středa 18. září 2019

Ohlédnutí za Grand Slamem, pohledem "orla":), aneb touha.. je zázrak!

Chtěl bych si sobě i vám, co sem ke mě zabloudíte:) zavčasu vysvětlit a dodat některé vysvětlující detaily k mému šílenému letnímu dobrodružství... hlavně proto, aby nezapadly a vyzněly tak, jak jsem je původně plánoval a prožíval.

Skoro každý se mě ptá, co bylo nejtěžší a čeká, že budu povídat o konkrétním závodě, nebo o určitém zlomovém momentu. Ne, nejtěžší paradoxně bylo udržet to svoje přání, ten můj "plán" na účast v Grand Slamu hluboko schovaný, zamčený na tisíc západů... S nikým o tom nemluvit. Vzhledem k tomu, že jsem "slepičí prdelka" a skoro všechno kamarádům a na blogu řeknu:) a že to trvalo pět let, tak to bylo opravdu "nejtěžší":).

Ne, že bych měl nějaké přehnané mínění o čtenosti mého blogu (i když mě čísla o přístupech trochu děsí a utěšuji se tím, že jsou to převážně "roboti" na internetu), tak přeci jen... Před mojí první účastí na Western States nikdo v Čechach o ikonický závod WSER neměl zájem, ale potom se se zájemci roztrh pytel:). Proto jsem si moudře říkal, není třeba dráždit chřestýše bosou nohou:) a zbytečně snižovat svoji šanci v navazujících loteriích... Grand Slam, Vermont, Leadville a Wasatch patřily mezi zakázaná slova. Prostě režim utajení byl téměř na úrovni projektu Manhattan.

V práci jsem pravidelně šetřil dovolenou, část z ní převáděl do dalšího roku. Trapně jsem vysvětloval, že pořád doufám, že mě vytáhnou v loteriích v dalším roce, snášel poznámky o nesmyslnosti svého snažení, já to chápu, když se to opakuje čtyři roky v řadě, tak to připomíná čekání na Godota, který nikdy nepříjde:).

Od Stína, z internetu, z knížek jsem četl o velké výzvě, o skládance ikonických, nejstarších a knihami a příběhy opředených stomílových bězích v Americe a o tom, že jen ti nejlepší, nejsilnější.. nejodhodlanější mají šanci získat ten bájný čtyřlístek přezek v jednom roce a dokončit Grand Slam.
Je to nejen veliký sen, ale zároveň šílená drzost, když víte, že nejste ani nejrychlejší, ani nejsilnější, že každý s těch běhů sám o sobě je na hranici vašich možností, natož v šílené kombinaci, která by znamenala je běžet co tři týdny po sobě.:)

Míša M. byla mírně řečeno "trochu" konsternovaná, když jsem jí řekl, že mám "plán"... pokud (a až) mě vytáhnou na WSER, tak že se pokusím dostat do Grand Slamu. Když jsem postupně procházel loteriemi, získaval registrace, tak se se mnou radovala/děsila a upravovala naše trenýrkové plány:).

Aniž bych prozrazoval příliš ze svého "know-how":), musím přiznat, že po případném vytažení ve WSER jsem měl v ostatních závodech velkou šanci. Buď tím, že dobrý "příběh" může získat divokou kartu (Leadville), nebo že ve Vermontu dlouhou dobu nikdo z Čech nestartoval (pokud někdy), a že díky znalosti pravidel vím, že i když mě ve Wasatch nevytáhnou, ale když dokončím předchozí tři závody, tak dostanu divokou kartu..:).

Stín by to řekl velmi pregnatně, že sice čistě výkonostně ... do Grand Slamu absolutně nepatřím... rozhodně se neřadím ani ani mezi ty slušně rychlé, ani mezi silné -- jsem objektivně vzato jeden z podstatě "hendikepovaných" :) ultraběžců, pořádně nevidím, v noci je to ještě výrazně horší... ale co se týče odhodlání, nadšení a úsilí, to jsem na stupnici od 1-10 tradičně na čísle 12:).

Moje úsilí (ještě jednou díky za pomoc všem kamarádům, pacerům, posádce) je asi nejlépe vidět v posledních dvou závodech. Zejména Wasatch, kde skoro od 45 míle bylo všem kolem jasné, že to nedáme:), abychom nakonec se Stínem doběhli 18 minut před limitem:).

---- odbočka, analytická pohled Stína na Wasatch -----
Honzův Wasatch se dá rozdělit na tři třetiny:
0-32mil - Honza běží sám, na 3 občerstvovačkách celkem 23 minut.
32-67mil - Honza v krizi, ale s pacery, na 6 občerstvovačkách celkem 69 minut.
67-100mil - Stav absolutní dezolace, na 6 občerstvovačkách strávil dohromady jen 3 minuty.
V podstatě jediná zastávka byla na svléknutí se z teplýho oblečení. Jinak do cíle bez zastávky. Koukám na pořadí v jednotlivých etapách (počítám to mezi 208 lidí, co doběhli, a etapu měřím mezi příchody do stanice, kromě té první, kdy počítám od odchodu z Brightonu):

1) Brighton-Ant Knolls = 151.místo (dost dobrý na to, že Honza akorát vstal z mrtvých a zvrací jeden furt)
2) Ant Knolls - Pole Line = 53.místo (naháníme prvni cut off ve velkém stylu)
3) Pole Line - Rock Springs = 141.místo
4) Rock Springs - Pot Hollow = 118.místo (zaháníme medvědy a bojujem s motorkama, jinak by to bylo jeste lepší)
5) Pot Hollow - Staton = 62.místo (naháníme další cutoff)
6) Staton - Decker = 71.místo (Justin nam hlásí, že kdo vyrazí ze Statonu po 14:00 tak historicky nemá šanci)
7) Decker - FINISH = 101.místo (jsme nervózní, ale už taky víme, že to asi dáme).
---- konec analytické odbočky

Celkové statistiky z Grand Slamu jsou impozantní:
Za 33 let Grand Slamu byl dokončen 367x. Většinou to byli Američané. Statistiky mimo Ameriku jsou následující:

Australia 1
China 2
Hong Kong 2
Canada 11
Japan 2
Mexico 1
Nigeria 1
Phillipines 1
Svět mimo Evropu21


Austria 1
Czechoslovakia 1
England 4
France 1
Germany 4
Lithuania 1
Scotland 1
Evropa-celkem13

Mě může těšit, že jsem veden za Československo a 12Honza je veden jako 13 Evropan v pořadí (to nemůže být náhoda!). Viz http://www.run100s.com/slamstats.txt

Ovšem pokud se podíváte na absolutní pořadí, nejrychlejší a nejpomalejší časy, je to jasné.
Můj celkový čas v součtu 124:30:18 je historicky nejpomalejší Grand Slam o víc jak hodinu (na 366. místě je Dave Cockman výkonem 123:18:07 z roku 2014). Můžete to číst různě. Samozřejmě, že jsem ten nejhorší:), ale zároveň jsem se o to pral ze všech nejvíc a podle boje o cut-off jsem si to asi také asi přál ze všech nejvíc:). http://www.run100s.com/slammers.htm

Líbí se mi "utěšování" známých a kamarádů, kteří mi říkají, že historie si nepamatuje, jak mizerný čas jsem měl, ale že jsem to uběhl:)... Tady musí skromnost stranou! Historie je krutá. Nepamatuje si druhá, třetí místa... jen vítěze a maximálně ty absolutně poslední, ty šílené, ale nadšené lůzry, kteří to navzdory všemu dokázali. Málokdo si ještě dnes ještě vzpomene na tehdy impozantního skokana Matti Nykänena, ale posledního skokana olympiády, Eddieho "Orla":)... si vybaví i naprostí sportovní ignoranti.

Bylo mi ctí být "Eddiem, orlem"... Ukázat, že nejen prostý skladník ve šroubárně si může přečíst Ovidia v originále:), ale že pokud my obyčejní máme svůj sen... a jdeme za ním... tak se nám může splnit, ať už vypadá, jakkoliv nemožně:). Nikdy to nevzdávejte!!!

Díky moc všem!

Všemu zdar!
Našim snům, kamarádům a ultra... zvlášť!!

PS. Začínám zase po odpočinku pomalu běhat. Těším se na další sezónu!

33 komentářů:

  1. Pecka! Ackoli se nezname tak me to moc bavilo cist a drzet palce. Hltal jsem to jako detektivku prozival bolesti a moc fandil. Velka gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jednou díky za podporu a jsem rád, že tě to bavilo se mnou prožívat!
      Třeba se někde potkáme! Měj se fajn!
      Ať nám to běhá! 12:)

      Vymazat
  2. Ahoj Honzo,
    ještě jednou gratuluju, trofeje jsou krásný. Jsou to zajímavý přehledy a určitě potěší být 1. držitelem GS z Československa a jedním z pouhých 13 Evropanů. Mít nejhorší čas z finišerů, to je taková zajímavá perlička. Vzhledem k uběhnutým 400 mílím a celkem ostrým limitům v jednotlivých závodech se sice dá říct, že jsi z nich nejhorší, ale (když to trochu přeženu) je to jako kdyby maratonec s časem 2:09:59 říkal, že je nejhorší ze sub 2:10 maratonců :-) Určitě to značí tvoje velký odhodlání a touhu GS dokončit, ale podle mě taky to, že si vše dokážeš ze všech nejlíp spočítat :-)
    Měj se, Martin M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně a výstižně řečeno - na to snad ani Honza nezvládne nic namítat ;-)

      Vymazat
    2. :) ... LOL, ovsem diky za poctu. Zase abych nebyl spatne pochopeny.. Ja jsem an to silene pysny!!!:)
      Ovsem zase vim, a to je potreba si uvedomit... ze jsem tam, kam bych se za normalnich okolnosti nemel a nemohl dostat. Ale moji kamaradi, pacers, podadka.. i moje usili mi pomohli se pres ty vysoke obranne zdi Grand Slamu dostat:).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Jeden z bodů kodexu našeho Běžeckého oddílu neabiciozních běžců zní: "Čím déle jsi na trati, tím déle si užíváš radost z běhu." Takže nejradostnější GS ze všech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik Oto... Vidis to velmi mile a hezky. Jako moje nejmilejsi manzelak, kdyz odjizdim na zavody, tak me upozornuje, at vyuziju startovne:)...
      A o to nemusi mit starost.. ja vetsinou dobiham po hodne hodinach, takze investice do behu byla vyuzita skoro na 100%.
      At se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, dokázat tohle dokáže jen opravdový cvok. :-) Zařazuji tě po bok Ivany Pilařové, která kdysi absolvovala maratony na všech kontinentech a na severním pólu. Tehdy jich byla asi stovka a ona byla tuším jedenáctá ženská. A stálo jí to spoustu peněz a úsilí. A tebe taky. A hlavně nelze zapomenout na "doprovod". Ivaně servis na dálku (přihlašování, zařizování, bydlení atd.) zajišťoval její manžel a tebe zase moooc podporuje tvoje "sluníčko". Tak ať vše funguje dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak u nas si vse zajistuji sam.. vcetne objednavani, planovani a servisu... Ale o to nejde.
      Vzdy se mi vybavi vecernicek s Mankou a Rumcajsem, jak byli zavreni ve vezeni... a jak se spolecne snazili vyrthnout mrize. Neslo jim to. Az pak Rumcajs povida.. tady si Manko sedni a jen tak se na me usmivej:). A ejhle.. hned ty mrize vytrhl a byli na svobode.. Asi tak je to u nas v ultra:). Je dulezite mit nekoho, kdo by se na tebe usmival. To zarizovani.. i ty ultra nejak ubehneme sami:).
      MSF! At nam to beha a lita! 12:)

      Vymazat
  5. Je rozhodně lepší být nejmenším z obrů, než největším z trpaslíků...
    Ať to běhá. Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ovsem.. to je az moc silne.. ja u tech dobrych jsem rad, ze stojim skoro az za "horizontem"... Moji radost a nadseni to nijak neumensuje a zase oni se nemusi trapit tim, ze takovy "jouda" mel tu drzost se prihlasit na Grand Slam.
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Honzo moc děkuju, hltal jsem kazdej clanek, a poslední jsem nakonec přečetl v nemocnici, teda az pote co se mi podarilo prelstit blokovani "pornostranky 12honzade34" :-)
    .. ted cekam o cem nebudes pro zmenu mluvit v nasledujim obdobi.... VS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No je tam par zajimavych popobehnuti, ktere jsem si nasel.. vymyslel.. planoval.. a dokud se do nich neprihlasim.. budu mlcet.. no jako Dr. Horak!:)
      Nebude to tolik epicke, i kdyz zase ten rozmer krasy, vazby na tradicni epicke behy tam jiste (verim) bude..
      Jak rikaji v US.. "Stay tune.. we be back.. after these commercials:)" .. proste az odezni ty reklamy na pozadi.. tak Vam to vsechno vyslepicim:).
      12:)

      Vymazat
  7. Krásná fotka jak z autogramiády!
    Prosím podpis na běžeckou botu, nebo raděj rovnou na obě :)
    Ale vážně - pozitivní efekt "příkladu, co táhne" sis minimálně za mne připsal už mnohokrát.
    Takže dík!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To jsem s Jitkou na kafi.. v hospode, ktera mela zavreno:).
      No rikam si, ze by vas to.. vetsina z vas je mladsi, rychlejsi.. schopnejsi.. ze by vas to mohlo motivovat... Rikat si.. kdyz takovej "jouda" jako 12honza... dal Grand Slam.. tak ja.....
      MSF! At se dari, at nam to beha! 12:0

      Vymazat
  8. No nádherný, bylo úžasný sledovat, jak po letech (!!) systematické přípravy dosahuješ mety za metou, aby z toho pak byl epický home run! Skvělá práce, opravdu skvělá - jó, když se to všechno protne, dějou se veliký věci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... dik.. no tohle bylo skoro jako pripravovany znamy Shrikeovo trik ve filmu "You can see me now"... proste x let jsem cekal a planoval, ze karty se slozi presne tak, jak se slozily. Zpetne to vypada vsechno jako perfektne vypocitane, ale byla v tom velka mira improvizace.. a napriklad Wasatch jsme se Stinem ve druhe puli bezeli na plny pecky:). Nic nebylo odlozene stranou..
      Ale kde je nadseni, kamaradi a otevrena mysl... rekl bych, ze se velkem veci deji s vysokou pravdepodobnosti!:)
      Drzim palce do Lake ditrict! 12:)

      Vymazat
  9. Je to krásný a musím uznat - možná už to někdo komentoval, že ptáka máš fakt monumentálního!! Škoda, že nemůžu do hospody, ale ono přes zimu bude příležitostí určitě víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, vsak hospoda na podzim verim, ze bude minimalne jeste jedna:). Bude potreba posilit "spolkovy" zivot, naplanovat dalsi sezonu, oslavit reprezentanty... a pripravit se na vanocni POP:).
      Drzim palce na vrchol tve sezony! At se dari! 12:)

      Vymazat
  10. Honzo,moc gratuluju a diky zes to vsechno sepsal,jsi nam bezcum inspiraci a MaZeRou.
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik Malá Ženská Radost, aneb Mažera:) je mojí důležitou obranou proti vyhoření a motivací do dalších dní. Takže pokud jsou moje zápisky občas mažerou pro někoho jiného... tak jsem absolutně happy!
      MSF! Ať nám to běhá! 12:)

      Vymazat
  11. Uprimne, z toho Honzova antirekordu jsem mel snad jeste vetsi radost nez kdyz mi konecne ukazal toho svyho novyho ptaka. Samozrejme je to o tom ze vsichni snime o velkych vecech. Jen nekteri z nas se odhodlaji zkusit si je splnit. Vetsina tech co ma za svuj sen a cil Grand Slam to zkusi jen kdyz si jsou jisti skutecne velkou rezervou, ac si to nechteji priznat. Malokdo si na nej troufne aniz by vedel ze fakt na to (ne)ma. A ta serie ctyr zavodu je ve skrze tak kruta, ze kdyz se nekdo dostane do trablu tak to radsi vzda, nez aby se jen o dva-tri tydny souzil znova.
    Honza se dostal do trablu v podstate v kazdym zavode. Ani v jednom nevzdal. Prosel cilem, sed na letadlo, odletel domu, a pak skoro hned zase zpatky. Sice mel kolem sebe par lidi na vypomoc, ale kdyby to v nem samotnem nebylo, tak to z nej nikdo nevytluce.
    95% Grand Slamistu zije ve vetsi nadmorske vysce nez Honza. Na druhou stranu 90% z nich neumi maraton za 3:03. Ke startu dojizdeji vetsinou autem, nikoliv letadlem pres ocean. V noci si vidi pod nohy, zatimco Honza sotva na ruce.
    Proto preju Honzovi aby mu ten rekord 124:30 vydrzel co nejdyl, jako doklad, ze snit je sice fakt krasny, a snazit se je klicovy, ale bez toho ze to clovek nevzda ani kdyz tomu sam i ty kolem nej prestanou verit to opravdu nejde.
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky. Tenhle krásnej vzkaz a silnou motivaci do dalších dní... tu si budu pamatovat. Bude mi to pomáhat, zase když bude "hůř".
      Děkuju za všechno, za cestu k ultra, kdy jsem slyšel, že "každý může běhat ultra":)... od cenných rad -- "nepodceňovat běžce se zlomenou nohou" ... "zvracení není překážka" a "jíst na ultra není úplně nezbytné" -- až po to nejdůležitější. Kamarádskou podporu, která připomíná mušketýrské časy, kdy všechno bylo jasně definované, ostré a pevné.
      Díky moc! Dokud má člověk dobré kamarády, má vždycky naději!
      12:)

      Vymazat
  12. Honzo taktéž Český Ráj posílá gratulaci. Zdeněk Strouhal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ddíky moc, Zdeňku. Myslím, že by se ti to líbilo. Obzvlášť Wasatch je závod, který je opravdu překrásný. Pokud někdo přemýšlí jen o jednom závodě v US, tak zpětně bych řekl, že Wasatch je ta správná volba!
      MSF! Ať nám to běhá... a někdy třeba na shledanou při běhu! 12:)

      Vymazat
  13. Ještě jednou velká gratulace, Honzo. Je vidět, žes to měl krásně profesorsky spočítáno :o) A o výsledku (snad kromě Tebe) nepochyboval nikdo :o)
    Ať Ti to takhle pěkně běhá i nadále a těším se, že se na POPu třeba uvidíme.
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Diky Jiro. Dej si do kalendare 28.12 ... jako datum naseho tradicniho (partyzanskeho) Obehu Prahy. Martin potom zase doladi detaily...
      Hodne veci jsem si spocital, naplanoval logistiku... nicmene, to dokonceni bylo fakt ve hnezdach... vsechno mi nastesti (tuk-tuk) pralo a sedlo. MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  14. Neuvěřitelný... Těším se na ptáka a vyprávění naživo :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... :).. aha .. tak to abych vzal "operence" do restauracniho zarizeni:). Snad ho Sara nebude provokovat..:)
      MSF! Nasim bezeckym (i otuzileckym) silenostem.. zdar! 12:)

      Vymazat
  15. Pěkné shrnutí Honzo :-) Klobouk dolu před tvou bojovností v každém závodě. Úspěšný GS je důkazem, že tvá touha a odhodlání byly neskutečné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik Peto.. Touha je touha:). Ja to spis i napsal take pro ty, co sem zabloudi, aby svoje vsny nevzdavali... at jsou jakkoliv divoke:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  16. Paráda, dodatečně gratuluji!.. a moc hezky sepsané! Neuvěřitelné, co člověk dokáže když jde za svým snem... Tolik odhodlání, houževnatosti, trpělivosti a víry!
    Nikdy nezapomenu J.U.,že mi poslal odkaz na tvůj blog. Ze smutku do radosti... Jak kdyby Ježíš odvalil kámen!! :-)
    Tak dík a ať se daří!
    JanaCh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Samozrejme dik! Ono, kdyz se podivas na jednotlive zavody... jsou krasne a to moje usili (neskutecne stesti) a spousta krasnych zazitku.. k rekreacnimu "ultra"... proste patri.
      Mej se fajn, nenech se odradit a neco zkus! At se dari! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...