neděle 29. prosince 2013

POP (partyzánský oběh Prahy) - aneb plním(e) si svoje sny

Základní rozměr akce byl daný.. Partyzáni seskočí, oběhnou Prahu a sejdou se zase .. nejlépe v restauračním zařízení, kde proberou plány na další diverzantskou akci..:)
Ovšem, protože jsem známá "slepičí prdelka" :), tak jsem na vyzvání tvůrce trasy (Martina aka Veverky Pražského) dál o akci vědět předem a navzdory zájmu, který pochopitelně vzbudil světový rozruch, zejména v pražských lokalitách:)... se nám všem (doufám) úspěšně podařilo udržet původní partyzánský charakter akce..
Kdo mě trochu zná, tak ví, že se mi líbí ta volnost, která k pobíhání naprosto patří.. Stejně tak, jako na našem náhradním maratónu ve Stromovce.. tak i tady jsem chtěl, aby měli případně možnost se plně zúčastnit všichni, i ti, kteří danou vzdálenost celou neuběhnou... a tak nakonec partyzánský oběh získal předem netušený "spartakiádní" rozměr. kdy borci vybíhají z různých konců stadiónu (=města), zacvičí sestavu (=kousek spolu běží), další se zapojí/odpojí.. aby posléze se část z nich sešla již ve dříve zmíněném restauračním zařízení.. :)
V tomhle směru se musíme velmi pochválit.. bez jakékoliv secvičné (!!) jsme se celkem velmi plynule setkávali se známými/neznámými skupinkami lidí, kteřé různě dlouho s námi běželi.. Pokud mě moje počítadlo neklame, tak nás bylo celkově víc než 30.
Podle svého zvyku, nebudu a nechci popisovat samotný průběh akce, nechávám prostor kamarádům bloggerům, aby vše patřičně zhodnotili:), jen si budu snažit připomenout ty pocity a okamžiky, které pro mě mají velký význam.

1) Chtěl jsem, aby i ti mimopražští, mohli poznat krásy "mého" údolí.. i když jsme kvůli úspoře kilometrů nakonec probíhali krátkou trasu s malou odbočkou na Děvín, vynechali jsme trail skalami i jiné moje oblíbené trasy... A co se nestalo, vybíháme na kopec a z druhé strany v ranním oparu vychází slunce, údolí se ukazuje v celé své kráse..

2) Přál jsem si, aby i POP mi přinesl nějaké veselé zážitky a odrazil trochu tu správnou, odlehčenou atmosféru "nezávodního" pobíhání...I toho se mi dostalo plnými hrstmi..
Čekání na příbuzenstvo:)
Nejdříve na Cibulce, kdy se v liduprázdném parku prikrčím na bobek, aby za malou chvíli se z vedlejší pěšinky vyřítili dva psy, kteří na mě okamžitě začali skákat:).. Přibíhá jejich panička (já vyčkávajíc stále na bobku:)! ) a začíná je ode mě odhánět.. Scéna na Oskary v komediálním žanru..:)... Samozřejmě, ta historka je nádherná, .. protože si umím představit, jak se smíchem ona paní dojde domů a říká.. to mi nebudeš věřit.. co se mi dneska v parku přihodilo:)...
Nebo když s Veverkou Sudetským spěcháme do Lidlu koupit si nějaké pití, ovšem jsou otevřené jen dvě pokladny, dlouhé fronty.. skromnost stranou... jdu bez ostychu rovnou k pokladně, předbíhám jednu sympatickou důchodkyni, omlouvám se ji a vysvětlují paní pokladní... že tady zrovna probíhá velký závod a že já za zdržení dostávám penalizaci... Paní pokladní s úsměvem namarkuje útratu a nabízí mi potvrzení o zpoždění... Až po chvíli mi dochází, jak by to bylo skvěle mít na lístku s útratou s razítkem napsáno.. zpoždění 3.5 minuty, pokladna Lidl..:)


3) Přál jsem si, aby si "bratranci" Veverkovi tuhle akci pořádně prožili... No Pavel díky vadné židli měl silné problémy se sedacím nervem a celou cestu trpěl jako zvíře.. Vím, že člověk, který prošel Pamír či jiné šílenosti na pár placek a kousek chleba.. není žádná holka:), ale když jsem ho viděl, jak trpěl, bylo mi ho líto... při seběhu na části Šutru jsem zase špatně šlápnul a přes bolest ve svém kotníku jsem s ním mohl část trasy "sdílet" ..:).. naštěstí jsme běželi dostatečně dlouho a tak jsem měl možnost si kotník zase uzdravit..:).. Holt pomalý běh.. léčí všechno!:)

4) Když už partyzánský oběh Prahy, tak jsem plánoval, až morálka na východním okraji Prahy začne upadat, že zanotují některé budovatelské písně.:)... Pochopitelně došlo na .. Skal a stepí divočinou.. hladový a roztrhán... uhání v před partyzán!! :)... Starší i někteří mladší spoluběžci si vzpomenuli, někteří se přidali.. Ovšem když jsem při průběhu obydlenou části zanotoval velmi zpěvný pochod demokratické mládeže (z národů ať jsme různých jedno přání teď v nás bude žít...) .. Tak při otevírání oken v prilehlých domcích spoluběžci buď předstírali, že zapomněli slova, nebo zrychlili/zpomalili a dělali, že ke mě nepatří:)!...

5) Konečné skrytý sen každého běžce dlouhých trati, ultras asi zvlášť.. je... běžet až do konce.. běžet až na patologii!!! Na to jsme po cestě několikrát pomýšleli..:).. To, že se to nakonec povedlo celé skupině odvážných mě naplňuje naději do let budoucích..
Z mého pohledu velmi vydařená akce.. Patří za to velký dík Martinovi, Stazce... všem skoro více než 30 lidem, kteří s námi různé běželi.. Fakt skvělé.. Ovšem když jsem to vyprávěl při dnešním proběhnutí svoji dceři.. tak to velmi pregnantně shrnula slovy... Čím víc o tom vyprávíš, tím je mi jasnější, že jsi si to děsně užil.. ale.. tím je mi také jasnější, že řada lidí .. s tebou dost trpěla:):)...

Tak pobíhání zdar! Ultra zvlášť.. Všechno nejlepší do Nového roku.. Hodně šťastných km!
12:)

PS. K vánocům jsem dostal knížku..
Never Wipe Your Ass with a Squirrel.. Což samozřejmě je skvělý marketingový titul.. Ovšem, jak jsem viděl opět celou Veverkovic rodinu v akci.. Martina, jak spoustu věci naplánoval, Pavla, jak si po cestě vytrpěl svoje.. Tak jsem pochopil.. Ano s Veverkami si není radno si vytírat zadek:).. Jsou to skvělí kamarádi a tvrdí chlapci.. Je čest být součástí téhle "rodiny".. jsem moc rád, že jsem "Veverka náhradní":)

PPS. Před akcí u nás spala Jana s Jiříkem. Dostal jsem od nich skvelé dárky, slivovicu a velký perník.. Teď jsem ho právě snědl a mohu říci, že byl nejen hezký, ale i dobrý... A tak aspoň použiji to přání na něm.. Ať to běhá!!! 12:)

PPS. Část fotek je http://digirun.rajce.idnes.cz/131228_POP/
u Digiho na rajčeti.. A patří mu velký dík za dokumentaci i společenské části akce..
Tradičně, když se nejaké společné akce účastní kamarádi bloggeři, tak nechávám větší prostor jejich vyprávění i fotografiím.. Advidova detailní zpráva je na http://tri-dave.blogspot.cz/2013/12/partyzansky-obeh-prahy-pop.html. Honza H. mi udělal radost fotografiemi z Dívčích hradů: http://janhavlicek.blogspot.cz/2013/12/s-partyzany-na-divcich-hradech.html, Ondra P. má svoje vidění zde: http://blog.pokludovi.eu/2013/12/28-prosince-pop-partyzansky-obeh-prahy/. Martin (Veverka Pražský) má svůj vstup zde http://veverkavzadveri.blogspot.cz/2014/01/okolo-prahy-nulty-rocnik-popu.html, sudeská sekce:) má svoje paměti zde..http://kotouc01.blogspot.com/2014/01/prazska-sekce-aneb-zaver-roku-v-hlavnim.html Opavští kamarádi tradičně zde..http://behatnasbavi.blogspot.cz/2013/12/jak-se-beha-s-veverkama.html

36 komentářů:

  1. Ahoj Honzo, muselo to být parádní od začátku až do konce a mohu jen litovat, že jsem se neodhodlal alespoň na kousek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Nevadi... Petre, Vzdyt ty jsi porad na nejakych hezkych akcich:)...
      Samozrejme.. Partyzansko-spartakiadni rozmer prinasi dalsi dimenzi:), ktera me obzvlast tesi..
      Tak at to beha! At se dari! 12:)

      Vymazat
  2. Zdá se že tedy jediný nedostatek byla neznalost (ne nebyla to jistě neochota zpívat :-) textů budovatelských písní a jiných písní do nepohody na 70km. Proto alespoň "Hymnu demokratické mládeže" přidávám do itineráře na příští rok...
    https://docs.google.com/document/d/1iBdR3jE8tPb5kSeK5yPoix7Z8JolQyNxq41WjAVKHp0/edit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine! Jeste jednou diky tobe a Stazce za skvele zazemi.. Tobe ovsem patri nejvetsi dik za detailni trasu, itinerar, ktery snese meritko mezinarodnich zavodu!! Rikal jsem pred akci... Jaka je skoda, ze Praha nema "zeleny okruh".. Diky Tobe tohle uz davno neplati. Do Noveho roku 2014 vstupuje Praha hrde po boku velkych mest jako je treba Londyn, ktere podobne okruhy maji.. Je jen otazka, zda-li jsou take tak hezke!
      Jeste jednou diky! 12:)

      Vymazat
  3. Omlouvám se všem účastníkům výpravy, kteří si kvůli mým dvěma kilometrům museli dvakrát sundat rukavice a vzorně (jak se na demokratickou mládež sluší ;-) pozdravit. Bylo mi ctí a potěším moct vás aspoň chvilku sledovat v (bezpochyby spektakulárně epické) akci ;-) Honzi, doufám, že se z pátého adventu stane tradice a třeba se mi jednou poštěstí dělat ti groupie dýl, než slabou čtvrt hodinu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitus! Na to, ze jste vlastne bezeli dva, to byla velmi rychla ctvrthodinka..:)...
      Bylo to moc mile, ze se obehu ucastnily i bezkyne v pozehnanem stavu a tak vlastne bych mel pocet ucastniku zvysit o jednoho!!:)
      Mej se fajn, hodne stesti a zdaru ve tvem "ultra"!:).. 12:)

      Vymazat
    2. Guth-Jarkovský i Špaček by byli spokojeni, jen teď nevím sundává-li rukavici první dáma nebo gentleman. Píši si poznámku k itineráři, že toto je potřeba dostudovat.

      Vymazat
    3. Dama si samozrejme rukavici sundavat nemusi :-)

      Vymazat
    4. Koukam, ze i na bezeckem jamboree se clovek uci salonnim zpusobum.. Inu, to je ta vyhoda spolecenstvi napric vekovymi skupinami, profesemi, bydlisti... a buhvi cim jeste..:)..
      Zase jsem se neco naucil..12:)

      Vymazat
    5. Jana má 1* ze společenského katechismu - cituji z příručky: "Při podávání ruky platí přesně opačné pořadí než při pozdravu. Ruku vždy podává jako první osoba společensky významnější. Muž nikdy nepodává ruku v rukavici, žena si rukavici může ponechat na ulici (dlouhé, tenké rukavičky na večerní společenské příležitosti se nesvlékají).

      Vymazat
  4. Skoda, ze jsem se odpojila driv, zpivala bych s tebou uderne az na louku zelenou, i na ty ruske verze bych vzpomnela..Zrovna mi nedavno napadlo, jak je mozek divnej organ-vynorila se mi z niceho nic v hlave „Pjesenka krokodyla Geni“-slovo od slova..clovek se neco pred 30ti lety nauci, pak nikdy nepouzije a stejne to celou dobu v mozku zabira zbytecne misto.Takhle jsem to mohla na 70.km vyuzit!! Davam si socialisticky zavazek – vic behat a priste s vama drzet krok do konce! :) Diky za vydarenou akci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no na to, ze jsi prisla na 10-15km a ubehla jich tusim 30..:)... vidim, ze tvoje pevecka podpora na 70 km se v pristich obezich bude hodit..:)
      Vubec bych nepodcenoval nasi pamet a uz vubec ne silu sovetskych pisni!! Napriklad pred lety v bource na Madeire, promoceni az na kost:), jsem deti naucil Katusu:), a za jejiho zpevu jsme spokojeni dosli do cile:)..
      I takova pionyrska.."Bud vsjegda budet solnce..."... jiste si rada starsich vzpomene..:).. no mame do dalsiho rocniku na cem pracovat:)..
      At se dari!! 12:)

      Vymazat
    2. A já to řeknu rovnou písní http://www.youtube.com/watch?v=NA61wMiTHXA
      Zdravím, chválím všecky a v sedmém nebi se vznáším, byli jste báječní. Stázka

      Vymazat
    3. To je ovsem sila, vcetne toho vanocniho stromecku... no nic. Pisu si radsi hned za tepla 1. rocnik POPu do kalendare - predpokladam, ze sobota 27.12.2014? Vsem KRASNEJ rok 2014!

      Vymazat
    4. Ovsem tuhle neznam!! :) A musim rici naprosta spica! Ocitl jsem se v detskych letech, v mezinarodnim pionyrskem tabore v Hradci nad Moravici!!:)...
      Verse s jolkou, pticouj.. absolutni narez.. jeste ty obrazky k tomu..
      Jen se bojim, ze by to mohlo nalomit bezeckou moralku opevovanim vměstě věselo šagať ... možna varianta ... věselo běgať po...:)
      Jeste jednou diky za skvelou obcerstvovacku a za spolecne zazemi na startu/v cili.. Bylo to moc fajn, at ti to hezky beha!!! 12:)

      Vymazat
    5. Vmeste veselo bezhat!
      Honzo, ja jsem te taky rada poznala, jsi hotovy Duracell, vubec muz co si takhle rad povida, to je vlastne vyjimecny ukaz. A hlavne bych chtela vyzdvihnout vysoce nakazlivy bezecky i vseobecny optimismus sveho kolegy, dekuji, Martine.

      Vymazat
  5. Honzo, ještě jednou díky za skvělé hotelové služby, dopravu a historky na trati - na některé myslím jen tak nezapomenu :o)
    No a speciální dík taky patologické sekci - organizace, zázemí i občerstvovačka byly naprosto luxusní.
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jiro! Jeste jednou diky za pernicek!!! Byl luxusni, nejen na pohled, ale i do zaludku:)... Jsi spravny tvrdak.. prijet do Prahy na obeh, na noc jet domu, druhy den hned do prace.. doufam, ze jsi neslibil doma.. treba ze budes cely rok hodny.. nebo neco jineho.. nesplnitelneho:)
      Rad jsem te poznal na zivo, at se dari! Doufam, ze na shledanou na Silve!! 12:)

      Vymazat
    2. Honzo, já mám výhodu, že jsem hodný pořád, takže vlastně standard :o)) Taky jsem Tebe, Tvoje slunéčko i všechny ostatní rád poznal. Už se těším co za šílenost vymyslíte příště :-)
      Jiřík

      Vymazat
    3. No Jiro, sam se toho desim..:)..
      To vis s Veverkama clovek musi byt furt ve strehu:)! Vse nejlepsi do noveho roku!! 12:)

      Vymazat
  6. Za 40 let závodního sportu jsem nezažil takový společenský rozměr sportovní akce ... běžel jsem s trochu pochroumanou nohou, ale slzy bolesti střídaly slzy smíchu. Byl jsem na začátku s mířen s tím, že budu bolestí donucen odstoupit, ovšem s přibývajícími kilometry bylo stále jasnější, že "zabalit to" nedokážu...prostě tohle jsem si musel prožít do konce. Využívám Honzův blog (ten čtou přece všichni), abych poděkoval všem, kteří mě svou účastí hnali dál a dál a především abych poděkoval "rodině" za další neskutečný zážitek. Takže DĚKUJI !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. no zase jsi ukazal dalsi rozmer.. bylo me te lito.. ovsem.. az mi bude nejhur.. vzpomenu na to!!!
      Brzo se dej do poradku, zimni akce vola!!!
      MSF! At se dari!

      Vymazat
    2. Po běžeckém přikázání "Nepodceňuj běžce se zlomenou nohou" tedy máme další "Nepodceňuj běžce s uskříplým nervem" Všechna čest, ovšem měl bys napsat poděkování také firmě Léčiva Praha či jinému farmaceutickému komplexu.

      Vymazat
    3. Hlavne ted uz zadne silenosti...Kratky behy.. maximalne 30-40km a domu!:).. Ukazal jsi vsem ze jsi tvrdak.. Ted se setri.. budu potrebovat partaka na prvni zimni 100:)...MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Hlavně je Pavel dobrej, že podporu farmaceutických firem na konci přiznal i přes obecně odmítavý postoj naší skupiny k těmto růžovým kamarádům. Jako Fidorka: "Když musíš, tak musíš!". :)

      Náš běh začíná být trochu patologický... :D

      Vymazat
  7. Nadhera!!! Velmi lutujem, ze som cez vikend nebol v Prahe :( Snad niekedy nabuduce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, je to skoda, vim sam, ze by sis to jaxepatri uzil:).. Ale mas pravdu.. priste... a treba neco podnikneme i solo..:)
      MSF! Vse nejlepsi do Noveho roku! 12:)

      Vymazat
  8. Také se připojuji a MOC DĚKUJI, že jsem se mohl zúčastnit. Byla to moc vydařená akce, luxusní zázemí, super organizace, super lidé, super atmosféra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdyt si se na tom podilel taky svym dilem! Hezky kus km..:) ... myslim, ze si muzeme do denicku napsat.. hezky probehana sobota!:)
      Vsechno nejlepsi,at se dari! At to beha!!! 12:)

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Dik! at se dari a at nam to hezky beha a jeste lip se zije! 12:)

      Vymazat
  10. A co bude dalšího? Příště už si takovou akci nemůžu nechat ujít! Když mohla přijet přes půl republiky i Jana s Jiříkem ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, ted se bojim na cokoliv pomyslet a byt jen to pred jednim z Veverku zminit..:)... Treba je to fakt dobry napad.. drzet paty bezecky "advent" pri obehu Prahy... Tak treba za rok! 12:)

      Vymazat
  11. Všechno nejlepší do nového roku.Ať to běhá v roce 2014!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! Hodne stastnych kilometru i mili v novem roce!! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...