pondělí 5. července 2021

Je to boj, je to boj.. aneb "I ran 3 km .. and I feel..."

Dělal jsem si z toho občas legraci, ze sdílení na sociálních sítích příspěvků typu "I ran 3km and I feel great!" (Tedy -- běžel jsem 3km a cítím se skvěle!)... až mě to taky dostihlo...

Jak se říká, šoky, kam se podíváš, do poslední chvíle jsem se snažil se dostat na Lake District 100k, ale musel jsem to odpískat.1↩  Naštěstí při svém marném úsilí o trénink jsem čas od času doprovázen Lubošem na koloběžce, který se ujal vděčné role mého mentálního kouče, trenéra a vztahového specialisty. V detailu mi (správně) vysvětlil moje základní problémy a hned navrhoval řešení.

Například podle něj musím problémy s viděním při běhu řešit aktivně. Prý bych měl běhat skoro poslepu s páskou přes oči v kamenitém svahu v údolí. V mezičase se mi snažil sebrat brýle (-10D), abych začal hned "trénovat" i na cyklostezce. Nabízel mi bruslařské chrániče na dlaně, lokty a kolena, protože bychom mohli dobře procvičit i pády. Cvičně by mi prý mohl podrážet nohy a já bych se určitě zlepšil ve stabilitě a nacvičil tvrdší kontakt se zemí. S jídlem měl také jasno -- měl bych vybíhat přejedený, abych udržel v sobě jídlo za všech okolností a pořád tolik nezvracel. No, nezabili byste ho?

V lednu jsem o pár dní minul registraci na Kladno, na 24h, která se letos poběží 24 (!). I když jsem téměř obratem požádal o zařazení na čekací listinu, byl jsem ještě v půlce června sedmý (šest lidí přede mnou). Už jsem skoro přestával věřit, že mám šanci se tam dostat a přemýšlel jsem, jakou divočinu vymyslím místo toho... Přesto, jsem se snažil víc běhat po asfaltu, abych se v Kladnu nemohl vymlouvat a naběhat občas i něco maličko delšího. 

Například před týdnem se dcera rozhodla běžet 1/2 maraton v Milovech. Krásně jsem to naplánoval:). Navštívíme maminku v nedalekém rodném městě, odvezu B. na start a já si proběhnu kousek tratě, poběžím proti ní, pozdravím a zamířím do Hlinska, kam ona po závodě dojede ve stejnou dobu, kdy já tam doběhnu. Chápete tu nádhernou logistiku? Uvidím ji na trati, uběhnu si svých 38-40 a ve stejnou dobu se sejdeme v Hlinsku na náměstí. Tak nějak jsem počítal, že B. v terénu a teple uběhne 1/2M za 2:30, 2:40. Jenže ona mi do toho hodila vidle a ve 2:10 mi píše, že už je v cíli (!). Takže závěr jsem měl celkem hektický. Pohodový trénink se mi změnil v intenzivní honbu za "limitem", jako bych si toho už nežil dost v minulosti...:).

Říkám si, snažím se, snažím se... ale Kladno v nedohlednu. Teď v týdnu jsem kvůli povinnostem odkládal běh až do pozdního odpoledne. Nakonec beru boty a vybíhám ven, už úplně zoufalý... Po 1.5 km telefon ... a já se vracím domů. Skutečně, běžel jsem 3km. V tu chvíli jsem se cítil mizerně. Doběhnu, naštvaně začínám řešit emaily a ejhle! Jsem na Kladně!! Platím registraci rychlosti bankovního hackera. A dokončuji tu větu "správně"...

"Běžel jsem 3km ... a cítím se skvěle!!"

Vím, jako správný matfyzák ujíždím na číslech. Ten, kdo všechno řídí... to ví:)! Neříkejte mi, že je to náhoda. Tak si to zopakujme: můj první start na Kladně ... číslo 55, druhý start... 66, třetí start ... 77. Jsem počtvrté přihlášen do Kladna (z toho dvakrát jsem byl na čekací listině, nikdy jsem nežádal organizátory o speciální číslo). Jaké mám letos číslo? Modří již vědí a získávají bludišťáka. Pochopitelně 88 má řadu významů, podobně jako písmena s tím spojená. Dvojité H tvořilo odjakživa můj podpis v elektronické komunikaci.  Až v podstatě náhodou jsem zjistil souvislosti -- vždyť osm teček bylo dlouho dobu ukončovacím znakem německých radistů.:). U mě to číslo na Kladně bude znamenat dvě nekonečna.


Držte mi palce!

12:)




1 Minimálně týden karantény na každé straně hranice plus cejch nezodpovědného bacilonosiče,  který v mládí trhal mouchám křidélka a teď se snaží zlikvidovat babičky a dědečky. Můj rok odložený závod, na který vlastně stejně nemůžu, sice zamrzí, ale je to tak, jak to je. Jsou řádově horší věci. V kombinaci s progresivními kolegy, kteří by nejraději nasadili roušky i sochám a drželi lockdown na furt... je to to pravé ultra:(.   

22 komentářů:

  1. Teda ty čísla-neuvěritelný! Budu držet palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Vid!!
      A ted si predstav, ze ja mam na "nahodu" a cisla doktorat:)...
      Diky moc, do Kladna se tesim!
      At nam to beha, 12:)

      Vymazat
  2. Včera jsem poprvé běžela jen 3k,a cítila se opravdu skvěle..běžel se mnou poprvé můj 19tilety syn po předchozím dlouhém přemlouvání za dobu distance,kdy téměř zarostl mechem u počítače.Tak to byl skvely pocit i když jsem běžec vlk samotář. Musím na něj postupně,pomalu. Ty čísla jsou neuvěřitelný! Držím palce!
    Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tomu rikam ovsem pocin! Vydlapat mechem zarostleho syna na beh! To uz je skora na medaily za zasluhy o rozvoj sportu!!
      Diky moc, at se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Ne týden, ale deset dní - zatím, pořád. A oni by ti to určitě převedli na další rok - když nemáš nic jinýho zařízený, není důvod jim nenapsat. Aspoň v LL by mi to bez problémů přehodili na 2022 (prý už to udělala většina zahraničních účastníků) - já teda pořád věřím, že to tenhle týden Boris povolí.

    Každopádně na Kladno držím palce! Bude to určitě kvalitní mejdan a číselná magie je na tvé straně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no kovid, opatreni vlad, ani mutaci "delta" (... omega) nebudu komentovat. Jak se rikalo za minuleho rezimu, kdyz vynecham sprosta slova, nezbyva, co bych rekl:).
      Ty jsi ockovana, takze mas sanci na kratsi karantenu a jen jeden PCR test. No snad to vse vyjde. Budu drzet palce!
      Mne to neprelozili, ale to uz je zivot. Jak se vystizne rika v business... pokud je problem resitelny penezi, neni to problem, ale jsou to vydaje:). Zkusim to tedy napresrok.
      Kladno by mohlo byt epicke v tom smyslu, ze jsem snad premluvil svoje dve deti, aby mi postupne delaly support. To bude podle vseho tim hlavnim prinosem... Kolik ubehnu, to je ve hvezdach, ale panbuh vi, ze udelam, co bude v mych silach, aby to bylo hodne!
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Pokud bude jakákoliv karanténa na místě, nikam nemůžu, to je bohužel ložený. Ale doufám, že nebude, tak nějak nepřestávám ve svém věčném optimismu věřit v zázraky na počkání a nemožné do dvou dnů.
      Tvá crew bude určitě creme de la creme! To bude, panečku, víkend! :-)

      Vymazat
    3. :). Myslim, ze pro ockovane ty dva dny se jeste daji zvladnout, ale je to max. Pro me tech 7 k tomu to je mimo misu, navic mam OČR..:).
      Věřit je potřeba, o tom žádná.. a pochopitelně ti držím(e) palce. Ten můj rodinný piknik na Sletišti bude takova trochu hororová etuda na Adams Family.
      MSF! At nam to vyjde! 12:)

      Vymazat
    4. Kladno, to je to město .....

      Vymazat
    5. ... to je ten hit!:)
      Do přípravy jsem pro jistotu zařadil kladenskou pečeni, sháním kladenský česnekový bok a kladenskou šunku ... jedno lahůdkářství v centru prý nabízí i kladenský chlebíček.:)
      Nevím, jestli to pomůže:), ale když na ostatních frontách to drhne, tak se chytnu ledasčeho.
      MSF! Ať nám to běhá! 12:)

      Vymazat
    6. Je i kladenské pivo, ale zatím jsem netestoval.
      https://www.starokladno.cz/

      Vymazat
  4. myslim že me misty honza citopval neprěsne proto to musim uvest na pravou miru treba stim jidlem je potreba aby se nejprve dostal honza do otacek pak vybalil bagetu a za poklusu se nacpal zbytek uz souhlasi :))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem si dovolil citovat jen spicku ledovce Tvych rad, doporuceni... To ani nemluvím o vztahovém koučinku(!). Připadal jsem si jako před 35 lety při četbě Mladého Světa a rad Sally.:). Připomnělo mi to oblíbenou hru mých spolužáků, když jsme po zkouškách jeli pařit. Rozehráli skvělou mystifikaci, že já (nezkuseny mladik) jedu na první schůzku se svoji dívkou k ní do bytu... Po pár stanicích mi radila celá tramvaj!
      Našim kamarádům a koučům zdar!
      12:)

      Vymazat
  5. Honzo, držím palce na Kladno, snad tam nebude až takový hic a loupneš tam tu dvoustovku či víc. Ať se ti daří.
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíro... díky moc... Ovšem realisticky.. Letos je to na Pikaču, nebo možná i na toho menšího pokémona [Pichu]...:)...
      Dneska jsem sebou při běhu i skvěle "fláknul", zase jsem přehlédl nějaký kámen/kořen... a tektokrát moje pravé koleno, nárt.. zaplakaly:)
      Ale jak vždy upozorňoval Běžící Stín... Naše síla není v našich nohách... je v naší hlave!! Budu na to myslet a budu se snažit ze všech sil si zlepšit osobák (184km).
      Moje dcera B.k tomu dodala.. no pokud ti mám jít pomáhat, tak se sakra snaž!!!
      A tak se budu snažit! Díky za podporu...12:)

      Vymazat
  6. Honzo, letos to bude na Kladně velký a dáš to! Držím palce a možná se tam uvidíme! P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vždy se budu těšit... Tak samozřejmě, takový vyladěný support jako ty mít nebudu, ale moje děti si vzpomněli, že jsem na ně byl celkem hodný.. nejedl jim sunar, nebil je:).. a tak mi budou pomahat v Kladne. Jak říkáš, tak, jako tak.. bude to velký!
      Mnohokrat mi k tomu (tolik zde citovaný) Běžící Stín řekl.. "Nemysli si... Tvoje děti tě sledujou... A až oni budou v nějakým problematickým/těžkým období.. tak si řeknou... To dám taky!!"
      A to je asi nejlepší odezva na "ultra" přístup.
      Ať se daří, ať nám to běhá.. 12:)

      Vymazat
  7. Ahoj Honzo,
    jako radioamatér to musím trochu doplnit. Za války bylo používáno na konci radiových depeší HH (2x4 tečky). Po válce si to v Německu upravili na nepovolených a občas trestaných 55 (2x5 teček). Existuje oficiální radiamatérská morse zkratka 88, která znamená "srdečné políbení", (a podobná 73, která znamená "srdečný pozdrav")
    88 ve významu, který uvádíš je používána a trochu kazí jméno výše uvedené radioamatérské zkratce, která existuje již více než 100 let.

    Pěkný den, Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. !!! Diky moc Radku!
      Vzdy me potesi, kdyz se dozvim vic k dane problematice, obzvlast od lidi, kteri to maji zazite/znaji to:). Nekdy musis prijet na tu "blbarnu":) ... jak nekteri pohrdlive rikaji ... do Kladna!
      Ma to velkou vyhodu.. Behas dokola, vidis elitu te nespocetnekrat predbihat.. v noci a nad ranem tam s dalsimi zombie:) vravoras, povidas si, ... vynikajici spolecenska akce:).
      MSF! At to beha! 12:)

      Vymazat
  8. Tak to gratuluju k Tvemu postupu v zebricku cekatelu a radostnemu ocekavani kladenskeho krouzeni. nekdy si na ty optimisticke zpravy musi clovek trochu pockat, ale ony nakonec vzdycky nejak dorazi. Lubos svymi metodami konkuruje Bezecke skole, hlavne ale prosim Te nezapominej na Abecedu! Budu drzet palce abys mohl rict I run 200K and feel happy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. presne tak, hokejiste by rekli "Tak urcite"!.. a fotbaliste, ze je potreba jit tomu stesticku trochu naproti:).
      U me je to tak, ze jsem z tech cisel a znameni uplne "hin":), i kdyz to nedopadne, ten zazitek je a bude urcite neskutecny...
      Budu na to myslet, ale abecedu si -- pro jistotu -- necham az na zaver:). Tesim se na nejake setkani. Ten covid nas desne izoloval... tedy me ne, ale moje kamarady:(.
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...