pondělí 21. září 2020

Nikdy se nevymlouvat na pivo!, aneb Saar Challenge long:)

Doba je nesmírně dynamická, člověk by v té záplavě ochranných pokynů od naší strany a vlády, při přeskakování mrtvol na ulicích, sledování všech možných semaforů a varování..., snadno mohl ztratit to nejcenější, co má... svoji radost:).

Naštěstí, běžecká komunita je svým způsobem oázou klidu, míru a pokoje... případně významných pokusů o návrat k normálu. Pořadatelé běžeckých závodů v tomto období zaslouží hluboké díky, naprostý obdiv. V sobotu, v mém rodném městě, v Hlinsku, probíhal moc hezký závod Saar challenge -- Výzva Ždárských vrchů...:)

Mezi námi, moje běžecká příprava nestála za nic -- sice jsem si na Kladně dokázal, že jsem bojovné strdce neztratil, ale po těch 180 km jsem měl spoustu povinností, takže na nějaké větší "trénování" :)... nebyl zkrátka čas. Ale vynechat delší běh/závod v rodném kraji, to by byla špatná karma.
Rozhodl jsem se, že to spojím v pátek s větší údržbou zahrady u maminky, aspoň ten rozměr ultra bude podle mého gusta:). Maminka mi, jako správná čtenářka černé kroniky, ... opět připomněla všechna úskalí běhu v mém věku, barvitě mi vykreslila, jak tam někde kolabuji na trati, válím se ve svých výkalech a zvratcích... a nedej bože .. mě při tom mohou vidět třeba moji studenti:).
A abych si dal kratši trať!

Nicméně sobotní ráno v Olšinkách u stadionu mě zastihuje v dobrém rozpoložení. Už jsem tady několikrát běžel, před dvěma roky dokonce vyhrál kategorii "stařec a smrt":), což se upřimně dneska nedá ... ani v těch nejbujnějších snech ... očekávat. Vůbec mi to nevadí, je překrásný den a ředitel závodu Jakub J. správně radí nám/těm, co se nebudeme rvát o stupně vítězů, ať se na stanicích občerstvíme a potěšíme oko pohledy na ta "panoramata". To jsem mu s klidným srdcem mohl slíbit, navíc že se budu snažit občerstvit i mimo stanice.

Stojím na startu a nechtěně mi (mile i když nostalgicky) probíhají nejen okamžiky, kudy jsem běhal do školní družiny, na černo (pomocí ruky a velkého síta) chytal v řece ryby... ale i na loňský rok, kdy jsem tu nebyl, protože jsem si plnil velký Granslamový sen. Vlastně začátkem září jsem běžel poslední Wasatch, potom prožíval neskutečnou euforii a pozávodní kocovinu... a o rok později je všechno jinak, závody se ruší, Ronda navždy:(... Jak je skvělý, že u nás ne!

Až uvidíte tohohle... tak jste špatně:)
Každý rok je tu hezčí trať, ovšem pomalejší pro špatně vidiciho staříka:), víc trailu, kořenů a kamení, ale o to radši se kochám... Na startu se ještě pozdravím s kamarády, Iva, Oto a Alice se chystají na 44, Rado natěšeně podupuje kousek ode mě na startu 70 km trati. Říkám si, Honzo... žádný šílenosti... ne abys nějak spurtoval první kopec, běž a jdi.. konzistentně. Mám číslo 33 a říkám si, že i když se startovní pole rok od roku lepší (a já zpomaluji), tak třeba... třeba by to šlo dát "na par"... tedy doběhnout do 33. místa. A tak se trochu rozbíhám, v Hamrech postupně pár lidí stahuji... Kousek jsem dělal o prázdninách pravidelně pionýrského vedoucího, málem jsem zabočil na cestu ke Studnici:). Skutečně proti prvním ročníkům ubylo rychlých lesních asfaltek a přibylo lesních pěšin. V probleskujícím slunci vypadají nádherně, ale ... jak všichni víme:)... já na nich vídím h*... tedy moc nevidím.:).
Ale to není důvod, abych si stěžoval, jen si to opatrně připomínám, abych dával pozor na cestu. A tak se bavím s houbaři (jeden ... je to bída... a nese v každé ruce ohromý košík hub), s pejskaři, jestli je mají vycvičené na hledání hub...prostě překrásný den.
Na Medlově vidím otevřený stánek a tak pivo je skvělá volba. Ze závodního hlediska:) mě to sice stálo několik cenných minut, než ho paní natočila, ale vzpomenul jsem si na rady, které nám dával ředitel závodu... opatrně jsem "vdechl" pivo nadvakrát, potěšil se pohledem na vodní hladinu a rozvážně to rozebíhám...

U Pasecké skály se zase kochám... a stejně jako před dvěma lety... chybně sbíhám dolů na druhou stranu. Koukám na skálu a při zpětném návratu se mi vybaví rady na cestu z jedné komedie.."až uvidíte takový kámen, co má na sobě z jedné strany mech... manželka říká, že vypadá jako žába... Tak to jste špatně!":)... tak přesně tohle jsem si říkal... až zase uvidíš tenhle šutr, tak jsi špatně!:)

Nádherné hry světel, seběh.. ale já skoro nic nevidím:)
Ale je krásný den, závodní atmosféra ve mně je na nízké úrovni, snažím se ale v rámci možností se vůbec neflákat:). Při přibližování k Malinské skále na jedné ze zpevněných cest chvíli do kopce běžíme vedle dvou cyklistů. Tatínek s malou dcerkou statečně šlapou do kopce a tak ji povzbuzuji a chválím, znám cestu a tak slova jejího otce ... za chvíli jsme nahoře ... mě málem rozsekala:), ale holčička začala plakat, že už nemůže a zastavila. Vracím se a předávám jim svoji Kofilu, jako odměnu za statečnost a malou náplast na únavu v kopci...

Mám štěstí na spoluběžce... sice každý z nich souhlasí, že by se silně hodilo pivo, ovšem hned "ho" odkládají až do cíle, že teď by je to zpomalilo a silně zdrželo, případně že s sebou nemají peníze:). Každému nabízím, že je pozvu ... nicméně někoho jsem ztratil při své "kochací" odbočce, někomu jsem utekl:) a někdo utekl mně [ty seběhy v tom mihotavém světle fakt nedávám:)]... Nakonec znova sbíhám Petru K., která o pivu (v cíli) mluvila velmi nadšeně, pak už se posunula do stavu, že by se jí pivo hodilo i na trati, ale že zajít do hospody je velké zdržení... [to nechápu:)]. Nakonec cca 10 km do cíle, v Dědové odbíhám na zámeček pro pivo, říkám, ať jde po cestě za mnou ke dveřím hospody, že pivo hned přinesu. A jak řekli, tak udělali. Petra dochází k hospodě a já vycházím s dvěma půllitry ven. Pivo vypiju rychle, ona jen polkne tři loky a bežíme dál. Na stanici nás varovali, že nějací místní "nadšenci" o pár km přeznačili trať a tak jí uklidňuji, že já mám trasu v hodinkách a že jí v klidu dovedu přes kritické úseky a třeba i do cíle... [Kolikrát mi moji kamarádi pomohli, a tak jsem rád, že čas od času mohu zase já pomoci jako pacer někomu jinému:)].

Při vší skromnosti -- jsem specialista doběhů na poslední chvíli.. Zhruba po pár kilometrech říkám P., že když trochu zrychlíme, tak jsme před šestou v cíli a náš čas bude ještě začínat 8..:). Člověk by neřekl, jak jsou ty ženy soutěživé:). A tak u Blatna už je mi jasné, že bychom to měli stihnout, i když zatáčka k řece nás trochu zpomalí a na mě nasype zase hromadu vzpomínek. Teď jsme kousek od domu, kde jsme bydleli když jsem byl hodně malý, odtud šla moje maminka se mnou do porodnice (když těsně před tím šla pěšky cca 11km tam a 11km zpět do Svobodných Hamrů)... U pivovaru je poslední most a potom už jen závěrečná asfaltka. Cílem probíháme těsně před vyhlášením vítězů, opravdu v magické chvíli...

Co si číselný labužník mého formátu může víc přát?
Startoval jsem s číslem 33, doběhl jsem na 33. místě (! tedy na "par"), šestý v kategorii stařec a smrt, v čase...
8:55:33 (!).

Takže nádherné pocity, samá pozitiva a sociální jistoty!

Jen se musím jako zakládající člen spolku iThinkBeer ostřeji ohradit proti slovům P.K. V cíli se kamarádům vymlouvala, že přiběhla později kvůli pivu!!! Chápete to? Výmluvy v cíli na pivo? No fuj!:). To pivo jí zachránilo čas začínající 8!:)
Radil jsem jí... Mohla říkat něco originálního... musela jsem resuscitovat staříka..., honil mě jelen v říji... pomáhala jsem tlačit kočárek mladé mamince na Malinskou skálu, atd... ale vymlouvat se na pivo?
Musím na další schůzce našeho spolku prosadit rozšíření "stanov" o větu... "Nevymlouvat se na pivo!!!" ...:)

Krásný závod, nádherná atmosféra, skvělí lidé i fajn spoluběžci. Akorát jsem musel řidit domů do Prahy a tak točený Rychtář v cíli mi zase unikl!
Všemu zdar! Ultra a nadšeným pořadatelům ultra... zvlášť!
Díky!
12:)

14 komentářů:

  1. Krásný závod, nádherný kraj i trať, pro mě poprvé něco delšího než 30 km. Společně s Liškou volným tempem, v Křižánkách pozvání na svatbu na pivo, z jednoho svatebčana se vyklubal ultrák. Vypadal, že by se radši přidal k nám.
    Gratulace ke skvěle číselně sladěnému umístění a času.
    Vymlouvat se na pivo by mělo být trestné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OMG! Tu svatbu s pivem vam moc preju (meli jste tam zatancovat)!! A jsem moc rad, ze se vam libilo. Pristi rok vrele doporucuji delsi variantu... No a my muzeme konecne zkusit ten "klasicky" Karlstejn a porovnat se skalnim utvarem kolem ktereho se SAAR beha a je udajne rozvodim tri mori:).
      S tou vymluvou na pivo? Patrne z ohleduplnosti nechtela pouzit nabizenou skvelou vymluvu na resuscitaci starika na trase:) a misto toho bylo pivo:).
      Mne to prislo jako dobre varovani v ramci klubu... abychom si na to davali pozor a nenas*rali bezecko-pivni bohy:).
      Musime udelat nejakou pratelskou hospodu, uz se tesim bezet mirne podrouseny nocni Prahou domu:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Ota to shrnul přesně, nemám co dodat. Krásný závod v krásném kraji, pravděpodobnost návratu vysoká :) Ráda jsem tě aspoň na chvilku viděla a gratuluju! Na číselný lahůdky jsi specialista :)Liška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Lhal bych kdybych nerekl, ze me to potesilo, jak se vsechna cisla, zazitky sesly v jednom krasnem pruseciku...
      Pokud to tedy vyjde, tak se tam za rok zase uvidime..:)
      Mej se moc fajn, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. SAAR se mi loni taky moc líbil. Letos to nevyšlo, tak děkuji za připomenutí atmosféry alespoň fotkama a veselým článkem :o) A nejsi sám kdo tam bloudil - mi se to také podařilo, a hned 2x :))
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... a pritom je to skvele znacena trat!
      Tady si myslim plati dvojnasob... "Pane profesore, ze vy jste se zase kochal?" :)
      Proste clovek se raduje kouka na ta panoramata:)... a nez bys rekl ... Pilsner Urquell, tak jsi mimo trat:)...
      No snad mi vyjde se za vami podivat na nejaky ten beh ve vasi lokalite... Virtualnich behu a setkani bylo letos (na me) nejak moc...:)
      At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Gratuluji k profesorskému výkonu a píšu si do deníčku na (některý) příští rok. Slibuju, že se na pivo cestou vymlouvat nebudu. V mém věku není problém doběhnout poslední, absolutní vítězství je doběhnout :-). Hospodu vymysli brzo, než nám je Plukovník nechá jenom dopoledne !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky... Myslim, ze az se bude poradat mistrovstvi "v uzivani si" :) .. tak se prihlasim... Ja to porad citim jako dluh, ze se beha v kraji meho detstvi a ze tam neusporadam nejakou poradnou parbu:)... ale co, za tri roky mi bude 60:)... treba to bude ten spravny impuls..
      Hospodu jsem zadal.. jak by rekl klasik.. kdo chvili stal, jiz stoji opodal:)... Je potreba jednat rychle, plukovnik je "guma" a hospody a pivovary je potreba podporit:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Sorry, but from another barrel: Na doplnění Termínovky (i když je letos asi fšechno na vodě). Po krásné Sázavě mám zaplacené Slapy Trail Maniacs (short) - bude tam někdo z klubu na delších distancích (aby mě sbíral na Albertovkách)? A běží někdo Pražského Kelta o týden dřív?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Kelta jsem se prihlasil... nicmene Slapy v kombinaci s Keltem (jeden tyden) nedavam... ne, ze by to v mem pomalem behu neslo, ale asi bych prisel a mel Deri a kufry u vrat:)...
      Obcas by clovek mel byt doma... Obzvlast, kdyz je hodne v praci:).
      Treba priste!! 12:)

      Vymazat
  6. Clovece ty pises jak Karel Vaclav Rais, uplne mi ty potucky bublaji pred ocima, bory sumi po skalinach a piv i pena pada u stanku. Bonus rodneho kraje se vzpominkami, proste dokonaly koktelj. Gratuluji k magickemu umisteni, letos jsem dal prednost Tatram, tak snad konecne napresrok vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak nastesti jsem i "Zapad" a "Zapadle vlastence" cetl, inu regionalni uchylka maturitnich komisi:)... A tak dokazi rici, ze se kvalit Raisova textu ani vzdalene nedotykam:). Obzvlast ten popis beznych veci a ukonu, ktere K.V.R. zvladal s bravurou mi naprosto chybi. Co on by dokazal napsat o takovem odbehnuti v Dedove na pivo! To by byly minimalne ctyri strany kvalitniho textu!:)
      MSF! Moc se tesim na setkani, na letosni POP (Obeh Prahy) a zdravim na Ostrovy!
      12:)

      Vymazat
  7. S tou ztratou radosti mi mluvis z duse. Mam to posledni dobou jak na houpacce. Krasny vtipny zapisek,moudra maminky:),..jak rekli,tak udelali:),..vzdycky pobavis.
    Vsemu zdar!
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik za mila slova!
      Doktor Vlach (ze Saturnina) říkával, že nejtrestuhodnější formou zapomnětlivosti je zapomínat se radovat ze života. S tím nelze než souhlasit. Musim jej pro jistotu znovu ocitovat:
      " Prožíváme-li delší dobu idylu, tvrdí doktor Vlach, přestaneme ji vnímat, a osud by nám prokázal neocenitelnou službu, kdyby nás popadl za límec a vyhodil dočasně na mráz. Pak bychom nevzpomínali na to, že kamna trochu kouřila, nýbrž na to, že hřála. A na to, že bylo konec konců v naší moci, aby jenom hřála." :)
      http://www.multiweb.cz/saturnin/saturnin1.htm
      Upřímně, taky mě řada věcí vytáčí, od účelových manipulací medíí a politiků, plukovník nás buzeruje a běží si svůj vlastní business ve zdravotnictví, stejně jako si řada lidí udělala skvělý business na testování.
      Dokud Adrej a plukovník nevstoupí do pohřebního businessu, tak jsem v klidu:)... i když ta různá zmatečná vyhlášení, jejich změny, bez čekání na účinek, vystrašení důchodci, zbytečně kolabující a krachující živnosti ... to mě všechno samozřejmě bere nějakou tu radost... ale ... to bude dobrý!
      Žít se musí a u mě nějak ta legrace a veselý pohled k tomu (zatím) neoddělitelně patří! Ať se daří! Ať nám to běhá!
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...