středa 7. srpna 2019

Dostat čísla na svoji stranu... aneb deset dní do (dalšího) kontaktu v Leadville


... aneb opět ve stroji času!!!

V Leadville se po šesti letech zase vracím na "místo činu". Koukám na svoje poznámky a musím si připomenout, co jsem v roce 2013 před L100 napsal Stínovi: "Čím víc na to myslím, tím víc si říkám, že je to děsná pitomost.. pitomost v tom, aby se 50 letý chlápek takhle nadchnul a zahořel.. [jak do mladé ženské:)] ..letěl kvůli tomu přes oceán.. nezvyklý na nadmořskou výšku, teploty... a přestože mám strach.. jestli budu mít dost či akorát natrénováno.. jestli budu v pořádku.. jak to všechno půjde, tak si stejně říkám... JO!!! Budu tam, dokud to nedoběhnu nebo dokud mě nestáhnou z trati..."
Nejlepší je, že moje první stomílovka byl Leadville byla přesně v tomhle duchu:
https://12honzade.blogspot.com/2013/08/honza-v-arizone-aneb-cesta-tam-zase.html
https://12honzade.blogspot.com/2013/08/honza-v-coloradu-aneb-cesta-tam-zase.html

Běžící Stín mi k tomu tehdy ještě napsal pár dobrých rad, které si teď znova čtu a ani ty pavučiny času šesti let z nich nic neubraly na síle a opravdivosti...
  • Trať může být delší. Loňská trať byla o 3-4 míle delší, než kdykoliv před tím, to znamená cca 40 minut navíc, ne-li o trošku víc. 
  • Počasí tě může rozhodit o +/- 2 hodiny. Ale když se připravuješ na nejhorší a nejlíp jak můžeš, tak je to o hlavě (víš, že bude vedro) a disciplíně (budeš správné chlastat), tak neztratíš skoro nic.
  • Ta velká nadmořská výška se zají a zaleze ti pod nehty, ale roste to kvadraticky s tím, jak to přepálíš. Když poběžíš správně, tak ti ta výška takový problémy dělat nebude... Nezapomeň, jak super ses mě držel při jetlagu a bez aklimatizace na našich technickejch stezkách. V Leadville žádný stezky nejsou !!! 
  • V podstatě poběžíme po dálnici celou dobu !!! Myslím, že právě v tomhle je Leadville strašně zrádná, že jak je trať lehká (netechnická), tak to svádí k tomu, aby to lidí tlačili. Ono to fakt chce morální sílu, aby člověk nepodlehl depresi, když se v noci bude "loudat" rychlosti 6.5-7km/h po asfaltce kousek před Fish hatchery. Prostě to neutíká, ta krajina kolem se nehejbe a ty máš pocit "povinnosti" na to šlapat, i když na to nemáš. A tak je to se 3/4 trati !!!!
  • Hlídej si pořadí. Počítání kolik lidí předbíháš je důležité - to, že se posouváš kupředu je přesně ten nejlepší znak, že se ti daří dobře, že to děláš správně, že máš dobrou strategii, že ti nohy pořád slouží, i když to už kurevsky bolí, a v neposlední řadě to, že předbíháš lidi je nejspolehlivější obrana proti defetistickejm myšlenkám, že bys to měl zabalit. Kdyby sis nalistoval můj první blogovy zápis o Leadville (Horská klasika na devět), tak se zmiňuji, že si vybírám Leadville jako svoji první stovku právě proto, že tam "umírá" tolik lidí a že já z toho budu čerpat energii ... a přesně tak to v závodě bylo ... i když to zní dost egocentricky.
Šest let uplynulo a já se vracím do Leadville. Tentokrát sice výrazně zkušenější, ale i starší a po dvou předchozích stovkách také opotřebovanější:). Před lety mi BS připomněl, že "Týden aklimatizace v 7500 stopách není ideální, ale taky to není tak málo."... Letos nebudu mít žádnou aklimatizaci:(... Není to fanfarónství, prostě to pracovně nejde jinak.

K tomu i statistiky nejsou zatím na mojí straně... S kamarádem HK jsme probírali před Vermontem historické výsledky, relace a trendy, prostě "čísla":). Já, protože se jedná o moji "víru" v sebe:), jsem neměl dostatek morálních sil, abych detailněji analyzoval data a podíval se na to "nezaujatým" pohledem. [Upřímně se trochu bojím, že by mě to nalomilo:)]


Dovolím si ocitovat pár čísel z konverzace s HK, před Vermontem a po něm. Ukazují moje šance v plné "nahotě" a to, že v Leadville budu muset sakra bojovat...

HK: "Vermont má u grandslamistů průměrný čas o 3 hodiny lepší než WSER, úspěšnost zakončení až na pár výjimek přes 90% (jen jedinkrát v roce 2010 82%, jinak vždy přes 85%), tam v podstatě, kdo ho začne, ten doběhne včas, i v roce, kdy se WSER neběžel a tedy Vermont byl první závod Grandslamu. Takže opravdu můžeš být v klidu, bude to bezpečný. Čili do Vermontu jdeš klidnější než do WSER, takže můžeš v pohodě dát i lepší výsledek než 29:36 minus 3 hodiny."

HK mi navrhoval, abych dokončil Vermont v čase kolem 25 hodin. A hned vysvětlil, proč...
"Proč se upínám k času 25 hodin? Leadville má v průměru o 4 a čtvrt hodiny horší čas než Vermont. Kdybys dal Vermont za 25, měl bys potvrzeno, že máš na to bez problémů dát Leadville pod 30. (Jedinkrát, v roce 2003, měl Leadville čas horší o 6 hodin, ale jinak to bylo maximálně o 5 hodin.) Když jsem nakousl A, doplním i B. Leadville má v průměru o 1:05 horší čas než WSER. To znamená, že v Leadville si budeš muset hrábnout víc než na WSER. A proto bude hrozně důležité, abys na Leadville byl v co nejlepší fyzické kondici. A z toho vyplývá moje závěrečné doporučení... Při dokončování Vermontu bude důležitější stav těla než výsledný čas.

Po skončení Vermontu HK přidal další zajímavá pozorování, doplněné několika čísly:
"Letošní Vermont byl podle statistik zcela mimořádný. Je to poprvé, kdy průměrný čas grandslamistů byl na Vermontu horší než na WSER (Vermont 25:55:14, WSER 25:46:30). Podotýkám, že dosud byl Vermont v průměru o 3hod 11min rychlejší, 23:08 ku 26:19. Neuvěřitelné."

"Podobně je tomu s úspěšností. Druhá nejnižší za těch 20 let, co jsem sledoval. U grandslamistů 86.36% Předtím rok 2010 82.61%, rok 2009 86.67%, roky 2000 a 2008 88.89%, jinak vždy přes 90%. Co se průměrného času týče, byl to druhý nejhorší Vermontský čas mezi grandslamisty po roce 2008, ale tehdy se neběžel WSER a Vermont byl první běh grandslamu, startovní pole ještě nebylo proseté. Z normálních roků byl jedině v roce 2016 průměrný čas Vermontu přes 25 hod (25:35), jinak vždy pod 25 hod."

A podíváme-li se na jednotlivé závodníky, kteří běželi jak WSER, tak Vermont, tak zde jsou počty těch, kteří měli lepší čas na WSER (w) a kteří na Vermontu(v). Ukazuje to zase vyjímečnost letošního roku:

2019 5w    7v
2018        16v
2017        19v
2016        30v
2015 1w  22v
2014 2w  21v
2013        26v
2012 1w  17v
2011 3w  19v
2010 2w  17v
2009        13v

============
Říkáte, že bych měl dávat čitelné verze svých "taháků", než je popíšu a pomaluju:). Tak tady líc
Tedy analyticky vzato... Čísla mluví celkem jasně proti mně. Leadville téměř tradičně nedokončí minimálně dva nejpomalejší z GS (a já jsem mezi nimi), je o cca hodinu pomalejší než WSER a o cca 3hodiny pomalejší než standardní Vermont. 
Jako zkušený statistik se ale utěšuji "chybou měření" a tím, že tyhle statistiky neberou v potaz moji znalost trati v Leadville, moje zkušené dokončování obou předchozích závodů a to, že jsem předtím neměl skoro žádnou pomoc a v Leadville, že ji budu mít... A navíc, nikdo nedokáže změřit moji touhu a víru v dokončení:). 
Říkáte, že bych měl dávat čitelné verze svých "taháků", než je popíšu a pomaluju:). A tady je rub.
Stejně jako před lety se upínám k myšlence být ve Windfield mezi 12-12.5h (tak 1.5 h před cut-off), otočit se a běžet zpátky. Věřit, že jakmile (a jestli) vystoupím podruhé na Hope Pass (3.800) v "rozumném":) stavu, tak bych měl cítit velkou morální sílu a podporu při seběhu do Twin Lakes... Poslední větší výstup na Sugarloaf Pass bych měl jít klidně a potom využít zbytek sil k seběhu do May Queen a myslet na "naše" nábořiště... Vím, že kam se podívám, vyskočí na mě vzpomínky z minulých let a doufám, že právě tohle by mi mohlo hodně pomoci.

Moc vám všem děkuji za podporu! V sekvenci GS na mě (i díky chybějící aklimatizaci) bude čekat zatím nejtěžší závod. Nejsou to výmluvy, dám tomu maximum -- ale ta pokora je opravdu na místě. Protože "papírově" to vůbec nevypadá jako malá domů, ba naopak:)... a právě to mě paradoxně silně motivuje. Musím se co nejlépe připravit a minimalizovat chyby!

Všemu zdar! Našemu úsilí, ultra a "Horské klasice na devět":) ... Zvlášť!
12:)

PS. Pro "pobavení" a inspiraci přidávám fotografii z letošního maratónu v Leadville (kus stejné trati, tohle je podle mě Hagerman (Dirt) Road), kde mezi závodníky přebíhá cestu medvěd... 
Včera mě dostal dotaz mojí D., která se mě ptala, jestli by mi nevadilo, kdyby si nechala nalakovat nehty na černo? Nejdřiv jsem se divil, proč se ptá, ale pak jsem pochopil. Dělala si legraci, abych to nechápal, že se po mně opičí:) ... Hyperkorektní Američané by to chápali jako "cultural expropriation":)... tedy nemístné používání znaků a symbolů jiných kultur a skupin... v tomto případě obsazených a rezervovaných kultem ultra:).
PPS. Mám nadherný, ale symbolický číslo 804 (!), což bez ohledu, jestli to mají podle abecedy nebo podle data přihlášení ukazuje, že těch lidí na trati bude sakra hodně:) a moje strategie se na začátku vůbec neflákat:)... nakonec asi bude pro mě závazná...:)

24 komentářů:

  1. To sou hervy nergot! Nervy hergot!
    Tož třikrát tfuj, náčelníku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Dik, bude to opravdu potreba. Nicmene... nicmene... MOC SE TESIM!
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Jak to tak čtu, tak to zní skoro jako dizertačka ze statistiky. :-D Opět budu někde v čudu, ale na FB budu sledovat, co kdo přihodí o závodě. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... je potreba proti nepriznivym statistickym cislum bojovat.. statisticky. Napriklad odhady pravdepodobnosti, ze v letadle je bomba se celkem hodne lisi... Ale vsechny modely potvrzuji, ze pravdepodobnost, ze v letadle jsou bomby dve... je o mnoho radu nizsi. Proto nejlepsi prevenci proti bombe v letadle je prinest si s sebou vlastni bombu:)...
      I v pripade Leadville existuji podobne statisticke postupy a priznam se, ze je podvedome pouzivam!:)
      Diky za podporu.. at se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, držím palce ať tam ten 3.korálek pěkně zapadne a už se těším na report s veselýma historkama :-)
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No Jiro... Tak jako tak, samozrejme bych rad, aby se to povedlo. Ale... Vsichni vime, ze se nestane vubec nic, kdyz to nedobehnu:). To me do velke miry tesi, ze je to jen muj (sice sileny) konicek a v podstate kolem to nic neznamena.
      Mam samozrejme z toho vseho -- verim, ze -- spravny mix odhodlani a pokory, nadseni a pevne strategie...
      Bude to tentokrat ve znameni soudrznosti, kamaradstvi a podpory, tedy zase neco uplne jineho. Uplne jina 100 milovka.
      Tesim se silne:)... Tesim se jako malej kluk na nepristupnej film, jako rybar na zacatek pstruhove sezony, jako filatelista na vyrocni vystavu znamek... jako pestitel konopi na svoji sklizen!:)
      Urcite si to uziju na plny pecky!
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Držím palce, věřím, že to dáš. Je to fifty fifty (nesmějte se mu), viz červený král. Buď si ho vytáhneš, nebo ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Diky! Konecne statisticke povzbuzeni do "klani":) s cisly... Ja jsem si to tak vsechno polozil k sobe, abych videl ty sance mohl k tomu zase vsechno prihodit a v pravou chvili to zapalit!:)
      Rikal jsem to a opakuji to casto... Zda se mi, ze neni tolik dulezite, kolik tomu celkem davam, ale ze tomu davam "vsechno":). Ted ale je potreba vsechno delat s rozmyslem. V poslednich dnech a v mezicase se neda az tak moc napravit, jako hodne pokazit:).
      Dik za podporu! Kazdy palec se bude sakra hodit... a ja slibuju, ze budu poslouchat ty exalticke vykriky na startu: "I commit I don't quit":) ... I kdyz to zni strasne zprofanovane a lacino... v tu chvili to urcite zase vezmu za svuj "slib"...
      MSF! At nam to beha.. ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo,drzim palce!! Cisla urcite budou hrat s Tebou!:)
    Fotka s medvedem pobavila:)..don't forget-..not being a hero!..
    At se Ti lehce bezi!
    Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky moc! Tenhle zdejsi medved je takovy "regulovcik":)... asi ma ty prebehy mezi zavodniky nacviceny a poradatele si pak jen kontroluji o kolik se kdo zrychlil:).
      No tady budu muset asi vic "pocitat", a na zacatku asi popobehnout i v kopci. ty limity jsou neuprosny a pak se ta nadmorska vyska hodne zajida:). Ale bude to urcite epicky, o tom zadna..:). Diky moc za podporu! 12:)

      Vymazat
  6. Na předpovídání výsledku málo dat, ne? ;-) Já myslím, že větší roli bude hrát to, co sice zmiňuješ, ale blbě se to měří - znáš to tam, hodně chceš vidět cíl a BS jako pacer... Dopadne to dobře :) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky... no jestli BS dorazi a pobezi se mnou noc... tak to budu vic vystrasenej nez z medveda:). jednak aby to nedopadlo, jako kdyz na WSER pacoval Scott Jurek:), chudak chlapec byl natolik vystavenej, ze pred cilem mu museli pomahat a pak ho z 1.mista diskvalifikovali:)... ale asi to vidim tam, ze stin dorazi se svym autem v bezeckem na Twin Lakes, necha auto na blikackach.. hodi klice Nice, ktera se mnou dobehne z Windfieldu.. a bude me celou noc hnat s tim, ze potrebuje stihnout ranni letadlo v Denveru:)..
      Fakt se na zavod a na vsechny kolem sebe strasne tesim. Stinovo vtipky a poznamky pokud panbuh da a ja se budu s nim plouzit po dlouhe ceste na Fish Harchery v rannim chladu.. tak ta bude prava lahudka.. Nika s Barou? to budou pevne opory:)!
      MSF! Obehu Plzne.. zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Bude to epické! Těším se, užijeme si to :). Pro podporu si ty nehty nalakuju, ať v tom nejsi sám :). B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. o tom nepochybuji ani na vterinu. Jen bych moc rad, abych do Kvetnove kralovny (May Queen) se dostal jeste v rozumnem stavu.. abych na tvoje otazky jak mi je.. mohl odpovidet po pravde.. "Vsechno v poradku"!:)
      Tesim se silne.. bude to urcite skvely a pocit vas tam mit na blizku.. k nezaplaceni.. [na vsechno ostatni je tu Master Card:)]
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  8. A pak že statistika nuda je! Fascinující čtení, ta čísla jsou extrémně zajímavá - nicméně černým koňům to, jak známo, běhá extrémně dobře, takže i když to bude epická bitva, ty ji vyhraješ. Protože ty víš, proč to děláš a jak moc to chceš - a na tohle jsou i grafy a tabulky krátké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik.. udelam vsechny sve ritualy... pred zavodem se budu snazit spat uplne vsude a kdy jen to pujde:)... Budu mit podle vseho s sebou dost piva... a tak vidim ty sance vyrovnane. Jak to spravne argumentacne polozil Ota. Je to tak 50 na 50:), ja verim, ze budu na te silnejsi strane 50..:).
      MSF! Nasim silenym snum... a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
  9. To bude zase dobrodružný víkend! Už se těším a držím palce, a jestli si vzpomeneš aspoň na jeden ten výpočet po 50m cestou zpět, tak to 100% dáš! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. zname Stinovo pravidlo.. po 60km kazdy dalsi km snizuje IQ bezce o jeden bod... Navzdory tomu, ze jsem byl mezi nejhloupejsimi v rocniku na MFF UK, s nejakymi 120+:)... Tak co do celkove populace mam porad tendenci si celkem fandit:)... stejne to bude vypadat, ze budu dobihat jako uplny debil:).
      Ale pokud zase na me v tom cili skoci "hornicka mama"... a chytne me jako kaca certa... tak vse bude zapomenuto:)... a ja budu dojaty jako zajezd z domova duchodcu sledujici Hrisny tanec..:)
      Dik za podporu! Od reprezentantu to obzvlast potesi:).
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  10. Teda jak tak ctu tu ciselnou smrst, zacinam si myslet ze statistika je burzoazni paveda. To je jako kdyz v 2009 vsichni vedeli proc prisel credit crunch rok predtim - vzdyt prece vsechna data hovorila tak jasne. Jsem presvedcen ze jako statistik profesional dobre vis, kdy cisla netreba brat vazne. Budu drzet palce! Jo a doprej si aspon den, nebo aspon par hodin navic v planovani at nejezdis porad "Na Hanouska"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, tentokrat "na Hanouska" bylo doslova o hubu..., nebot pri priletu m,e sklatila moje letecka choroba, kterou jsi (bohuzel) mel sanci uvidet na nasi misi na Trans Grand Canarii... tady to bylo horsi, ze jsem mel mene casu se z toho dostat, delsi trat... a telo ponicene 2 predchozimi behy...
      No myslim, ze uz jsem si pevne vykolikoval, oznacil hranici, za kterou se nechci dostat!:). Bylo to epicky, az moc silny zaver, rekl bych, ale dokud jeste zijem.. je vsechno OK.
      MSF!, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  11. Vsichni uz ti, koukam, vsechno nalajnovali, napsali a zhodnotili. Za nas niedernsillske tedy snad uz jenom, spolu s klasikem, dodam: "Zadny srani s mladou pani!" Natlac to tam! April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tlacil sjem tlacil... pokusim se to rychle sepsat... Ale musim rici, ze takhle sileny a silny zaver nechci nejakou delsi dobu zazivat:).
      DIK za podporu, MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Ano, pro třetí akci jsem dala 3 palce, 3 běžce, 3 medvědy, 3 čtyřlístky a 3 piva. Zase se nevyspime, ale ty si to užij !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, diky... ta pomoc a podpora od vsech mi pochopitelne pomohla velmi, rekl bych ze me ta vlna tsunami malem zahubila:).Jeste jednou diky! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...