pátek 3. prosince 2010

Když se to smeká a když to drhne


Tak zrovna v takových chvílích -- dřív bychom asi řekli, když se kalila ocel, ačkoliv teď se tak akorát kalí voda:) -- tak zrovna v těchto chvílích se snažím si uvědomit svoji sílu. Uvědomit si, co všechno jsem už překonal a co všechno mi to překonávání "protivenství" přineslo. Asi právě ten fakt,že jsem zvyklý pobíhat na delší vzdálenosti a hned tak něco nevzdat mi dává neuvěřitelnou sílu, aspoň já to tak cítím.

Při sněhové kalamitě se stále ještě probíjím i kalamitou pracovní a daří se to tak napůl a střídavě. Ale potěšitelné je, že se přitom znova projevují výrazněji lidé kolem a já si znova uvědomuju (naštěstí), co v životě chci a co nechci a čem mi doopravdy záleží. Proto jsem celkem jednoznačně odmítl lukrativní pracovní nabídku a odmítnu a omezím i další pracovní věci, které nechci a nesnáším, i kdyby za ně platili zlatem:). Stejně tak s lidmi. Jako bych zase ostřeji viděl, co a s kým ano a co rozhodně ne. Možná právě proto mám rád dlouhé běhy, tu překonanou únavu, vítězství nad sebou samým, protože zpětně mi zase to dává možnost vidět věci ostřeji a vážit si sám sebe...

Úterý jsem kvůli práci a dvou pitomcům nestihl večerní běh, ve středu jsem byl v Německu, odkud jsem se vrátil až ve čtvrtek odpoledne. Naštěstí aspoň fitko to jistilo. Venku všechno děsně klouzalo a já byl k tomu ještě šíleně otrávený (viz výše) a tak jsem jen přeskočil do fitka a začal pobíhat na pásu. V uších mi zněly skvělé pecky:) a až neuvěřitelné kombinace, od "SOS" až po "Dobré ráno blues":) a já cítil, já se uvolňuju, jak ze mě všechno postupně opadává [jjo taky jsem při tom opadávání málem ztratil svůj phitonový kroužek kolem krku:)]. Prostě pohoda... Začal jsem si říkat, jak se nádherně a v pohodě běhá na páse, kde se to nesmeká... Ani jsem pořádně nedomyslel, co si v duchu říkám, když v tom se pas zadrhl a já málem vyskočil po hlavě z běhátka! To se mi ještě nikdy nestalo. Přesně jako když prudce zabrzdíte na kole a letíte po hlavě, no.. no na ústa:). Tak ve finále nevím. Když se to klouže, je to o hubu a když to drhne? Tak taky a snad i hůř!!! Ale moc jsem si to užil.

Jen jsem doběhal svých 12km, mimochodem fakt se mi (až na ten brzdící efekt, kdy jsem hned následně vyměnil běhátko) běželo skvěle, nějakých 4:40km, naaadhera. Pak přišel můj 15lety syn a pokračoval jsem s ním ve "cvičení":). Nevím jak vy, ale já bych chtěl zde vydat malé varování. Pozor na cvičení se svými dětmi (!), zejména synkové, nabití energií a hormony dopívání vám pochopitelně chtějí dokázat, že například v 15 letech uzvednou x kg a Vy (tedy já) zase cítíte, že byste je buď měli podpořit, nebo že mu taky ukážete, že ještě něco uzvednete.. Tak či tak výsledek je stejný:), člověk ještě druhý den opatrně navléká košili či kalhoty.. Asi tak jakoby jste byli členové nějakého masochistického kroužku a zrovna jste měli nějaké náročnější "soustředění":).

Ale i když jsem dneska (v pátek) přišel zase z práce až po 10 hodině večer a už jsem nic nestihl, tak to neřeším. Celkem pohoda. Podstatné věci jsem si ujasnil a vím, že zítra po celodenní fakt úmorné práci v 6:30 vlezu do fitka a po nějakém běhání mě zase přijde "vyškolit" synek :) a že si "to" zase uziju, tu rychlovku na posilovacích strojích a pak následně opatrně "přemístění" domů a různé opatrné "narovnávání" zad, rukou a břicha:). A co víc, jen co se v neděli maličko prospím, vezmu nesmeky a vyrazím do údolí... To bude ta pravá odměna za náročný týden!

A jak vy? Jak kalamita u vás a ve vás? Jak už to tak znám, tak ty "boje" budou asi všude:).

12:)

12 komentářů:

  1. Teda zadrhnout se na pase bez urazu, to jsi borec. Neumim si to predstavit, asi bych si dala pekne na cumak :) A v nedeli se chystam taky na delsi vybeh - pobezim k tete na obed, krasnou zasnezenou trasou. To bude neco :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se nechce běhat v mrazu, přestože mám pocit, že jak je pod nulou, tak teprve začínám žít. :) Ale do běhání se mi vážně moc nechce, nevím proč. TAk to moc neřeším, chodím sem tam na spinning, občas malinko vyběhnu...
    Běhátko jsem nezkoušela, ale zatím slyším spíš negativní reakce, tak ještě budu chvíli otálet a ono začne brzo jaro, :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že můj limit je minus sedm. To co je pod, je moc. Venku jsem nebyla běhat už docela dlouho, nejprve kvůli kolenu (a vlastně stále)a teď se přidal mráz (v osm hodin ráno mi auto ukazovala -15!). Včera mě vypekla baterka v autě. Než jsem sehnala statečného zachránce a vyměnili jsme ji, vymrzla jsem tak, že ani šest hodin u topení a popíjení teplého čaje mi nepomohlo. Dneska jsem musela ráno pracovat venku a měla na sobě dvě termotrika a dvě teplé běžecké mikiny, pak teprve bundu. Takže zlaté běhátko, k němu nějaký pěný film nebo muziku a už běžím. Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. 2 socketka: Inu, samotneho me to potesilo, ze jsem to "ustal". Asi jsem fakt "kaskader", mam na tyhle prihody nejkay magnet:).
    2 K.G.: Nevim, ja bych behatko nezatracoval a to jsem fakt prirodni a dusevni bezec:)! Dneska jsem spechal po silenem dnu (od 9.00-18:30 s malou prestavkou na rychly obed v praci) do fitka. Behatko jako ocistna kura, ve finale jsem mel pocit, ze se "vznasim":), do sluchatek mi slo "Cry to me" (z Dirty dancing) a ja zrychloval a zrychloval. Posledni km za neuveritelnych 4:08/km a bylo moznost dal. Citim se asi jako jdyz auto projde myckou a benzinovou pumbou. Cisty, novy a plny energie:). Doporucuji zkusit, stoji za to!
    2 Peggy: Jeden z "bezohlednych pitomcu" me ve stredu nechal cekat na vyjezdu z dalnice pres 10 minut v silenem vetru a minus 12C. Komentoval to (zavistive) slovy: "No vy bezci preci neco vydrzite". Zabil bych ho, ale prislo mi lepsi si toho nevsimat a dobre si to pamatovat. Hlavne preckat ve zdravi! mimochodem Socketka ma skvely recept na hraskovou polevku!:) MSF!

    OdpovědětVymazat
  5. Maratonec Martin Parnell běhá tento rok 250 maratonů. Teď v Albertě běhá např. při teplotě mínus 37C. No problema.
    Jak to chlapi děláte, že jste potřebnější a vytíženější než americký prezident? 15-18 denně, 7x v týdnu v práci, k tomu tréning, závody,rodina, jiné zájmy atp.? Hádám, že kdybyste měli víc času, tak patříte mezi nejlepší profíky na světě. Svůj čas si organizuju sám, ale i tak mám někdy stavy, kdy vyběhnout prostě nemůžu. Ročně cca. 3000km běhu, 15 000km na kole. Při 18h práce denně bych z principu buď nesportoval vůbec, nebo změnil takovou "práci". Tolik nedělají ani novodobí otroci v Číně a Indie.
    Ať to jde!
    Ondřej

    OdpovědětVymazat
  6. Honzo tvůj zaseklý pás mě pobavil. Hned jsem viděl tvé "taneční" kreace na zastaveném páse v barvě :o)))), protože jsem si vzpomněl na minulý rok ve fitku, kdy se mi s kámoši stalo to samé. Běželi jsme všichni kolem hodiny a nevím, zda pásy měly při vyšší rychlosti nějaký extra větší odběr (je fakt, že je měli připojené na jednu rozdvojku v jedné zásuvku)a najednou vypadly pojistky :o)))
    Na pásu se mi líbí ta variabilita tréninku - dlouhé běhy, rychlost, kopce prostě pokud zrovna trénink nejde tak jak by si člověk představoval, tak ho může změnit. To v terénu není až tak možné :o) V zimě beru pás jen jako doplněk k celoročnímu pobíhání venku:o))))
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  7. 2 Ondrej: Vzdycky me potesi vykony supermanu, nevim jak ty, ale ja se merim akorat tak sam se sebou:). Je to nejlepsi i nejtezsi zaroven. Nevim, jak to ma s vytizenosti americky prezident ci jine "celerbrity":), ale uprimne malokdo z nich ma takove honicky jako normalni lidi od rodin, kteri se snazi delat vic veci najednou, starat se o sve lidicky a byt s nima. Nekdy se prace nakupi (ja ted budu mit silenych jeste asi 10 dni), ale diky tomu, ze se staram o rodinu, tak cas od casu zatnu zuby a preckam takovehle "silenstvi":). Rodinna pohoda nade vse a tak je nekdy narocnejsi to skloubit s pracovnim silenstvim. Tvoje cisla jsou dobry, ja na kole nejezdim, ale tech 3,000km za rok ubehnu taky...:). Uprimne, me spis nez tech 250 maratonu dostane, ze nejaka mamina od rodiny se trema detma a s rodinou na krku se rozhodne behat a da maraton treba navic pod 4 hodiny. To me postouchne vic nez x maratonu v minus 37C :). Tohle je pro me vykon, pred kterym ja smeknu.
    Mej se fajn, at nam to dobre jezdi a beha.

    OdpovědětVymazat
  8. 2 1bubobubo: Tak to vis, jak to bylo, kdyz zadrhne pas:). Jeste, ze vepredu je ten panel. Kdyz jsem pres nej letel dopredu, tak jsem lehce pristal a chytil se rukama.:) Prej to vypadalo desne "profi", akorat, ze jsem se pak zacal desne smat:)... Drzim palce do zimnich zavodu!!! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, máš můj obdiv. Přes 100 hodin práce týdně od rána do noci a do toho běh na velmi solidní úrovni. Nemohu jinak říct než: robocop, nadčlověk, superman :)
    Dík za přání a ať ti to taky běhá.
    Ondřej

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to se omlouvám za svůj výrok, že "...na běhátku nemůžu nikdy pořádně bojovat, brodit se, nadávat, padat..." Já možná ne, ale někomu se to i podaří ;o)

    OdpovědětVymazat
  11. 2 Ondrej: :) ja si spis pripadam jako takovej "jouda" do supermana rozhodne silene daleko. Nastesti takhle silenych tydnu je jen omezeny pocet, verim, ze tento je na (snad) delsi dobu posledni:). Taky jsem minuly tyden nabehal jen 40km, holt prace a cestovani v kalamitach dela svoje. Doufam v tento tyden zase zpet aspon k 60? To by bylo fajn. Hezky pobihani! 12:)

    OdpovědětVymazat
  12. 2 Pulec: Ty ses ten pravej hrdina. Co se tyce pitomosti a zazitku, to mam nastesti "nahusto":), takze si nestezuju. Bylo to fakt jak ve filmu:). MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...