středa 28. října 2015

Staří radostně vztric, aneb U je naše křivka..:)

Většina lidí žije v "bludu" o krizi středního věku, která se s rostoucím věkem jen prohlubuje:)... Myslí si, že člověkem víc a víc cloumají choroby a deprese.. Až ve finále se pro jistotu zajedeme podívat do Pelhřimova, abychom věděli do čeho jdeme:)..

Není to pravda! Místo analýzy vlastních pocitů bych mohl pokračovat okřídleným.. "američtí vědci zjistili, že"..:) .. ale vlastně proč ne. Velmi renomované časopisy v řadě studií ukazují, že pocit štěstí a životní spokojenosti v čase vytváří křivku písmene U (Asi nejznámější studie je zde), s nejhoršími pocity a s "nejmenším štěstím" se lidé potýkají někde kolem 45 let. Pak už se to jenom zlepšuje, sama pozitiva a sociální jistoty..:).. [V Čechách si to nejhorší dle odhadů odbýváme přibližně ve věku 47 let:)]

Možná je to také způsobeno tím, že šťastnější lidé žijí déle a tak ti nešťastní postupně umírají a celková populace se tak stává šťastnějšími.. Vyberte si sami..:)

Nicméně.. Nicméně jsem na státní svátek zase zvýšil číslo ve svém profilu o 1, potěšeně si uvědomil, že jsem o rok starší:) -- a že stále je kam běhat, stále je na co se těšit a z čeho se radovat.. V minulých dnech jsem přehodnotil týdenní rozvrh běhů, abych měl šanci běhat postupně se všemi členy rodiny, venčit Deri a svoji nejmilejší manželku brát na různé výlety...Ukazuje, že jsem na MFF měl právem za jedna z předmětu plánování a řízení soc. hospodářství:).

--- doplňující odbočka ---
Pro mladší a nematfyzáky -- pod tímto krypto předmětem se skrývaly stochastické diferenciální rovnice, čemu se směji doteď -- naštěstí nikdo z politického vedení si neuvědomil tu spojnici mezi obsahem kurzu, tedy náhodou a chaosem, který jsme studovali a politicky angažovaným názvem..:)]
-- konec odbočky --

Sice moje domácí plánování dočasně vedlo k menším objemům, ale už zase postupně připravuji dvojsměrky do "přípravy":), navíc investice do šťastné domácnosti má neuvěřitelnou hodnotu, co si budeme povídat:). A  navíc -- moje skvělá strategie nese už první ovoce. Při sobotní návštěvě skalního města jsem "nepozorovaně":) zpracoval moji nejmilejší pro svoje šílené plány na další rok.
Svět je krásný -- a je potřeba si to užívat!

Všemu zdar! Ultra a naším snům zvlášť! 12:)


29 komentářů:

  1. Vsechno nejlepsi, pekne splhej po krivce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :),, Dik.. ovsem na to, ze jdes (podle odhadu) jeste po krivce dolu:).. To si vedes hodne dobre!!
      Pochopitelne soucasti planu je vylet k Vam do Alp! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Zdeněk Strouhal tak Honzo také přeji vše nej a ať Ti plány vycházejí alspoň na 99,9 procent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Zdenku.. Ja si to spis napsal, tak jak si rychle pisu post.. podle toho co me hned v tu dobu napada, nebo cim ziju..:)
      A tak jsem si uvedomil, ze jsem si vlastne napsal neprimo, aby mi lidi gratulovali.. No to jsem trouba! ALE MOC DIKY!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Napodobne.. Je potreba se v nasi veteranske kategorii radovat z kazdeho rana, z kazdeho metru:)..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  4. Trochu jsi mě naštval s tím Účkem, že to mám jako teprve před sebou??? I tak Ti ale přeju smělé plány a všechno nej :-) ! Ať to běhá, brzo zapijem´ tb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) U bych nebral nijak tragicky.. U nekterych jedincu muze krivka vypadat jako ploche J, to znamena, ze ty (a ostatni pozitvini jedinci) na tom budes jenom lip:).
      Urcite to zapijem, jen abyste me ze Snezky nekde neztratili..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. ...pro mě potěšujícící teorie - odrážím se od dna :-) Přeju mnoho dalších krásných ultra zážitků!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) URCITE! At se dari! Nemas to jiste jednoduchy, ale drzim palce.. Vsemu zdar! a nekdy na videnou! 12:)

      Vymazat
  6. Krize je stejný mýtus jako zeď na maratonu. :) Co je to za skalní město?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je u vas.. Besedice-Koberov! a pochopitelne Suche skaly..:).. Deri byla uplne vsude, na vyhlidkach jsem ji musel drzet, neustale chtela ziskat parasutisticky vycvik:).
      Mas pravdu -- jiste pro pozitivni jedince zadne velke a hluboke krize nejsou. Konecne i kdyz se veci s*rou:), tak se najde dost veselych a svetlych momentu! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, všechno nejlepší! Ať se daří a nejen plánovat (s tím vzděláním vzděláním se nebojím, že by ti něco nevyšlo :)
    Ta teorie o U křivce mě tedy taky moc nepotěšila, ale zase je dobré vědět, že už jsem skoro na dně :)
    Na té první fotce, to jsou Suché skály?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) DIK, u vsech statistickych vypoctu (i tech pochybnych) :).. musis pocitat s chybou mereni, ktera je, rekl bych minimalne 2 roky..Takze jsi urcite uz na vzestupu..:)
      At se dari! Vyjde ti to na POP (Partyzansky obeh Prahy)? 12:)

      Vymazat
    2. no, u mě ty dlouhodobé plány vychází asi tak, jako obdobně dlouhodobé předpovědi počasí... ale jo, na POP bych rád :) jen nevím, kdy bude :)

      Vymazat
    3. :).. kdyz vyjde bude fajn. Termin uz je znamy.. bude to 27.12. Rano z Prahy, z Hamru (Branik), vecer mozne posezeni na Hamru.. mozno se pripojit na libovolny usek. Bezime dve vlny.. jedna rychlejsi, jedna pomalejsi. Chlapci jiste daji patricne podrobnosti vcas! MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, také přeji všechno nejlepší. Nicméně rozporoval bych stejně jako ty nejdříve tu statistickou stránku a hned vzápětí celu tu teorii. :) To je teda "blbost" :) nějaké křivky, to je stejně kvalitní předpověď jako horoskop, budoucnost ovlivňujeme sami a nejvíce tím, že si sami definujeme co je "lepší" proto budoucnost patří těm co poctivě pracují na lepším zítřku, zpátky ni krok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. Pochopitelne.. statisticky vzato.. ta krivka ukazuje obecny trend v populaci.. To co plati pro jednotlivce je neco jineho.. Obzvlast pro ty, co zvedaji tu (U J..) krivku nahoru..:)
      "Kdysi" :).. jsem se rozhodl, ze nebudu nestastnej.. Jsem presvedcenej, ze do jiste miry je "stesti" a aktivni pristup nase volba.. Ted jsem dostal od syna knizku Martan, ktera je skvela.. a podle slov juniora me take velmi dobre vystihuje.. Ten boj, kdy se mu veci po x-te pos*rou.. a on zacne vykrikovat.. Ja se na to muzu.. Vyjdu ven, sundam skafandr.. a umru.. Za chvili rekne.. Tak.. to jsme si zanadavali a ted jak to budu resit..:)
      MSF! Tesim se na nase akce! Ultra a kamaradum.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  9. To tam vyzera ako Mullerthal trail v Malom Svajciarsku (ktore je v Luxembursku). Chvilu som preto myslel, ze to mas nejake moje fotky :D A vsetko najlepsie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK! :).. Tak to jsem rad, ze to v Besedicich vypada jako v Luxembursku:)... Vlastne se mi brzo blizi vyroci.. pred koncem roku 2008 me na jedne beer party presvedcil cerstvy drzitel doktorskeho titulu, k ubehnuti 1/2M .. a po nekolika tequilach.. i k ubehnuti maratonu..
      Jsem Ti za to velmi vdecny! MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  10. Všechno nejlepší!! Vím, opožděně, ale ty mi to odpustíš - ať slouží zdraví, ať má rodina dál tolik trpělivosti a pochopení a ať tě neopouští ta tvá radost ze všeho, co děláš, kterou snad nejde zkalit, ani kdyby jeden chtěl :-) Živijó!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik.. To ja se omlouvam za "narozeninovy" post.. Formalne prat netreba!:) .. Vsak az bude obeh Prahy, tak vsichni oslavime narozeniny vsech, vanoce, hromnice i velikonoce:).. Pokud ti to vyjde, dej si do kalendare.. 27.12!
      Vsemu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  11. Naštěstí tu statistiku - a ty mi to jistě promineš - beru s velkou rezervou. To bych se pak musel bát všech těch strašnejch chorob, které s věkem získám 3x či 5x častěji. A to zas ne. Ale přece by mě třeba zajímalo co by američtí vědci zjistili, kdyby měli zjistit jak je to obráceně - třeba jestli ti s optimistickým příspupem jsou méně nemocní a umírají později, než-li pesimisté?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) spravne vidis tu statistickou vychylku! Mel bys u me ze statistiky za jedna!:)
      Cast podobnych vysledku je zpusobena tzv. "survival bias".. aneb jak jsi jako lekar velmi trefne naznacil.. stastni lide ziji dele, jsou mene nemocni a lepe se potykaji s chorobami..:).. takze uz z definice vytvareji ten trend nahoru!:).
      MSF! Trochu se desim, ale hrozne se tesim na blizici se akci! 12:)

      Vymazat
  12. Sušky jsou nádherný...a ano, během k rodinné harmonii :-) S věkem jako u běhání, je to akorát v hlavě...a abych nezapoměl, k narozeninám vše dobré, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Pocasi vyslo na jednicku.. nadherny vylet s manzelkou a s Deri.. chvilicku jsme popobehli, vetsinu sli, ale o to nejde... rodinna pohoda je to nejdulezitejsi!
      Vsemu zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  13. v tvém popisku si mě připomněl jak mohou být srovnání až záludné :)
    Je spíš hádanka pro herní znalce ale mluví za vše :)
    "Co se stane když někdo přestane hrát Eve online a začne hrát Wow ?? ... No v obou hrách stoupne průměrná inteligence hráčů :))) "

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) srovnani se statistickou bazi je vzdy osidne..:)
      Podobne jako vyzkumy typu, ze lide, kteri piji (prumerne) alespon 2 dcl vina (dopln pivo, atd..) denne jsou zdravejsi.. No to je proto, ze v nasich koncinach, ti, kteri nepiji k tomu maji vetsinou zdravotni duvody:)!!
      Bylo to neskutecny te potkat v Koberove v hospode:).. Jjo, svet je maly a o nahody tu neni nouze! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...