprosto skvele! tedy nerozumim tomu, ale urcite jsou skvele na relaxacni beh -- ja je pouzivam ted 1xtydne (v nedeli), nejlip kdyz s nima muzu bezat v prokopskem udoli. Pozor! mas skvele pocity, ovsem nohy a svaly na to nemusi byt svykle, zacni proto pomalicku.. Ja (lama) dal hned napoprve s nimi 12km a citil jsem to (lehke krece v lytkach a namozene kotniky), ale dalsi tyden uz naprosta pohodicka..:)
    POZOR 2! ostre kameny a kaminky v tom citis, sice to tlumi, ale zase ne tolik (coz je dobre), ale jen abys o tom vedel. Drzim palce! 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. díky za užitečné info. no vidím to tak, že si je při nejbližší příležitosti někde vyzkouším a pokud budou sedět, tak i koupím :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...