úterý 12. března 2013

Mentální trenažér :)

Když jsem se připravoval na svoji první "ultra", na Brdskou stezku v roce 2010, dělal jsem na tehdejší dobu pěkné šílenosti.. Začal jsem běhat výrazně větší objemy, řekněme kolem 85-100km týdně s tím, že dlouhý běh postupně narůstal až k úrovni maratonu. Byly ale silné mrazy a když jsem se ptal ultráka, jak to mám naběhat, řekl, no můžeš klidně na běhátku. To tě navíc posílí i mentálně, protože kdykoliv můžeš běh ukončit, vypnout pás a slézt. Nemusíš odnikud "dobíhat".  Mohu potvrdit, že to byla rada nad zlato. Jednou jsem dokonce běžel na běhátku i 36 km bez jakékoliv muziky a musím říci, že to zocelení skutečně stálo za to... :)

Mám velkou pokoru k tomu, co jsem si naplánoval, počínaje ZG (dal jsem si na blog počítadlo) a konče Leadville (už to dokážu říci, což je velký pokrok). Ale nemám moc zkušeností s opravdu těžkými ultra. Nevím, co se mnou udělá, neznám svoji reakci na to, až si budu myslet, že opravdu "není z čeho brát", co když po část závodu nebudu schopen vůbec jíst? Jak se na to mentálně i jinak připravit, abych byl platným členem ultra-dvojice Los a Lamos?

Nápad přišel jako blesk z čistého nebe. Čistící třídenní kůra s během. Prostě nejíst, pít tradičně jen vodu a čaj a běhat při tom, asi (určitě) pomaleji, asi (určitě) úporněji, ale ty tři dny to absolvovat. Kdy jindy než teď? Snad poslední záchvěvy zimy tento trochu šílený experiment činí ještě maličko náročnějším, dnešní datum 12.3 vytváří nádhernou postupku s mojí oblíbenou 12, symbolika jako hrom. Jako vedlejší produkt udělám jarní "očistu" a nastartuji zase trochu jiný styl stravování. Navíc je to bezpečné a zároveň mentálně náročné. Stejně jako se dá snadno kdykoliv slézt s běhátka, tady se člověk kdykoliv může najíst a odpočívat.

Včera jsem si poslechl dva chlápky jak v jedné radiokavárně vyprávějí o ultra. Hlavně ten jeden (BS) :), říká, že ultra je především o hlavě a jak moc tomu chcete dát. Věřím že moc.

Našim kamárádům a šílenostem v nás -- zdar!! 12:)

PS. Je  večer 13.3 a během cesty domů jsem musel svoji hladovou misi ukončit:). Prostě mi všechno "došlo", mžitky před očima, šílená zima, únava... a tak jsem volil mezi tím jestli se najíst a zkusit to doběhnout:) nebo se nenajíst a (možná) dojet totálně zmrzlej metrem. (kombinaci najíst se a jet metrem jsem dopředu vyřadil).
Zajímavá zkušenost... pochopitelně jsem se rozhodl pro běh a koupil jsem si 2x gumové medvídky, postupně se znova "narodil" a vstal z popela a při běhu jsem je jedl:), domů doběhl už v pořádku a dokonce v normálním čase:)...
Musím říci, že i když to vše proběhlo poněkud jinak než jsem si původně plánoval:), tak to určitě splnilo veškerá očekávání...
   1) zase se potvrdilo, že můžu i když už nemůžu:),
   2) poznal jsem, kdy mám opravdu dost a dokázal nejít přes závit:)
   3) zažil neuvěřitelný návrat.. ukazující, že nikdy nic není ztraceno
Takže mám velkou radost, na kontě 75 a těším se, že dneska s Deri zase popoběhneme.. Dlužím jí nějaký pěkný "venčení".

31 komentářů:

  1. To behatko by som fakt nedal, naposledy som z neho musel totalne unudeny zliest po 5km. To radsej vybehnem do mrazu, 20ku v -10 som uz dal. Ale inak sa mi velmi paci zaciatok tvojho blogu, sa v tom presne vidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) myslim, ze si tim asi kazdy "nadsenec" projde... Na zacatku se to "mnozstvi" km tydne zda silene, nedosazitelne:), ale postupem casu se na to "zvykne" a pak je clovek i nervozni, kdyz v ramci ladeni pred zavody nebeha.., ze:)??
      Tak ultra v nas zdar! at uz to znamena cokoliv..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Ještěže takovýhle kilometrový touhy nemusím řešit. Protože při mých častých zdravotních přestávkách různých délek bych byl ultramaximálněnas...ehm...ultramaximálněvytočenej. Takhle jsem jenom maximálně vytočenej. ;) :)
    A k běhátku: U mě se to láme na 60 minutách. Ale po hodině se u mě láme i běh venku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Vsechno ma svuj cas.. I kilometrovy ci rekordni touhy. Nekdy to prijde nekdy to odezni:). Beru to jak to je. Ja za tim vidim primarne ten lidsky rozmer... Bezet v nejakem neskutecnem miste s nejlepsim kamosem. Kvuli tomu uz se vyplati delat ledasjake silenosti:).
      Behatko je mentalne narocna disciplina, naprosty souhlas...:)
      Dik a at se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Zdravím Ivan
    Dnes večer je ideální počasí na běh.Sněží,mínus 3.Nádhera.Kupodivu jsem dnes potkal na trase 6 běžců.Ti mladí sice neumí pozdravit:)Ti starší už zdraví z dálky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivane, myslim, ze lidi je cim dal vic:), asi bychom meli propagovat, ze beh skodi, at je v parcich a na cestach zase pusto:).. ne vazne, je to fajn, potkavat lidi co se usmivaji a bezi kolem... Jak clovek odboci do lesu (aspon tady u nas) tak ses skoro na 100% sam.
      At to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Tak do toho hladovění a běhání zároveň, bych nešla. Mně stačí když vynechám oběd, úspěšně na to do večera zapomenu a pak obvykle po pár kilometrech nastupuje hypoglykemie a nepomůžou ani záchranné tablety, co mám po kapsách :) Na druhou stranu, experimentům a bláznovinám fandím :)
    Tak ať to přežiješ ve zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No to se stihlym bezcum a bezkynim stava... Musi pravidelne jist, protoze nemaji s sebou dostatecne zasoby:). Ja bohuzel jeste s sebou preci jen neco nosim:) a jak rika LL -- duveruj svemu sadlu! :) -- tak mu verim..
      Ovsem dnesni "hladova" dvosmerka (celkem cca 31km)to byl docela narez. Uvidim, jak zitra.:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Hladovění a běhání dohromady dáš. Víš proč to děláš. A z vlastní zkušenosti vím, že to jde. Mám problém nasnídat se hned po probuzení a onehdá jsem si až v autobuse cestou na nedělní výběh uvědomila, že jsem nesnídala vůbec. A byla z toho pěkná dvacítka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ja vetsinou jsem uz taky tak "vytrenovanej", ze do prace (15km) beham zasadne na lacno, do cca 20km si s sebou neberu ani vodu:). Ovsem, jak telo zjisti:), ze vlastne nehodlas jist vubec, tak i ta prvni cesta je "jina", nemluvim o te zpatecni:).
      Dik za podporu, uvidime, jak mi to pujde -- tedy "pobezi" :) zitra...
      Mas pravdu, vim proc. potrebuju se mentalne ujistit, ze to jde. urcite mi to pomuze, az pujde "do tuheho":).
      Diky za podporu! 12:)

      Vymazat
    2. Jednou se mi stalo před startem rogainingu (24 hod orienťák) že mě přepadl nějaký virus a neudělalo se mi dobře. Šlo to ze mě horem dolem, ale nestartovat nešlo (závod dvojic). Takže totální žaket, cokoliv jsem chtěla do těla dostat okamžitě v křeči vrátilo. Po rovině to jakž takž šlo, do kopců chyběla síla. Po 5 hodinách tělo pochopilo, že se nedám a přijalo první cukr a začalo spolupracovat. Nejstravitelnější mi připadají energetické gely, některé jsou ale hnusné. Já používám X-pover s jablečnou příchutí, zapíjím kofolou míchanou s nealko pivem :-)

      Vymazat
    3. No musim v dalsich dnech (az odezni tento experiment) :), vyzkouset mixy napoju, ktere tam muzu pit.. asi kola a dzus, kola a voda.. premyslel jsem i o energeticke tycince, ale pak jsem to zavrhnul:). Zkusim zustat u tatranky, pripadne jeste neco "standardniho" vyzkousim. Asi to budou kysele rybicky:).
      MSF!

      Vymazat
    4. Honziku, ale hlavne, hlavne nezapomen na Fidorku!!!

      Vymazat
    5. pokud tělo spolupracuje, je dobrý i rohlík se salámem. Sladkosti se přejí :-)

      Vymazat
    6. 2 nikie: samozrejme.. fidorka je fidorka, ovsem jak je balena, tak na dlouhe ultra se bojim, ze bych nekde trousil obal, takze ji casto nechavam do cile..
      2 jana: diky moc, ja nejradsi beham na chleba s necim nebo rohlik s necim:). Toho se budu drzet.. diky za rady, ja jsem ryzi nadsenec.:)

      Vymazat
  6. Já byl na běhátku dnes a nejhorší je ten pomalý výklus. Úseky ještě ujdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jednolité tempo na běhátku -- bez muziky -- je náročný.. máš můj obdiv:)

      Vymazat
    2. Muzika byla. Ne moje, ale byla. Bez ní bych tam nudou umřel.

      Vymazat
    3. Tak to jo.. :). ja bez muziky vetsinou sazel (tedy planoval osazeni zahonu), v duchu plel, pripadne delal prestavbu domu, atd..

      Vymazat
  7. hlavně nezapomeň, že nad zlato je sůůůl. Oteklé little gray cells (hyponatremie) by Ti mohli v práci vyčítat.

    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sůl jsem lízal jako ovečka..:). Dík za připomenutí.. MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Odpočet jakékoli akce mě vždycky trochu děsil. A to i přesto, že jsem se na akci fakt těšil. Ona se v koutku mysli totiž vždycky objeví nějaká ta potvůrka myšlenka, jestli jsem v přípravě na něco nezapomněl, jestli jsem udělal maximum(v rámci možností), jestli jsem neměl něco dělat trochu jinak(někde ubrat,někde přidat), co budu dělat když se pak přihodí to či ono....
    Vidím ale Honzo, že Ty se připravuješ opravdu skoro na všechny eventuality a příprava bude v Tvém podání opět jen a jen velká čistá radost :o))
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, to ja jsem takova lama.. taky samozrejme o sobe pochybuju, ale protoze vetsinou jdu do veci, na kterych mi zalezi "po hlave", tak ten prostor na litovani - a co by kdyby.. je velmi omezeny, pokud tam nejaky je:).
      Proste cilem je, aby to byla cista radost. At to dopadne jak koliv, bude to urcite fajn. dik za podporu, 12:)

      Vymazat
  9. tak mě napadlo, když běžíš na běhátku, máš jedno i pro Deri?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jano, mas u me fidorku!!! :)
      To byla jedna z veci, co me po narozeni Deri mrzela.. ze si neuzivame beh "uvnitr"... co zase tak nevadi, protoze behame i v mrazech venku..
      Tak at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. jednu si seberu, až z tebe budou opadávat po startu Silvy :-)

      Vymazat
    3. Tak ta sedla!!! :)
      Dal bych i driv.. myslim, ze bychom meli nekdy udelat nejakou "mega" hospodu :), u prilezitosti nejakych prazskych behu.. 1/2M, M.. nebezis (nebezite neco??)
      12:)

      Vymazat
    4. pražský maraton 12.5. ale v neděli jedeme domů

      Vymazat
    5. tak mozna po maratonu v hospode? :) Asi Milos (ultrak) bude neco poradat, tak se domluvime tam.. Fidorku predam! :) 12:)

      Vymazat
    6. Ale vnitřní veslování si spolu užíváte, ne? Deri ve člunu na klíně :) To se taky počítá!

      Vymazat
    7. :) Ivus.. Deri je spravna zenska, nejradsi by me mela "pro sebe" furt. nekdy stihneme jen neco "ultra kratkeho":), jindy to dusevni veslovani.. Ale jsem s ni hodne casu v nasi klubovne.. a je uplne jedno, jak jsme spolu dlouho.. kdyz jdu pryc tak dela desnej ramus.. (mozna je to slyset az k vam).. jako by rikala.. kam jdes? co blbnes?? vzdyt nam bylo spolu tak dobre!!! :)
      Veslovani a (hackum a ) spolubezcum zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...