sobota 4. června 2016

Bežecký marketing a počítačové hrdinství.. aneb vzhůru do Dolomit!!!:)

Asi to sami znáte, jak volba vhodných slov ovlivňuje naše preference. Vzpomínám, když v zahraničí nakupuji například kosmetiku pro známé -- To je samé "anti-age", "super-sensitive", "hyper-alergic", "extra efektivní", "okamžitý účinek", "minus deset let", atd, atd.. No nekupte to!! Když nad tím přemýšlím, je mi jasné, že finanční krize v Americe byla v podstatě způsobena skvělým marketingem špatně zajištěných a mizerných hypoték, které byly prodávány jako "enhance", "high grade", "high leverage", "super efficient" finanční instrumenty.. Prostě, kdo by odolal slovům o vysokých výnosech, skvěle kvalitě a velké účinnosti ...

S postupem času zjišťuji, že ani já v běžeckém prostředí nejsem plně imunní podobným marketingovým tahům.. Kdo by odolal větám o nejkrásnějších trasách v Dolomitech, podpořených podmanivým názvem "Dolomity extreme ultra trail", že? :)... Navíc, jako správný "škudlil", když přemýšlím jestli trať 53km, nebo 103km -- tak při přepočtu nákladů na cestu a porovnání registračních poplatků by jen naprosto nezodpovědný otec od rodiny volil kratší trať, že? Vždyť to je stejné, jako by bral peníze dětem z prasátka!!:)

Všechno jsem si to všechno patřičně zdůvodnil, od trenérky dostal požehnání a doporučení, že to bude velmi kvalitní trénink na Rondu:)... Ale když se nachýlil čas a já začal hledat informace, připravovat si podklady (a taháky) na závod.. najednou mi to docvaklo.. Že oni organizátoři myslí ta slova v názvu vážně?? :)

Skutečně -- asi dva úseky, velmi strmého klesání, na feratách probíhají pod asistencí místní horské služby... bratranci Veverkovi mi při poslední hospodě blahopřáli, že trať je skvěle náročná a ať koukám na ty fantastické skály/srázy, které patří k velmi kvalitním horolezeckým terénům.. Koukám na profil trati, kde opravdu v oněch úsecích to klesá dolů skoro volným pádem.. a říkám si co s tím budu dělat? Teď, když už jsem se přihlásil?

Když si ženy neví rady se svými fotografiemi, tak je tu ještě Photoshop, že? A tak si pro jistotu na svůj "tahák" se stanicemi a vzdálenostmi dávám na šířku roztažený (180 procent) profil trati. Hned se mi zlepšila nálada. Klesání je sice stále strmé, ale po úpravě vypadá celkem rozumně:), až tam budu, tak to uvidím:), ale proč se zbytečně děsit už doma, že?

Před úpravou


Po úpravě


Tak už jsem o hodně klidnější. Začínám snášet věci na hromádky a těšit se na příští víkend na běh:).

Všemu zdar, ultra zvlášť!

12:)
PS. Už jsem objevil i fotky z loňských ročníků -- 103km traťse letos běží poprvé, nicméně přikládám vhodné foto z loňské 53:)

18 komentářů:

  1. bude to skvělý! to je panečku posun - od závratí k feratám :-) moc držím palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Jjo, to jsou ty paradoxy, jak by rekl pan prezident "Osvoboditel":)... Dekuji moc, bude to potreba:).
      Zajimave je, ze vsemu navzdory -- ja se na to opravdu tesim! Samozrejme, tak "urcita" zavrat stale je:), [v detstvi poskozene centrum rovnovahy na stari neopravis:)], ale slovy profiku -- myslim, ze s tim umim uz vyrazne lepe pracovat:).
      Vsemu zdar! Nasemu usili a snum... zvlast! 12:)

      Vymazat
  2. No jasně, radši běž tu druhou, roztaženou verzi! Ta první vypadá moc horolezecky a nebezpečně :-) Zase ale musím říct, že na první pohled na mapku profilu to tam je samá hospoda (anebo ambulance) ... to druhé vynechej, to první si pěkně užij! :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, potesil jsi me.. Je videt, ze "drobna" uprava v grafickem programu dela divy. Celebrity by o tom efektu mohly jiste dlouze vypravet:).
      Doufam, ze v "hospodach" bude narazene nejake dobre pivo! Co se tyce tech "ambulanci" a "sanitek" .. postupuji presne podle rad, co jsme s VS dostali predloni na Prazske 100. Abych se hlasil jen na zavody, kde je hafo obcerstvovacek a kazdou chvili sanitka:).
      Diky moc! I kdyz je to min jak pulka, budu se snazit, abych byl v cili driv nez ty na Ultra Balatonu:)... Doufam, ze mi presne v duchu Cimrmanovskych fair play pokynu budou pocitat ten cas pomaleji:). Vsemu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  3. To je tedy mazec! Hodně štěstí a dobré pivo :-) 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, postupne snasim veci na hromadu, vcetne povinne vybavy a .. tesim se..:)
      Na zpatecni ceste se zastavime u April v Niedernsillu, takze je porad se na co tesit.. A pivo? Co nevypiju pri zavode, dohonim u April:). MSF! A brzo nekde na shledanou..12:)

      Vymazat
  4. Držím palce! Ať si dáš první nebo druhou verzi, trénink to bude slušnej a Rondou pak proletíš jako vítr :)
    A otázka zkrácených/dětských tratí? O tom snad zkušený běžec ani neuvažuje - junioři už prostě nebudem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LOL.. Ted jsi me s tim vetrem, ktery se 170km prozene za 50+ hodin.. to bude takove "dusno", s obcasnym lehkym vankem..:)
      Ale moc diky za podporu! Toho si vazim..
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Já si myslím, že když si odhlasuješ, že to jenom trochu prudké a není to strašně strmé, tak to bude jenom trochu prudké!! Stejně tak, osa x a y nejsou v proporčním měřítku, tak obrázek je jen informativní a důležité je to, co si na začátku odhlasuješ ty :)
    V každém případě, budu ti moc držet palce!!
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To je ono!!
      Demokraticka metoda.. Hlasovani! Do ted to vnimam, jak to bylo pri okolobehu blahodarne na nektere spolubezce, kdyz jsme si 15 km od cile odhlasovali, ze je o jen 12 a na 12 jen 9:).. Dekuji, budu postupovat stejne se strmosti kopcu a s technickymi parametry trate:).
      MSF a vsemu zdar! kamaradum a ultra, zvlast! 12:)

      Vymazat
  6. Pro jistotu přibal do batůžku padák :-D To bude jízda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vim, ze to vzhledem k memu "vztahu" k vyskam zni divne.. ale moc se tesim. Koneckoncu i na ty technicke pasaze:). Podle rady MM jsem si sam odhlasoval, ze to bude rozumne narocne a tak se nebojim:).
      Zajimave je, to vsechno sledovat v casovem horizontu. Pred par lety by to bylo v kategorii "v zadnem pripade", potom by se to presunulo do "v nejhorsim pripade".. a ted uz je to klasicky v kategorii "zajimava vyzva", na kterou se tesim:)..
      Dik a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
    2. S tím padákem bych kdyžtak mohl pomoci aneb tandemový seskok jako netradiční mentální příprava na horské ultra :-)

      Vymazat
    3. :).. Pepo, ty jsi vylozeny provokater..
      Ovsem zase je to netradicni mentalni priprava..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  7. Tak se chlapče drž (čehokoli, co bude po ruce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. rada nad zlato!! Bylo to fakt potreba..:)
      Dik! A at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  8. pozeram na ten profil a uz som kludnejsi z nasho minulotyzdnoveho triatlonu - bezecky usek vyzeral podobne: http://oravaman.sk/wp-content/uploads/2016/06/13394152_1095462977185610_6454687405750264643_n.jpg

    no a jasne, pri rozhodovani medzi 53 a 103, ide o prepocet nakladov. :D Poznam to rovnako. Drz sa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Oj! Ty profily obcas vypadaji podobne desive jako cardio zaznamy pri infarktu:). Je potreba si to uzit, o tom zadna..
      Vsemu zdar! At se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...