úterý 26. srpna 2014

Francouzska spojka - 2. (Dopadení)

Těsně před startem si ještě připomínám důležité informace od pořadatelů... Při trase totiž prochazíme několikrát kolem ovčích (a kravských) stád.. a tom prvním kopci budou i psi.. Včera jsme proto během dne (ve městě) .. s kdejakým podvraťákem, s kdejakou čivavou nacvičovali náš "průchod" kolem ovčáckého psa... Hlavně nekoukat do očí :)... Ale průchod kolem skupiny krav stojících na cestě v noci a výstražné bučících -- to nás neučili:).. Veverka Sudetský v noci obcházel krávu zleva, já zprava.. Jako selský synek jsem ho předtím zapomněl upozornit, že kravský ocas zpevněný lejnem při švihu má razanci kvalitního biče:), ale VS se zkušeně na poslední chvíli instinktivně vyhnul.. To jsou ty horolezecké reflexy, které ho (mimo jiné) také zachránily před propíchnutím (moji) hůlkou, když jsem urovnával značení trati:)..

Ale zpátky do údolí, kde před startem ještě "laškujeme" s Amy, s americkou účastníci.. které po pravdě říkám (s pohledem na ty štíty a hřebeny), že kamarádi, jako horolezci jsou ve výhodě, ale než ji stačím k něčemu vyprovokovat, tak začínají proslovy. I když nerozumíme ani číslicím:), snažíme se držet ve tváří zájem a pochopení.. v tom je najednou odstartováno a všichni vyrazí jako hasiči k ohni.... Určitě se zároveň startuje i nějaká 5, 10 nebo že by štafety? No, ale taky se nakonec odpíchneme od úplného konce a asi 2km běžíme po asfaltu, než nám začne stoupání vzhůru.

Přemýšlím, jak bych od sebe oba P. odlišil a hned dopoledne jsem PZ překřtil na "manekýna", protože mě co chvíli předběhl, svlékl/oblékl tričko nebo nějaký jiný svršek.. aby to po "chvíli" zase změnil:). Jako by se maskoval, aby ho místní nepoznali. Nakonec na první občerstvovačce na sebe oblékl bundu a když jsem jej asi po 40km znova uviděl, málem jsem ho nepoznal(!)...vypadal zase úplně jinak.:). Teď chápu plně zděšení moji nejmilejší manželky, jasné slunéčko, která nám s Pavlem loni dělala na Silvě zázemí. Pavel se totiž co chvíli na trase převlékal a tak, zatímco ona vyhlížela zelené tričko s krátkým rukávem, on přibíhal v modrém, následně v bundě a v různých kombinacích.. Tady stejně tak.. Chtěl ukázat frantíkům, že nejsme žádní chudáci... předvézt veškerou šíří svého šatníku a oslnit svými (módními) kombinačními schopnostmi..

Hned v prvním kopci dochází na srázy, lana a krásné výhledy... Na první stanici, než se pořádně rozkoukám, utíkají první i druhý Pavel pryč, a tak si beru na sebe lehkou "héliovou" vestičku, s tím, že pokud nebude šíleně vedro, tak v tom zůstanu až do konce.. [stalo se]..Z kopce dobíhám VS a vlastně od té chvíle (s malými přestávkami) běžíme spolu až do konce... Fakt zajímavý, není mi to jasné, jak to vzniklo, nevím, jak on, ale já jsem se skoro vůbec nemusel nijak přizpůsobovat, prostě jsme sladili tempo.. běželi spolu, občas si povídali, koukali kolem a VS to po "horolezecku" komentoval slovy... "koukni, viděl jsi tu skvělou průrvu? .. ten fantastickej sráz? ... ta stěna dolů, to je paráda..." .. [no nezabili byste ho?:)]

Oba Pavlově měli takové přání.. dohnat a pozdravit po trase naše tři hrdiny že 100M, což se nám nakonec všem i podařilo. Ale já jsem měl jiné přání.. velké.. prostě běžet to "na pohodu" :)... Zní to hloupě to takhle říci, ale asi pochopíte, co myslím.. Běžet, jako bych měl běžet ještě potom dál.. Nepřiběhnout do cíle úplně prošitý:)... Jist a pít celou dobu, užívat si to.. Je neskutečné, že s VS se to dařilo na výbornou.. strašně dlouho jsme běželi-stoupali-šli a pořád čekali na tu krizi, kdy přijde čas na tu "veverkovskou otázku" [Opravdu tohle všechno děláme rádi a baví nás to??? :)] a několikrát na ní málem došlo.. Nelze nevzpomenout na asi nejveselejší okamžik, kdy se v zimě před stanicí [v domečku je málo místa a proto nejdeme dovnitř] Pavel nejdříve svléká a pak obléká, zuby mu drkotají, div je přitom neztratí.. a já vedle něj postupně svlékám ponožky, mažu otlaky a oblepuju prsty.. a tak se mi klepou zimou prsty, že si nejdřív zalepím úplně jiný prst na noze:)... No měli jsme oba v té chvíli sami se sebou co dělat, ale i tak si vzápětí z toho děláme legraci.. Hlavně z toho, jak jsem se radoval, že mi ta náplast pomohla -- a to jsem si prosím ošetřil úplně jinej prst!:)

Celkově cesta ubíhala neskutečně krásně.. i když.. i když některé výstupy a sestupy byly nekonečné... Asi nejkrásnější a psychicky nejnáročnější byl poslední velký výstup, kdy jsme šli cik cak vzhůru strmými pastvinami, člověk vidí na svahu světla čelovek snad až do nebe.. Až se v jednu chvíli bojím, že to jsou přeludy..že se mi to zdá.. Říkám si, herdek, to je fakt nekonečný.. a když už to vypadá úplně beznadějně, tak je tam vrchol, kontrola a následný seběh dolů.. asi po km potkáváme stoupající běžce v protisměru a čím níž jsme, tím větší sílu mi to dává.. Inu, každý jsme mrcha.. i já dobrý člověk:)..

Odpoledne měním svůj názor a měním označení PZ na "pohádkář"... Potkáváme ho totiž na stanici v půlce, asi po 40km, kde nám zlomeným hlasem vypráví, že nemůže, že už nemůže z kopce ani běhat, chůze, že mu dělá problémy.. My mu říkáme, že to bude dobrý.. že se nám běží skvěle, žádné problémy a utěšujeme ho:).. Když už to vypadá, že vyrazíme, on se oklepe a jde napřed a v skvělé herecké roli pokračuje a zlomeně říká.. však vy mě brzo předběhnete.. A zmizí v prachu!:)

Potkáváme ho až při posledním sestupu z Bastily, asi 5km od cíle. Říká, že už mu nejde ani chodit.. Zase ho utěšujeme a předbíháme se slovy, to bude dobrý...už tam jsme.. žádný závodění.. klídek, pijánko, mazurka..:)... Vzápětí se něco šíleného řítí z kopce a on to Pavel, "závoďák".. klasicky se nedokázal vyrovnat s tím, že bychom byli v cíli dříve a vlastně běžel jako blázen zbytek cesty.. :).. Samozřejmě, mluví ze mě jedině závist..:).. My s VS jsme to zkušeným poklusem prokládaným rychlou chůzí (s krátkou zastávkou u keříků) šťastně dovedli až do cíle asi o 12 minut později..

Všichni šťastní... "manekýn/pohádkář/závoďák", že nás předběhl, VS evidentně nadšen, že to šlo bez velké krize a se skvělými pocity.. a já? ... všechno co jsem si přál se splnilo.. nohy OK, ošetřoval jsem si vše sám.. věřím, že už vím, jak na to a bude podle mě jenom lip:)... ale hlavně, i na konci jsem byl psychicky připraven běžet dál a to je o co mi šlo především...

Všemu zdar! Kamarádům a ultra zvlášť! 12:)

PS. Fotky jsem si různě vypůjčil z webu, snad se na mě nebudou lidi zlobit. Později to nahradím fotkami od VS.

44 komentářů:

  1. Ale to je prece znama vec: Kdyz nejde ani jit, nezbyva, nez bezet! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No PZ byl skvely.. Bezel to s nadsenim.. My ho v jednu chvili (nezaslouzene) litovali.. To ho bude pri blizke prilezitosti stat pivo!:)
      Heslo je krasny, budu na nej pamatovat! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Krásný vyprávění! Díky :-) t-bird

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dik, ovsem pockal bych si na VS.. Snad se k tomu brzo dostane, aby svoje zazitky vrhnul no kyberprostoru..
      Zatim a brzo na videnou.. 12:)

      Vymazat
  3. ...pěkný, pěkný,...vypadá to tak lehce ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? Mám z toho úplně stejný pocity. By měl jeden hned tendence, se po přečtení na něco takovýho taky přihlásit - pivo i ten fernet by mi šly, zbytek zdá se být tak pohodový, fajnový... ;-) Honza by měl v rámci zachování fyzického zdraví svých přátel vnést do popisků sem tam trochu naturalismu nebo alespoň realismu, aby nás ty roupy přešly :-D

      Vymazat
    2. :), pockej Jitus, az se budes ohlizet za svym prvnim dlouhym behem pres noc.. Jiste budes plna emoci, nadseni.. a reknes si, ze to byla zvladnutelna zalezitost.. a jak te znam, uz budes u netu hledat.. a ptat se stejne jako booking.com.."Tak kam vyrazime priste?" :)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    3. Slysite ho, nahlodavace? Jitka je v podstate jeste v porodnici a uz aby behala pres noc... Jinak radost az na kost, to je dobre!

      Vymazat
    4. :) tobe bych rekl nemlich to samy:), ale pockam.. To prijde samo..
      Diky za podporu a pozdravy behem zavodu! At se dari! 12:)

      Vymazat
    5. Jíťo, věřim, že tu pani se psem brzo uvidíš!

      Vymazat
    6. Jak by rekl velky BS.. Ten velky pes/vlk bude jiste prelud.. ale ja bych ho pro jistotu nehladil:).. 12:)

      Vymazat
    7. BS by take rekl ze v noci vstavat k detem je super trenink na nocni behani ;-) NIka

      Vymazat
    8. :) Stinovo hlasky.. se uz staly soucasti lidove slovesnosti.. 12:)

      Vymazat
  4. No vy jste prostě všichni tři bleskově rychlí. Tebe jsem si ani nevšiml, kdy jsi nás předbíhal. Teď už chápu proč - prostě jsi honil pohádkáře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeste jednou velka gratulace! Jsem zvedav na Vase vypraveni z cele trasy..
      Podle vseho se uvidime relativne brzo -- ja uz na "dospelacke":) trati.. tak to se budu obzvlast tesit..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Moc se neuvidíme, zase budeš rychlejší :) Tak trénuj :)

      Vymazat
    3. :) koukam, ze i ty bojujes o cestny titul pohadkare:).. A tu o Cerveny Karkulce? Tu znas?? :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. No fakt to z toho popisu vypadá tak jednoduše, jsem na nultým kilometru, za chvilku na 40, mezitím potkám kamarády, popovídám, občas se občerstvím - kdo by do toho nešel :-)
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. vid?? :)
      Myslim, ze takovy Sam by jeste pridal.. urcite se prihlas na celou trasu.. At toho potom nelitujes..:)
      No, predana zkusenost neni zkusenost.. s radosti je to stejne.. drzim palce pri pobihani.. 12:)

      Vymazat
    2. Jasně. Když už to stojí ty prachy, tak ať z toho něco mám, ne. Dvě noci a slušné halucinace si jen tak za pár babek nepořídíš. :)

      Vymazat
    3. :).. ja to rikal chlapcum jasne... Se Samem je bezpecne se sejit az po uzavreni registrace na 100M:).. On by byl schopny presvedcit poradatele, aby nas jeste "upgradovali: na 100milovku..:)..
      MSF! A dik za vsechno co deles pro nadsene ultras..:) 12:)

      Vymazat
    4. Těším se ve Vivaro. Do pátku 18:00 máme šanci si popovídat. Pak mi utečeš. :)

      Vymazat
    5. :) moc rad te uvidim.. jeste radsi se s tebou sejdu po stastnem probehnuti cile.. jestli tam budes ty nebo ja drive.. moji radost nijak nezmensi:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. To je tak pozitivní článek že bych se tam hnedle vydala taky. Přesně jak píše Jitka - je třeba popsat i nějakou tu krizi, zatnuté zuby, cíl v mlze apod., aby to mělo šťávu a lidi raději zůstali doma ;o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak to rad slysim, ze se tam chces vydat...
      S klukama jsme to rozebirali, ze je to skvela akce pro divci druzstvo.. Bud stafeta (kazda jde jeden vrchol, cca 40km), nebo primo UT4M 40km, kdy se bezi posledni usek..
      Vim, vim, reknes, ze je to daleko od Prahy.. Neboj, on uz ti Sam Straka neco vhodneho najde:)... MSF! 12:)

      Vymazat
    2. vlastně to chce jenom pár panáků před startem :-)

      Vymazat
    3. :).. No my jsme -- nakonec ty panaky omezili:)... tedy potom, co jsme videli, jak se s tim ti zkusenejsi perou.. Myslim, ze jeden panak (protistresoveho) fernetu na noc.. byl presna davka:)..
      Ale to bych jeste radeji konzultoval s osetrujicim lekarem:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. nejde o dálku od Prahy, jako spíš o jeden vrchol kdesi v horách. Vždyť by se mi motala hlava :o))

      Vymazat
    5. :) A ja myslel, ze reknes, ze kvuli jednomu "vrcholu" se nepotahnes z Prahy 1,000 km..:)
      Ale neboj on uz ti Sam jiste neco doporuci..:).. 12:)

      Vymazat
    6. Leona ma pravdu - hod sem nejakou aktualni fotku nohou a bude po ptakach :-).

      Vymazat
  7. Parádní vejlet! Ještě jednou gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, myslim, ze to, co jsme bezeli by se Vam libilo.. Tak vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Obrovská gratulace, dát na pohodu dětské ultra, to je můj cíl. Bastilu a Moucherotte už mám zdolaný, tak teť už jen ten zbytek. Jak už bylo řečeno, po přečtení bych se hned přihlásil taky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No vsak treba se na pristi rok da dohromady jina (vase) skupina.. s pracovnim nazvem "po stopach ..deti..:)" vyrazi do zdejsich koncin.. Bylo to fajn.. 12:)

      Vymazat
  9. Vidím, že oceňuješ přístup "Na pohodu" mě se osvědčuje už delší dobu i když v nižších rychlostech než běháš ty, VS a "pohádkář" (tím jsi mě pobavil nejvíc :-))) Je fajn, že ti nohy vydržely a že jsi přišel na to jak je ošetřovat při tvých neskutečných dálkových bězích :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevis, jak jsem rad, ze nohy OK.. Budu verit, ze vim lip, jak na to, ale stejne se jeste rada veci musi odladit..
      Ty jsi vylozene spolecensky a fotograficky bezec:).. Ty stihnes vsechny kolem jeste vyfotit..MSF! 12:)

      Vymazat
  10. To musela být parádní akcička, navíc se zkušeným horolezcem po ruce :o) Díky za parádní článek a další motivaci.
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kdyz jsem v nekterych chvilich videl ty srazy, tak jsem si rikal, doufam, ze ma s sebou VS i lano!:)
      Teda, on z toho baglu postupne vytahoval neuveritelne veci.. no vsak, se rika// "Kotou ma vsechno!"..
      Vsemu zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  11. Hezky napsáno. Jste borci! Takhle to vypadá jako úplná pohoda ‒ raději jsem to neměl ani číst, hned mám chuť spáchat nějakou nepředloženost, které potom na trati budu hořce litovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no urcite se domluvte.. pristi rok to jisti..:)
      Jinak ja nepredlozenosti delam skoro porad... Tak brzo na shledanou! 12:)

      Vymazat
  12. Toz kdyz jsi mel chut pokracovat, to ses rovnou mohl prihlasit na cely UT4M ;-) Pekne poctenicko! Jsem zvedava jak velka skupina tam vyrazi pristi rok... Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no plan byl bezet 1/2.. abych videl, co nohy a co ja..:)
      Vsak verim letos jeste na "plnou trasu" dojde..:)
      MSF! Tesim se zase na shledanou.. 12:)

      Vymazat
  13. Tak tak, bezat na pohodu, bez konkretneho cielu, to som uz zacal praktikovat aj ja. Ale u mna to bolo tym, ze aj tak rychlo ist neviem, tak co sa budem trapit, ze? :) Gratulujem k skvelemu vykonu, aj vikendu, je vidno, ze ste si to naramne uzili a to je to podstatne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak! nejdriv jsem se malicko bal, jak panska jizda vyjde.. ale bylo to super.. po vsech strankach..
      uzivej andalusie!:) 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...