neděle 8. května 2016

Ať žije Perun, aneb maratón pod 7, co o tom chcete napsat, že?..:)

Říkat a optimisticky opakovat, že tenhle týden je ještě možná hektický, ale že od dalšího pondělí to bude o hodně lepší…  Patří (podle reakce mojí rodiny) mezi moje nejsilnější mantry, ale co. Tento týden opravdu aspiroval na samý vrcholek zmatků, korunovaný smrští termínů a dodělávek, .. říkal jsem si.. Ten sobotní závod (Perun), to fakt nedávám. Práce plno, kam se podívám – v práci, na zahradě i kolem domu -- doma mám v posledních měsících statut PVP [Permanentně v prd*eli:), já se tedy snažím říci, že to první P je pro “prozatím”.. ], navíc pondělní horoskop pro ženy byl velmi explicitní.. “Koncem týdne hrozí úrazy, a to hlavně při sportu”. No to člověka nalomí, obzvlášť , když je duší žena, tak takhle silná varovaní nemůžu brát na lehkou váhu..

Dokonce jsem i uvažoval, jestli to všechno nejsou znamení, že bych neměl na víkend jet do Beskyd a raději zůstat doma a pracovat… (OMG! Chápete to? To zoufalství?)  Nakonec jsem v úterý nešel běhat, v práci jsem se vypnul k neskutečným výkonům, i doma dodělal, co šlo – a nakonec v podstatě nebylo na co se vymlouvat. Pravda, poslední projekt jsem dodělával do ranních pátečních hodin, chvilka spánku a šťastné dokončení těsně před termínem a odjezdem na sraz. Tomu říkám „tapering“ ... Tradičně obejdu svoji skvěle zorganizovanou skříň a naházím věci do tašky -- doslova pár minut před odjezdem. Už, už to vypadalo, že přijdu pozdě, pak se ale ukázalo, že odjezd je o 45 minut později:), takže přicházím sice poslední, ale v limitu.

Na startu sleduji horaly a odkládám svůj pytel do cíle
A od té doby jsem si celou akci patřičně užíval. Ubytování v restauraci s pokojem - U Lojzka, neskutečně milý retro, večerní „carbo loading“ ve formě dršťkové polévky, čtyř piv a pikantní topinky, s Pavlem si ještě zavdám večerní fernet, preventivně proti bacilům a jsem ready. Ráno při dělání čaje druháku a třeťáku:) vzpomenu na studentská léta.. Na místo startu přijíždíme právě v čas. Jsme posledním civilním autem, které se dostává na horní parkoviště. Většina lidí buď trať už běžela nebo jí má celkem detailně nastudovanou. [Tady se přiznám jsem trochu sázel na omezení daná českými horami. Říkám si, začátek je jasný -- trať povede nahoru, dolu, nahoru dolu.. Není dost dobře možné, aby to vedlo třeba jako v Andoře nahoru, nahoru, nahoru a dolů, dolů, dolů:)].

Ta sjezdovka začíná úplně nenápadně:)
Nicméně, když poslouchám Makyho briefing, tak je to stejné, jako kdyby mluvil německy, zatímco já jsem na úrovni třetí lekce „Alles Gutte“. Občas chytnu nějaké to slovíčko (žlutá značka, technický seběh, grand finále..), ale jinak nechápu vůbec nic. Kolem nedočkavě podupává většina horalů, případně lidí na pohled výrazně rychlejších než já... A já se nijak necítím na závodění, horoskop mě vede k opatrnosti:).. Ale pak to všechno hodím za hlavu a říkám si. Tak dost! Je to závod, budu tedy (rozumně) závodit. Hned se směju, vzpomenu si, jak Sam S. velmi vtipně glosoval, že tyhle krátké a rychlé sprinty mu zase tak nesedí, ale že je dobré si je čas od času dát. [Napadá mě, že bych měl zkusit kolegům v práci říci, že sky maratón v horách je v podstatě krátký a rychlý závod:)]. Zkouším odvodit nějaký cílový čas. Podle loňských časů iTB si říkám, že sice nejsem žádný reprezentant, ale měl bych se snažit doběhnout v limitu PIMu (pod 7 hodin). Počítám dál -- Je přihlášených 500 lidí, ale všichni nevyběhnou, takže by bylo skvělý, kdyby moje umístění bylo lepší než 300. Dávám si tedy cíl "12 pod 3:)".

První sjezdovka, optimisticky koukám nahoru:)
technický seběh (řeka)
Na startu se stavím hned za chlapce z iTB, nechci běžet rychleji než oni, ať mám aspoň nějaké vodítko. Startujeme v klidu, trvá nám to ale méně než minutu než projdeme cílem (místo Vltavy slyším Ramstein), všichni začínají běžet… Já si hned vzpomenu na Stína, který by v mé situaci řekl jistě něco trefného jako..“ ještě jsme pořádně nevyběhli a už mě bolí nohy“:). A tak ve stoupání udržuju rozumnou distanci, první seběh začínám opatrně, ale pohled na hodinky s průměrnou rychlostí mě vyděsil. Rázem, jsem (duší žena) v pozici 140 cm vysoké starší japonské běžkyně, za kterou jede už jen sběrný vůz a sanitka:). Tak tak, s časem pod 7 hodin to po prvním kopci nevypadá dobře. Proto opatrnost stranou, přecházím do Bartasovského běžeckého módu „no tomorrow“ a sbíhám postupně lidi před sebou. Mám neskutečnou radost, šeroslepý stařík běží velmi odvážně a konzistentně. Kopce se snažím jít relativně svižně a při seběhu zbytečně neztrácet. Sice odlesky slunce na cestě a kamenech dělají pro mě trať o poznání horší, ale to se bude hodit. Jak jde čas, tak si závod neskutečně užívám. Trať je překrásná, počasí exklusivní (aspoň můžu trochu nacvičit teplo), občas se zasním, ale hned mě spolubězci navigují.. nahoru, doprava, a tak..

Tak toho už nepředběhnu
Asi 15 km před cílem přestávám ztrácet zábrany… Běží mi to hezky, říkám si, to bych měl těch 7 hodin dát.. v suchým triku:).. Jen na to pomyslím, na kamenité cestě zakopnu, málem sebou majznu, ale neskutečně si natáhnu tříslo a zadní sval. Bolest jaxvinja. Neudržím se a polohlasem vynadám svému alter egu. "Klid Jani! Soustřeď se.. Přeci víš, co máš v horoskopu!" .. Ale kdepak, o chvíli později při přeskakování drobné klády se žena ve mně:) soustředila na tu kládu a přehlédla kořen před ní. Padám, ale vyberu zase na poslední chvíli s dopomocí hůlek a stromu, ale tentokrát bolest přechází v nefalšované křeče.  Tentokrát jsem zapomněl na veškerou slušnost a "Janě" (v sobě) jsem to řekl úplně na rovinu.. "Seš snad úplná kráva?  Dávej pozor! Horoskop mluví jasně":). Bolest briskně rozmasíruji, křeč utěším magnéziem:) a pomaleji to rozbíhám, ale už jsme "kousek" od cíle. Pravda je ta, že po chvilce je všechno v normálu. Sice křeč v noze se drobně ozývá v grand finále, ale jak se znám z Rondy.. nejhorší je smrt z rozděšení, takže protáhnu nohu, líznu magnézia a hop a zdravý mraveneček skáče zase na kopeček:). A pak už to přichází. Krátký odklon, malý seběh a poslední táhlá „rovinka“ k cíli. Cítím, že jsem špatně odhadl trať a tak se snažím alespoň na tom kousku trochu zabojovat. Předbíhám dva běžce, jeden z nich moje obživnutí vtipně komentuje, to sis něco píchnul? Hérák?:).. Pár desítek metrů před cílem mě ale jeden z nich předbíhá, ještě se snažím trochu přidat, marně, ale nevadí.

Cíl je splněn. Zastavuji hodinky s magickým číslem 6:26, sanitka a sběrný vůz PIMu naštěstí zůstal daleko za mnou, celkově 184. místo, vůbec to není špatný…  Hned se pochválím, hlavně mám radost z konzistence, v běhu z kopce jsem se zlepšil o parník, s novými hůlkami jsme se bezvadně skamarádili, chválím se za to, jak jsem zvládal drobné kolize a následné „léčení“ křečí. Prostě radost až na půdu, hned si dávám dvě piva, taky (hlavně) kvůli tomu běhám ultra, že:).

Moc krásný závod, nádherná trať, skvělá atmosféra.. Pokud to jen trochu půjde, tak sem jedu za rok zase. Vím, vím.. Maratón pod 7, koho tím chcete oslnit, co se o tom dá napsat, že?..:). Navíc mě všichni kamarádi předběhli.. Ale o to ve finále zase tak nejde...

Všemu zdar! Našim bojům, závodům a ultra zvlášť!
12:)
PS. Až různě nakradu fotky, tak si je sem dám..:). Děkuji zatím Malému medvědovi zejména za jeho pohotové foto v cíli. Použil jsem ještě fotky od Sama Straky, Lukáše Budínského a Lukáše Podoláka. Všichni fotili jako šílení:), díky jim za to a tak mám i svoje fota ze závodu..

28 komentářů:

  1. Tak doufám, že už je to dobrý Jano! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Ted uz jo:). Predstav si, furt mi ten "muj" nadaval:)... At koukam na cestu, at se nezranime.. a tak.
      Bylo to fajn, fakt hezka akce, verim, ze by se ti to libilo. S behanim po silnici kolem Vltavy se to neda srovnavat..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Moc pěkně si to, Honzo, popsal a ještě lépe zaběhl :) Byla to krásná sobota. Když si uvědomím, že jsem týden před akcí také váhal, ne kvůli práci, ale kvůli zdraví, asi bych si teď musel vytrhat i zbývající vlasy, kdybych nejel :) Takže po letošním seznámení s tratí, za rok pojedeme ověřit, jak se to dá uběhnout, když člověk závodí od začátku, no ne? :)
    Trochu mě mrzí jediná věc, a to ta, že Beskydy nejsou u Plzně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no hlavne budu porad videt tu prihodu s malym chlapcem.. Bezim si takhle u jedne turisticke casti trasy predbiham skupinku mladych turistu, ze ktere vyspurtuje maly "dorostenec" a uplne suse me predbehne:). Neudrzim se a komentuji to nahlas.. "kde je ta ucta ke stari?..:).. Ale pak hned dodam, ze z nej bude jiste dobry zavodnik..
      Tys bezel v te chvili hned za mnou a hned jsem te musel upozornit, ze to byla legrace.. Aby ses na "uctu ke stari" jednoduse vysr**l :) a bezel dopredu.. Ty furt nic, nastesti moje dve kolize a ustup na par minut stranou ti otevreli prostor k lepsimu umisteni a casu!:)
      Nesmis to priste s uctou ke stari prehanet!:)
      Bylo to moc fajn, slovy Sama S. musim se na ty "sprinty":)lepe pripravit.. takze snad za rok zase zkusim vic zavodit. MSF! A zase zase nekdy! 12:)

      Vymazat
    2. No, když někomu do kopce nestačím, tak to s úctou až tak moc společného nemá, ale jako výmluvu bych to asi mohl používat :)

      Vymazat
    3. Ses slusne vychovanej.. O tom zadna!
      Az pobezis ve francouzskych Alpach, tak pouzivej frazi .." après vous!" (Az po vas).. :).. budes s tim velmi bodovat..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Krásná akce, super společnost, dobře sepsané. Díky moc.
    Musím přiznat, že mne stále udivuje tvoje heroické nasazení do všeho co děláš, prostě zaklekneš a uděláš to ... :)
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ovsem, kdybys me videl ve ctvrtek rano, kdyz jsem se dozvedel o patecnim "deadline", .. to jsem se uplne orosil:). V jednom oku mi bezely odhady casu na praci, v druhem oku mi probihaly mozne komplikace, ktere to mohou zpomalit, potreba spanku a alespon drobne pripravy na Peruna.. Ale jak je videt, podarilo se to dostat do urcite rovnovahy a jeste si uzit zavod -- a o tom to je:). Slovy moji jine mantry.. Byla to odmena za muj optimisticky pristup:). Ovsem ty jsi bezel z kopce jako urvana lavina!! Jinak pochopitelne dik, na mem zlepseni sebehu mas take svuj nemaly podil. Takze spolecnym akcim -- zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. :).. Moc dik. Je super, ze jsem to stihnul pred limitem PIMu..:).. Fakt jsem tu sanitku se sbernym vozem za sebou doslova citil..
      At se dari a at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. O sedmi hodinách běhu se toho dát napsat opravdu spoustu!! :-) Mnozí zvládají napsat mnohem delší spisky o hodině ;-) A ten tvůj report, to je hotová pozvánka! Musím se podívat, jaký je oficiální limit, protože ten PIMáckej bych stoprocentně nestihla. Jo a horoskopy (nejen) v zásadním plátku Onan Dnes kecaj, to ti doma neříkali? ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Limit je tusim 8.5h, takze na to jiste mas.. Akorat beskydy jsou hodne daleko od Prahy:(, takze je vicemene treba jet o den drive.. A stejne se vratis domu dalsi den kolem 10 hodiny..
      Jinak na horoskopy v "She today" :) (Ona dnes) .. nedam dopustit. Jsou to dobri pruvodci nestalymi vodami a pribojem vsech povinnosti. Vcas:) me upozornuji na mozne problemy.. Jako ted napriklad na mozna zraneni. A jak hezky jsem to ustal, ze?:)
      MSF! Vsemu zdar! Sky runningu a ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Stiri vedi, ze bez tech pondelnich horoskopu se clovek v zacatku tydne nesmi odvazit ani na zachod... horoskop podobne jako Fucik totiz nikdy nelze. Blahopreju!

      Vymazat
    3. Dekuji ti nacelniku, ze jsi se me zastal:)...
      Je to takovy majak v temnote soucasnych nejistot.. Dava nam signaly na co se zamerit, ze? Koneckoncu, krasne a bez zraneni jsem to ubehl. Co si vic prat? :)
      Horoskopum a ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Krásně jsi to zaběhl. Když čtu "carbo loading" dršťkovou a fernetem a rozmasírování křeče, tak si říkám, že těch levelů před tebou už moc nezbývá. Jsi na vrcholu. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já myslím že se pleteš Davide, Honza ještě dokáže překvapit :))

      Vymazat
    2. :).. Dekuji panove.. Jste pekni provokateri..
      Je potreba si uzivat vsech vyskovych taboru do kterych se dostaneme..:).. Vsechny "levels" jsou krasne, nicmene v pripade "pobihace" :) je vzdy cim prekvapit.
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Odkaz Samovi, ze Perun je vsetko, len nie kratky a rychly zavod :))) Ale pocasie ste mali luxusne, nie ako my pred 2 rokmi. Konecne vidim, o ake vyhlady sme prisli. Hehe, ale toto je inak prvy ultra zavod, ktory som bezal skor nez ty (ale samozrejme nie rychlejsie), takze konecne si pri tomto citani viem presne predstavit, ze co si kedy a kde na trati prezival :) Hezky si to dal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Duri.. I kdyz jsi o miliony let mladsi nez ja.. Stejne budes a zustavas mym prvnim "trenerem" .. clovekem, ktery mi k dlouhym tratim a v tezkych zacatcich pomohl velmi vyrazne..
      Za to ti patri dik!
      Jjo, Sam je znamy provokater.. a ja ty jeho hlasky miluju!:)
      MSF! At nam to beha a zase nekde na videnou! 12:)

      Vymazat
  8. Ahoj...vidím,že jsi si taky vybral leki.Ale Micro...na walking mám stejné,akorát jsou menšího průměru a pružnější jako prut vrby🙆Dobre jsou ty úchopy s rukavickou.Nevěřil jsem,že tolik vydrží.Tak já denně nechodim s nimi přes 10 km.Někdy se mi lidí směnku...kde jsem zapomněl lyže... Hlavně když jdu kolem restauraci,kde se tlusta rodinka laduje picou nebo hranolky...nebo on je na hlavu....🙆na tlustochy platí když se člověk otočí a řekne jim...za rok se mi podařilo shodit 40 kilo ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Leki.. jsem s nimi moc spokojeny.. To vis, Sam S. rekl a poradil Leki.. tak kupuju Leki:)..
      Na Perunovi jsem se skamaradil s novymi (rozkladaci, stare teleskopicke porad rad pouzivam:)..
      Ta hlaska pro tlustochy je skvela! MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Omluva za chyby....to ten automatický doplňovač tectu

    OdpovědětVymazat
  10. https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=18.4348979&y=49.5457763&z=13&rm=9qReGxUt6NhX0hKshQ0exbhB0etRh50fZ6fl0izRhz0eYU80eqmhO0gQ7. Tohle je můj jediný největší maraton conekdy udělám 3 krát týdne a nejlíp se mi podařil za 68 minut....ale prý mužů být rád že chodím��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsechno je relativni.. To co se jednomu zdar kratke/malo intenzivni, je pro druhe temer nedosazitelne..
      Dulezity je, aby nas ty nase blaznive ulety -- tesily:).. A to pochopitelne co nejdele..MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Obdivuji to Tvoje nasazeni. Že i když toho máš nad hlavu, tak se ještě vybičuješ k závodu. Je to určitě o vůli a chtění, ale musíš mít i hrozně silnej organismus :-) A ještě ta konzistentnost v psaní příspěvků :-) Díky za ně. Zase jsem si jednou řekla, jakej jsem lůzr, že jsem právě kvůli vytížení na Peruna nejela :-)
    Gratulace k parádnímu výkonu a vychytání pádů! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik.. Ale to ja se pochvalim i sam:)..
      Za to, ze pisu tak casto, se nekdy:) stydim, ale nemuzu jinak..:)
      Je to takova moje berlicka, podpora i sebereflexe.. Priznam se, ze si obcas prectu, co jsem si kdy v ktere chvili myslel a co jsem prozival.. Pro me je to desne dulezite a pomaha mi to..
      Vsem, co jsem zabloudi se timto omlouvam, ze jsem temer jak magazin MF:).
      MSF! Zase nekde na shledanou! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  12. Až teď se jsem si uvědomil,že ty fotky prostředí jsou mi známé.Javorový,tyra.Kdybych tam bydlení chodil bych denně nahoru.Ale zase z lysé hory je mnohem krásnější výhled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja to tam neznam.. priznam, ze v dospelosti jsem tu poprve.. Asi jsem tu byl jednou jako dite, ale to si nepamatuju:)..
      Takze mel jsem stesti.. prvni navsteva a neskutecne pocasi, slunicko, nadhera.. Priste uz muze zase byt mlha a prset:).
      Jinak verim, ze Lysa ma specificke kouzlo..
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...