pátek 19. února 2016

Běhy s přívlastkem:) [pivní, večerní a společenské], aneb ultra zdar a kamarádům zvlášť!

Po Ledopádech jsem si žil zase tak nějak v poklidu. Udržoval jsem si svoje průšvihy, nedodělky a vědecko-pedagogické úspěchy :), v rovnováze.. Tradičně v bojích o každý metr -- to byl nefalšovaný průměr.. slovy Hymana Kaplana -- nelítal jsem v luftu, ale neležel jsem v rákvu:).. Když v tom mě zasáhla e-mailová smršť odstartována naším reprezentantem, (dánskou Sněhurkou), t-birdem.. Prý, že jsme dlouho neměli nějaký noční (pivní) běh.. Mezi řádky člověk mohl číst takové ty nevyřčené výčitky o tom, že každý vztah (i ten spolkový) je potřeba udržovat a rozvíjet..:).

Chtělo se mi odpovědět, že například my s Malým medvědem jsme docela nedávno spoustu piv urazili při nočním punkovém závodě na ledopádech; on mě pod falešnou záminkou vytáhl na nepravý noční běh se ženou(!), atd.. Ale! neřekl jsem to!! :) Přeci jen, bylo by to rouhání. Blíží se Mezinárodní den přátelství, který si skauti nastavili na 22.2 (nádherné datum).

Prostě tak, sklapnu:). Protože tady často různě děkuji běhu a kamarádům a vždycky si přitom uvědomuji, že zatímco obecná zkušenost říká, že po 40+ (natož to 50+) normální člověk už jen kamarády ztrácí, tak právě spolková činnost:) -- v mém případě běhání ve vlastenecko-pivním spolku -- má efekt naprosto opačný.

Však to znáte. Zkuste s někým párkrát běžet delší závod, dlouhý společný běh, klidně i po nocích přes hospody domů, podniknout nějakou (běžeckou) výpravu .. A najednou se ze známých, stanou kamarádi a z kamarádů ti nejlepší:). Netvrdím ideologicky, že je to vlastní pouze běžcům, pobíhačům a turistům.. Znají to určitě rybáři, myslivci, lyžaři, horolezci, potápěči... ale já, stejně jako "Olda":), jenom běhám, tak nemůžu porovnávat ostatní činnosti.:)

Abych to zkrátil. Ve skupině HC iTB na výzvu t-birda zaznělo unisono, že jsme ještě z Benešova do Prahy neběželi, což vyvolalo silné znepokojení, aby to benešovští občané nebrali špatně a že bychom to měli co nejrychleji napravit. Takže hned v úterý večer se sejdeme na Hlavním nádraží a tu "křivdu" napravíme..[Tady si dovolím poznamenat, že taky z Chebu, z Vídně, Drážďan, z Waršavy, Amsterdamu, Říma, nebo i z Copenhagenu ..abych přidal pár dalších destinací... jsme také ještě neběželi:)]

Má to takovou malou předehru. V úterý po raním venčení Deri, narychlo uklízím vyprané běžecké hábky, dávám zároveň -- jako obvykle -- věci na večerní běh do báglu a spěchám do práce. Tam celý den (!) pilně pracuji, a začínám se chystat na cestu až těsně před 18.hodinou. Venku se začíná silně ochlazovat a já zjišťuji, že teplé, dlouhé zimní elasťáky jsem si (hlava děravá) nechal doma.. Zaklínám se naší tradiční klubovou mantrou -- Co nemáš, nepotřebuješ -- a vytahuji tenké, opravdu tenké elasťáky, co mám do fitka na spinning:). Martin Veverka Pražsky, když mě na hlavasu viděl přicházet, tak se mu v úsměvu roztáhla pusa od ucha k uchu. Prý zase zajímavá inovace = tenká "zimní" síťovina:) na dolní části těla... A co jsem si vyslechl od těch mizerů o tom, jak se mi (navzdory věku) krásně zapalují lejtka. No promrzl jsem jako treska v Nowaco mrazáku:)...

Ale postupně. Ve vlaku ještě rychle popíjíme startovní pivo, pobuřujeme spolucestující -- nám starším, pomalejším a odpovědnějším je jasné, že noc bude chladná a na rozdíl od Limonádového Joe jsem si teplé prádlo nechal doma:). Navíc .. zítra od brzo ráno musíme všichni ve svých zaměstnáních standardně fungovat... Takový skrytý rozměr společenských nočních-pivních proběhnutí.

Chlapci mě v Benešově udivují detailními místními znalostmi. Například, kudy se vyhnout opilcům, kde se dá odbočit ke křoví a tak:).. Největší z navigátorů, Malý medvěd nás neochvějně vede nejen po zpevněných cestách a asfaltkách (tak znělo zadání od t-birda), ale hlavně tak, že stihneme i při té bídě dvě pěkné hospody po cestě:)... Nemůžu odolat, abych virtualitu Mm neoslavil letmou fotografií, vystihující atmosféru - nazval bych ji navigační on-line pivo:). Na půllitru piva má položený telefon s navigací a pokud zrovna neupijí, tak komentuje další body cesty, případně operativně mění trasu.:) Já jsem to zažil už několikrát, ovšem pokaždé je to jako když se díváte na virtuóza při jeho parádním sólu na jednu strunu... kdo umí, ten umí..:)

Jako tradičně, v hospodě si vypínám GPS, protože na mě furt pípá, jenže si ji potom zapomínám zapnout.. a tak (ostatně jako vždy), mám nejen méně km než ostatní, ale dokonce běžím i kratší dobu (!)... Takže když se snažím vyprovokovat vpředu běžícího t-birda a předbíhám ho těsně před "rychlostní" kontrolou (cedule obce s rychlostním omezením), tak to Mm lakonicky komentuje, tobě se to závodí, když máš o deset kilometrů míň, co?:)...

Ale konec krásný, všechno krásné. Součástí cesty je i běh lesem Okrouhlík, kde všichni chválíme Tomášovi, jak to má pěkné, cesty udržované, přesto v růžovkách je běh lesem jako krasobruslařská exhibice.  Jak postupně promrzám, hlavně v oblasti třísel, bojím se, že si i něco natrhnu:). Čas neúprosně pokračuje a je mi jasné, že u IKEMu, nepohrdnu teplem automobilu a nabídkou Martina VP. Tak tak.. Zatímco známý tvrďák t-bird nejen běží 10km na start, ale dobíhá i dalších 50 až na Vinohrady.. Tak já (věřím, že moudře) si po 42 km sedám k MVP do auta. Koneckonců, už je dávno po půlnoci, domů ještě asi 15 km. Zima mi je, že bych mohl soutěžit ve finském finále Miss mokré tričko:)... Doma je mi odměnou krásné vítáni s Deri, maratónská distance dosažená, společenský i sportovní rozměr večerní akce zachován a ještě zbylo i na nějaký spánek... sama pozitiva..:)

A tak když za pár hodin vstávám a bloudím s Deri po Stodůlkách, abych potom prchal do práce -- tak si opakuji společně s básníkem.. Bylo to krásné a bylo toho dost:). Večer, když se kolem 8h večer vracím z práce, tak si připomínám -- na tohle mysli, Honzo.. Až ti zase na trase bude ouvej:). To dáš.. Protože ultra -- aspoň v mém hobickém chápání -- vyjadřuje i určitý životní styl. Zkusit to... vtěsnat zajímavé zážitky do všedního dne... zažít si svoje krize, překonat je.. ale hlavně se z toho (ale ani že sebe).. nepo.. tento:)

Všemu zdar! Ultra a kamarádům .. zvlášť!
12:)
PS. Místo toho, abych myslel na ladění formy před Velkým Kanárem chlapci se stačili bleskurychle dohodnout, že příští týden bychom si zase mohli večer někde dát pivo a maličko se proběhnout... Jak že to říkala moje maminka a babička? Hanzi.. ti tvoji kamarádi.. ty tě přivedou akorát tak do průšvihu:).

14 komentářů:

  1. ty to zimní oblečení vypiluješ k dokonalosti :-) síťovina nemá chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak uz se hodne tesim na jaro, kde podobne "ulety" se budou snaze resit, respektive si jich nikdo nevsimne, nebot v praci mam vzdy nejake nahradni veci..
      Pojem (zateplena) zimni sitovina zavedli veverkovci pri mem obzvlaste ledovem probehnuti ze Snezky:), jeste ted se oklepu, kdyz na to pomyslim..:)
      MSF! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Čte se to krásně, ale přiznávám, běžet bych to nechtěl. A prosím opatrně s tím vzpomínáním, odkud jste ještě neběželi, nebo se jednou vážně zaběhnete :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vsak ty mas okruhu pratel a spolkovych cinnosti habadej:)
      Hospody s nasim spolkem jsou celkem bezpecne, myslim, ze postupne nachazime rovnovahu v delce, ta mezi 40-50km pro me j tak na hranici normalniho fungovani dalsi den rano:)
      Vsak oni chlapci jeste x dalsich mist/mest vyjmenuji driv, nez bys rekl Pilsener Urquell:)
      Vsemu zdar! Pobihani a spolkovemu zivotu.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  3. První foto bych nazval: Požár ani žízeň nemá šanci :-) ...jinak samozřejmě moc hezký sportovně-kamarádský výkon!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) vzpominali jsme na tebe, vzdyt jsme probihali i kusem tveho reviru.. Kdyby nebylo tak pozde a takova zima, tak jsme ti snad zavolali, abys bezel kousek s nama..:).
      MSF! Drzim palce a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Ještě jsi namátkou vynechal Plzeň, Ústí nad Labem, Pardubice ... ten Tvůj výkon byl neskutečný, běžet defacto v negližé z Benešova do Prahy v zimě v mrazu, to už je zase další rozměr. Ale do běžeckého nudismu bych ten náš kroužek fakt nehnal :-) t-bird

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) verim, ze si ted dam chvili pokoj se svoji -jak rikali vojaci "nekázní" ve výstroji a ve výzbroji:). Věřím, ze mě někdo jiný zastoupí..
      Je mi jasne, ze seznam pivnich behu je v podstate nekonecny.. jen v ČR je 6244 obcí a 5 vojenských újezdů.. Takže je evidentní, že každý z vás už má svoje soukromé favority nejen na běh odněkud domů, ale taky odněkud někam... Jak to kdysi trefně komentovala velká Míša D. -- z prd*le do prd*le:)..
      Našim reprezentantům zdar! Ať nás pořád posouváš dopředu.. ale zase ne moc, abychom se nezničili.
      12:)

      Vymazat
  5. Dovoluji si touto cestou pozdravit z "vyloučené lokality" všechny účastníky HCiTB ... dočetl jsem, zamáčkl slzu vzpomínek a večer vyrazím bloudit do lesů :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vsak prijde cas, dojedu na Čerňák, a za chvili mi/nám budeš ukazovat krásy venkovního "obýváku"..:).
      Už se těším! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Co mám povídat já? Já už si jakožto "vyloučené pohlaví" své "jednou a dost" vybrala doživotně! ;-)

      Vymazat
    3. Ale aspoň jsi získala indiánské jméno. :-)

      Vymazat
    4. :) 2 jitus: Nestezuj si, vsichni vime, ze t-bird s tebou beha pravidelne a i pravidelne radí.. Máš od něj nejlepší servis..:).
      A jak říká Advid.. indiánské jméno máš zaběhané, teď se ti bude jen dařit! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...