úterý 25. ledna 2011

Jak jsem držel den svého guru


Původně jsem si naplánoval v rámci plánů do nového roku (nechci používat slovo přecevzetí, to je takové zprofanované slovo a snadno vyšumí), zkrátka naplánoval jsem si, že by bylo dobře 1x za 14 dní držet hladovku, abych se, jak o tom všichni píší a básní:) "vyčistil", případně i nastartoval ty "životadárné" procesy:). Jogíni to většinou nazývají den guru (a ti pilnější to drží každý týden).

Ono to čištění organismu bude asi silné šokové, neboť Pulec se málem otrávil mrkví, když se čistila:), Socketka píše také dramatické poznámky... No a já když zkoušel před 14dny tu jednodenní čisticí hladovku, tak jsem ve finále "ochořel" teplůtkou a kašlíčkem a ztratil cca 50km ve 4 tréninkových dnech:). Abych tomu zase nekřivdil, něco na mě lezlo a i když jsem si ten večer ze zoufalství nacpal do obličeje celý kastrol teplé hovězí polévky, tak mi to stejně nepomohlo.

A tak jsem k začátku týdne pohlížel se smíšenými pocity. Říkal jsem si - přeci to nevzdám, jeden den nejíst nic není, ale zase na druhé straně ty chorůbky z minula mě drobet zneklidňovaly, k tomu ty historky o otravě zeleninou a zdravými produkty:)... Proto jsem se rozhodl nijak neimprovizovat a raději nejíst vůbec nic, pít vodu a čaj. Ve finále se to ukázalo jako dobrá strategie.

Musím ale přiznat dvě věci. Za prvé, jsem si uvědomil, jak přeneseně trpím "orální fixaci":), tedy jakmile je kolem nějaký problém, nebo nad něčím přemýšlím, hned bych si nacpal jídlo do obličeje:) a za druhé, jak je naše okolí poťouchlé až zlomyslné. V práci, když jsem odmítl jít na oběd, tak by mě hned pozvali...Syn když zjistil, že zase skládám "bobříka" hladu, tak hned přede mnou chystal opulentní večeři, málem jídlo i připálil, jak se snažil aby intenzívně vonělo, atd.:)

Připomnělo mi to mládí na vysoké škole, kdy jsem uprostřed zkouškového přestal kouřit. Lidi, kteří by mi v životě nedali cigaretu a různě žebrali, najednou - jakmile zjistili, že jsem se rozhodl přestat kouřit -, sami nabízeli cigarety.:) Jjo, lidi jsou v jádru děsně poťouchlí. Ale vydržel jsem a snad za 14 dní to bude stará vesta.

Jak říká můj oblíbený Steve McQueen "So far, so good", zatím je to dobrý,.. jak si to tak říkal ten chlápek, co padal z mrakodrapu. Minulý týden se zadarilo postupovat podle plánu, teď se zima ale vrátila celkem v plné síle, po ránu běhat a stíhat při tom ještě kontroly stavby a následný přesun do práce je docela náročné jak časově tak organizačně, ale zatím je to dobrý.

Teď budu mít zase pár dní NATO, abych něco naběhal a hlavně si odpočinul a vyčistil se od toho čistění organismu:).

A co vy? Taky čistíte? Tak opatrně a hlavně se z toho nepotento :) 12

25 komentářů:

  1. Já zásadně nečistím. Takové tendence jsem měla na střední, ale od té doby ne - snažím se žít tak, aby nebylo od čeho čistit. Navíc den nejíst, to se mi motá hlava, zvedá žaludek, nejsem schopna nic rozumného dělat a další dny mám takový hlad, že toho sežeru na týden dopředu. Takže moje tělíčko těmadle věcma netýrám. Přijde mi, že to pro něj prospěšné rozhodně není. Ale to je asi otázka každého z nás, jak to cítí. Jestli se po tom někdo cítí dobře, tak prosím :) Určitě je to minimálně dobrý trénink vůle.

    OdpovědětVymazat
  2. 2 soc: Ja jsem to bral tak ze "dusi zena" :) bych to urcite mel aspon nekolikrat zkusit, abych vedel, o cem ty zenske a divci casopisy pisi a o co prichazim. Nevim, jestli to "cisti", kv kazdem pripade mi to prozradilo radu veci:), od moji "vule" mam-li to tak nazvat, az po moje zlozvyky. A to nebylo uplne marne. 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych to mela rict hodne radikalne: Vsechno spatne je k necemu dobre :)
    Ale ja nerikam, ze je to uplne spatne... ale pro nekoho to zkratka neni :)

    OdpovědětVymazat
  4. 2 soc: Pochopitelne pro velmi stihle zeny vaseho typu to neni.. Jak presne pises, potrebujes trvaly prisun energie, jinak bys mohla zkolabovat. To my, kteri mame "skryte" i viditelne rezervy jsme na tom jinak, s nami by to nemelo nic udelat. 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja necistim, ani cistit nebudem. Nech je to akokolvek zdrave a prinosne. Jedlo mam totiz vseobecne prilis rad na to, aby som bol jeden den bez neho :)

    OdpovědětVymazat
  6. Za dva týdny začínám chodit na kurz yogy a po dobu trvání kurzu (6 měsíců) nebudu jíst maso. Snad to nedopadne jako při sachridové dietě, kdy jsem deficit sacharidů doháněl měsíc a přibral 3kg :) .
    Mimochodem se mamuti nelovili kopáním jámy.
    Radek

    OdpovědětVymazat
  7. několik let jsem hladovkoval jednou týdně každé pondělí. To jsem měl ale ještě morálku:-)

    OdpovědětVymazat
  8. 2 duri: Naprosto chapu, u me je to stejne a tak si rikam, ze to bude brano spis jako cviceni vule nez jako nejaky hubnouci/cistici mechanismus z me strany.
    2 radek: DIKY! :) Mne se preci jen (jako zahradnikovi) lepe predstavuje loveni mamuta pri kopani jamy, nebo ze by mi tu myslenku vnuknul bubo? :)
    2 jm: Presne tak si myslim, ze u nas chlapu je to spis o te moralce, zkusim to co 2 tydny, to by nemelo vadit a prekazet s povinnymi akcemi/veceremi a tak.. Drz mi palce, uvidime, jak dlouho mi to vydrzi:)

    OdpovědětVymazat
  9. Víš, co je čokoládový den? To když se večer musíš vejít do těsných plesových šatů, dáš si ráno jen jogurt a pak postupně celý den jíš jen po kostičkách čokoládu (max jednu tabulku). Trávení se vyprázdní břicho splaskne. To je dobrý odlehčovací den, ne? :-) Peggy

    OdpovědětVymazat
  10. Jen se musím vždy pousmát nad myšlenkou ,že někdo kope jámu velkou tak aby do ní mohl spadnout mamut :). Tím teď nemyslím tvé snažení o další ultra.
    Radek

    OdpovědětVymazat
  11. 2 pegg: nadherna cistici kura:). nekdy musim zkusit. Pokud bys zvysila cokoladu, muzu drzet i casteji:)
    2 radek: Me ten pocit a myslenka kopani jamy na mamuta zase pripada takova hezka - detska az naivni, plne postihujici moje usili o dalsi ultra. Je to na jednu stranu heroicke, na druhou stranu smesne:), pravda nekde uprostred.

    OdpovědětVymazat
  12. velmi pekna pisnicka od nezmaru http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/nezmari/mamuti-krik

    OdpovědětVymazat
  13. Ofsem:) to nema vubec chybu! To je ta bojova pisen, musim nacvicit... DIK! MSF!

    OdpovědětVymazat
  14. Tentokrát to mé čištění dopadlo hodně špatně, to uznávám, ale jinak se čistím pravidelně každých 14 dnů, když je úplněk či novoluní (prý to má magické účinky, tak se mi to prostě lépe drží). Ale nehrotím to, stačí, že si organismus odpočine a jede chvilku na volnoběh. Jogínský půst bych nevydržela, od rána jsem v pohybu, určitě bych umřela hlady. Osvědčily se mi rýžové dny: vařená rýže a rýžové chlebíčky Racio, občas to proložím banánem. Hlavně žádná MRKEV :oD

    OdpovědětVymazat
  15. 2 pulec: ano, slysim to naprosto jasne a zretelne.. hlavne zadnou mrkev! :)
    Takze ja radsi cistou vodu a caj. Ale to s tou mrkvi melo velky uspech. mozna by to stalo za to zopakovat! :) MSF!

    OdpovědětVymazat
  16. Kurna, ja z vas dostala hlad! A to je pul dvanacte vecer! Este ze se postim jedine na Stedry den. Mohla bych totiz videt zlaty prasatka casteji, coz bych asi nerozdejchala :o)

    OdpovědětVymazat
  17. 2 nikie: Sice jsem se postil, ale zadny (ani obycejny) prasatko jsem nevidel. Kde je ta spravedlnost? :). MSF!

    OdpovědětVymazat
  18. dobrý, ale chce to ještě přidat vždy se změnou ročního období čištění střev slanou vodou a cílová sestava je i s propláchnutím žalůdku.
    Stch

    OdpovědětVymazat
  19. 2 Stch: Teda to uz je, jak rikaji hraci pocitacovych her, uplne jina level:), tedy az po nejakem "upgrade" to muzu zkusit.. Lubos neco podobne zminoval, ale prislo mi to skoro jako sci-fi. Vidim, ze je to realita..:)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak až upg. tak se to jmenuje gesto ulity ( např. Lysebeth - cvičíme jógu, Olympia 1988. Ty letitý nánosy co si hýčkáš mohou mít přes 1 kg.
    Časem Ti to příde jako čištění zubů.
    Ale moc to nešiř jinak přestaneme být jedničkou v rak. tl. střeva
    Stch

    OdpovědětVymazat
  21. 2 Stch: dik, ja jsem otevreny ledascemu:), urcite vyzkousim, videl bych to po Silve:), to budu snad prestehovany v dokoncenem domku, Silva za mnou a zkusit nejake dobro ci dobrodruzstvi:) pro me telo bude vhodne.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  22. Peggy: Čokoládový den? To bych zvládl. Nicméně ta tabulka musí být alespoň třísetgramová. ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Nečistím a ani to nemám v plánu, zatím... :-) Ale tak třeba jednou ... :-)

    OdpovědětVymazat
  24. 2 koyama: taky se mi zda velikost cokoladove tabulky zajimavym az urcujicim faktorem pro "uspech" teto cistici kury. 350g a vice z ni dela meho favorita:)
    2 Jitka: Asi je dobre cas od casu se "zblaznit":), ja aspon vim, ze vlastne to zase tak narocne neni. Ten druhy den by byl celkem v pohode..:) Co bych chtel dodat je, ze to nehodlam delat kazdy tyden.. Zase aby bylo co cistit. 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...