sobota 15. října 2011

Dualita

Asi to taky znáte, občas člověk snadno přechází mezi (svými) světy. Já to teď zažívám většinou po ránu, kdy jdu na procházku s Deri, jako běžný pejskař. Poprchává, zalezavá zima, mrznou ruce, jsem takový celý schoulený, říkám si, a to chceš v tomhle běžet do práce? Za chvíli začne určitě pršet, jestli ne lejt, vykašli se na to..:)

Přicházím domů, celkem nalomený, ale radši moc nepřemýšlím, narvu na sebe běžecké, beru si batůžek a vyrážím přes park do práce. Ještě než stačím zapnou "měřiče" na iPhonu:), tak si všimnu, že drobný déšť poněkud houstne, ale co ... pak vyběhnu a dostanu se "za zrcadlo".. prostě do jiného světa. Znalec by řekl, jjo, už si šlehnul:). V tom přechodu ještě částečně jako "pejskař"zdravím lidi se psy, co jsem je před chvíli různé míjel, ti se na mě nechápavě dívají a já vesele poskaju stejně jako před chvíli ta moje "veverka":). Neomylně mířím parkem k Prokopáku. A v něm začíná jiný svět, kde vlastně ten déšť jen rozjasnil to listí na zemi, super se dýchá a člověk se cítí tak volně, nikde nikdo..:).

A stejně tak snadno přecházím mezi světem pobíhače-turisty, ve kterém lehce běžím a kochám se přírodou a najednou mě někdo předhoní nebo předjede pomalejší cyklista, nebo uvidím v dálce/v kopci nějaký pomalejší "objekt":) a najednou se dostanu do závodního světa, kdy si říkám, toho dáš, toho udržíš, toho předběhneš..:) a pak zas jako když přejdu z místnosti do místnosti, se svět vymění a zase jsem ta udivená Alenka, co kouká, jak se listí v tom slunci třpytí:).

V podstatě příprava na Stromovku je za mnou, teď už jen takové malinkaté poklusy a přijde sobotní maratón. V dnešním mrazivém ránu jsem opět tak různé přecházel mezi těmi světy:), najednou dole v údolí jsem si uvědomil, žádné delší trasy a rychle otočil k domovu. Akorát v čas, bylo z toho přesně poctivých 19km, tak já má zhruba být:), ale co je hezké, až symbolické.. V posledním stoupání do kopce před Novou vsí jsem předbíhal skupinky starších turistů, kteří se hromadné vydali Prokopákem "někam" a jak se různě voláním upozorňují .. "pozor auto", "pozor traktor", ... tak najednou šel se mnou pokřik "pozor běžec!!!! " :).

Nakonec proč ne... "Pozor běžec"! :) Udělal jsem,v přípravě, co jsem mohl, těšilo mě to a těším se na příští sobotu, poběžím co to půjde a budu závodit! Žádné výmluvy nemám, noha ani nic mě nebolí (ťuk-ťuk), cítím se skvěle. Určitě budu ve svojí kategorii zase první. Cítím to v kostech, neuvěřitelná forma.... Co na tom, že jsem ve své kategorii jen já sám, o to těžší je vyhrát a neskončit poslední:).

Tak ať se nám daří jak na závodech tak i v průchodech našimi světy.

12:)

17 komentářů:

  1. Krásný fotky - první mrazíky nám vše v přírodě malují na bílo :-) S tím "šlehnutím" - svatá pravda. Dnes jsem po týdnu boje s mikrosviněma zase vyběhl. Nic moc rychlost - bylo to takové utahané, ale najednou mě přestalo vše bolet, hlava jasná (nos sice plný :-(), ale užil jsem si studené slunečné poledne úplně úžasně. Vím, že nemám formu, ale zítra si závod zaběhnu, jen tak pro radost - abych vyhrál sám nad sebou :o)))) Ono je lehké běhat, když je pohoda, tak budu bojovat s nepohodou a moc díky pěkný článek = za motivaci. Drž se, odpočívej před maratonem a MSF.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný, úplně uklidňující článek. :-) Už se i začínám těšit na zítřejší běh. Děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. 2 1bubo: No hlavne to Petre zitra neprepiskni:), znas se, ses raketak:)!!! Uzij si to...
    2 Jitka: bude krasne, bude to urcite naprosto super.
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  4. ta prvni fotka je proste uplne dokonala!!! pzor bezec je fakt dobry:-))) Jako vzdy, pohoda z Tveho clanku uplne sala.. chodim k Tobe radeji a radeji...

    OdpovědětVymazat
  5. 2 blondie: Dik, ja nejsem zadnej fotograf, ale bylo to tak zajimavy, ze i muj iPhone zachytil kus te atmosfery... A co se tyce pohody, tu se snazim branit vzdy a vsude:). At se ti vsechno dari! MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  6. ta atmosfera z toho prave uplne tece.. vazne moc pekna... Jinak to je dobry zivotni pristup! dle hesla: "Usmev poranu sice nevyresi vsechny Tvoje problemy, ale nasere tolik lidi kolem, ze stoji zato si ho udrzet cely den..." :-))

    OdpovědětVymazat
  7. hezky napsano - svet pred a za zrcadlem. Nase mestecko je na nahorni plosine rozdeleno nekolika canyony - vetsinou to lide zobrazuji jako dlan s rozevrenymi prsty. Staci jen sebehnout o sto metru dolu a nikdo by neuhodl ze je uprostred desetitisicoveho mesta ... kdyz zvednes hlavu, vsude jen skaly a stromy ... a zadny turista by neuhodl, ze tam dole v te dire mezi skalama jsou taky jeste lidi. Ale misto srovnani se zrcadlem jsem si vzdycky rikal ze jsem jak potapec ... pomalym krokem se souram k okraji parkoviste kde zacina canyon, rozhlednu se, a kdyz se nikdo nediva tak sup ... a za par desitek vterin jsem o padesat metru niz ... frcim si to po stezkach, a kdyz se zase nikdo nediva, tak proste "vyplavu" doma pred barakem. Vzdycky si pak vzpomenu na basnicku Egona Bondyho "... nikdo o mne nevi, ze jsem marxist levy" ;)

    OdpovědětVymazat
  8. 2 RS: Mne se libi ten "potapec".. U nas je to podobne v tom ze hned vedle nekolika desetitisicoveho sidliste je Prokopske udoli, kudy vede stara trat, tunely, vapenka a lom... jen sebehnes z kopce a jsi na vesnici/v prirode, popobehnes a skoro "pustina":). Tak priste az pobezim dolu z kopce, tak si uvedomim, ze se vlastne potapim do te reky volnosti.:)
    Hodne stesti na 50 mil! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Když i veřejnost křičí "pozor, běžec!", tak to musí být forma jako blázen! :)

    OdpovědětVymazat
  10. 2 S0c: Ovšem pozor, to byli staříci a stařenky:), ale i tak to potěší... MSF!

    OdpovědětVymazat
  11. hele Honzo ten čas na focení počítáš do celkového casu nebo zastavujes budiky :))))
    fotky sou nadherny jako bys sel jen na procházku :)

    OdpovědětVymazat
  12. 2 ll: Ja vetsinou na zadne budiky nesaham:), bojim se, ze bych to nejak pokazil:). Takze moje casy jsou casto i se zastavkou na piti a tak, nekdy se mi to podari zastavit pred vstupem do obchodu, nekdy na to zapomenu:). Dik, fotky jsou z telefonu na pripomenuti a zachyceni nalady... doufam, ze novy 4S bude mit lepsi fotak, i kdyz novy OS na iphone me i tak nadchnul. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Honzo! Jsem zase ¨jen¨ u procházek - po měsíci nemocí jsem dobrala antibiotika a když jsem se v sobotu pět minut honila s téměř dvouletou kamarádkou, nemohla jsem po 5 minutách popadnout dech. :o)) A na procházky může i manžel, běhat nesmí, do sauny nesmí, alkohol nesmí... Ale radost ze života máme, když nejsou ty velké radosti, tak jsou tady ty pořád ty malé.

    OdpovědětVymazat
  14. 2 K.G. Na vzdalenosti preci tolik nesejde a casto male radosti, pokud jsou castejsi o dost prekonaji ty "velke".. At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím.Dnes jsem zkoušel na radu souseda ,který již 65 let běhá a má už 83 let kouzelný nápoj pro sílu:)-ještě nyní běhá 3 krát týdně 25 km.-
    Půl hod před během vypít 2 dcl čaje a 4 dcl mléka a 5 lžiček cukru v něm.Prostě čaj s mlékem.Já použil svůj oblíbený mátový z domácí čerstvé máty.A musím potvrdit,že jsem se cítil mnohem čileji i v cíli.Můžete vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
  16. Pozor běžec!!
    To jo, to je moc hezký :-)
    To já jsem zase včera běhal kopečky osmkrát nahoru a dolů. V tom vidím cyklistu, jak kroutí nechápavě hlavou tak, že mu málem spadla přilba.. Naštěstí to nekomentoval. Ale myslel si své, no. Pozor blázen! jsem neslyšel :-)

    Ta Stromovka musí vyjít podle Tvých představ, protože nic nebrání tomu být nejlepší ve "své" kategorii. Přeju hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  17. 2 Ivan: jjo, matovy caj z cerstve maty.. Ten ja mam rad zase naopak, kdyz jsem v klidu a teda bez mleka a cukru, abych citil tu chut.. Ale kazdemu, co mu chutna, ja mleko do caje nedavam, mozna kvuli tomu, jak me to nutili v druzine v mych detskych letech:). I kdyz pokud by mi to zajistilo behani pres 80 let, tak jdu do toho!
    2 RVM: Ty jooo. Ty jsi poctivka, lidem konci sezona a ty trenujes kopce! Klobouk i cepici dolu.. fakt! Nic si z toho nedelej, kdokoliv se diva na trening kopcu tak si mysli, ze se potkal s totalnim magorem:). Dik za podporu.. kazdej palec se ve Stromovce bude hodit.
    MSF! At nam to vsem hezky a spokojene beha.. 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...