sobota 25. prosince 2010

Zapomínat je někdy dobré!!!

Musím se tady s něčím svěřit. První rok mého pobíhání mně řada známých - neběžců říkala, že až uběhnu maratón, že ztratím svůj sen, to, "proč" jsem trénoval se uskuteční a vlastně ztratím svoji motivaci.. Naštěstí se tak pochopitelně nestalo.

Letos na jaře se přidalo i pár mých známých, co dříve běhalo (ale už neběhá). Ti černé vize doplnili slovy, že jsem se asi zlepšil na svoje hranice, asi už o moc rychleji ani 10, 21, 42 či 50 neuběhnu a přeci nemá smysl trénovat a běhat furt dál.. A takové ty pindy o ztrátě motivace.

Nojo, ale tím, jak jsem jsem se na podzim ještě dál a výrazně zlepšil tak jsem jim vlastně nahrál:) a tak jsem s přáním do nového roku slyšel, že to budu mít sakra těžký. Budu? :)

Ten jejich rozměr "problému" mě zase tolik nebere. Na jednu stranu je mi líto známých a kamarádů, kteří v dřívějších letech běhali "neuvěřitelné" časy a teď, protože nemůžou překonat své rekordy, tak raději neběhají vůbec. Na druhou stranu si uvědomuji ten rozdíl mezi námi, nemůžeme se vzájemně pochopit, jsme úplně jiní. Oni jsou zavoďáci, já jsem pobíhač:). Já mám to velké štěstí, že mi běhání přináší radost už jenom tím, že mužů pobíhat a pokud se náhodou zlepším v nějakém čase, tak je radost větší, ale o tom to u mě není:).

Co mě letos drobet znervózňovalo jsou statistiky. Podle různých statistik je běhání na vrcholu úrazových statistik. Čísla se liší od 65% do 80% - Vyšší údaj je citován i v mé oblíbené knížce "Born to run" (teď ji zrovna čtu). Prostě běhání je údajně co do celkové frekvence a závažnosti zranění hned za alpským lyžováním! Co se týče úrazů na hodinu je jen maličko za squash a basketbalem, které mají 14 zranění na 1000 hodin (ale zase se vic hodin běhá), běh jich má 11...:(. Když jsem to všechno slyšel, tak jsem si říkal, že historky z černé kroniky moji maminky jsou proti tomu pohádky na dobrou noc!

Protože mě to pobíhání dělá samou radost, tak jsem se pořád bál, abych se díky tomu nezranil. Spočítal jsem si, že mám "naběháno" určitě přes 600 hodin a všichni mě upozorňují na neúprosnost statistik a malují mi černou budoucnost. Nevím, nerozumím tomu, i když statistice rozumím dost dobře:), ale jsem určitě strašpytlík, proto moje určitá posedlost trenýrkovým plánem, proto opatrně zvyšování km a tempa a tak.

Nějakou dobu mě to i trápilo, ten strach, ale pak přirozený fatalismus zvítězil.:) Proč bych se tím měl zabývat? Běhám opatrně, pro radost, budu běhat i víc ve vibramech, ale hlavně děsně si to užívám... Tak na ty všechny statistiky prostě ZAPOMENU!

Použiju k tomu volný přepis citátů z výše uvedené knížky, kde se říká, že jeden starý indián ještě ve svých 95 letech vybíhal ve velmi svižném tempu pravidelně maratón do kopce. Prostě to nevěděl, že by ve svých letech měl buď už umřít nebo sotva chodit... Prostě to nevěděl ani on ani jeho tělo, nikdo mu to neřekl, on to od nikoho neslyšel:). A tak jsem se rozhodl, že nebudu brát tyhle statistiky vůbec do úvahy. Proč taky, co se stane, to se stane.. budu si pobíhat jak to půjde:).

Mimochodem, v týdnu jsem běžel Prokopákem a předběhl jsem skupinku jezců na koních.. Asi 1,5 km jsem běžel před nima, domorodci koukali, co se děje, tak jsem je hned informoval "Zatím vedu!!!:) :).. Čímž jsem dostal ty jezdce, přední jezdkyně hned reagovala a říkala, že si se mnou hrajou jako kočka s myší:), ovšem nesmeky na nohách, věřil jsem si a v kopečkách jsem získával cenné metry. Na své otáčce jsem jim běžel naproti a zdravil je. Kůň je kůň, ale pobíhání po svých, navíc s dusotem kopyt za zády, je jako ve westernu. Nemá chybu!! Vzpomněl jsem si, jak Geronima pronásledovaly dvě kavalerie a nemohly je chytit! Skupinu indiánů, žen a děti...Přitom neměli ani koně!:). Geronimo říkal: "You can only count on your legs. They're your only friends." Tedy...."Můžes se spolehnout jen na své nohy. Jsou to tvoji jediní přátelé."

Ať se daří!!! 12:)

16 komentářů:

  1. Na statistiky muzes zapomenout, protoze jsou tu jini, kteri, kteri si ta zraneni vybiraji prakticky porad.. takze na Tebe pak zbydou ty hodiny bez urazu .) (ja mam treba zraneni jednou za cca 500km.) Jak rikal nas matikar: "Nekdo ma... a nekdo nema." Tak preju hodne stesti v behu i v zivote do dalsiho roku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si to taky přečet a je jasne že pořád plati ve všem a všude "čím víc spěcháš na začátku tim rychleji mužeš skončit než se dostaneš do cíle." a "všechno souvisí se vším" Pokud se věci budou dělat správně zkrachujou všechny statistiky. ja ted koukal ze mam na 100 hodin 1 přerušení treningu diky potížim s klenbou a to jestě naprosto přesně vim ze to nebyla náhoda a blbost z namyšlenosti a neznalosti. Doufam že poslední.

    OdpovědětVymazat
  3. 2 socketka a ll: Dik, jsem rad, ze sdilime stejny nazory, i kdyz me to neprekvapuje:).. Jinak ll - zkus si neco najit o five-fingers vibramech [muzu jen doporucit]. Ja taky mel obecne problemy s klenbou (pred behanim desne), ale zkousel jsem 1 do tydne behat "bosky" tedy ve vibramech a i problemy, co jsem mel pred behanim neznam... ted vibramy zase zaradim i do fitka..MSF!

    OdpovědětVymazat
  4. Bajka o žábě:
    3 žáby lezly na strašně vysokou vež. Dole stály jiné žáby a kvákaly: Tam nemůžou vylézt! Zabijou se. Slezte! Neblbněte!
    První vzdala v první čtvrtině, fakt se bála. Žáby kvákaly dál: Holky, přestaňte blbnout, je to moc nebezpečné, něco si uděláte! Druhá vzdala v půlce. Žáby propadly panice, prosily tu třetí, ať se na to vykašle, že se zabije, že je jí škoda. Ale ona lezla a lezla až dosáhla vrcholu věže.
    Byla totiž hluchá... ;o)

    OdpovědětVymazat
  5. Nejhorší je že občas jsou kolem i lidi co když jdete po provaze říkají neblbni spadneš a ještě vám s tím provazem třesou. Snad v dobré vůli že když spadnete dřív tak si méně ublížíte:)

    OdpovědětVymazat
  6. 12HonzaDe:
    Podle Google může být MSF:
    - Lékaři bez hranic
    - Microsoft Solutions Framework
    - Manažerský svazový fond
    - Multiservice Switching Forum
    atd....
    Prozradíš mi, co je to v Tvém pojetí?
    :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravim! Mile komentare!:)
    Ta bajka se mi moc libila!
    ll: Tohle je mi povedome! Zda se mi, ze nekteri kolegove mi s mym provazkem tresou nejak moc casto! Navrhuji trestnou vypravu:)!
    2 RVM: Zkratka je velmi jednoducha a vychazi z detskeho pozdravu na rozloucenou Mej Se Fajn! Existuje jeste delsi verze MSMF! Ale na tu asi uz prijdes sam:)!
    MSMF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. Honzo, skvely napad. Ja zajtra zabudnem, ze mam dnes 20 stupnovy teplotny skok a pojdem si dat sprinty na drahu :) Ak teda nebude zamrznuta...

    OdpovědětVymazat
  9. Duri, ty jsi dabel! S drahou opatrne!!!:) V techto zemepisnych sirkach je vsechno venku bohuzel zamrzle, ovsem behat s nesmeky intervaly? To je vyzva! :) To mi pak napis.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  10. Honzo, buď v klidu, za posledních pár let jsem vybral zranění do statistiky za spoustu běžců. Nemám problém Tě k těm šťastlivcům přidat :-)

    OdpovědětVymazat
  11. 2 jecminek: Kdyby to slo, tak bych mel smisene pocity...Diky tomu, ze je nekdo delsi dobu zraneny mit klid? Nastesti to nejde:) a navic rekli jsme si, ze ty silene statistiky ZAPOMENEME! Kdyz nas to bavi a delame to "opatrne:"), jako treba ja :), tak je vse OK. At se dari a at zase vylepsujes statistiky z te druhe strany. 12:)

    OdpovědětVymazat
  12. Tedy Honzo, tohle jsem snad neměl ani číst :o)) Já si na statistiky potrpím i když je někdy neberu moc vážně :o)) Ze zranění má strach asi každý, ale co má přijít přijde.
    A myslím si,že se ztrátou motivace to nemůže být tak zlé, protože pokud si člověk postaví reálné cíle na daný rok, tak má o motivaci vždy postaráno a je jedno, jestli překoná nějaký svůj rekord nebo ne. Vždyť jsme každý rok starší, tělo je"zhuntovanější" stresem, jídlem nebo nedej bože nemocí a pro jeden rok může být čas na maratón 3:20 a další rok 3:50. Jenže pokud vím, že jsem do přípravy i do závodu dal vše, že jsem se prostě snažil, tak budu mít vždy větší radost z toho, do čeho jsem musel investovat více úsilí abych toho dosáhl. A navíc určitě si každý všiml „bojů“ na cílové pásce i kdyby šlo o 2110 místo :o)))))
    Přeji ti Honzo a všem ostatním, kteří na tvůj blog zavítají, po celý rok pohodu, klid na práci i zábavu a hlavně pevné zdraví a tisíce km naběhaných bez zranění (navzdory všem statistikám).
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  13. 2 1bubobubo: Petre, diky moc za prani! Ty jsi super zavodak, ktery se z toho zavodeni umi permanentne radovat a to je myslim relativne vzacne! Myslim, ze jsi to vystihl i pro me, ja si davam casto "rekordy" na dany rok a protoze beham zavody malo, tak po kazde je to rekord:)!
    Tak at se dari ve vsem, na statistiky kasli:), ja mam na ne vysokou skolu, tak vim, jaka je to "verbez":). Tesim se, ze jestli to jen trochu pujde, tak se na 1/2 PIMu snad uvidime, pockas na me v cili! :) MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  14. Takze MSF neznamena Milos Skorpil Forever? A ja si to dotedka myslel:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ovsem Milos Skorpil Forever! To nema chybu! Kdyby to psal on, tak bys to asi cetl jako Milos Skorpil Forest:). fakt jsi me pobavil! Nezapomen 1.1. 2011 v 11hodin:)! to je ten spravny cas na novorocni vybeh! 12:)

    OdpovědětVymazat
  16. Já to věděl, že mě Honza mystifikoval...
    Milošovo MSF fakt nemá chybu!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...