sobota 4. května 2013

Running on a Shadow Side...:)

Jsem zpátky v Praze a už zase částečně mimo ... mám to teď do slova a do písmene rozlítaný:), ale nedá se nic dělat.. užíval jsem si v Arizoně a v Novém Mexiku, je čas a potřeba dohnat jiné věci a udělat, co jsem (kdysi) slíbil..:)

Pokud se ohlédnu za sebe, tak mi moje "běžecké" a "pobíhačské" skutky a zážitky ne náhodou (téměř) připomínají zásady jedné skupiny běžeckých recesistů, o které mi Stín při ZG vyprávěl... Říkají si tuším "Running on a dark side" .. mezi jejich základní pravidla patří běhat zásadně v obyčejných botách, v tričku, které dostanou při registraci a s relativně malou přípravou se zapisují na nejdelší závod, který je pořadateli v místě vypsán..:)

No ne že bych byl úplný kamikadze jako tahle skupina, ale jak správně tuhle Nika řekla.. to Stín, to ten Stín:) nás všechny zblbne:) a tak jak stín zní v angličtině mnohoznačné.. dá se tušit, že se nachází mezi tou světlou a tmavší stranou běžecké síly... tak se k tomu hlásím... Ano běhat na Stínové straně... S bojem, s nadšením a s odhodláním, trochu jako kamikadze..:). Vždyť je to také moje mantra..

Samozřejmě že bylo troufalé při mých začátcích, letech a kg:) si myslet na uběhnutí maratónu po pěti měsících.. na zlepšení maratónského času ze 4.20, ... dostat se skoro na dohled ke 3h.. na první 50km silniční běh (brdskou).. na Silvu další rok a na její reparát loni.. Souhlasím s tím, že je to děsná troufalost se přihlásit na první 50 mílový trail v US a zrovna na jeden z nejtěžších, téměř bez jakýchkoliv ultra trail zkušeností, i když s nadšením, poctivým a odhodlaným pobíháním a s otevřeným srdcem... a samozřejmě s kamarádem vedle sebe..:)

Ale není to proto, že bych dané závody podceňoval, nebo neměl v sobě příslušnou pokoru, ale ... herdek... ty pocity, to co mi můj boj přináší, to je něco tak neskutečného.. krásného... něco, za co stojí bojovat a často snášet i ty poznámky lidí kolem..:). Pro vás starší kamarády nebo návštěvníky:) -- ty poznámky okolí jsou stejně pitomé a (zároveň) motivující v libovolné fázi našeho pobíhání.. Je to jedno jestli je to ve chvíli, kdy bojujeme o svůj první 1/2M či M nebo teď, kdy se snažím připravit na své první 100M dlouhé a náročné trailové ultra...

Ano, jasně... Pesimisté mají naprostou pravdu.. Z jejich pohledu můžu brát ZG za 15h jako naprostý propadák. Na úspěšné dokončení Leadville bych potřeboval výrazně lepší čas, alespoň o 1-1.5h.. Obecně se říká, že čas na dokončení Leadville je 2.2*ZG a Leadville má pro úplnost limit 30hodin.. takže jsem podle statistik v této době jasně a naprosto mimo..:)

Navíc květen asi bude stát běžecky za starou bačkoru:), budu hledat čas na běhání asi stejně zoufale jako náš ministr financí peníze v rozpočtu:), ale to odhodlání tu je.. kousek po kousku, přidám třeba i veslovátko... posilovnu.. 1.6. je Silva... což taky nevím, jak za těchto okolností dopadne, ale je to snad i jedno:).

Přeci není nic krásnějšího, než se snažit zvítězit nad statistikami... Žít se musí!:)..Na otázky, jestli se po "neúspěchu" na ZG budu ztrapňovat v Leadville :) musím použít přeneseně Cimrmanovskou klasiku... Jedni ti by rádi odešli, ale je jim líto zaplacených peněz... druzí, ti by také rádi odešli, ale očekávají, jestli druhá půle bude stejně slabá, jako ta první... No a my pro jistotu zamykáme hlavní vchod...:)
Takže, já jsem se pro jistotu pojistil už před ZG, protože jsem čekal, že moje premiéra může dopadnout -- no všelijak:). Takže jsem si pro jistotu už zaplatil nejen registraci na Leadville (už je teď stejně uzavřena), ale koupil si i letenku, aby nedošlo (v moji hlavě) k mýlce, že se něco změnilo... kdepak.. ZG byl skvělý zážitek, silný kamarádsky skutek, něco na co nikdy nezapomenu... navíc skvělá ultra škola, musím se z toho poučit a připravit se na srpen. A věřím, že nakonec udělám všechno, co půjde a možná ještě i o trošku víc..:)

Přijímám a prosím o vaše rady tipy na jídlo během (ultra) závodu /díky Pavle!/ a mimochodem... nevíte o nějaké vhodné 24h začátkem července? :)

Běhu zdar, ultra a naším bojům zvlášť... 12:)

44 komentářů:

  1. Juchůůů, to je krása... Komentáře jízlivců jsou nejlepší na to, aby člověk běžel zase o něco dál a rychleji ;) Věděla jsem to od Miloše, tak jsem ráda, že už je TO venku a můžeme se těšit na velkou letní akci!!! Těším se, že dáme v mezi čase nějaké společné kopečky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky.. tak jasne.. Zase oni maji "jizlivci" pravdu:), ovsem od toho mam nejaky cas na pripravu, ze?
      Jinak jsme od sebe kousek, to by v tom byl cert, abychom nekde nevybehli, ze:)???
      No tvoje nejake ultras se stejne da cekat kazdou chvili, ne?
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Je jedno za kolik to dáš já si vážím toho ,že nevzdáš. A hlavně nám jde o zážitky ne? Vychutnej to jak to jen půjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK, to zni jako by to reklo moje lepsi ja:). MSF! 12:)

      Vymazat
  3. co zkusit 13.7. TMMTR (transmoravský masochistický) http://tmmtr.ultracau.cz/index.php/cz/propozice
    Taky si po dnešku nejsem moc jistý, jestli už nadešel čas na 100M, ale jdu do toho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spravny cas neni nikdy. Proto je nejlepsi jit do toho hned. Budu drzet pesti !!!
      BS

      Vymazat
    2. No jako tip to zni naprosto skvele.. ma to jeden hcek, ci hak:(, ja v te dobe nemam 7 dni volna a muzu urvat tak 2 maximlne 3 dny... uvidim, mozna by to vyslo na 3 maratony za sebou.. No, rikam, neni to jednoduchy, ale zase, co je jednoduchy?:)
      Budu drzet palce!!! 12:)

      Vymazat
    3. To si pleteš akce, toto je stomílovka. Sedmidenní MUM je něco jiného.

      Vymazat
    4. Diky Pancho!
      Ja ten link oteviral pres mobil a uvidel jsem tu -- ted chapu dalsi nabidku na 7 maratonu v 7 dnech a spojil si to s touhle akci...
      Koukal jsem do sveho kalendare...
      Bude to sileny...:)
      V nedeli v 8h rano vyprsi termin zavodu..behem odpoledne mi prijizdi do Prahy skupina americanu na tydenni akci, kterou plne zajistuji:).
      Je to vyzva jako hrom.. jdu vyplnit prihlasku...
      MSF! 12:)

      Vymazat
    5. no doba je nesmirne dynamicka...:)
      nejdrive jsem se s nadsenim a s nerozvaznosti prihlasil.. po par hodinach mi prisly dva zajimave maily.. nejdriv mi americka protistrana rika (s nadsenim), ze prijedou trochu drive:), coz borti plany.. a nasledne mi BS rika, jestli bych to nemel uvazit.. abych mel dostatecnou regeraci..
      Asi kazdy z obou mailu by me presvedcil, ale oba? to neni nahoda, tak jsem se omluvil za zmatky a budu Panchovi a ostatnim drzet palce..
      12:)

      Vymazat
    6. :-( už jsem se těšil jak se spolu proběhneme. A dík žes na mě myslel při jesenické stovce, a neříkej že ne, ten výsledný čas tě dvojnásobně usvědčuje :-) výsledky

      Vymazat
    7. :), bylo by to fajn s tebou na startu pokecat..:)
      Koukal jsem, cas 12:12 a bedna.. velka gratulace!!! Opravdu narez..
      Ale ono se to nekde sejde..
      MSF! At to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo napsal jsi to pěkně, ale nemyslím si že by se člověk měl nějak zabývat poznámkami lidí, které nesměřují ti nějak pomoci radou či skutkem! A ber ZG tahle - According to Mark Allen: There is no failure, only feedback! Teď už víš, že jsi udělal chyby a jen hlupák (to ty v žádném případě nejsi!) by se z nich nepoučil. Je fakt, že má babička vždy říkala:Chybami se člověk učí, ale jen moudrý člověk se učí chybami druhých :-)" My co tě známe, ti fandíme - tady nejde o čas, tady jde v první řadě o odvahu to vyzkoušet, o přátelství a také o silné zážitky, které nás "živí" v dalším období našeho života. Drž se a hodně v pohodě naběhaných km v přípravě na 100M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, citim to podobne, i kdyz mi to pochopitelne prijde hodne troufale, porad jsem o rad min troufalejsi nez nekteri zoufalci, co v na jare ubehnou maraton kolem 4 hodin a v srpnu bezi Leadville.. To jsem o moooc zodpovednejsi:), ale presto... presto, jak spravne rika BS.. musim hodne zapracovat na strave a piti.. to je ted moje absolutne nejslabsi misto.. plus si nabehat nejake km.. k cemu je potreba nejen nadseni:), ale i cas.. tesim se tak jako tak.. Vsak me znas:).
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo,
    ta calibracni konstanta v pripade 2.2*ZG v pripade casu pro Leadville ma dost velky sigma. Navic to plati jen pri idealnich podminkach. Kdyz si brzo po startu zlomis nohu jako ja, melo by to klesnout, protoze neprepalis zacatek a zbydou ti sily do druhy pulky.

    Ale ted vazne - s tim jidlem je tvuj nejvetsi problem, ze ses strasnej slusnak. Musis bejt malinko sobectejsi a rict ze proste mas malo, ze chces jeste banan navic, nebo klidne zkysnout na obcerstvovacce o par minut dyl abys do sebe naladoval nejakej sandwitch, nebo se prolil kolou ... o zvraceni ani nemluve (vypadas na ztracenej pripad)
    Clovek si samozrjeme casem vychyta co mu vyhovuje, ale to ze na stanici maj malo by te nemelo nikdy rozhodit a MUSIS si rict o vic. Pivo vetsinou nemaj, tak si ho nosim sam, ale sem zavislej na kole, a nic mne nevytoci vic nez kdyz tam maj jeden dva kelimky poloprazdny. Tak si reknu vo tu dvoulitrovku a klidne jim pulku vychlemtam (pak jim samozrjeme podekuju a vsechno pochvalim). Stejne tak s bananama. Ten kluk u Pekelny brany zacal krajet novej banan, tak sem si o nej rek ... dostal jsem ... a zustalo tam to jedno kolecko ... kdybych vedel ze to je to jediny co si vezmes, tak se samozrejme rozdelim a/nebo si reknu o dalsi ... tak asi tak ...
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honza si na závodech hraje na breathariána. :D

      Vymazat
    2. Praveze on na to ide minimalisticky, takto si nechava obrovsky priestor na zlepsenie sa. Keby chcel, tak samozrejme to zacne hrotit (strava, pitie, trening, zvracanie) a zabehne uzasne casy (nie ze by ich teraz mal zle), ale by sa hned vystrielal a dalsie roky by to lutoval. Myslim, ze je to vyborna strategia, takto mu to behanie vydrzi este veeeela rokov :)

      Vymazat
    3. 2 BS: Mas -- jako obvykle -- pravdu.. Kdyz jde na lamani chleba, tak jde slusnost stranou.. Budu na to myslet. Taky jsem si to rikal.. priste si proste vezmu klidne celej banan..:)
      2 Advid a Duri: Panove.. za svoje legracky a pozitivni provokace mate u me pivo!:)
      12:)

      Vymazat
  6. Velmi pekne si to napisal, tak od srdca.
    Zle jazyky neries, podal si uzasny vykon a presiel si si uzitocnou skolou, to su vsetko skusenosti na nezaplatenie. A navyse si to dokoncil a este v ramci limitu, co viac chciet? Silva bude samozrejme osobak, o tom ziadna a na Leadville zurocis naucene, hlboko pod 30h. Takze ziadny stres, ides ako drak!!!
    Ked zhanas nejaku vhodnu pripravu, tak nic lepsie ako toto urcite nenajdes: 230km za 5 dni v najvacsej Andaluzskej horucave AL ANDALUS ULTIMATE TRAIL (LOJA-GRANADA, http://www.alandalus-ut.com/es/).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, jsi moc milej... U Leadville, pokud to stihnu a dokoncim, tak se da cekat, ze to moc hluboko pod 30 nebude, spis tam vidim ty nadra korejske gymnastky:)!
      Ale o to nejde.. Bojovat je treba... S temi etapovymi zavody je to na levacku.. ja mam v lete relativne hodne prace a povinnosti a tak to budu muset skloubit nejak jinak.. ale moc diky za tipy...
      12:)

      Vymazat
  7. Prosím tě, on ti někdo napsal, že ZG byl "neúspěch"?!?!?!?!?!?!?!?!? To mi ho ukaž, drzouna!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. mily komentar dokazujici soudrznost ruzovo-modreho oddilu!!!:)
      Vsak to oslavime brzo v restauracnim zarizeni..
      Zdravim ze Stokholmu, zitra na ceste zpet.. Ufff:). Ale behal jsem a ne sam:) a desne jsem si to uzil...
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Jsem si doteď myslel, že jsi zdárně proťal cílovou pásku...
    Tak o jakém propadáku se tu bavíme??
    Já volám: "Vivat!" a smekám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemekat! To je nebezpecne!!! pripadne obout nesmeky!:)
      Pozor, ja jsem ze ZG nadseny!!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Školení BS opravdu oceňuji, to jsou ty rady k nezaplacení. Už to ryju do mozkovích závinů.
    Trochu mě znervóznilo počitadlo k Silvě. Den zúčtování se blíží :).
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidek.. :)
      Kazdy si sve krty musi prozit a ver mi, bude to jiste nadherne..
      Jen ja to nenazyval dnem zuctovani, ale spis dnem otevirani dveri a tajnych komnat.:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  10. Já to tady čtu a strašně se bavím. Už jenom věta "Jsem zpátky v Praze a už zase částečně mimo" mě rozesměje a dál se chechtám celou dobu včetně výtečných komentářů..
    Fakt jste mě pobavili, včetně toho, že ZG byl neúspěch.
    Honzo, takovej blábol už nevypouštěj :-)
    Smekám !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom smekani jsem to uz rikal.. Klidek..:)
      A taky, ze ja ZG si desne cenim.. jako silny sampon 3 v 1..:)
      No vsak da-li stesti se nekde uvidime a treba v restauracnim zarizeni nebo v behu...
      MSF! a zdar! 12:)

      Vymazat
  11. MaZaGr, sukces! Rád jsem vás oba zase jednou takhle spolu potkal. A těším se na léto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jasna vec.. a dik!
      Leto bude velkolepy tady i tam.. Stin na 99% zde v cechach..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Honzo, jsi můj člověk. Chodit jen do toho, na co člověk má, je nuda. Právě to, vrhat se i na ty věci, na které člověk připravený není nebo ani nemůže být, to je ten správný přístup. Pak se dá něco zažít, pak se užije legrace. Se vším všudy ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, Same..:)
      Ovsem da se cekat, ze zazitky budou nejen hezke, ale i silne:)..
      No musim doladit a nacvicit to jidlo, hlavne jidlo v cizine..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, moc pěkná práce na ZG, ať už si říká kdo chce co chce. Spoustě běžců se o něčem takovém ani nezdá :-) A jsem si jistý, že Leadville si užiješ stejně intenzivně(pozitivně myšleno) :o)
    Ať se daří v přípravě a spoustu šťastných km :-)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, diky...
      Ty stastne km v priprave.. uprimne.. o ty jde asi predevsim, ne? :)
      MSF!
      PS. Je jedno, jestlis e clovek pripravuje na 10k, 1/2M, M nebo neco delsiho.. Tohle ja na behu mam desne rad.. vsechno je relativni a kazdy si zaziva to svoje..
      12:)

      Vymazat
  14. Odpovědi
    1. Diky.. Ale uz te chvaly bylo prilis..:)
      Navic ted se v tom tak spravne placam.. Vcera jsem nebyl behat, dneska to vidim vselijak:(, takze, kdybych to nemel taky napsane, cim jsem prosel a jak skvele to byly zazitky... Tak bych neveril, ze se to vubec stalo:)
      Navic si musim uvedomit, ze fakt na moje srpnove silenstvi:).. je potreba se lepe pripravit, lepe to promyslet.. jestli dobehnu nebo ne je jina vec, ale aby to nebyl zbytecny prusvih:).
      MSF! Behu zdar! Ultra zvlast..12:)

      Vymazat
  15. Kamaradi a navstevnici..
    Moc diky za skvele komentare, rady a emaily... Spousta uzitecnych rad a navodu na jidlo, na zavody.. moc mi to pomohlo, protoze [i kdyz to bude znit divne] ted jsem v takove pozavodni kocovine:).
    Smisene pocity..
    Bylo to neuveritelne skvele, mam z toho silenou radost.. draplo me to svymi paraty..:)
    Na druhe strane.. si uvedomuji, ze to byla zkouska [moc potrebna], ktera ukazala mimo jine moje velke slabiny a nezkusenost, ale i nadseni a odhodlani:). Proto si moc cenim rad a i pripomenuti ze cut-off ve Windfieldu (50 mile v Leadville) je 14 hodin.. takze bych nedobehl ani tam..
    Musim si to malicko vic srovnat v hlave.. Nicmene prvni ted bude Silva a na ni se musim pripravit co nejlepe [v ramci danych moznosti]
    Fakt diky za podporu, rady.. Behu zdar! Ultra zvlast! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivan
      Zdravím.Asi jsme už ti strejdové.Ráno jsme byl v půl šesté na trase a potkal 5 psů,4 lidi jdoucí odněkud někam a velmi vysoké číslo běžců.4:) Ale ve věku kolem 18 let.Ani nepozdravili.Takže ač se cítíme pořád jak mladiství studenti- jsme už asi ti strejdové.

      Vymazat
  16. Honzo, v Tvém případě je to jen a pouze v hlavě. Naběhaný kilometry už máš. A toho nadšení máš v sobě tolik, že to určitě správně nasměruješ.
    Snad leda pořídit do ložnice podtlakový stan, aby ses lépe aklimatizoval na nadmořskou výšku. Nebo běhat s roubíkem v puse a kolíčkem na nose (nebo OM-10 pokud si to z vojny pamatuješ).
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Rado..
      Je hezky, ze to moje usili muze na jedne strane vypadat heroicky, an druhe strane.. smesne:).. pravda je tradicne nekde mezi..
      Tradicne kaslu na to, jak vypadam... Radsi smesne, nez to vzdavat.. Radeji hloupe.. nez to neprozivat do posledni chvile:).
      At nam to hezky beha! 12:)

      Vymazat
  17. To tvoje povidani se cte super! Co se tyka toho tveho "neuspechu" tak to je doufam jen jeden z tvych vtipku, neb dokoncit ZG v jakemkoliv case je super! Navic ja si myslim ze jste to nechteli tak brzo skoncit neb jste meli fun a taky jste chteli poradne potrenovat na Leadville.. Kazda hodka navic pri ZG traninku urcite pomuze ;-) Jinak co se tyka jidla pri ultrabezich tak jsem si pri svem prvnim taky "uzila" a neco se priucila.. Doporucuju zkouset pri tvych delsich bezich. Ja rada jim ovoce (banany, pomerance, meloun) na AS a piku kolu.. S tim jsem vydrzela az tech nejakych 13 hod ci tak.. Ale vzdycky po tom mam desnou chut na pivo, tedy neco nesladkeho.. Nevim jestli bych na sladkem vydrzela 24h, tak doporucuju zkouset neco nesladkeho - zabalit si nejaky chleba s necim, chipsy atp. Jo a doporucuju poradnou davku slanych tabletek ;-) Ultra a behu zdar, Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko!
      To ty jsi vymyslela.. "running on the Shadow side!", nikdo ti to neupre..:)
      Vis, ja si toho sam moc cenim... Vsechno je relativni.. Kdyby slo vsechno dobre, mozna jsme meli na vyrazne lepsi cas... Ale takhle jsem poznal sam sebe a Stin aspon mohl zase ukazat svoje kamaradstvi az na kost..:)
      To jak je to videno obecne [a bezchybnou metrikou prubeznych casu] je vec jina..:)
      Ja to budu mit zafixovane, jako neco neuveritelneho, krasneho silneho.. jak sportovne, tak lidsky..
      Dik, MSF! 12:)

      Vymazat
  18. Vymyslela nevymyslela ale neumim to tak krasne napsat.. Kdyby chyby... To znam, ale tim se clovek uci a pak ma o cem vypravet a na co vzpominat ;-) To se mi na tech ultra libi ze si clovek obcas sahne na dno a co vsechno o sobe zjisti.. Tak i ted s dost narocnym pracovnim nasazenim nejsem schopna to moje pobihani odlozit.. Puvodne jsem si rikala ze letos ani nic tak dlouhyho nepobezim, ale neda se to.. Coz je asi dobre.. Jinak co se zazitku tyce, tak stale mam v pameti lonsky Leadville a tak si myslim ze jeste pekne silne zazitecky letos prijdou! Snazim se vymyslet jak byt u toho a snad i trochu pomoct ;-) Doufam ze to vyjde. Uzij si Silvu! Ja si budu uzivat JMTR. MSF a s treninkem na Leadville to neprehanej at se nevystavis! Nabehano mas dost tak to pekne udrzuj a hlavne trochu popremyslej nad tim ostatnim (jidlo, piti, obleceni atp) Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko, diky...
      Budu drzet palce na Jemezke behy.. zkus prohnat Stina:)!
      Trening musim a budu brat s rozumem, jinak to nejde.. Ovsem jisty dil posedlosti v tom take zustane..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...