sobota 29. ledna 2011

Běhání a úsilí starších hobíků: Patetické nebo pathetic? :)

Jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž, když dva říkají "totéž" není to totéž:). Prostě se mi líbí to hraní se slovíčky, která jsou stejná, přestože znějí mezinárodně, mají v každé zemí výrazně jiný, často i úplně opačný význam.

Zatímco v češtině patetický je primárně citově nadnesený, vyjadřující patos, vznešené úsilí, tak anglická významová synonyma charakterizují spíše něco, co bychom v češtině zahrnuli pod slova zoufalý, žalostný či trapný:).

Napadlo mě to právě u toho běhu a úsilí nás starších pobíhačů, které někdo vidí heroicky, jiný trapně a v podstatě obojí je správné:). Mě k tomu vedl hezký komentář Radka, který mi minule říkal, že se musí vždy pousmát nad myšlenkou, že někdo kope jámu velkou tak aby do ní mohl spadnout mamut :). Ta vizualizace je neuvěřitelná. Mě ten pocit a myšlenka kopání jámy na mamuta zase připadá taková hezká - dětská až naivní, plně postihující (asi nejen) moje úsilí o další ultra.

Zážitky z tohoto týdne to jenom potvrzují, kdy po ránu bojuji s časem a tmou, vybíhám na osmekanych cestách v prokopáku, či ještě lépe, když polykám km na běhátku ve fitku. Úplně symbolické to bylo ve středu, kdy mi hned na začátku upadl ručník a celou dobu mi v tom horku tekl pot do oči, pod brýle, nepříjemně stékal po nose .. a k tomu se pojí to moje úsilí - neslézt, vydržet to nepohodlí a drobné nepříjemnosti. Asi to v mé hlavě plně symbolizuje boj a přípravu na mamuta. Přesně, jak jsem to řekl před tím. Je to hrdinské, dětinské, heroické a směšné, ode všeho trochu, či nehodící se škrtněte... Na to myslím v těch bojových chvílích, když se mi nechce, když to nejde, když není dostatek času..

Protože, když se pokouším o další významný posun, překonávám hranice zejména ve své hlavě, i když ty nohy a tělo také chtějí svoje:). Už jsem si několikrát vyslechl, že běhání starších pánů je typickým příznakem (prý pozitivně zvládnuté) krize středního věku :). Utíkání před stářím a smrtí, jak to podobně ze svých příhod a rozhovorů popisují kamarádi? Ale proč ne..:)

Z tohoto důvodu si sem dávám další vhodný a oblíbený citát z "Born to run", který si asi pověsím nad stůl.

"You don't stop running because you get old, you get old because you stop running!!!"

Tedy "Nepřestáváš běhat, protože jsi starý.. Jsi starý, protože jsi přestal běhat!"

Tak do toho, podle tohoto hesla se budu snažit běhat, jak to půjde. A co vy, co vaše hesla do dalších dní?

12:)

PS. Týden 94km, v sobotu jsem "uběhl" 6.000km od mého začátku v lednu 2009. Hodně symbolické...:)

6 komentářů:

  1. :)) Mě krize středního věku postihla podstatně dřív. Ještě běžím...
    Krásný týdenní objem, přeji ti hodně energie, zdraví a pochopení okolí v přípravě na "Mamuta".
    Milan

    OdpovědětVymazat
  2. 2 Milan: diky, myslim si, ze zaklad je brat vsechno vesele a umet si ze sebe udelat legraci, videt i ten "smesny" ci vesely rozmer naseho snazeni. Koneckoncu je celkem jedno, jestli se lidi smeji mne nebo na me.:) MSF!

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuhodné výkony. 94 km za týden je pro mě naprosto nepředstavitelné. A článek super, opravdu mě pobavil... ;-) Tak ať to běhá a budu fandit... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Jitka: DIK! Vsak rikam, nekdy to usili je nadherne, nekdy je to vesele az smesne, ale to preci nevadi.:) At nam to vesele beha.. Km jsou naprosto irelevantni.. Muzes se merit jenom sama sebou. Hlavne si to uzit. Ja se taky nemerim optikou Dana Oralka:)

    OdpovědětVymazat
  5. To heslo na konci je kraaaaasne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Durui: Diky! Je to heslo na vytesani.. Aspon ja si to musim dat do kancelare!:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...