sobota 26. ledna 2019

Happy goes lucky, aneb hlásím regulérní pokus o Grand Slam of Ultrarunning:)


Jak před časem prohlásil vtipně Běžící Stín, ďábel často s*re na jednu hromadu a že já jsem dítě štěstěny. Pět let jsem trpělivě čekal na svoji další šanci na Western States Endurance Run a letos mě před vánocemi konečně vytáhli. Sliboval jsem si, až mě vytáhnou na WSER, tak zkusím svoje štěstí a přihlásím se do zbývajících loterií celé série amerického ultra running Grand Slamu. Šance se dostat do všech čtyřech závodů je pro rekreačního běžce velmi malá a uběhnout Grand Slam je sakra těžké.. Ale už jenom se dostat na start všech závodů v jednom roce, zkusit svoje štěstí.. byl můj velký sen..

Celou dlouhou dobu jsem to držel v sobě, nikde jsem to neříkal, bál jsem se to jenom naznačit, abych ten sen nezaplašil. Každý, kdo mě zná, ví, že jsem hrozná slepičí prdelka:), všechno na sebe prásknu, o to víc bylo náročné udržet tajemství a neprozradit svůj velký sen. Až na vánoční hospodě a na POPu jsem nejbližším kamarádům postupně naznačil, že jsem se přihlásil i na Leadville (a napsal pro ně i svůj příběh, abych zvýšil šance na vybrání). Jakmile se uzavřely zbylé registrace, tak jsem prozradil, že Leadvillem to nekončí a že jsem hodil svoje jméno i do dalších osudí...:)


 
Opatrnost je na místě -- když jsem se před lety poprvé (bohužel neúspěšně) pokusil o WS, tak se najednou se s českými registracemi roztrhl pytel:). Proto jsem ani nepsal o ostatních závodech, jejich skrytém kouzlu a specifikách.. Víte například, že ve Vermontu se ještě stále běží společně s koňmi?, atd. :)

Dneska bylo poslední losování. V horách v Utahu o šesté hodině večer našeho času začali losovat vstupy do Wasatch 100. V podstatě jsem byl klidný:). Dobrá znalost pravidel, konzultace s ředitelem závodu mi dávala klid... Tedy klid.. Pravidla Grand Slam říkají jasně. Pokud závodník vyjádří svůj pokus a registruje se na Grand Slam, je přijatý do prvních tří závodů a dokončí je.. tak automaticky získává divokou kartu na závěrečný závod .. na Wasatch.

Ale kolem 9 hodiny večer si říkám, no tak mi nic nepřišlo, nevylosovali mě.. Kouknu na stránku, tam jenom odkaz na live stream loterie. Kliknu a vidím poslední tři, nikde seznam jmen.. a tak jen tak ze zájmu proklikávám náhodně sem a tam.. třetí kliknutí mě dovede do kouzelného času 42:00 minut. Po zamíchání osudí.. slyším Wow!!! From Prague, "Czechoslovakia", Jan H.!:) .. LOL. skutečně ta pravděpodobnost je 1/2. Buď mě vytáhnou nebo ne..:).

Jedna věc je veselá, sledoval jsem celkem zajímavou škálu reakcí na moji drzost:) -- se přihlásit do loterií -- a snít o získání a dokončení Grand Slam of Ultrarunning. Jak to, že první pokus z Čech nemá žádný elitní běžec, ale "kokos na sněhu":)...12Honza? No já pečlivě čtu pravidla, řadu účastí jsem vyseděl.. a hlavně.. Je to podobně jak v tom starém vtipu, kdy si chlápek stěžuje pánubohu, že všichni sousedi už něco vyhráli v loterii, jen on zatím nic.. a proto jej prosí, aby se to změnilo, aby pro něj něco udělal. V tom se otevřou nebesa, vykoukne pánbůh a řekne.. udělej taky něco ty pro mě.. Kup si los!! :)


Vzpomínám si, jak jsem před časem slyšel odpověď jedné -- také správně divné obyvatelky Stodůlek, se kterou se po ránu vždy zdravíme.. Já běžím do práce a ona se chodí koupat do rybníka uprostřed parku. Na otázku jedné důchodkyně, jestli jí nevadí, že na ní někdo může koukat jako na bezdomovce, nebo nějakou pochybnou osobu.. krásně odpověděla.."Když to chcete, tak je jedno, co říkají ostatní!!..:)

Je to krásný i těžký.. nejen na to natrénovat, rozložit síly.. ale.. přiznejme si to.. i vydělat peníze, protože ty čtyři cesty do Ameriky, i když bez jakéhokoliv doprovodu a podpory.. přesto znamenají extra náklady. Tady si celkem věřím.. nějak to logisticky zvládnout, naplánovat.. už mám na tři akce zajištěné hotely, mimo posledních dvou i letenky, přemýšlím, jestli to nespojit s prací, atd..

Ale teď už mi nezbývá než opravdu začít běhat! Moc díky všem za hezká přání a za podporu!
Všemu zdar! Našim přáním, touhám.. a ultra zvlášť!!

12:)

29 komentářů:

  1. Když Bůh chce člověka potrestat, splní mu jeho přání ! Držím palce na co nejbezproblémovější přípravu a už teď se těším na tvoje veselé (a zdánlivě nesouvisející) příběhy k jednotlivým akcím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc diky! Jak jsem se kdysi ucili z textu klasiku ML .. kteri rikali, ze doba byla "tehotna" revoluci,, tak moje doba (verim,ze) je tehotna Grand Slamem..:)
      Vis, je to natolik krasne sileny.. Ze se jen bojim, jestli o tom budu moci psat.. Ale pro nas normalni pobihace to znamena jedine.. Je potreba verit, obcas jit tomu stesticku naproti:)... a pak je sance, ze to vyjde!
      Tak jako tak.. tyhle zazitky nam nikdo nevezme:)!
      MSF! Nasemu usili a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Honzo smekám před Tvou odvahou a zároveň držím asi všecky 4ři palce!!!Zdeněk Strouhal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik Zdenku. Vis odvaha, drzost.. co na tom sejde..:).. Vzhledem k malym pravdepodobnostem je to sance, kterou dostava clovek/rekreacni bezec naseho typu.. jednou za zivot. Tak je potreba ji chytit poradne do hrsti:). A uzit si tu divokou jizdu. At se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Jsi šílenec, ale vlastně proč ne? :D Budu držet palce. Trénink letos začal dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. zname se uz nejaky patek, ne?:)
      Verim, ze patrim k tem lidem, co umeji "zit".. a nesoustredi se na "prezivani":).. At to dopadne jakkoliv.. [a ver, ze pro zdar akce udelam hodne, a jeste o dost vic nec nez hodne:)] .. vzniknou z toho pro me skvele zazitky... Takze tak jako tak je to skvely..
      A mas zase pravdu.. Misa to naplanovala vyborne.. zacatek treninku letos vyznel naprosto skvele!:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  4. Pekne sis na ten rok 2019 nalozil nacelniku. Mam takovou malou prosbu, nemohl bys mi koupit jeden los, zda se, ze ti to jde. Ani to nemusi byt na beh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) LOL.. Mas pravdu.. ta "kara" je nalozena.. jen, co je pravda:). Ale zase, kdyby tomu tak nebylo, tak uz je to jen prezivani:). A tobe jsem o svych ruznych planech, snech.. vypravel.. Takze to jiste neni prekvapeni:).
      Co se tyce me role "maskota"..:).. asi je precenovana:).. nicmene i muj syn nejak usuzuje, ze me "pokakalo" stesti.. a tak pri dulezitych rozhodnutich a nakupech akcii, atd... jsem ta, kdo macka ten knoflik.. a on veri.. ze pozitivni vysledek.. je castecne i vliv meho stastneho kouzla:).
      I kdyz mi to silne lichoti.. bojim se, ze tomu neni tak:). Ale klidne ti n2co koupim.. Co treba pro zacatek neco bezpecneho.. rekneme.. PIVO?:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Budu mačkat všechny palce, ať Ti ty Tvé ďábelské plány vyjdou. Už jen to odhodlání je obdivuhodné. Drž se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ja nevim.. nekdo rika, ze odvaha je nedostatek znalosti/informaci nebo zkusenosti:)..
      Plany to jsou vskutku dabelske.. to souhlas..:)..
      Ale zase.. uprimne.. co clovek v 55+ muze ztratit.. tedy pokud si nezaklada prilis na sve dustojnosti? .. NIC!
      Zisk je vysoky.. skvele zazitky.. pocit, ze se snazim(e) veslovat proti proudu casu..
      Takze.. vsemu zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Taky se vás ptají blízcí, kam až to tvoje běhání (ve smyslu - ta tvoje úchylka) může zajít? Tohle jim dám přečíst, kdyby je to pořád zajímalo :D
    Tohle je dokonalý plán! Držím palce. A asi tedy vážně začni trochu běhat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak to je mile..
      No samozrejme, ze jsem velmi pokorny.. premyslim, jak na to "chytre" natrenovat..Ale tak jako tak.. Musim zacit behat!:)
      Tesim se na nejake setkani.. At nam to beha 12:)

      Vymazat
  7. Ahoj Honzo, to je tedy parádní! Krásná termínovka, jen co je pravda. Budu držet palce, ať ti všechny vyjdou... a když to nebude kalendářní Grand Slam, pořád budeš mít šance na ten kariérní. :)
    Líbí se mi, že do svého běžeckého života vkládáš hesla klasiků na dvou kolech: "Sometimes you don´t need a plan. You just need big balls." :)
    Nechť se ti vyhýbají zranění a trénink hezky utíká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honza Bartas...zapomněl jsem podpis... :)

      Vymazat
    2. :).. diky moc.. od tebe to potesi dvojnasob.. Tvoje nadherma a myslim krasne motivacni hlaska po me prvni Ronde.. kdyz jsi rekl, ze uz se nikdo nemuze vymlouvat.. kdyz to dal 12Honza..:)
      A v tom je i moje motivace. Pokusit se i jako "rekreacni" bezec... soustredit se na sezonu a zkusit ziskat tu trofej.. Vim, co by jiste rekl takovy Bezici Stin.. Ze to delam jen proto, abych ziskal velkeho ptaka!:)
      Jak obcas popobehnu s M. v tvem domovskem reviru.. tak o tobe casteji mluvime! At se dari ve vsem.. 12:)

      Vymazat
  8. Bude to famózní a epický a po všech stránkách absolutně dokonalý! Já ovšem vůbec nepochybuju o tom, že to tam kompletně nasázíš! A šílenost? Jak říká Doctor Who: "Anybody remotely interesting is mad, in some way or another." Buď dál zajímavý :-D

    OdpovědětVymazat
  9. :).. moc diky.. Vsak za ty nase sny je treba bojovat, mozna doma vic v ringu:)..A nekdy je i trochu "vysedet". At se dari! vsak ono to take pro tebe vyjde!
    At nam to beha! 12:)

    OdpovědětVymazat
  10. Rok 2019 bude prostě velkej nářez! Gratulace ještě jednou :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no iTB se snazi.. Ty bezis Milano-San Marino a Spartu.. Stin bezi Hardrock (!!) .. a 12Honza se bude pokouset..:)
      MSF! No bude to fakt narez..:)

      Vymazat
    2. Stín běží Hardrock? Nekecej! Hustě! To bude pecka!!

      Vymazat
    3. :).. letosni rok je v ramci iTB jako takova soutez, komu se podari docurat vyse..:). Stin patrne od te doby, co poprve vyrazil na stezky snil o sve 100milovce a o Hardrocku.. Ja? Pote, co jsem videl Unbreakable (2010) a delal pacera Stinovi na Leadville (2012).. Tak jsem blahove snil o tom, jake by to bylo bezet vsechny ctyri legendarni behy v jednom roce.. a pokusit se je ubehnout:).
      No TB se svymi dalkovymi silenostmi.. neskutecnymi vysledky.. darmo mluvit:).
      Tak at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  11. to jsem teda zvědavá, kam se ti mezi všechny ty stomílovky vejde ještě Moravice :-)
    ať se daří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. musi.. protoze GS je sice GS.. ale kamaradi.. to jsou kamaradi:).. A severomoravska sekce? To jsou desny tvrdaci!:) Ti by mi to nikdy neodpustili:)
      Vidim to na duben/kveten, az nebude snih.. Domluvime se a rad prijedu.. Diky moc za milou podporu! 12:)

      Vymazat
  12. FDD - fakt dost dobry! Opravdu, ditko stesteny! A co vsechno vis o zavodech co mame "za bukem" :-) Jsem prekvapena ze Leadville a WS ma podobne mnozstvi stoupani.. A ze Wasacht ma skoro dvojnasobne to jsem netusila.. Tesim se ze se uvidime a ze treba budu moct trochu pomoct.. Tak at ti to beha! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak jestli to vyjde.. tak Leadville mate "za rohem"..:).. asi 6 hodin jizdy..:).. tak to by se dalo zvladnou prijet.. a nasledne to zapit.. at uz budeme zapijet radost nebo smutek..
      No presne tak.. Leadville neni tezky stoupanim.. ale konstantni nadmorskou vyskou kolem 3.000m. Vyslap, sestup a nasledne opakovani pruchodu prusmykem nadeje ("Hope Pass") se znamou }spatne zasobenou}..:).. stanici na vrsku se jmenem "Hopeless" .. ("Beznadejna").. :).. jen ukazuje rozmer humoru v ultra komunite v US:).
      Mam z toho strach, ale zaroven se moc tesim. 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, naložil sis pěkně, ale věřím tomu, že se s GS popereš, jak je u tebe zvykem - se ctí :-) Držím ti pěsti nejen do přípravy, ale hlavně do všech čtyřech závodů. 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik no se cti.. kdybych to rekl ja, tak to bude znit defenzivne:). Je to sileny sen.. ale zase pak ma cenu se pripravovat, o 106, nebo mozna o 112:).. a kdyz se toho trochu desim..:).. tak je ta motivace nejvetsi.
      DIKY MOC! MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  14. Pěkné, pěkné. Užij si to! Zbyněk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik..Je to jizda.. uz ted:)..
      At se dari! Drzim palce! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...