neděle 3. června 2018

(P)Osel běhu, aneb jsem tu pořád...

Nevím jak vy, ale já si v poslední době připadám, jak doktor z vesničky mé střediskové... Kamarádi a známí, ale díky šílenému běžeckém boomu i celkem neznámí lidé, mi povídají o svých problémech s během, že běhají pomalu, že nemají čas, že je to štve,.., že se nezlepšují, že je doma moc nepodporují, atd.. A tak mi nezbývá nic jiného, než je vyslechnout, moudře pokývat hlavou nebo na klávesnici napsat uklidňující jjo:).. a dodat.. chápu, to znám/mám taky:)...

V jedné chvíli je mi líto, že nejsem ani moudrý muž, ani zkušený běžec, ale ani osvícený guru, který by jim mohl dát nějakou jednoduchou, ale účinnou radu -- dej si čtyři kolečka na dráze pozpátku, .. tvarohový zábal na nohu, .. jablko před spaním, zacvič tibeťany po ránu.. A i když mi pochopitelně v hlavě rezonuje moje zásadní běžecká mantra ("Pomalý běh léčí všechno"), tak si připomínám varování mojí bavorské tety: "Hanzi, nesnaž se lidem moc radit. V naší rodině, komu jsme poradili, ten je ještě na cestě (...a bloudí)..! :)

Ona je opravdu každá rada drahá, obzvlášť, když - i takový optimista jako já - se musí taky snažit, aby se mu ta "jeho" pohoda nevytratila. Ne, že bych neběhal pomalu, ne, že bych se zlepšoval.. ne, že by se stíhal naběhat potřebné objemy, atd, atd.. Ale stoicky řečeno, snažím se, aby mě to pokud možno nezasáhlo :).  Například v minulém týdnu jsem si udělal volno dvakrát na dlouhý běh.. přehodil věci v práci, první den se převléknu a vidím, že Deri kulhá a nemůže se ani postavit -- tak všechno zpátky a strávili jsme pěkné odpoledne na veterině, já byl nakonec moc rád za pozdně-večerních deset kilometrů na kraji v údolí:). O tři dny později se to opakovalo, tentokrát si ta moje mrcha chlupatá (Deri) utrhla dráp, takže pro velký úspěch jsme na veterinární klinice znova a já přemýšlím, jestli by mi už neměli sami od sebe nabízet nějakou výraznou množstevní slevu:). Ovšem nejlepší je, že po pár dnech Deri dělá, jako by se nic nestalo:)..

V tu chvíli si vždycky vzpomenu na starý a moudrý židovský vtip, který je pro mě neustálou inspirací -- stručně.. Roubíček přijde k rabímu pro radu. Má jen jednu malou světnici, šest dětí, nemůžou se tam vejít, špatně se jim žije. Rabín mu poradí, aby si pořídil kozu. Roubíček po  týdnu přijde, že je to ještě horší a rabín mu poradí, ať si pořídí psa, za tři dny je Roubíček zpátky a rabín po krátkém zadumání poradí koupit kočku. Do večera je Roubíček zpátky, úplně zoufalý, že se to už nedá snášet -- a rabi říká, teď, teď už to bude dobré.. Prodej kozu, psa a kočku a bude se ti žít dobře:)...

Takže, když to vypadá občas trochu divoce, možná i zoufale a pateticky.. tak obrazně řečeno koupím postupně tu kozu, psa a kočku:).. abych se jich potom mohl zbavit a radovat se z toho, jak najednou je všechno zářivé a růžové. Myslím, že běžečtí bozi mě potom odmění nějakým neskutečným zážitkem, které si snažím uchovat v sobě na dlouho.. Například, teď jak nečekaně vtrhlo léto do Čech, tak mám veselé "letní" zážitky .. Běžím si v pozdním ránu do práce, kolem skal.. a vidím krásnou nahou ženu, která na kamenech, v pozadí skal, pózuje fotografovi.. Delší než letmý pohled zaplatím celkem drsným pádem [jak to moudře říkal VS - z hlediska pádů v horách jsou nejhorší mokrý kameny, klacky a ženský:) ]... Proto, když asi o půl hodiny později probíhám odbočkou nad skalami pod Holyní, tak míjím také velmi pěknou (opět) nahou ženu, která tam v ústraní chytá bronz.. Tentokrát velmi decentně, doslova ani ne na zlomek vteřiny okem spočinu:), předchozí opakování horolezeckých pouček velkého VS bylo velmi sugestivní, z ruky mi krev přestala téci před malou chvilkou..:)... a její reakce mě málem smetla ze skal.. Povídá.. "A ty se na mě ani pořádně nekoukneš ?" :).. OMG! :).. Po pravdě, bez zastávky a v poklusu.. (srabácky/moudře) odpovídám, že už jsem si dneska jednou natloukl, že příště..:)..

Přede mnou je ještě jeden intenzivní týden, kdy to s během bude hodně bojovné (pět dní na cestách), ale pak se budu chystat na Mozartovu 100. Bude to takový rodinný výlet, ze základny v Niedernsillu vyrazím na rychlý výpad do Salzburku odběhnout kvalifikaci na WS a po akci hned zpět do Niedernsillu. Další den moje nejmilejší manželka slibuje/plánuje nějaký delší výlet do hor:). Anka mě chválí, že i když nemůžu moc běhat, tak se aspoň snažím vkládat kvalitní tréninky -- PVLH, Mozarta..:)... LOL.

Svět je krásný.. Je jen občas potřeba nejdřív koupit a potom prodat tu kozu, psa a kočku!:)
Všemu zdar! Našemu úsilí, ultra a letnímu běhání.. zvlášť!
12:)

12 komentářů:

  1. No teda, a to se mně, stále ještě svobodnému, nestane. :-D Ale možná je to dobře. Už visí ve vzduchu zákaz výletů se sličnými postdoktorandkami. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. No mozna prave proto.. asi te zatim vyhodnotili jako mene spolehliveho:)..
      Ale je dobre, ze se mi vsechny mozne zazitky a rozhovory s domorodci:)... "deji".. Prinasi to radost potrebnou k tomu, abych prekonal ty soky -- nez se zbavim kozy, psa a kocky:).
      MSF! At nam to beha.. a tobe stastny pokus do manzelstvi.. 12:)

      Vymazat
  2. :-D :-D Co kozu, ty hned kozy! A pán není troškař, takže ne dvě, ale hned čtyři! Ještě, že nad tebou neustále bdí bůh ženáčů a strčil ti pohotově ten klacek/šutr pod nohu ;-) ;-)

    Doufám, že Deri už dráp nezlobí, ty psí prsty jsou pěkný prevíti... (fotka v louži nemá chybu)

    A prodávání zvířectva? To si musím zapamatovat, přesně takhle to totiž mám vlastně nonstop :-) tenhle týden se zrovna chystám část livestocku rozprodat, snad to zvládnu :-D

    Pozdravujte moc v Niedernsillu, dobře doleť, dobře dojeďte, parádně to odběhni a tak vůbec ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, diky.. Vsak si myslim, ze ty "klacky pod nohy":) .. mi laskave hazi ochrance zenatych muzu, abych (i pres svoji pevnost) neslapl vedle:)...
      Deri mi pred dnesnim odletem davala desne kapky:), z toho soudim, ze uz ji nic neni // nicmene bude doma delat silene smutnou princeznu a odstrcenou.. a az prijedu, tak to bude ten pravy curbes:).
      Zdravim z Londyna s behem to zatim je na styru, nebo na Pikacu.. davam na vyber. Ale verim, ze treba nejaka "nahrazka" se podari. At se dari! nasemu usili zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Běhám pomalu, neštve mě to, doma to celkem jde a tvarohový zábal si dám do žaludku :-) Ale abys věděl, že v tom nejsi sám, mám taky veselou příhodu. Onehdá přišel starší syn s tím, že má středa až pátek dovolenou. Fajn, už dlouho máme v plánu, že si vymaluje pokoj a já si můžu v klidu jít ráno zaběhat, protože dá pozor na mladšího syna. Barva koupená, trasa naplánovaná. V úterý mi řekl, že má ve středu dovolené jen půl dne, škrtám středeční ranní běh. Čtvrtek zahájil tím, že vyzvracel snídani, je diabetik, nedovolím si ho nechat doma samotného. Škrtám čtvrteční běh (a ještě musím za něj domalovat, protože mu není dobře). No a v pátek měl dovolenou zrušenou zcela, takže páteční běh je taky v čudu. Plánování dlouhých běhů zdar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no nepreju ti to, ale citim se mezi svymi:)... Taky naplanovane behy a pobihani, objevovani..relativne casto zmizi v nenavratnu, obzvlast, kdyz si clovek kvuli tomu udela volno:).
      Ale zase obcas se udela necekany prostor.. a toho jsem se uz nekolikrat chytil -- a bezel v zime z prace v bufy-botach.. ve dvou trickach.. pripadne ve stratych roztrhanych kalhotech, nebo v dzinach.. Myslim, ze asi ten boj s protivenstvim a prekazkami nas nakoinec (trochu zvrhle)..:).. tesi!
      Planovani a realizaci dlouhych behu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Na onu židovskou anekdotu si vzpomínám mockrát od doby, kdy jsem se dal na triatlon. To se jako Roubíček těším na září, kdy rabi řekne kozu (kolo) pryč, plavání na údržbu a není nic jednoduššího, než natrénovat na maraton. Ten pokrok, kdy se to jenom zastaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... přesně tak si říkáme s kamarády, když dokoncime nejaký závod, ubehneme rekord.. tak máme sice radost, ale zároveň se trochu děsíme z toho, co prijde.. co bude další cíl..:)
      Tak ať se daří! Ať ty naše výzvy s pomocí moudrého rabiho zvládneme! Ať nám to běhá a tobě ještě triatlonuje:)! 12:)

      Vymazat
  5. No to jsi me zase rozesmal!! Ty jo, jakejma to cestickama pobihas.. No nam pro zmenu diky moznosti pozaru vsechny stezky zavreli.. Tak je otevreny jen lyzarsky kopec kde je ted cele mesto aby se z toho nezblaznilo :-) Jeste ze jsem se posledni dobou celkem naucila behat po meste diky treninkum na 24h.. Jsem si myslela ze si od toho ted odpocinu ale co se da delat.. Tak hlavne aby u nas konecne sprchlo.. Behu zdar a at se ti pekne bezi na Mozartovi!! Jsem rada ze Deri ma packu uz v poradku!! Ahoj v cervenci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) niko, jsem strašně rád, že se mi dějí příběhy a zážitky.. na to jestli jsem běžel o par minut rychleji nebo pomaleji.. na to s*ere bílej tesák:), ale ty zážitky, ty nám nikdo nevezme..:). Ať se daří a červenci se tesim na shledání.. ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  6. hele honzo mozna bys tem ženskejm mel dat vic prostoru vedle tveho treningu , pak te to nebude tolik prekvapovat a nebudes diky nim zakopavat o parezy :)) To mas jako s alkoholem bez treningu taky hned lezis pod stolem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. LOL.. Ovsem, v tomto pripade, v pozici starsiho, zenateho .. a odpovedneho otce od rodiny zadny trenink "na zensky" nepripada v uvahu:)... Takze se musim naucit lip koukat pod nohy.. Ostatne na dlouhych horskych ultra, jako kdyz to najdu..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...