úterý 18. srpna 2015

Nepolitická politika a nezávodní závodění?

Běh, pravda a láska.. patří k sobě.. asi stejně jako zprofanované mládí k socialismu.:)

Závod, stejně jako politika, dovolím si použít tuhle paralelu.. je odrazem našeho úsilí něco měnit/změnit (společnost a nás/naší zdatnost) a závod a fungování politiky jsou taková nastavená zrcadla, určité možnosti kontroly a zpětné vazby.. Jak na tom vlastně jsem nebo jsme..

Slyším to dost často, řeči o pravé čistotě běhu.. Stejně jako existuje spousta lidí se zájmem o veřejné dění, kteří jsou aktivní v různých spolcích.. a nezajímá je "špinavá politika", tak existuje nepřeberně rekreačních běžců, kteří se "nikdy" nepostaví na start "závodu".. [never say never!]. To že nejdou závodit do jisté míry chápu, ovšem nechápu ty řeči o tom, že je to velký business, že se na většině závodu vytrácí ta původní podstata běhu, apod. Pro mě jsou tyto důvody na hranici "ideologie", řekl bych hodně "ujetý" ale slušnost mi nedá:). Samozřejmě naprosto chápu ty, kteří si běhají jen tak -- tedy nejen pro radost:), ale aby zhubli, aby se udrželi ve formě, aby si vyčistili hlavu, aby měli aspoň chvíli pro sebe, aby utekli denním problémům nebo hádavému partnerovi, aby byli dřív v hospodě, nebo doma.. a závody jsou jim šumák, nebo radši než by utráceli peníze za startovné, tak to raději propijí v hospodě, nebo utratí za běžecké vybavení..:)

Samozřejmě mám také úchylku věřit, že ty malé závody patří k těm nejhezčím a nejlepším.. [kde se ale ve mě bere ta jistota, vždyť jsem zase na tolika nebyl:)??].. Možná je to tím, že slyším ze všech stran, že právě na malých závodech se ukazuje ryzí běh ve své nejlepší podobě -- a zase se objevuje v diskusích to "nezavodní závodění".. Opakovaně musím zrovna já:) poslouchat ódy na Pražskou 100, jak je to jiný, skvělý.. jak i lidi na prvních místech dobíhají spolu.. jak to odráží "charakter" závodu..

Nic proti P100 a podobným závodům... [i když jsem za fňuknu:) -- díky poslední P100].. mám je rád. Líbí se mi -- tedy pokud mi to zrovna nerve srdce, co se díky špatně vyznačené trase děje v lese a nemusím přemýšlet nad nesmyslnosti trasy pro nastoupaných pár desítek metrů.. -- prostě rád se jich účastním, když to jde a stíhám. Nicméně, dovolím si nesouhlasit s tím, že lidskost, vzájemná pomoc, atd, atd. .. je odrazem charakteru těchto specifických akcí, kde -- podle jejich ideologických zastánců -- pravda, láska a kamarádství zvítězí nad individualisticko-sobeckým závoděním:). BLBOST!

Moc se mi líbilo, jak Honza Bartas na posledním Sky race (v Tromso) o pár míst na žebříčku přišel, protože pomáhal jednomu závodníkovi. Přišlo mi to jako nejlepší odpověď všem "ideologům". Kdepak, pomoc a lidský rozměr není odrazem charakteru závodu, ale charakteru běžce/závodníka. Myslím, že tohle mravní poučení od jednoho z top českých skyrunnerů by rozhodně nemělo zapadnout! Díky Honzo!

Je to v nás. Můžeme se stokrát zaklínat nezavodním charakterem nějakých akci.. Je to rozhodnutí závodníků, jestli se budou o vedoucí pozice prát nebo ne.. Já na špici nejsem, nemusím to řešit:)... Ale upřímně, na prvních místech ten sprint a závodění sedí.. Stejně tak, jako v prostředku pole, kde dobíhám já.. je normální, že na sebe klidně počkáme, protože mezi x, a x+1 místem nevidíme žádný rozdíl, bez ohledu na typ závodu:). Někdy se jdu na závod fakt proběhnout ("mám to jako trénink":), nebo někoho doprovázím a jestli mám číslo/čip mě stejně nedonutí "závodit".. a jindy to rvu a závodím, jako magor klidně i na 50+ místě.. a třeba i na své vlastní trase i když vůbec o nic nejde..:)

Proto ať žijí závody, ať žije to závodění v nás! Ať nemusíme naše dobré vlastnosti hledat jen na místních závodech, kde o nic nejde, ale ať je máme vždycky s sebou!

Všemu zdar! Ultra zvlášť!
12:)

16 komentářů:

  1. Ahoj,
    větší polovina (matematika pláče) lidí je soutěživá.a každý si může najít svého "soupeře". Rozhodně kilometry naběhané v závodě jsou o mnoho kratší, než ty naběhané tréninkově. Adrenalin zkracuje. A nikdy jsem se na trati nepotkal s neochotou pomoci druhému v problémech. Chodím na závody rád.
    Poměr Kč/km, cena/výkon, terén... je otázkou osobních preferencí. Nemám sponzora, který by mi něco nařizoval. Každopádně, když se mi něco líbí nebo i nelíbí, nestydím se to organizátorům říct. I oni potřebují feedback. Většinou ale organizátory obdivuji. Za hrst buráků dělají zázraky.
    Naviděnou v závodech, Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Organizatori jsou hrdinove..zejmena u malych, nebo zacinajicich akci musi clovek byt ultra nadsenec, protoze terminovky jsou plne, prvni ci nulte rocniky jsou neskutecne narocne na organizaci, startovne to nepokryje, atd.. Souhlas--obdiv a velky dik vsem organizatorum!
      Nicmene, jsem byl byl spis zaskocen temi "ideology" ne organizatory:). A nejak se to seslo.. A pristup Honzy se mi hrozne libil... rad bych si to pamatoval.. ze vrcholovy zavodnik dokaze hodit za hlavu x bodu v zebricku.. a proste pomoci... Znovu rikam.. neni to odrazem zavodu, ale nas!!
      A to, ze Honza, ktereho sleduji spousty lidi to dokazal na bodovanem zavode, me prosteho rekreacniho bezce.. hreje dvojnasob.
      Zadna pravda a laska lokalnich behu.. ale mravni zakony a slusnost "v nas"..:)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Jo, na závodech jde především o závodění. Někdo závodí proti někomu, někdo s někým a v mém případě je to hlavně závodění se sebou samým. Vždy jsem rád, když se něco slibného povede, ale také nedělám vědu z neúspěchu (rozuměj tomu tak, že jsem cítil formu, ale ono to nějak nešlo). Pozice na bedně přenechávám jiným, musím být soudný a vědět, kde je mé místo. Ale snažím si ze závodu odnést co možná nejvíce, poznatky o sobě, nová kamarádství, přerůstající v přátelství, zážitky z přírody. Závody tu jsou pro všechny, pro lidi nemající stud jít s kůží na trh a zapracovat na svém já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezky receno.. Pro me samotneho.. zavod je -- predevsim zavod se mnou samotnym. Ta zpetna kontrola, ta odvaha jit se s tim nejak poprat..
      Nikdo neni horsim souperem -- nikdo me nezna lip, nez ja sam sebe..:)
      Ovsem, ze bych se nesnazil predbehnout nektere zname nebo kamarady? Ha ha! Urcite, i kdyz mi treba oni daji na frak...nakonec se stejne sejdeme u piva, jak uz je v nasem pivne-obrozeneckem spolku zvykem:).. a vsemu se ruzne budeme divit, a trochu prihlouple smat .. no skoro jako osmnactilete blondynky:)... Ac to zni ujete.. mne se to hrozne libi..
      MSF! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. :D Jako obvykle, mily 12 - mluvis mi z duse :D DIKY! w.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik.. Myslim, ze vetsina z nas je zasazena velmi podobnymi "vlnami".. Nekdy v legraci rikam, ze to jsou ty propojene vesmiry:)..
      Vnimal jsem a trochu me nadzvedavaly ty reci kolem.. Proto jsem si zapsal, abych nezapomnel na to dulezite... To dobre je v nas.. nebo nikde:).. a ne se schovavat za zavody/nezavody:). Meli bychom to najit v Zebraku, stejne jako to jini nachazeji na top mistrovskych zavodech!
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. 'Meli bychom to najit v Zebraku, stejne jako to jini nachazeji na top mistrovskych zavodech!' - jezis Honzo, ani nevis, jak moc mi to rezonuje. Resila jsem neco podobneho v blede modrem ne pokud jde o 'zavody', ale pokud jde o nachazeni momentu stesti a svobody v krajine, ve svete... A je to to samy. Clovek nemusi jezdit na druhy konec sveta, aby si nasel to svoje mistecko odkud bude pozorovat hvezdy a svet kolem... A nemusi lamat svetove rekordy, aby mu to prineslo uspokojeni. Tusim neco jako 'skromnost' se tomu rika ;)))

      Vymazat
    3. :).. Dekuji, dekuji.. Nicmene, ja v tomhle roce jsem byl vic v zahranici nez na mistnich "malych" akcich.. jak me lakaji dlouhe behy v horach, tak to pochopitelne vede vic do Alp, Pyreneji, Dolomit.. bohuzel tech par akci, co jsou doma, jsem nestihal kvuli praci, nebo dovolene svoji nejmilejsi... Nicmene, ted se tesim, ze zajedu k mamince do rodneho mesta a pri te prilezitosti si ubehnu mistni ultra po Ceskomoravske vysocine!:)
      Rada veci se neda srovnavat, samozrejme ja casto davam na uroven skvelych zavodu ruzne velmi osobni behy.. Nocni akce s klukama, svoji bezeckou turistiku a bloudici vlastivedne a poznavaci behy.. Dovolim si citovat Saturnina: "Blouzní-li šestnáctiletý chlapec o dobrodružstvích, jsou jeho sny plny palem, tropických pralesů a písečných pouští. Pro mne není palma o nic dobrodružnější než řekněme borovice, a neuvěřitelné příhody mohou člověka potkat mnohem spíše na Smíchově nebo v Radlicích než na kaučukových plantážích ostrova Sumatry..."
      V tom se da pokracovat a jen bych dodal.. Pokud nemam klid, pokoru (a otevrenou mysl), tak ji nenajdu ani v exotickych lokacich a ani tam nemuzu cekat velke zazitky:). Stejne tak, pokud nejsem v principu dobry clovek, tak se jim nestanu obratem na nejakem mistnim zavode.:)
      Mej se fajn! 12:)

      Vymazat
    4. ...to jste mi s Nikie připomněli jedno zenové moudro ohledně "cestování": Když nemůžeš najít pravdu na místě kde jsi teď - na jakém místě si myslíš, že ji najdeš ? ... za slova "pravda" jde podle mě dosadit mnoho jiných podstatných jmen/slov :-)
      R.

      Vymazat
    5. Dik, tak koukam, ze mame nazory na urovni zenovych mistru!:) To jsi me potesil..
      Moc drzim palce v rekonvalescenci! At se dari a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    6. R. no to je ono! Presne! Vzdycky se najde nekdo, kdo to vyjadri tak pekne...
      A btw. Honzo, to vis, ze ja bych si tu La Palmu nebo Andorru taky nechala libit... Snim o tom uplne stejne casto jako kdekdo jiny :o)))
      At se nam dari!!!

      Vymazat
    7. :) ses mlada.. takovyhle sny se podari realizovat s velkou pravdepodobnosti brzo.. navic pro nekoho s tak dobrou fyzickou..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Jak se říká kdo já jsem...nevím jestli si můžu dovolit o někom polemizovat jestli závodně nezávodí nebo nebo nezávodně závodí.Pomoc a slušnost je normální standart netřeba je povyšovat.I když poslední dobou mám pocit že se to bere spíš za projev hlouposti a slabosti.Ale určitě je to hezký projev fair play.Tak ať to běhá na malých,velkých i nezávodních.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), presne tak.. Kazdy at si to dela, jak chce.. Ja svym zpusobem casto beham z hospody a do hospody:)
      Samozrejme kazdy z nas rekne, ze pomahat se ma je to standardni.. Asi jako kdyz se dela pruzkum spotreby mydla, tak by podle toho musel P&G postavit jeste aspon dvojnasobek tovarem, aby uspokojil poptavku:). I kdyz je to zajimavy rozmer, nemyslel jsem timhle smerem..
      Nechtel jsem ani posuzovat, ani soudit. Spis fakt me zaujala ta nalezena jednoduchost. Aspon doufam -- ze se slusnost v nas neobjevuje podle charakteru zavodu:).. ale ze tam proste je.. Ze zavodit je stejne normalni, jako nezavodit. Nedela nas to ani lepsimi, ani horsimi..

      [Pochopitelne jako rybari veri, ze rybari jsou proste lepsi nez zbytek populace, tak i ja jsem ve skrytu duse presvedcen, ze ultra nas dela lepsimi:)]
      MSF! At se dari! A zase nekde na shledanou..

      Vymazat
  5. Přesně tak, já mam na svým kolečku patník na břehu řeky a mam vždy radost, když okolo něj proběhnu za méně než 30 minut...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) naprosto chapu!
      Zrovna vcera mi nadsene telefonoval Bezici Stin, ze se zlepsil na svem 12km kolecku (na Mitchell trail?) o par vterin:)!! Presne.. to jsou ty rekordy a zavodeni, kdy clovek zavodi ze vsech sil.. ovsem z pohledu okolnich vlastne o nic nejde:)
      MSF! At nam to beha!! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...