sobota 22. října 2011

Chytej svého králíka, aneb 3:15 zemřeš:)

Normálně závody nejsou fakt můj šálek čaje, ale tentokrát ve Stromovce bylo naštěstí všechno jinak. Jednak Pražsky maratón a já jsme stejně staří, oba jsme se narodili v roce 1963 a tak tam určitě silná vazba existuje, navíc před Stromovkou jsem byl nějak rozpolcený. Tedy klasický a správný trening na maratón jsem vůbec neabsolvoval, žádné speciální kopce, intervaly, nic takového.. Prostě jsem běhal:), běhal jsem do práce/z práce, občas jsem to někde protáhl, ale nic speciálního. I velký ultrák mi říkal něco na ten způsob, čas není všechno, stěhoval jsi se, měl jsi spoustu jiných starosti... Dával mi potenciální výmluvu do zálohy:)

Ale všichni běžci kolem byli s možnými výmluvami daleko lépe připraveni -- tradiční všude přítomna běžecká latina mě zase nezklamala - těžce jsem se bavil, když jsem že všech stran slyšel, jak koho táhne noha/třísla, koleno úplně v háji, kotník na maděru, jeden sotva dobral antibiotika, další śpěšně předváděl šílený kašel, no sbor invalidů..:). Pochopitelně, pak se odstartuje a oni vyrazí rychle vpřed, řada těch největších skuhralů je pak na bedně..:) Ale to mi přijde jak legrační tak i svým způsobem nebezpečný. Jak se člověk vymlouvá, tak se určitě připravuje dopředu na neúspěch, nebo se snaží na.rat běžecké bohy. Proto jsem všem na otázku, jak se cítím a jak do toho půjdu, po pravdě říkal, cítím se skvěle, naprosto super, forma jak hrom, už to ani lepší být snad nemůže, udělal jsem maximum a zkusím osobák.

Tolik teorie a předstartovní pocity. Byl jsem domluven s Milanem K. zvaným Králíkem:), že poběžíme spolu určitě na osobáky, poslouchal jsem přesně jeho pokyny, co si mám oblíknout, dokonce jsem si podlě něj vzal krátké kalhoty (!), triko s dlouhým rukávem a triko s krátkým (žádná bundička a to byla zima, chápete to?) a on mi půjčil hřejivou mast na vykukující lýtka, před startem jsme se šli proběhnout snad 2.5-3km, prostě lama se chovala jako profesionál, protože mi profíci dobře radili.

Jenže -- díky pobíhání jsme přišli na start v posledních vteřinách, zmateně jsme odkládali svršky pod Michalo auto a spěchali na start. Tam jsme se zamíchali mezi lidičky a hned se vyběhlo. Jenže, jenže.. já ztratil svého králíka (tedy Králíka!) koukám doleva doprava, Milan nikde!!!. Sákryš, říkám si, no to je průšvih! Během zahřívacího kola se naštěstí ukázal Michal, který si něco ještě po startu ukládal do auta, dobíhal a říkal, že Milana taky nikde neviděl a tak jsme se během povídání domluvili, že aspoň kousek poběžíme spolu [Michal je fakt rychlý běžec] než najdeme každý svého králíka.

Tady musím maličko odbočit pro neznalce. Jak Milan, tak Michal patří mezi super kamarádské typy lidí, oba jsou děsně vtipní (viz jejich příspěvky na běžecké škole) a já se těšil, že s Milanem prokecám maratón:) a tak vlastně zvítězím nad závodnickou fobií... Jak jsem už tady naznačoval, místo vystresovaného závoďáka poběží ukecaná ženská:). Ale Králíka jsem ztratil a Michal je přeci jen jiná liga, opravdu běžec, ale zároveň je neuvěřitelně dobrej kamarád, který se obětoval a běžel se mnou těch 4:15-4:20 taková max.rychlost, kdy si ještě užívám ten pravý maratónský pokec:).

Michal mi hned na začátku řekl zajímavou historku. Loni se tady šíleně zničil na čase 3:15. Povídám, to je naprosto logický. Znáš ten titulek amerického hororu 3:15, zemřeš? Zakletej čas. Prostě musíš jít na výrazně lepší (horší) čas. O ničem jiném to není:) a snažil jsem s ním běžet, jak to šlo.. Ovšem na 30km už jsem začínal víc tuhnout, no nebudu kvůli tomu jíst gely (neumím to a skončilo by to špatně), nechtěl jsem dál využívat Michala a tak jsem ho hrubě poslal dopředu, aby se ještě zkusil výrazněji se přiblížit k té 3h hranici a snad chytit toho (k) Králíka.

Tím pádem jsem si neměl posledních 10km s kým povídat a musel jsem "trpět" a "závodit" = už jsem se jen snažil držet nějaké slušnější tempo, co to šlo, ale fakt jsem se nešetřil. Bylo mi jasné, že to bude osobák, ale já se neumím "šetřit", a bál jsem se odkládat PB na jindy, protože jsem pověrčivý, že už by žádné jindy nemuselo být. Závěr z říše snů.

Abych to zkrátil, Michal doběhl za cca 3:08, já v neuvěřitelným čase 3:13:18 (ještě teď se z toho vzpamatovávám), zlepšení od loňska o víc jak 10 minut! Ale poctivě musím přiznat, že ohromnou zásluhu na tom má Michal, který mě 30km vedl, holky podle trati, které nás hnaly dopředu (fakt skoro jako extra noha!) a hlavně Králík, který, jak asi tušíte vůbec nebyl před námi, ale kousek za námi a my se ho celou dobu marně snažili chytit! :). Přesně podle Konfúcia, který říká, že je velmi těžké chytit černou kočku v tmavé místnosti, obzvlášť když tam není!!!

Mějte se fajn, moc díky za podporu, maily, sms.. Teď se těším, že závody jsou za námi a budu zase jen tak pobíhat:).

Nabírání (veselých) km zdar! 12:)

PS. Hodně mě potěšila Lucka, která fotila můj doběh. Říkala, že je vidět, že jsem to já. Většina lidí dobíhá v soustředění o posledni vteřiny, já si sundavám čepici, směju se a zdravím všechny okolo..

27 komentářů:

  1. No to koukám jako blázen. Takový bezva čas a tys to zaběhl jako by se nechumelilo. :-) Gratuluji!

    OdpovědětVymazat
  2. Dik, jak rikam poctive, zase to nebyla tolik moje zasluha.. Ale ty jdi spat, zitra drzim palce!! natrhni mi "tricko"..12:)

    OdpovědětVymazat
  3. netrpelive jsem vyhlizela clanek.... jak se Ti darilo. Tak velka gratulace! Potvrzuje se, co rikas porad.. proste behej.. a ono to prijde!

    OdpovědětVymazat
  4. 2 blondie: Moc diky, ale fakt zasluhy jsou jinde. Urcite bych se nedonutil zavodit sam 42km. Ten pokec s Michalem byl fakt maximalni.. Jinak verim, ze kdyz chces byt v pohode, tak budes v pohode, kdyz chces behat, tak nejlepsi je behat:). Urcite, kdybych behal pod nejakym vedenim, tak bych treba mel lepsi cas s mensim mnozstvim km, ale mozna i vetsi pravdepodobnost zraneni a rozhodne rozhodne mensi radost z pobihani. A u me je to predevsim o radosti. Z casu se muzes radovat chvili, zitra na to zapomenes, ale ty pocity zustanou... Taky nevim o cem vsem jsme s Michalem mleli:), ale pocit te skvele pospolitosti ve me dlouho zustane.
    At ti to hezky beha! Nenech si to vzit! 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Gratulace, letosni Stromovka se koukam vydarila spouste lidi, demon z Brna osobak, Slavo Kvarta osobak, ty osobak.. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. libi se mi Tvuj postoj a cim dal tim vic na to myslim (nejen kdyz beham)... a mas pravdu. FUnguje to!! Jeste se toho musim hodne naucit, ale cestu uz mam...

    OdpovědětVymazat
  7. Tak taky gratuluju to je cas snu :))
    Jses blazen k tomu není co dodat :))

    OdpovědětVymazat
  8. Honzo, gratuluji k času snů a tím pádem i k super PB. Ono se opravdu potvrzuje že těch 90km za týden do práce a z práce je dost dobrý trénink. Tohle je krásný článek, který mi vyloudil úsměv na tváři - hlavně "4:15 je rychlost, kdy si užívám ten pravý maratónský pokec" :-)))) Mám se co učit :o))) jsi prostě pan běžec a ne nějaká lama :o))) jak stále proklamuješ :o)
    Měj se fajn a ať ti to ve zdraví běhá dál.
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  9. 2 adam: fakt byla sice zima, ale pocasi super, opravdu se sesla hromada faktoru, takze osobaky musly padat jak na bezicim pase:).
    2 blondie: ucit se clovek musi urcite porad, me to povidej:).. at se dari!
    2 ll: Cas jsem necekal ani v tech nejdivocejsich snech, to mas pravdu no a blazen? to ja jsem o tom zadna:).. at ti hezky beha..
    2 1 bubo: Petre, rikal jsem max..:).. Michal vyrazil a chytli jsme dobry tempo, vim, ze radu lidi to zarazi, kdyz celou dobu kolem nekdo mele:), ale ja bych to jinak neubeh! Tedy aspon ne jako zavod. Samozrejme lama jsem, protoze ten pristup je urcite takovej detskej:), tentokrate jsem byl bezec, protoze se mnou bezel bezec! MSF!

    OdpovědětVymazat
  10. Úžasný a zasloužený čas! Gratuluji! Renata

    OdpovědětVymazat
  11. Uzasny! :) Gratuluju :) A kralika si koupis, ted jsem byla v Globusu a meli ho .)

    OdpovědětVymazat
  12. Velká gratulace k osobáku... ;-) Opravdu perfektní a ráda čtu dobré zprávy... :-) Ať se daří, já jdu také vyběhnout. :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Vyborny cas! ... ale popravde, nejsem prilis prekvapen ;) A moc je mi sympaticky tvuj pristup. Lidi radi behaji pod nejakou strukturou doufaje ze to jim zajisti "tu vykonost", i kdyz co se pocita zdaleka nejvic je proste behani s laskou. Ja osobne mam nejradeji podobny pristup jako ty. Vysledky pak taky prijdou ... at uz chces (ja) nebo ne (ty) :)
    Jinka pred tydnem jsme si procital zacatky tvyho blogu ... doporucuji vsem, a pak se vratit na posledni prispevek ... sila !! :)
    At ti to takhle beha dal!

    OdpovědětVymazat
  14. 2 Jitka: moc diky, jeste ted ziju z te skvele atmosfery a pocitu.. Jak rikam, ten cas zase odezni, ale ty pocity, ty zustanou!!! At ti to beha! :)
    2 bezici stin: Dik, od tebe tesi obzvlast, mas super pristup, zavodak/pohodar, to se nevidi zase moc casto. Ale mas pravdu, asi je to behani s laskou, aspon u me se ty km pocitaji snad dvakrat:). GRATULACE!!! A dobre regeneruj po mrtvem muzi!
    2 machy: Dik, skoda, ze jste nemohli bezet.. Pak musime probrat "plany" na jaro...MSF!
    12:)

    OdpovědětVymazat
  15. 2 s0c: No a ja mel nakonec kachnu:)! I kdyz kralik je taky dobra volba! :) Uzdrav se MSF!

    OdpovědětVymazat
  16. Trávila jsme víkend mimo net a to byly nervy! (dal rekord, nedal rekord...) Večer jsem se jako první koukla na výsledky, aby se mi článek lépe četl, protože jsme věděla, že to budeš natahovat a to bych nemusela přežít. Moc gratuluji, jsi borec!!!! Vychutnávej si to a odpočívej

    OdpovědětVymazat
  17. 2 pulec: dik, sama ovsem vis, ze u nas ten cas sice potesi, ale fakt neni to primarni. I kdyz po pravde, jak rika Karel Gott, opravdu jsem to necekal:)!. MSF!
    2 Jitka: To nema chybu!!! :)
    12:)

    OdpovědětVymazat
  18. Kdo umí (má naběháno), umí (zaběhne PB). Zase jsi inspiroval široké okolí, ale tu laťku jsi nám fakt nemusel nastavovat tak vysoko!

    OdpovědětVymazat
  19. 2 ju: Jiri, fakt dik, ale od uspesneho lovce mamutu to zni vesele:), presto dik!! Tesim se z hlavne z toho, ze pomoci kamaradu jsem prekonal zavodni fobii:) a nakonec i kus maratonu sam zavodil.. MSF!

    OdpovědětVymazat
  20. Honzo, prostě, co dodat..seš dobrej. Blahopřeju!

    OdpovědětVymazat
  21. 2 kopretina: moc diky, potesila jsi. Hlavne si udrzet tu radost, o to pujde nejvic!:) MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  22. Hlavne ta radost. A ja ji mam z Tebe, staci se zacist. Diky!!!
    Btw. kralika bych si dala... Budu to muset nadhodit doma, uz dlouho nebyl na taliri :o)

    OdpovědětVymazat
  23. Vidím, že králik je v kurzu, tak přikládám svůj oblíbený recept: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17454

    A pekl jsem zrovna o pomaratonské neděli! Je všechno jen náhoda?

    OdpovědětVymazat
  24. 2 nikie: V tom jsme naprosto stejni:), hlavne ta radost.. dik!
    2 machy: recept na kralika.. pristi rok je tym radost az na kost na bedne! jsi vic nez dusi zena!:). Mimochodem ten ponor v jeskynich je maximalni!!!
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak to je úplně nečekaný "coming out". A že jsem se prozradil zrovna králíkem :)
    A jeskynní ponor? Stay tuned, bude hůř :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...