neděle 22. února 2015

Zavři oči a mysli na Anglii.... :)... aneb oběh Londýna

Začalo to.. no, jako vždycky úplně nevinně:)... Martin VP momentálně pracující na svém detašovaném pracovišti v Londýně, vymyslel zajímavou akci -- partyzánsky oběhnout Londýn po "The Capital ring", tedy po známém zeleném ("malém") vnitřním okruhu čítajícím asi 125km. A hned nás lákal, že EasyJet nás přepraví za rozumné peníze, tedy pokud člověk potřebuje jen malý kufřík... Jedno z jader ITB se toho rychle chytlo a než bys řekl Pilsener Urquell, t-bird koupil 4 letenky a mohli jsme se začít "těšit"... Jenže v tu chvíli se postupně ukázaly různé rodinné a zdravotní problémy -- a tak v pátek večer místo čtyřčlenné skupinky z Prahy odlétá jen dvojice šílenců (=Tomáš a já).

Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko, to pohotově komentovala, že se naše skupina Rychlých Šípů mávnutím kouzelného proutku proměnila v Bratrstvo kočičí pracky... Podívala se na moje přerostlé strniště na bradě a významné podotkla, že zatímco Štěnináč a Dlouhé Bidlo vyrazí z Prahy, Bohouš už je na místě!:).

A v tomhle duchu zajímavých změn a šoků se nesl celý výlet. Už v letadle jsem například zjistil, že náhradní pláštěnky, které jsem slíbil VP, moje hodinky a náhradní navigace s trasou.. To vše zůstalo doma, položené na pečlivě zvoleném místě, které slibovalo, že je nezapomenu. Ale kdo umí, ten umí. Samozřejmě, že jsem to nechal doma!:).... T. mě utěšuje naším sloganem, "Co nemáš, nepotřebuješ", nicméně tentokrát s sebou nemáme Kotouče, který má všechno:).

Sedadla v řadě 22, přistání ve 22:22.. dávají tušit, že akce bude i po stránce numerilogickych znamení vydařená...S Martinem jsme se bez problémů sešli před letištěm a k hotelu zamířili po správných cestách (tedy po A12!)... V hotelu jsme byli lehce před půlnoci -- pár uvolňovacích piv na dobrou noc. Velitelský čas na ráno je nastaven na 4:30. V 5:30 vyběhneme, před tím rychlá bohatýrská snídaně a namazat si s sebou chleby na cestu.. Vybublinkovanou kolu s vodou do bidonů a nic nám nebrání začít londýnské dobrodružství..

Nebudu psát o průběhu trasy, do 70km běžel s námi v naší trojce tvůrce trasy, který ji popsal o řád lépe a nebudu mu to kazit (zde). Za sebe můžu říci, było to neskutečný... Viděli jsme zajímavé příměstské oblasti, malebné domečky, stejně jako pochybné čtvrti a nefalšovaný industriál. Upravené parky kontrastovaly s úplnou "divočinou" některých pasáží, jako byl například Richmondsky park, kde jsme běželi kolem volně se pasoucí vysoké. Stezky kolem Temže a jejich slepých ramen, ranvej s přistávajícími a startujícími letadly na City airport.. Prostě Martin připravil neskutečný a krásný mix, kaleidoskop střípků a nálad, který ve mně zůstane hodně dlouho.

Pro pochopení cesty a celkových podmínek je třeba dodat, že v Londýně často prší a v posledních dnech pršelo opravdu vydatně. Trávníky a cesty byly nejen blátivé, ale hluboce podmáčené... V některých místech se boříme téměř po kotníky, suché ponožky byla jedna z věci, na které jsem myslel hodně, intenzívně a často, ale to bláto,... To bláto, díky všudy přítomným koním je výrazně cítit hnojem.:)... Je mi jasné, že pro nás dva s T. kteří cestujeme minimalisticky, v jedněch botách, s malým kufříkem, s minimem věci... bude na zpáteční cestě o dost náročnější se dostat do letadla a nebýt vyloučen z přepravy pro přílišný zápach a znečištěný oděv:).


Konečně to se i potvrdilo při zpáteční cestě. Paní na bezpečnostní kontrole na Stansted, koukla na mé tlusté podrážky HOKA bot a vyžadovala, abych si boty sundal, dal je na pás, nechal prohlédnout a zkontrolovat. Upozornil jsem ji, že to není úplně nejlepší nápad.. Protože jsem měl ty boty na sobě při běhu, který trval víc jak 20hodin, blátem a koňským trusem:).. Jenže předpis je předpis.:)... Ovšem, když jsem boty sundal a položil je na pás... udělalo se v jinak těsném prostoru bezpečnosních prohlídek najednou výrazně víc místa:)... Lidé ustoupili do bezpečnější vzdálenosti a paní se mi omluvila a potvrdila, že to opravdu nebyl dobrý nápad:)... Její kolegyně rychle doběhla k odpadkovému koši se zabavenými spraji a začala kolem zuřivě stříkat.. Pak se na mě obrátila a s britskou otevřeností mi poradila, že i kdyby mě nohy sebevíc bolely, abych si rozhodně v letadle nesundával boty!!..:)

Asi by se dalo o našem oběhu Londýna mluvit jako o pohádce, nebo o by se jednotlivé bizadni střípky zážitků daly shrnout do špalíčku stručných příběhů a pohádek:
pašerácká: Tomáš už je na letišti kontaktován jednou paní, aby pronesl a provezl nějaký kontraband.. V pozdní noci si na to pak vzpomeneme, když probíháme evidentně kolem nějakých velkých pěstíren marihuany, které pod rouškou tmy větraly:)... Nebo hustá oblaka kouře z různých bytů a klubů v jedné oblasti se "sociálním" bydlením získávají z naší strany jen obdivně poznámky "To je ale matroš!!!", protože marihuanového kouře bylo ve vzduchu tolik, že by se dal krájet:)...
hledací a pátrací: Tomášovi při vyndáváni banánů spadlo pouzdro s foťákem, stalo se to úseku kratším než 200 m, které jsme prošli mnohokrát, prohledávali přes 1/2h.. Pak nám došlo, že vedle nás stála starší paní s opelichaným psem (oba dávajíce najevo, že nemají rádi běžce). Určitě ho našla a zabavila.. A tak jsme se ji marně snažili pronásledovat.. Babka asi vzala nějakou zkratku a my přišli o kolekci nádherných fotografií..
jazyková: Pákistánec při nákupu piva komentuje, že jsme běžci a dodává, že já jsem evidentně vedoucí, protože jsem dvojnásobný běžec -- nejenom běžím já, ale mám i "running nose" (rýmu)
navigační: Tomáš dokázal v noci operativně při zavřených parcích, hodně blátivých či zaplavených úsecích na svém telefonu problematické části zázračně přetrasovat!!
vodářská: kilometry a kilometry cest a cestiček kolem slepých ramen Temže (pokud byly za světla a jen v drobném blátě) byly hodně malebné. Co 200m malé zdimadlo s ručním zavíráním, nádhera!
opičí: většina parku otevírá od cca 7:00-18:00. Později večer je tím pádem většina z nich zavřená.. Například do jednoho jsme ještě v pořádku vběhli, na výstupu už jsme museli překonávat zamčená vrata. Kousek na boku se ukázala taková menší díra/překážka, kterou jsme podle rád klasiků sice podlezli, ale po jejím překonání jsme se hrdě narovnali a vztyčili..:)
pivní: krátce kolem 1. maratónu měl Martin krizi, která se ukázala z hlediska ITB jako velmi užitečná. Pomohla nám ho přesvědčit, aby si dal s námi pivo (já na pamět t-birda) raději vypil piva dvě..:).. A hle.. krize zažehnána:)!
zdravotnická: Sice na cca 61 km úspěšně ošetřujeme VP koleno, ale byla to jen taková labutí píseň, aby se dostal k Richmond bridge.:(

Nicméně... Na 70 km je jasné, že duchovní otec akce a tvůrce trasy, VP už dál nepoběží. V koleni ho nebezpečné bolí a píchá (ty krasobruslařské figury v blátivých částech byly často o zranění). A tak jej u Richmonského mostu opouštíme. Tady se ukazuje další důležitá poučka v praxi... Nechval dne před večerem:).. . Odmítám další extra baterky do své čínské svítilny... Vím, že svítí jako blázen a vydrží svítit hromadu hodin... Ovšem to by se mi ale nesměla v batohu sama zapnout, že?:).. Tím pádem se hodně temné úseky v lesích a podél řek stávají ještě dobrodružnější... S přibývajícím časem moje světlo téměř nesvítí, ovšem pořád je to ještě o řád lepší než Tomášovo "lampička", která připomíná světlušku s poraněným zadečkem..:)

Takže šetříme světlo, jako zoufalci šetříme baterky v mobilu, který je nezbytný pro případnou změnu trasy.. Konec dobrý, všechno skvěle:). Při doběhu měla baterie telefonu sotva pár procent, navigace se mi vypnula přesně u hotelu a svítivost našich baterek poklesna na rozlišovací úroveň..:)

Prostě bylo to krásné a bylo toho dost. Paradoxně sice jsem byl unavený, pár puchýřů a rozmáčené nohy... Ale jinak super. Pravda, bolí mě v krku, ale to mě bolelo ještě než jsme vyběhli:)...
A tak se těším zase na nějaký léčivý běh:)... Musím doléčit rýmu a krk, protože za dvanáct dní mě čeká první větší zkouška v sezóně -- Trans Grand Canaria.. Držte mi palce!

Běhu zdar! Ultra a kamarádům.. zvlášť!
12:)

PS. Vysvětlující poznámka --"Zavři oči a mysli na Anglii" byla hojně používaná fráze anglických matek, když dávaly rady svým dcerám, jak úspěšně přečkat svatební noc.
PPS. Moc děkuji za fotografie, které mi poslal MVP, příště už snad budu mít své vlastní:)..

37 komentářů:

  1. Jste neskuteční :-D Když jsi mi v pátek večer napsal, že sedíš na letišti a co vás čeká, sbírala jsem bradu ze země :-) Respect! Muselo to být neuvěřitelný a Bratrstvo kočičí pracky mě hodně pobavilo!! Takže na Kanáry? Ty bláho :-) Budu se těšit na zážitky a zápisky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. bylo to opravdu hodne neskutecny.. Neda se to dobre popsat, aspon ja to neumim, ale aspon jsem si pro sebe zaznamenal ty fragmenty pocitu a zazitku a nalad.. Protoze.. ty zazitky.. ty nam nikdo nevezme!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Prihoda s botami je vyborna rad verim, jaks je mel v noci u postele, skoro se nedalo dychat. Jedna se zrejme o model Hoka One One Ultrastink. Budu drzet palce na Kanarech, ale do te doby se jiste jeste uslysime. Diky za neuveritelny spolecny zazitek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ano ano.. A jsem ti velmi vdecny, ze jsi zapujcil igelitove tasky i na moje obleceni.. Vytvoril jsem tim sice velmi znamy "pytel smrti"..:).. ale aspon jsme mohli v klidu spat:)..
      Urcite se tesim nejen na shledani po tve re-lokaci do Cech, ale i na dalsi akce, ktere se lihnou v hlavach kamaradu.. no asi stejne jako houby po desti:)
      MSF! A diky za skvele pripravenou a vymyslenou -- mimochodem velmi zajimavou a necekanou -- trasu! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Vsak take Tbird jiz v sobotu vecer, poznamenal ze akci by bylo vhodne zopakovat. Me tedy ten londynsky suburb co jsem mel to stesti videt uplne nadchnul. Bohuzel jsem vam jiz nemohl odhalit hostined Daniela Defoe ani skolu kam chodil Sir Churchill. Uz to ale uplne vidim, letni termin kdy je dlouho svetlo, vzalo by se to priste z jihu Gatwick je blize trasy, vlak te doveze primo na okruh, hned kouknu jak to lita... :)

      Vymazat
    3. :) ... Na to se neda nic rici.. Snad jen to, ze na dny, kdy je dlouho videt a sviti uplnek.. tak to uz mam naplanovany nejaky obeh v Andore!:)
      Vsemu zdar! Nadsenym kamaradum.. zvlast..12:)

      Vymazat
    4. Krásně jste zaběhli (všichni) i vše zaznamenali, moc gratuuju! Já myslím, že se repete nemusí lámat hned přes koleno ... počkejme si a uvidíme :-) Pro mě POL prostě bude dál existovat - celá ta příprava, taška sbalená a nic! - v podstatě je to "běžecký pomníček", na který budu myslet stejně jako na nedokončený běh. Ale člověk nemůže mít a chtít v životě všechno, to je jasné :-) tb

      Vymazat
    5. Vsak on MVP jiste neni na Ostrovech naposled... A jak jsem pochopil, on to take bere, ze nekde tam ma zaveseny "pytel".. Takze neves hlavu.. jiste repete bude.. a je to krasna akce. 12:)

      Vymazat
  3. Pánové, vy jste se tedy potkali :-) Nemám slov, jste prostě skvělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Chlapci jsou skvely! Oba fantasticti navigatori...ucastnil jsem se akce v roli "maskota":).. I svoji navigaci jsem nechal doma:).. Nicmene jsem se s nimi citil bezpecne v dzungli velkomesta.. Asi jako Jane s Tarzanem..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Dik, ovsem.. bylo to tak neskutecny.. opravdu doslova desitky skvelych skeci, zazitku.. Napriklad -- temer tradicne -- ostatni sbirali body nachazenim "za*ranych" koni..:).. kdyz jsem nakonec nalezl "stado:.. a vypadalo to, ze jsem si polepsil a dostal svoji "mluvu" do kladneho bodoveho teritoria.. Tak se ukazalo, ze to byly muly a mezci!!:) .. Ovsem Martin VP uz v te dobe bojoval s kolenem, tak se mi uz ani nesmal:).
      At se dari! Nekdy na videnou.. 12:)

      Vymazat
  5. Predstavuju si Slunecko v tricku s napisem: "Muj manzel byl v Londyne a jedine, co mi privezl je Pytel Smrti".... vikend v Londyne uz nikdy nebude mit stejny rozmer, jako driv :-). Jinak samozrejme poklona az na koberec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. vidis to celkem zive.. Myslim, ze Deri me zvetrila, jen jsme pristali a ja vystoupil z letadla..:)
      Ale pytel smrti jsem likvidoval sam (tedy zmacknutim tlacitka a nasypanim prasku do pracky)..:). Samozrejme, moje nejmilejsi manzelka je svata zena.. Zit s nekym takovym, jako jsem ja neni vubec jednoduchy:).
      Dik za podporu.. a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Neuvěřitelné! Klobouk dolů! A ty historky - to snad ani nejde vymyslet - Bratrstvo a Pytel smrti :-) To jsem zvědavá na ty kanárské....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... snad ty dalsi historky nezapomenu.. bylo to psano ve spechu a s cerstvymi prvnimi dojmy.. Dik za podporu.. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Velká gratulace a poklona tobě Honzo, Martinovi i Tomášovi. Jste opravdu borci. Ono je něco diametrálně odlišného obíhat Horní-Dolní (Prahu) zde doma v ČR anebo Londýn kdesi daleko od jakéhokoliv supportu. Zážitky to musejí být úžasné! Historka s "provoněnými" Hoka One na letišti mě opravdu rozesmála :-) a pytel smrti... ten také.
    Vidím, že máš letos hodně náročný program, tak ti přeji hlavně, aby ti drželo zdraví - to ostatní už je na tobě :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, samozrejme obihat Londyn bez supportu je zajimave a myslim, ze i stimulujici. Obzvlast po 70 km, kdyz jsme byli sami a vlastne netusili, kde se treba jeste neco da po ceste koupit:).. ale pochopitelne trasa vymyslena spuickove, Tomas skvely navigator.. Takze ja jsem si mohl cestu uzivat na plno..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Vás člověk nemůže nechat chvilku o samotě.. :) Gratuluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. Kolem tech slepych ramen Temze bys byl nadsen.. asi bys nas i nutil kousek (aspon od zdymadla ke zdymadlu.. plavat:)..
      Ale souhlasim.. Jak clovek necha ty "nadsence" chvili o samote.. hned neco vymysli, zorganizuji.. Tradicne jsem v tom nevinne.. Vsechno zaridili i ridili jini.. Ja tam byl tak akorat za "maskota"..:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Tomu říkám posunování hranic - dát si před Trans Grand Canaria jako rozklus oběh Londýna :-) Budeš ještě vůbec běhat doma nebo už jsi se plně zaměřil na mezinárodní scénu? :) A ze Salomon Running TV se ti ještě neozvali? :)
    Jinak samozřejmě gratuluju - od nápadu až k provedení parádní akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MVP zaslouzi naprostou poklonu.. Skvele vymyslene.. naplanovane.. Tomas? To je naprosty navigacni genius.. Bez nej tam mozna beham jeste ted:)..
      No Trans Grand Canaria -- tesim se, ale jak vsichni vime.. nejsem zavodnik v pravem slova smyslu.. budu velmi rad za "mid-pack" pozici.. ale ze si to chci uzit..(a verim, ze to umim:) .. o tom zadna..
      At se dari! [pri salomon TV jsem si poprskal obrazovku:)] 12:)

      Vymazat
  10. Scénka na letišti je dokonalá :-) super,jak jste si to užili :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Sice to byla takova nase obava.. Ale nakonec (jak jinak) to vyustilo ve velmi hezkou a komickou scenku.. MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Veselé, jako vždy :) Doma měla největší úspěch historka jak tři běžci pronásledovali babku s foťákem a přesto ji nedoběli. Děti to hned viděly v živých barvách, jak ta babka peláší my za ní. Stejně tak pěkná byla historka, jak běžíme parkem a já říkám, hele ten zastřižený plot, to vypadá jako labyrint, to by byla legrace kdybychom v něm zabloudili, a šup, už jsme v něm byli :) to aby ostatní měli představu o mých skutečných navigačních schopnostech :)
    Moc také děkuji za podporu v dobách krize – a že dvě velké byly (85km, 110km), Honza byl ochoten přejít na dlouho dobu do chůze a i když už s ním zima třásla tak nic neříkal a čekal až se seberu. (na druhou stranu co mohl taky dělat, když já měl navigaci) 
    Za mě tedy moc děkuji za všechno, je super mít takové kamarády a realizovat s nimi a prožívat s nimi takové krásné a trochu šílené akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ten labyrint.. to me dostalo.. Hlavne ta Tvoje hlaska, ze tam nahore je plosina pro rodice, aby mohli navigovat svoje potomky.. a po chvili.. jsme u ni byli u plosiny zase..:).. To je ta vyhoda spatne sviticich baterek:)
      Baba?? Nema chybu.. Akorat mi bylo lito Tveho fotaku se skvelymi zabery ranni greenway, atd. Potesi to si uzivat v silenem krouzku:)...
      At se dari! A velka gratulace k tomu, jak jsi mistrovsky prekrocil 100km hranici. Fakt skvele! 12:)

      Vymazat
  12. Krásný trénink. :) Klobouk dolů, jen co je pravda.
    Bojím se, že smrad je taková průvodní vlastnot těchto bot. Ze všech mých bot smrdí Hoka uplně o level jinak, než všechny ostatní. O takový level, že jsem je musel vyloučit z bytu na venkovní schodiště. :) Ať si je třeba někdo ukradne. Na TGC mám ještě pár rad, ty ti ale pošlu příští týden. Abys je měl v paměti a nezapomněl. :)
    O víkendu pořádně zregeneruj, vypořádej se s kašlíkem, rýmičku už také dál nenos a zabal si závodní pingl. :)
    Budu držet palce.
    Honza Bartas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, moc diky!
      Mas pravdu v tom, ze Hoka smrdi samy o sobe jako chciply had:), po 20 hodinach behu parkya konskymi vybehy se blizi silou zbrani hromadneho niceni:)..
      Snad postupne se zbavim rymicky (asi diky svym usim mam vzdy neco "permanentnejsiho"), lehce uz beham.. o vikendu maximalne 4-5hodin zadne silenosti.. Bagl zacnu pripravovat uz zitra.. tedy psat si na papir a postupne snaset (tedy ne vajicka, ale na hromadu).
      At se dari!! 12:)

      Vymazat
  13. Pytel smrti. To je trefné. :-D Koukám, že půlku věcí se člověk dozví v článku a druhou půlku v komentářích. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Budu vedet, ze na klidne spani po zavode je treba vzit jeste jeden extra pytel na Hoka..:).. A ze se v komentarich dozvis dalsi podrobnosti? Jsem slepici prdelka.. Vzdycky to na sebe prasknu, pripadne neco dodaji dalsi ucastnici:).
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  14. myslim, že Bratrstvo kočičí pracky už neodpářete :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. no to me picni!! Kdepak.. VS, t-bird.. v mziku doplni na "Rychle Sipy"!:)

      Vymazat
    2. bude záležet na aktuálním složení mužstva :)

      Vymazat
  15. Jak tady čtu pokud chce člověk něco zažít stačí po domluvě s Vámi a je to hotovo,jinak Honzo opět moc pěkný a poutavý čtení. Kdy už to konečně vydáš knižně? Zdeněk Strouhal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Sice dik.. Ovsem, odpovim volnou citaci meho oblibeneho Saturnina.. Dobrodruzstvi a zazitky si neseme v sobe.. Neni potreba kvuli tomu ani cestovat daleko:)... Kazdy to mame. Nicmene, kamaradi me casto s sebou berou jako "maskota", ktery ty situace privolava:)... Neni to pravda, ale necham je pritom. Ty zazitky.. ty nam nikdo nezme:).
      Jinak s kniznim vydanim jsi me pobavil:). Tak zase nekdy na shledanou pri behu (v Liberci).. 12:)

      Vymazat
  16. No vy ste sa hladali! :D Este stastie, ze som sa odstahoval mimo CR, lebo inak by som mozno niekedy zabludil s vami na pivo a nejakym nedopatrenim sa nechal na podobnu sialenost nahovorit :) Ten beh Praha - Snezka ste uz mali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri.. vsak to znas.. Kdybys byl pobliz, tak 100% tam ses taky..:). Co vic, urcite by ses s nima trumfoval, co zase za zajimavou akci vymyslite na priste..:)
      Vzdyt snad ale neni vsem dnum konec..:)
      MSF! Silenostem zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...